Tikriausiai daugelio mūsų mamos arba močiutės gamindavo troškintus raugintus kopūstus su kiauliena. Šiandien pasidalinsiu gan tradiciniu receptu - troškintais raugintais kopūstais su kiaulienos dešrelėmis. Recepto pagrindinė mintis - prisiminti kopūstus, nelaikyti jų senoviniu maistu, ir kartais įtraukti į savo mitybą.
Raugintų kopūstų nauda
Taigi kokia ta jų teikiama nauda? Rauginti kopūstai gerina virškinimą, turi daug vitamino C ir kitų vitaminų bei mikroelementų, yra nekaloringi. Taip pat stiprina imunitetą, gražina odą, valo žarnyną. Tikras supermaistas!
Geriausia, žinoma, raugintus kopūstus valgyti kaip garnyrą, nes troškinami jie praranda dalį vitaminų.
Troškinti rauginti kopūstai su dešrelėmis
„Juk būna taip, kad kai jau užsimanai kokio patiekalo, negali sustoti galvoti, kol nepagamini ir neprivalgai. Mane kartais „apsėda“ mintys apie troškintus raugintus kopūstus. Tada gaminu ir su jumis dalijuosi skaniu ir lengvai pagaminamu receptu!“ - sako tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė.
Kristina prideda: Jei nemėgstate pomidorų, nedėkite.
Reikės:
- 1 kg raugintų kopūstų
- 1 morkos
- 1 svogūno
- 1 šaukštelio kmynų
- 0,5 šaukštelio čiobrelio
- 1 šaukšto cukraus
- 250 ml vandens
- skardinės konservuotų smulkintų pomidorų be odelės (400g)
- 350 g rūkytų dešrelių (karšto rūkymo)
Kaip gaminti:
- Kubeliais supjaustau vieną svogūną, burokine tarka sutarkuoju vieną didesnę morką.
- Į įkaitintą puodą (kuriame troškinsiu kopūstus) pilu šiek tiek aliejaus, verčiu smulkintas daržoves. Beriu šaukštelį kmynų, 0,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių - vis pamaišydama kepinu apie 5 min. ant vidutinės ugnies.
- Tuomet į puodą verčiu raugintus kopūstus. Mano rauginti kopūstai nėra rūgštūs, todėl jų neploviau, na o jei rauginti kopūstai rūgštūs, reikėtų perplauti juos vandeniu. Kopūstus užpilu 250 ml vandens. Beriu šaukštą cukraus - sumaišau.
- Skardinė smulkintų konservuotų pomidorų keliauja į puodą prie kopūstų - viską sumaišau. Jei pomidorų nemėgstate ar pamiršote nusipirkti, nedėkite visai - gardu ir be jų.
- Kai puodas užverda - ugnį sumažinu, uždengiu dangtį ir troškinu apie 50 min. ant silpnos ugnies.
- Kai kopūstai pasitroškina, į puodą verčiu 350 g pjaustytų karšto rūkymo dešrelių - sumaišau. Puodą uždengiu ir troškinu dar apie 10 min. Patiekalas paruoštas!
- Prie šių troškintų kopūstų visuomet išverdu bulvių - labai tinka.
Kitas receptas
Apie pusę kilogramo raugintų kopūstų šiek tiek perlieju vandeniu kiaurasamtyje, jei atrodo per rūgštūs. Supjaustau apie porą saujų šviežio kopūsto. Supjaustau nemažą galvutę svogūno, morką, pakepinu su kokybišku alyvuogių aliejumi.
Tuomet raugintus ir šviežius kopūstus, pakepintas daržoves sumaišau dubenyje, užberiu kmynų, įdedu porą šaukštelių pomidorų pastos, beriu šiek tiek druskos ir kokį pusę šaukštelio cukraus. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Tuomet į kopūstus sudedame plonas šviežias dešreles, kiek pakišame jas po kopūstais, kad ir jos prisigertų daržovių sulčių.
Rinkitės jums patinkančias, kiaulienos ar jautienos. Bet galima ir pamiksuoti. Man labiausiai patinka plonos „Maximos” dešrelės - todėl, kad jos yra ir labai trumputės, tai tiesiog patogiau valgyti, patogiau troškinti, jeigu indas nedidelis. Norintiems šiek aštrumo, galima pridėti čili pipiriuko arba tiesiog rinktis aštresnes dešreles.
Vokiškas įkvėpimas
Jaukių žiemos valgių temą tęsiant, į šios savaitės meniu kviečiu įtraukti dešreles. Ne bet kaip ir ne bet kokias, o paruoštas pagal gardžiausias vokiškas tradicijas - su troškintais raugintais kopūstais. Kalbant apie Europos kulinarinį paveldą paprastai pirmiausiai prisimenamos tokios šalys kaip Italija ar Prancūzija, tačiau nereikėtų pamiršti ir Vokietijos. Ši šalis gali pasigirti savo paprastais, tačiau sočiais ir skaniais, tautiečių skoniui artimais patiekalais.
