Sekmadienį dengsime šventinį stalą. Tad šįsyk dalijamės velykinio pyrago receptu. Kepinys labai gardus, minkštas ir aromatingas.
Velykinė boba - tradicinis šventinis pyragas
Justina visuomet kepa Velykinę bobą - tai šventinis pyragas, kurio receptą ji gavo iš savo senelės. Justina prisipažino šiek tiek patobulinusi senelės receptą.
Vilnietė iškart užmaišo tešlą keliems pyragams, kad galėtų padovanoti saldumynų ir savo artimiesiems, giminėms ar draugams.
Velykinė boba - mielinis pyragas, į kurį dedama įvairių riešutų, džiovintų figų, abrikosų, razinų. Kad pyragas kvepėtų, įberiama ką tik sutrintų prieskonių, ypač tinka kardamonas. O glaistui, ruošiamam iš kiaušinių baltymų, cukraus pudros ir citrinos sulčių, tinka vanilė.
Velykinės bobos receptas
Ingredientai:
- 600 g miltų
- 50 g šviežių mielių
- 250 ml pieno
- 1 stiklinės cukraus ar cukraus pudros
- 6 kiaušinių trynių
- Džiovintų vaisių: abrikosų, figų, razinų
- Prieskonių: kardamono, vanilės
- Kelių saujų lazdynų riešutų, migdolų
- 150 g sviesto ar margarino
Glaistui reikės:
- Citrinos, iš kurios išspauskite šviežių sulčių
- 6 kiaušinių baltymų
- 3-4 valgomųjų šaukštų cukraus pudros
Gaminimo eiga:
- Pašildykite pieną ir įdėkite du šaukštus cukraus, mieles, įberkite kelis šaukštus miltų, išmaišykite ir padėkite šiltai, kad gerai iškiltų mielės.
- Išplakite šešis kiaušinių trynius su cukrumi, o baltymus padėkite į šaldytuvą - jie vėliau pravers glaistui.
- Supjaustykite džiovintus vaisius ir apšlakstykite juos romu ar konjaku. Sutrinkite prieskonius, susmulkinkite riešutus.
- Į didelį dubenį suberkite likusius miltus, iškilusias mieles, išplaktus trynius, džiovintus vaisius, riešutus ir prieskonius, išmaišykite tešlą šaukštu. Vėliau minkykite ją rankomis, kol nelips.
- Palikite tešlą pakilti 30-40 minučių.
- Ištepkite kepimo indą sviestu ar aliejumi, dar kartą lengvai išminkykite tešlą ir sudėkite ją į paruoštą formą. Uždenkite tešlą ir palikite kilti dar 30-40 minučių.
- Kepkite pyragą 180 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 40 minučių. Palaukite, kol pyragas atvės, tik tada išimkite iš formos.
- Paruoškite glaistą iš kiaušinių baltymų ir šviežių citrinos sulčių.
Kitas mielinio pyrago receptas su džiovintais vaisiais
Ingredientai:
- žiupsnelis druskos
- 20 g lydyto sviesto
- šaukštelis pieno
Gaminimo eiga:
- Į šiltą pieną suberkite sausas mieles, šaukštą cukraus, išmaišykite ir palikite pastovėti apie 15 min.
- Į dubenį suberkite miltus, sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą sviestą, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, įberkite žiupsnelį druskos, supilkite išplaktą kiaušinį ir viską gerai išminkykite.
- Paruoštą tešlą palikite apie 1 val. kildintis.
- Pakilusią tešlą iškočiokite į maždaug iki 0, 5 cm storio lakštą ir suformuokite kvadrato formą.
- Tešlos paviršių patepkite lydytu sviestu, pabarstykite cinamono ir cukraus mišiniu, sudėkite smulkiau supjaustytus džiovintus abrikosus bei slyvas (galima naudoti ir kitus džiovintus vaisius).
- Tešlą susukite į ritinį ir perpjaukite jį išilgai per vidurį.
- Iš dviejų gautų tešlos juostų atsargiai supinkite kasą (pjūvis turi likti viršuje), o jos galus sujunkite į apvalų žiedą.
- Kepimo indo (geriausiai tinka apvalios formos) apačią ir šonus išklokite kepimo popieriumi.
- Į paruoštą indą perkelkite pyragą ir palikite šiltai pastovėti dar apie 1 val.
- Po valandos pakilusio pyrago viršų patepkite kiaušinio trynio bei pieno plakiniu ir pašaukite į orkaitę.
- Pyragą kepkite 160 °C temperatūroje apie 40 minučių.
Skanaus!