Po žarnyno operacijos labai svarbu laikytis tinkamos dietos, kad būtų užtikrintas tinkamas gijimas ir normali žarnyno funkcija. Po skrandžio operacijos maitinimas įprastu būdu neskiriamas, kol neapgyja siūlės ir nepradeda normaliai funkcionuoti žarnos. Paprastai skystą maistą operuotajam leidžiama valgyti trečią dieną. Kietą maistą pacientai dažniausiai pradeda toleruoti 5-7 dieną po operacijos. Svarbu žinoti konkrečias mitybos rekomendacijas po operacijos.
Pagrindinės mitybos rekomendacijos
Po skrandžio operacijos rekomenduojama valgyti po nedaug ir dažnai. Reikia atsisakyti maisto produktų, skatinančių vidurių pūtimą, - pupų, žirnių, juodos duonos, kopūstų, obuolių ir t.t. Valgyti reikia 6-7 kartus per dieną (vėliau - 5 kartus per dieną), po 200-400 ml. Kiekvieną kartą reikia valgyti baltymingų produktų.
- Patiekalai turi būti virti, trinti, troškinti, gaminti garuose, bet ne kepti.
- Galima vartoti švelnius prieskonius (krapus, petražolę, cinamoną, vanilę, baziliką), draudžiama - pipirus bei čili.
- Daugeliui pacientų po skrandžio operacijos negalima vartoti pieno produktų.
- Po 2-3 mėnesių (kartais ir po mėnesio) ligoniams leidžiama valgyti ir nemaltą maistą. Jei toks maistas gerai toleruojamas, pamažu galima pereiti prie įprasto maitinimosi.
Galimi simptomai po operacijos
Po skrandžio operacijų nemalonių simptomų paprastai atsiranda vos tik pavalgius arba po 15-20 minučių:
- Dempingo sindromas. Nepakankamai suvirškintas maistas iš skrandžio didelėmis porcijomis patenka į plonąsias žarnas, jos sudirginamos. Pavalgęs ligonis jaučia silpnumą, plaka širdis, svaigsta galva ir t.t. Simptomai paprastai pasireiškia per pirmas 20-30 minučių po valgio arba po 2-3 valandų. Pagulėjus 15-20 minučių, šie simptomai paprastai išnyksta. Po valgio nerekomenduojama gerti skysčių, nes jie pagreitina turinio slinkimą iš skrandžio į plonąją žarną, o tai gali paūminti nemalonius pojūčius. Geriausia gerti maždaug 45 min. prieš valgį arba 1-2 valandas po jo. Venkite saldumynų, jie pasunkina būklę bei simptomus.
- Kai kuriems pacientams pasireiškia viduriavimas ar žarnyno spazmai, reikia stebėti, kokie maisto produktai provokuoja šiuos simptomus, ir jų vengti. Viena galimų viduriavimo priežasčių - dempingo sindromas.
- Refliuksinis ezofagitas. Suvalgytas maistas iš skrandžio patenka atgal į stemplę, sukeldamas nemalonų deginimo jausmą, skausmą (dėl turinyje esančių skrandžio, kasos sulčių ir tulžies). Dažniau pasireiškia suvalgius riebaus, pieniško maisto ar vaisių. Stebėkite, kas sukelia šį simptomą, ir venkite netinkamų maisto produktų.
- Suvalgius nedidelį maisto kiekį, atsiranda sotumo jausmas. Tačiau itin svarbu valgyti pakankamai (5-7 kartus per dieną), kad organizmas gautų reikiamą kiekį maisto medžiagų, mikroelementų ir vitaminų. Būtina valgyti daug baltymų turinčių maisto produktų.
- Anemijos sindromas po skrandžio pašalinimo. Išsivysto, kai trūksta vidinio Kastlio faktoriaus, būtino vitaminui B12 pasisavinti. Beje, šios kilmės mažakraujystė dažniausiai pasireiškia praėjus 1-2 metams po operacijos, o kartais ir dar vėliau. Jei pašalintas visas skrandis, po operacijos reikia daryti vitamino B12 injekcijas. Beje, esant nevisavertei mitybai, mažakraujystė gali išsivystyti ir dėl kitų priežasčių, pvz., stokojant folio rūgšties ar geležies.