Kažką skanaus ir vokiško šią savaitę įkvėpė pagaminti „Lidl Lietuva“ - parduotuvėse šiuo metu vyksta teminė Vokietijos skonių savaitė „Deutschland“ ir patraukliomis kainomis galima įsigyti šios šalies produktų. Beje, priminimas: norėdami sutaupyti labiau, visad patikrinkite „Lidl Plus“ programėlę.
Klasikinis vokiškas receptas
Dviejų rūšių vokiškos dešrelės su troškintais kopūstais. Vokietijos gastronominių šedevrų savo virtuvėse neįsivaizduojančios maisto tinklaraštininkės, kartu suvienijusios jėgas bei savo kulinarines žinias, nusprendė pasidalinti klasikiniu vokiškų dešrelių su troškintais raugintais kopūstais ir bulvių koše receptu, kurį privalo išbandyti kiekvienas tautietis.
Reikės:
- vokiškų kepamųjų arba rūkytų dešrelių
- 500 g raugintų kopūstų
- 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 vnt. lauro lapų
- 2-3 juodųjų pipirų
- 1 puodelio vandens
- 1-2 valgomųjų šaukštų pomidorų padažo
- 1 kg bulvių
- 1 puodelio pieno
- 100 g sviesto
- druskos (pagal skonį)
Gaminimas:
- Raugintus kopūstus sudėkite į puodą kartu su lauro lapais ir pipirais, įpilkite alyvuogių aliejų ir vandens. Uždenkite ir troškinkite ant mažos ugnies, kol kopūstai suminkštės - apie 30-40 minučių. Tuomet į kopūstus supilkite pomidorų padažą ir viską gerai išmaišykite.
- Atskirai nuskuskite ir supjaustykite bulves, jas užpilkite vandeniu, pagardinkite druska ir virkite, kol suminkštės. Nupilkite didžiąją dalį vandens, pilkite pieno, sudėkite sviestą ir trinkite iki norimos tekstūros.
- Patiekalui galite rinktis arba rūkytas vokiškas dešreles, kurios troškinamos kartu su kopūstais, arba kepamas - jos atskirai pakepamos keptuvėje ir patiekiamos su jau ištroškintais kopūstais bei bulvių koše. Žinoma, anot receptų kūrėjų, galima išbandyti abu variantus - bus dar skaniau.
Kitas receptas su dešrelėmis
Patiekalui naudojau Alpen Fest kiaulienos dešreles iš Lidl Lietuva. Puiki sudėtis, skanus ir kokybiškas produktas, tobulas galutinis rezultatas!
Reikės:
- 400 g kiaulienos dešrelių ”AlpenFest”
- 500 g raugintų kopūstų ”Dimdini”
- 1 baltasis svogūnas iš ”Lidl turgelio”
- 400 g trintų pomidorų ”Freshona”
- 2 bulvės
- Alyvuogių aliejaus
- Juodųjų pipirų
- Druskos
- Lauro lapų
- Paprikos prieskonių
Gaminimas:
- Puode įkaitiname alyvuogių aliejų. Sudedame dešreles ir porą minučių pakepiname iš abiejų pusių.
- Suberiame smulkintą svogūną ir dar porą minučių pakepiname.
- Į puodą sudedame raugintus kopūstus, supilame pomidorus, suberiame prieskonius, smulkintus krapus, smulkintas bulves, įpilame šiek tiek vandens ir paliekame troškintis apie 20 minučių.
- Vandeniui išgaravus, jo įpilame dar šiek tiek.
- Sudedame pjaustytą kumpį, leidžiame pasitroškinti dar keletą minučių.
Patarimai ir įžvalgos
Receptų kūrėja Ieva Greičiūnaitė, kitaip žinoma kaip „Nestoras maistas“ tinklaraščio autorė, atkreipia dėmesį į Lietuvos ir Vokietijos virtuvių panašumus. Anot jos, abejose dominuoja mėsa, bulvės ir sotūs patiekalai. „Vokiškos dešrelės man yra išties nostalgiškas, gerai nuteikiantis maistas, kuris nenuvilia - ypač, kai patiekiamas su bulvių koše ir troškintais raugintais kopūstais. Dešrelės taip pat puikus pasirinkimas greitai vakarienei - jas galima troškinti su daržovėmis arba naudoti dešrainiams ruošti. Tačiau Vokietijos virtuvė - tai ne vien dešrelės. Jei tenka pasisvečiuoti šioje šalyje, niekada neatsisakau gero šnicelio ar šviežių pretzelių“, - pasakoja I.
Tinklaraščio „Running Vita“ kūrėja Vita Marija Murėnaitė priduria, kad vokiečiai labai mėgsta troškintus ir ant laužo keptus patiekalus. Šios šalies virtuvėje dominuoja sotus, ūkiškas ir kaimiškas maistas. V. M. Murėnaitės favoritai - šnicelis, pretzeliai ir, žinoma, dešrelės.
„Vokišką dešreles galima įvairiai paruošti ir panaudoti, nes tinka su daug kuo. Jas galima kepti ant laužo, troškinti, patiekti su, pavyzdžiui, kopūstais ar marinuotais agurkėliais. Prie dešrelių kaip garnyras puikiai tinka ne tik bulvių, bet ir salierų košė. Žinoma, nereikėtų pamiršti ir dešrainių, kuriems paruošti nereikia daug pastangų“, - sako V. M.