Ar kada pagalvojai, kad svoris gali nekristi todėl, kad nevalgai pusryčių? Juk pusryčiai labai svarbi dienos dalis! O jei juos valgai, jie turi būti tinkami.
Kodėl svarbu valgyti pusryčius?
Viena dažniausių priežasčių, kodėl atsisakoma pusryčių - laiko trūkumas. Kita priežastis - manoma, kad nevalgant pusryčių lengviau nukris svoris. Kiti sako, kad tiesiog nenori pusryčiauti.
Manai, kad jei nevalgai pusryčių, lengviau kris svoris? Tai tikrų tikriausias mitas. Kai atsisakai pusryčių, lėtėja medžiagų apykaita, dienos metu greičiau išalksti. O jei dar ir pietūs lengvi, vakare laukia apsivalgymas ir papildomas užkandžiavimas. Todėl atsisakius pusryčių svorio numesti gali būti tikrai sudėtinga. Geriau valgyti lengvesnę vakarienę.
Todėl net jei pusryčių Tau tiesiog nesinori, pasistenk įprasti juos valgyti. Pradėk nuo mažesnių porcijų ir po truputį įprasi. Be to, skubant dažniausiai daugiau suvalgoma maisto. Kadangi mūsų smegenys dar nespėja gauti sotumo jausmo signalo.
Patarimai, kaip rasti laiko pusryčiams
Jei esi iš tų, kurie ryte skuba, lekia ir dėl to atsisako pusryčių, turiu kelis paprastus patarimus. Pirmiausia, pasistenk atsikelti bent 10 - 15 minučių anksčiau. Tiek laiko tikrai užteks bent patiems paprasčiausiems pusryčiams pasigaminti. Išsivirki kiaušinį, susiplak kokteilį, suvalgyk sumuštinį, jogurto su granola. Tokie pusryčiai atims iš Tavęs vos kelias minutes laiko pagaminimui.
Dar viena klaida daroma pusryčiaujant - tai valgymas skubant. Mūsų organizmui sveikiausia, kai valgome neskubėdami, gerai sukramtome maistą. Taip maistas lengviau suvirškinamas, neužsibūna skrandyje. Jei valgai per greitai, gali kauptis dujos, atsirasti pilvo pūtimas, sunkumo jausmas, o kartais net ir skausmas.
Ką valgyti pusryčiams?
Pusryčiams dažnai pasirenkami netinkami produktai ir patiekalai. Turėtume vengti užpilamų košių - jose daug cukraus, o naudos mažai. Geriau rinkis natūralias kruopas. Žinoma, išvirti košę iš jų prireiks daugiau laiko, tačiau nauda organizmui nesulyginama. Venk sausų pusryčių. Jie tikra cukraus bomba. Nebent rinksis tokius, kurie sudėtyje neturi cukraus, arba 100 g tenka iki 4 g cukraus. Esu atradusi linų sėmenų pusryčių dribsnius.
Pusryčiams tikrai netinka bandelės, pyragai, įvairūs šokoladukai, batonėliai. Visa tai nenaudingi, tušti angliavandeniai. Jei pusryčiams geri kavą, atmink, kad ir ji turėtų būti be tokių priedų, kaip cukrus, saldikliai.
Pusryčių idėjos
Pusryčiams rinkis natūralių kruopų košę. Pusryčiams puikiai tinka ir sumuštinis. Tačiau rinkis pilno grūdo duoną. Žalieji kokteiliai - greičiausiai pagaminami pusryčiai. Tam tereikia vos kelių ingredientų ir turėsi sveikus ir sočius pusryčius! Granola su graikišku jogurtu - tai dar vienas puikus pasirinkimas pusryčiams.
Receptai
Agnė dalinasi su Tavimi keliomis pusryčių idėjomis!
Žaliasis kokteilis
Tau reikės:
- 200 ml kokosų pieno
- 7 - 8 braškių
- 1 v. š. laimo sulčių
- 1/2 a. š.
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėk į maisto trintuvą ar kokteilinę. Sutrink iki vientisos masės. Valio! Pusryčiai pagaminti!
Bolivinės balandos košė
Tau reikės:
- 50 g bolivinės balandos (kynva)
- 120 ml augalinio pieno (migdolų, avižų ar kokosų)
- ½ a. š. cinamono
- ¼ a. š. druskos
- 2 a. š. riešutų sviesto
- 1 a. š.
