pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Saldyti bulvių laiveliai: gaminimas ir patarimai

Daugelis žmonių neįsivaizduoja vakarienės be bulvių. Verta žinoti, kaip padaryti jas visada šviežiai ir skaniai. Parduotuvėse galima įsigyti nemažai šaldytų bulvių produktų, pavyzdžiui, gruzdintos bulvytės arba laiveliai, kuriuos tiesiog reikia išsikepti ir valgyti.

Šviežio derliaus bulvės

Nukastos šviežios pirmojo lietuviško derliaus bulvės parduotuvių lentynose puikuojasi ir į pirkėjų krepšelius keliauja nuo pat vasaros pradžios. Nors parduotuvėse galima rasti ir iš šiltųjų kraštų atvežtų derliaus gėrybių, vietos ūkininkų užaugintos bulvės, anot prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, pirkėjų labiausiai laukiamos.

„Bulvės - viena dažniausių prekių pirkėjų krepšeliuose, o šviežias jų derlius lentynose ilgai neužsibūna. Nors prekiaujame ir šiltesniuose kraštuose užaugintomis šviežiomis bulvėmis, lietuviškosios yra ypač pirkėjų mėgstamos, mat į parduotuves pristatomos jau kitą dieną po nukasimo. Sezonui įgavus pagreitį, šviežio derliaus bulvės džiugina ir ypač patrauklia kaina“, - sako V. Budrienė.

Kontraversiškai vertinamos bulvės sukaupusios daug organizmui būtinų maistinių medžiagų - vitamino C ir B6, mineralų kalio, fosforo, magnio ir geležies. Bulvėse taip pat gausu fitomedžiagų, ypač karotenoidų.

Kaip tinkamai paruošti bulves?

Jei renkatės šviežio derliaus bulves, skusti ir lupenų mesti lauk neskubėkite - jos plonytės, kone nejuntamos, tad prieš mesdami bulves į keptuvę ar puodą, tiesiog jas švariai nuplaukite. Taip ne tik sutaupysite, bet ir papildomos naudos turėsite, mat šviežių bulvių lupenose gausu magnio ir kalio, įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų.

Bulvių užšaldymas

Dažnai būna, kad bulvių pasigaminame per daug. Tokiais atvejais praverčia užšaldymas. Žema temperatūra leis jas saugiai laikyti.

Niekada nedėkite žalių bulvių į šaldiklį, nes išėmus jos patamsės. Be terminio apdorojimo jų natūralūs fermentai yra aktyvūs. Dėl to, nepaisant šalčio, vyksta brendimo, o vėliau irimo procesas. Iš šaldiklio išimtos žalios bulvės oksiduojasi, todėl atrodo juodos. Dėl to, užuot taupę produktą, mes jį švaistome.

Bulvių blanširavimas

Jei turite žalių bulvių perteklių ir jos pradeda lėtai gesti, būtinai jas blanširuokite. Tiesiog sudėkite jas į verdantį vandenį ir pavirkite kelias minutes, tada nukoškite ir užpilkite šaltu vandeniu. Mažesnius bulvių gabalėlius reikia blanširuoti 5 minutes, o didesnius - 10 minučių. Galiausiai išdžiovinkite bulves ir sudėkite jas ant padėklų.

Šaldymui puikiai tiks bulviniai blynai ir namie keptos bulvytės. Po vakarienės galite užšaldyti bulvių košę. Iš jos suformuokite kotletukus ir padėkite ant padėklo.

Receptas: Keptos bulvės su šonine ir grietinėlės sūriu

Ingredientai:

  • 4 bulvės
  • 250 g šoninės
  • Grietinėlės sūris

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
  2. 4 bulves su lupenomis kelis kartus subadykite šakute ir dėkite į skardą.
  3. Kepkite apie 1 val.
  4. Smulkiai supjaustykite 250 g šoninės ir gerai pakepkite.
  5. Kai bulvės iškeps, leiskite joms atvėsti, vėliau supjaustykite per pusę ir išskobkite dalį minkštimo, kad išeitų „laiveliai“.
  6. Išskobtą bulvių masę sutrinkite, sumaišykite su kepta šonine bei grietinėlės sūriu.
  7. Guliašą galite gardinti grietine.

Maistinė vertė

Sudedamoji dalis Kiekis (100g)
Energetinė vertė 620 kJ/147 kcal
Riebalai 3,9 g
Sočiųjų riebalų rūgščių 0,5 g
Angliavandeniai 24 g
Cukrų 0,3 g
Baltymai 2,8 g
Druska 0,05 g