Svarbi informacija
Deja, statistika rodo, kad asmenims, kurių skrandis operuotas, dažniau išsivysto onkologinės ligos, ypač jei po operacijos praėjo 10 ar daugiau metų. Todėl, atsiradus naujiems negalavimams, pacientai turėtų nelaukti, kol jie praeis savaime, o pasikonsultuoti su gydytoju.
Pavyzdinis dienos valgiaraštis
Parengta remiantis Pitsburgo universiteto Medicinos centro rekomendacijomis (praėjus 6 savaitėms po operacijos ar anksčiau, jei leidžia būklė), iki tol rekomenduojama nevartoti nemaltos mėsos, perspėjama, kad organizmas gali netoleruoti pieno produktų, todėl rekomenduojama rinktis produktus be laktozės arba papildomai vartoti laktozę skaldančio fermento laktazės.
Valgis | Produktai |
---|---|
Pusryčiai | ½ banano, 1 riekelė duonos, 1 virtas kiaušinis, 2 arbatiniai šaukšteliai margarino, 1 puodelis arbatos arba 1-2 proc. riebumo pieno (išgerkite praėjus 30-60 minučių po valgio) |
Užkandis | Apie 30 gramų sūrio, 4 nesaldūs sausainiai (krekeriai) |
Pietūs | ½ vištos krūtinėlės, ½ stiklinės bulvių košės, ½ stiklinės žaliųjų žirnelių, 2 arbatiniai šaukšteliai margarino, ½ stiklinės obuolių tyrės, 1 puodelis arbatos arba 1-2 proc. riebumo pieno |
Kitos svarbios dietos po žarnyno operacijos rekomendacijos
- SIBO dieta. SIBO (plonojo žarnyno bakterijų išvešėjimo sindromas) gali sukelti pilvo skausmą, pykinimą, viduriavimą, svorio kritimą, vidurių užkietėjimą ir kitus simptomus. Gydytojai pacientams, turintiems SIBO, siūlo išbandyti low-FODMAP SIBO dietą. Laikantis šios dietos svarbu gerti daug vandens. Jeigu pradėjus taikyti SIBO dietą simptomai pablogėja - grįžkite prie savo įprasto mitybos rėžimo.
- Mityba po stomos operacijos. Po ileostomijos ar kolostomijos operacijos gali kilti klausimų apie mitybą. Žmonės, turintys stomą, gali valgyti ir gerti, ką nori, nebent chirurgas ar stomos terapeutas pateiktų kitokių patarimų.
- Mityba sergant vėžiu. Be priešvėžinio gydymo parinkimo, pacientui reikia ir tinkamo meniu sudarymo. Sergant vėžiu, dažnai nepakankamą mitybą reikia papildyti maisto medžiagomis, medicininės paskirties gėrimais.
Tiesiosios žarnos rezekcijos rekomendacijos
Po tiesiosios žarnos rezekcijos svarbu žinoti, kad didžioji dalis tiesiosios žarnos buvo pašalinta, todėl storoji žarna nebeteko rezervuarinės funkcijos. Dėl to žarnyne liko mažiau vietos vandens reabsorbcijai, todėl išmatos bus skystesnės. Iki 90 proc. pacientų po tiesiosios žarnos rezekcijų pasireiškia porezekcinis tiesiosios žarnos sindromas. Paprastai šie simptomai trunka iki metų ir vėliau kiek pagerėja.
Mitybos ir valgymo kultūros koregavimas
- Kuo labiau sukramtyti maistą valgant.
- Pabandyti valgyti dažniau, mažesniais kiekiais (5-6 k/d).
- Vartoti daugiau skaidulų turinčio maisto.
- Vengti maisto produktų skatinančių simptomus.
- Maisto produktus į dienos racioną įtraukti po vieną, taip vertinant jų poveikį tuštinimosi funkcijai.
- Vartoti daug skysčių (po valgio arba tarp valgių).