Gaminimas:
Išmirkyk bolivines balandas vandenyje bent valandą. Nuplauk, nusausink.
Kiaušinienė su daržovėmis
Gaminimas:
Išplak kiaušinius ir pagardink trupučiu druskos. Supilk į keptuvę ir kepk kelias minutes. Tuomet sudėk pjaustytus pomidorus (griežinėliais), saują špinatų lapų. Paskanink mėgstamomis žolelėmis, pipirais. Uždenk dangčiu keptuvę ir pakepk dar 1 - 2 minutes ant silpnesnės ugnies.
Pusryčių idėjos vaikams
Vaikų skoniai skiriasi, tačiau remdamiesi praktiškais mamų pastebėjimais, sudarėme vaikiškų pusryčių TOP 5.
Ypatingoji košė
Yra toks anekdotas, kad gydytojas gastroenterologas viename gydytojų suvažiavime skaitė pranešimą ir pusiau juokais, pusiau rimtai pasakė: „Jei visi žmonės įprastų rytais valgyti košę, mes liktume be darbo…”. Ryžių, avižų, grikių, manų, miežių, sorų kukurūzų, kviečių - kad ir kokią košę gamintumėte, joje bus pakankamai vitaminų ir mikroelementų augančiam vaiko organizmui. Tačiau mes šį pusryčių patiekalą pavadinome „ypatingoji košė”, o tai reiškia, kad kiekviena vaikams gaminama košė gali būti praturtinta kitais produktais - medumi, vaisiais, uogomis, uogiene arba ypatingai patiekta. Juk vaikui daug smagiau valgyti avižų košę, kurioje iš mėlynių ir aviečių sudėliotas ir košės „veidukas”. Arba iš išsunktų ar sutrintų uogų parašyta vaiko pirmoji vardo raidė.
Varškėčiai
Tai dar vienas skanus pusryčių patiekalas. Tiesa, jei mamos mėgsta ilgiau pamiegoti ir pusryčius gamina per penkias minutes, šį patiekalą verčiau atidėkite vakarienei. Išsukite kiaušinius su cukrumi, į masę pridėkite varškės ir manų kruopų.
Omletas su daržovėmis
Išplakti su pienu kiaušiniai, kelios minutės keptuvėje - štai jums ir dar vienas skanus pusryčių patiekalas. Tam, kad jis būtų dar naudingesnis ir turtingesnis, galima į vidų įdėti daržovių. Daržoves smulkiai supjaustyti ir pakepinti keptuvėje. Įdėti išplaktus su pienu ar grietine kiaušinius.
Blynai
Blynai - vienas mėgstamiausių vaikų pusryčių. Visas sudedamąsias dalis išplakite ir kepkite blynus keptuvėje, kol gražiai parus. Šiuos pusryčius mėgsta vaikai (saldu!), o kartais ir tėvai (greita!).
Kiaušinis "pomidoro kepurė"
INGREDIENTAI:
- 1 vienetas pomidorų pastos
- 1 vienetas salotų (lapas)
- šiek tiek svogūnų (laiškai ar krapai)
- 4 vienetai kiaušinių
- šiek tiek majonezo
PARUOŠIMO BŪDAS:
Vaikai kartais nepasižymi itin dideliu apetitu.. Išverdam kietai kiaušinius, nupjauname truputį abu galus kiaušinio ir jį statome į lėkštę, kurioje paklotas ilsisi salotos lapas, tada nupjauname pomidoro viršunėlę ir šia kepurėle uždengiame kiaušinį. Tada iš majonezo su šaukšteliu padarome kelis taškučius ant pomidoro. Pabarstome krapais ar puošiame žaliais svogūnais ;) skanaus Autorius: Elinda
Dešrelių sraigės su omletu
INGREDIENTAI:
- 1 vienetas kiaušinių
- 2 vienetai dešrelių
- 3 valgomieji šaukštai pieno
- šiek tiek druskos
- šiek tiek aliejaus (kepimui)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Kiaušinį suplakti kartu su pienu ir druska. Iškepti omletą. Dešreles perpjauti išilgai ir apkepti. Dantų krapštukų pagalba suformuoti sraigytes ir patiekti su omletu. Autorius: Miglė