pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Varškė ir žemės riešutų sviestas: nauda ir panaudojimas

Ko gero jau ne kartą girdėjote, kad būtent riešutų sviestas (pavyzdžiui, pagamintas iš žemės, migdolų, lazdyno, makadamijų ir t.t.), turėtų būti įtrauktas į kasdienį sportuojančių žmonių racioną. Ir iš tiesų - tikrai netrūksta priežasčių, kodėl riešutų sviestą būtina vartoti kiekvienam profesionaliam sportininkui arba mėgėjiškai sportuojančiam žmogui.

Riešutų sviesto nauda sportuojantiems

Visų pirma, reikia akcentuoti, kad riešutų sviestas (ypač žemės riešutų sviestas), turi labai didelį kiekį baltymų, o jie, kaip žinia, yra ypač reikalingi sportuojančio žmogaus organizmui, padeda greičiau atsigauti net po labai įtemptų treniruočių. Taip pat reikia pabrėžti, kad tai yra visiškai natūralus baltymų šaltinis, gaunamas tiesiai iš gamtos; tinka vegetarams bei veganams. Tad žmogaus organizmas šiuos baltymus įsisavina ypač puikiai.

Dar keli svarbūs aspektai: riešutų sviestai yra vieni tų produktų, kurių jūsų organizmui suteikia daug energijos bei papildo jį ypač vertingomis maistinėmis medžiagomis, tokios, kaip: magnis, fosforas, varis, manganas, cinkas, niacinas, vitaminas E ir t.t.

Riešutų sviesto nauda ne tik sportuojantiems

Ypač džiugina ir tai, kad riešutų sviestas tikrai nėra tas specifinis gaminys, kurį vertėtų naudoti tik profesionaliai ar mėgėjiškai sportuojantiems žmonėms. Drąsiai galima sakyti, kad riešutų sviestai tikrai turėtų atsirastų kiekvieno žmogaus, kuris rūpinasi savo sveikatai bei nori gerai jaustis, virtuvėje.

Riešutų sviestas gali padėti mažinti riziką susirgti šiomis ligomis:

  • Širdies bei kraujagyslių sistemos ligos.
  • II tipo cukrinis diabetas bei tulžies akmenligė.

Be to, įvairiuose riešutuose yra ypač daug vitamino E. Jis ypač naudingas plaukams, odai bei nagams.

Riešutų sviesto panaudojimo būdai

Visiems aiškus dalykas - jei norime, kad gaminys mums atiduotų visą jame slypinčią naudą, pirmiausia turime jį reguliariai bei gausiai vartoti. Na, o tai padaryti yra kur kas lengviau, kai gaminys universalus, t.y., toks, kai galima sugalvoti dešimtis jo panaudojimo būdų. Būtent tai ir galima pasakyti apie riešutų sviestą.

Kita vertus, nors riešutų sviesto panaudojimo būdų yra labai daug, visada reikėtų prisiminti ir svarbų dalyką - tai, jog vienas arbatinis šaukštelis šio puikaus gardėsio turi maždaug 100 kalorijų.

Atsižvelgiant į tai, kad riešutų sviestas turi tiek daug gerų savybių (sportuojantiems žmonės jis yra labai naudingas dėl didelio baltymų kiekio, suteikia energijos ir aprūpina organizmą įvairiomis maistinėmis medžiagomis), o taip pat ir nesportuojantiems (mažina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, II tipo cukrinio diabeto, tulžies akmenligės tikimybę; padeda palaikyti normalią plaukų, odos, nagų būklę ir pan.), nesunku suprasti, kodėl šio gaminio populiarumas ypač išaugo visame pasaulyje.

Kaip išsirinkti kokybišką riešutų sviestą?

Na, o išaugus pasiūlai, didėja ir paklausa. Taigi, riešutų sviestą šiandien gamina šimtai kompanijų, siūlomos įvairios šio gaminio variacijos. Tad, natūraliai kyla klausimas: kokį riešutų sviestą rinktis?

