pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Labai skanus kalakutienos šašlykas: receptas ir patarimai

Ar kada kepėte kalakutienos šašlyką? Pabandykite - tikrai nenusivilsite. Šašlykų sezonas prasidėjo, tad gaminame kalakutienos šašlykus!

Jei sekate mus “Instagram’e”, galbūt tai jau pastebėjote. Kalbant apie vasaros malonumus, mums vienas iš jų - maisto kepimas ant grotelių. Kepdami mėsą, kreipiame didelį dėmesį į jos kokybę.

Kodėl verta rinktis kalakutienos šašlyką?

O ir prisivalgę tokio šašlyko nesijausite apsunkę, nes kalakutiena greičiau ir lengviau virškinama nei kiauliena. Tik būkite gudrūs ir šašlykui naudokite kalakutienos šlaunelių mėsą, kuri yra riebesnė, todėl net iškepta grilyje išliks sultinga.

Neklysime pasakę, kad prekybos centrų lentynose sveikai užmarinuotų griliaus patiekalų yra nedaug, tad dažniausiai tai tenka pasidaryti patiems. Mes dažnai renkamės kalakutieną, nes tai skanesnė, sveikesnė ir tikrai lengvesnė mėsa, nei įprasta kiauliena.

Ingredientai kalakutienos šašlykui

Receptas su marinatu iš natūralaus jogurto ir svogūnų sulčių

  • Kalakutienos kumpis
  • Svogūnai
  • Česnakas
  • Druska
  • Šviežios petražolės
  • Raudonosios paprikos milteliai
  • Natūralus jogurtas

Kitas receptas

  • 500 g kalakutienos krūtinėlės

Marinatui:

  • 2 česnako skiltelės
  • 1 šaukštelis imbiero
  • 1 šaukštelis kmynų (malto indiško cumin)
  • 0,5 šaukštelio gelsvės
  • 0,5 šaukštelio kario
  • 100 g majonezo „Vilnius"
  • 1 citrina

Kalakutienos šašlykas su citrinų marinatu

  • 1 kilogramas kalakutienos krūtinėlių

Marinatui:

  • 3 vienetai citrinų
  • 100 mililitrų baltojo vyno
  • 2 skiltelės česnakų
  • 5 vienetai laurų lapų
  • 3 valgomieji šaukštai aliejaus
  • 1 valgomasis šaukštas sojos padažo
  • 0.5 žiupsnelio druskos
  • 0.5 žiupsnelio pipirai

Gaminimo eiga

Šašlykas su marinatu iš natūralaus jogurto ir svogūnų sulčių

  1. Nuo kalakutienos kumpio nupjaunu odą ir supjaustau mėsą norimo dydžio gabalėliais.
  2. Supjaustytą mėsą dedu į didesnį dubenį.
  3. Į smulkintuvą dedu svogūnus ir juos susmulkinu.
  4. Marlės audinį dedu ant dubenėlio. Susmulkintus svogūnus dedu ant marlės ir susukus išspaudžiu svogūnų sultis.
  5. Svogūnų sultis pilu ant mėsos.
  6. Ant mėsos dedu smulkintą česnaką, beriu druskos, smulkintų šviežių petražolių ir raudonosios paprikos miltelių.
  7. Dedu kelis šaukštus natūralaus jogurto - viską gerai sumaišau ranka arba šaukštu - kaip patogiau.
  8. Dubenį uždengiu ir dedu į šaldytuvą 6 val. marinuotis (galima laikyti ir ilgiau).
  9. Po 6 val galima kurti laužą, šašlykinę ar grilį ir suvėrus mėsą ant iešmų kepti.

Kitas receptas

  1. Kalakutienos krūtinėlę supjaustome ir pamarinuojame marinate (česnakas, imbieras, kmynai, gelsvės, karis, citrinos sultys ir majoneas) 2-3 valandas.
  2. Likus valandai iki kepimo, kalafijorą supjautome panašaus dydžio gabalėliais kaip ir mėsą ir sumaišome su marinuojama mėsa.
  3. Tuomet ant medinių iešmelių pakaitomis suveriame kalakutieną ir žiedinį kopūstą.
  4. Kepame iki 200 C įkaitintoje orkaitėje (grill funkcija) apie 20 - 30 min.

Kalakutienos šašlykas su citrinų marinatu

  1. Kalakutieną pjaustykite stambokais kubeliais.
  2. Paruoškite marinatą: visus jam skirtus produktus sumaišykite.
  3. Marinatu užpilkite kalakutieną ir mažiausiai 2 valandas palaikykite šaldytuve.
  4. Ant vidutinio karštumo žarijų kepkite, kol gražiai apskrus, retkarčiais pavartydami ir apšlakstydami marinato likučiais.

Marinato paslaptys

Ruošdami marinatą kalakutienai (ir apskritai paukštieną) neapsieisite be dviejų dalykų - rūgšties ir riebalų, tad drąsiai naudokite apelsinų ar obuolių sultis (tinka ir paprastos iš pakelių). Tiks ir kiviai, tik su jais mėsą marinuokite ne ilgiau nei pusvalandį.

Kiekvieną kartą marinuodama mėsą stengiuosi naudoti vis kitokius prieskonių derinius. Šį kartą kalakutieną kurią marinavau natūraliu jogurtu ir svogūnų sultimis - buvo skanu.

Kepimo patarimai

Kepant ar verdant kalakutieną labai svarbu sekti kepimo (ar virimo) laiką ir temperatūrą. Skanių šašlykų esmė - nepersistenkite su kepsninės kaitra. Aš kepu ne aukštesnėje kaip 130 C temperatūroje. Tada šašlykai neapdega ir neišdžiūva. Tikslaus kepimo laiko nepasakysiu.

Greitas padažas prie šašlykų

Iškeptus kalakutienos šašlykus patiekėme su pitos duonelėmis ir labai paprastu ir greitai pagaminamu graikišku tzaziki padažu, kuriam reikėjo šių ingredientų:

  • 400ml graikiško jogurto
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų balto vyno acto
  • 1 skiltelė česnako
  • šiek tiek šviežių krapų
  • 1 ilgavaisis agurkas

Kol šašlykai kepa, agurką sutarkuojame, šiek tiek pabarstome druska ir gerai suspaudžiame, kad išbėgtų sultys. Tada sumaišome su jogurtu, smulkintu česnaku, aliejumi ir vyno actu. Beriam šiek tiek druskos, pipirų, smulkintų krapų ir viską išmaišome.

„Arvi kalakutai“ šašlykai

“Arvi kalakutai” kalakutienos šašlykai su sausu prieskonių marinatu ne tik pagal sudėtines dalis, bet ir pagal skonį, sultingumą ir kvapnumą buvo tikri čempionai. Kadangi mūsų laukė alkana minia, dvi pakuotės sauso marinato šašlykų žaliųjų citrinų ir žolelių marinate bei raudonos paprikos ir kanapių sėklų marinate iškepė greitai ir puikiausiai ją pamaitino.