Sudėtis

Daugėjant riešutų sviesto gamybos receptų, šiandien jau nebeapsiribojama vien tik riešutais - neretai gaminį papildo ir kitos sudedamosios dalys. Vis dėlto, jei tik turite galimybę, jūsų pirkinių krepšelį turėtų atsidurti visiškai natūralus riešutų sviestas, kuris buvo pagamintas iš 100 proc. riešutų. Toks gaminys pasižymės didžiausia maistine verte ir, žinoma, didžiausiu baltymų kiekiu, kas yra ypač aktualu sportuojantiems žmonėms. Be to, natūralus riešutų sviestas turi ir dar vieną privalumą - juose nerasime palmių aliejaus, kuris šiandien vertinamas kaip sveikatai nepalankus produktas.

Tokios sudedamosios dalys kaip palmių aliejus apskritai nėra nei naudingo, nei reikalingos: bet kurios rūšies riešutuose - žemės, lazdyno, migdolų, anakardžių ir pan., yra daug aliejų, kurie išskiria smulkiai malant riešutus ir užtikrina švelniai aksominę gaminio tekstūrą.

Prekyboje netgi galima rasti tokių riešutų sviestų, kurių net 30 - 40 proc. sudaro ne riešutai, o kitos sudedamosios dalys - palmių aliejus, hidrinti riebalai, cukrus ir t.t. Savaime suprantama, toks gaminys tikri nebus toks naudingas jūsų organizmui, kaip 100 proc. riešutų sviestas.

Tekstūra

Dar vienas kriterijus, kurio taip pat negalima pamiršti, jei norite išsirinkti visiškai jūsų lūkesčius atitinkantį gaminį, yra jo tekstūra. Dėmesį verta atkreipti į tai, kad itin smulkaus malimo riešutų sviestas pasižymės ypač švelnia, tolygia, aksomine tekstūra ir tiesiog tirps burnoje.

Skonis

Pasirinkusieji visiškai natūralų riešutų sviestą, galės mėgautis sodriu tos rūšies riešutų skoniu, iš kurių jis ir buvo pagamintas. Pasirinkusieji riešutų sviestą su pridėtiniu cukrumi, galės mėgautis maloniu saldumu. Na, o tie, kurie pasiilgo įvairovės, gali rinktis įvairių skonių - vanilės, karamelės, šokolado ir pan.

Receptai su žemės riešutų sviestu

Žemės riešutų sviestą galima valgyti vieną, tiesiog kabliuoti šaukšteliu, pagardinti sumuštinius, naudoti kepinių gamybai ir panašiai. Jei neturite galingo prietaiso, tai reikės šiek tiek kantrybės! Bet juk naminis riešutų sviestas - verta!

Naminio žemės riešutų sviesto receptas

  1. Į kepimo skardą suberiame riešutus, dedame į įkaitintą orkaitę (iki 180 laipsnių temperatūros) ir kepame apie 15-20 minučių, kelis kart pasklaidant riešutus.
  2. Išėmus nuimame riešutų luobelės.
  3. Riešutus beriame į smulkintuvą (ar į kokteilinį mikserį, o jei turite kombainą tada išvis pasaka!).
  4. Smulkiname apie 30 minučių su pertraukomis, kad blenderis neperkaistų. Karts nuo karto riešutų masę nugramdykite nuo šonų ir dugno.
  5. Kuo ilgiau malsite, tuo labiau iš riešutų išsiskirs aliejus. Jei norite skystesnės konsistencijos įpilkite šiek tiek aliejaus.
  6. Riešutų sviestą galite pagardinti kakava, vaniles esencija, pagal fantaziją!
  7. Laikykite sandariai uždarytą, kambario temperatūroje.

Žemės riešutų sviesto ir bananų baltyminis kokteilis

Šis kokteilis yra maistingas, deserto skonio drebėjimas, paruoštas per 5 minutes, turint tik 4 ingredientus. Baltymai supakuoti!

  • Varškės sūris
  • Žemės riešutų sviestas
  • Užšaldyti bananų griežinėliai
  • Migdolų pienas

Šis baltymų kokteilis puikiai tinka plakti užimtais rytais, kai esame kelyje, arba kaip baltymų padidinimas po treniruotės. Norėdami padaryti šį veganą, galite pakeisti veganiško varškės sūrio naudą.

Maistinė vertė (2 šaukšteliuose):

Elementas Kiekis
Baltymai 7 gramai