pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skanūs ir Lengvi Sausainių Receptai su Nedideliu Kiekiu Miltų ir Cukraus

Sausainiai yra neatsiejama mūsų mitybos dalis. Kad ir kaip stengtumėmės atsiriboti nuo tokio tipo maisto, vis tiek sunku įsivaizduoti gyvenimą be saldumynų. Neabejotinai galime nustatyti tam tikrus saldumynų vartojimo apribojimus, tačiau visiškai neįmanoma to atsisakyti. Ir jei šeima turi vaikų, desertų pašalinimas iš mitybos yra kažkas iš fantazijos srities. Reikia kažkaip rasti tą aukso vidurį, kai visi sotūs ir patenkinti.

Vis dėlto, dažnai manoma, kad desertų gamyba reikalauja daug laiko, įgūdžių ir sudėtingų ingredientų. Šis įsitikinimas yra klaidingas. Egzistuoja gausybė lengvai ir greitai paruošiamų naminių desertų receptų, kurie ne tik džiugina gomurį, bet ir leidžia eksperimentuoti virtuvėje be didelio streso ar įtampos. Šis straipsnis skirtas atskleisti lengvų naminių desertų pasaulį, pradedant nuo konkrečių pavyzdžių ir pereinant prie bendresnių principų bei filosofijos, slypinčios už paprasto malonumo gaminti ir dalintis saldumynais. Sausainiai užkariaus jūsų širdis su minimaliu ingredientų kiekiu. Namų gamybos desertai žadina jaukumo ir šilumos jausmą, leidžia pasinerti į kūrybos procesą ir galiausiai mėgautis unikaliu, savo rankomis sukurtu skanėstu.

Močiutės Firminiai Sausainiai: Nostalgiškas Skanėstas

Tai senas mano šeimos receptas - močiutės firminiai sausainiai. Močiutė juos kepdavo įvairioms šeimos šventėms ir didelėms dzūkiškoms vestuvėms, jų prigamindavo ištisus kalnus. Šie sausainiai labai gardūs: trapūs, su saldžiu plakto kiaušinio baltymu viduje ir ant pačių sausainių. Suraitytas baltymo morengas ant sausainių viršaus visada būdavo nuvalgomas pats pirmasis. Šiems sausainiams reikia visai nedaug ingredientų, į jų tešlą nededama cukraus, o sausainius pasaldina ir “iškelia” kepdamas plaktas kiaušinio baltymas su cukrumi.

Tai vienas nostalgiškiausių mano vaikystės saldžių prisiminimų, kurį be jokios konkurencijos, vieną iš pirmųjų, įtraukiau į savo naująją knygą “Nostalgiški skanumynai”. Šie sausainiai turi savo istoriją, kuri puikiai nusako ir pačią nostalgiškų skanumynų knygos esmę. Kai buvau maža, mano močiutė juos dažnai kepdavo, vaikystėje buvo skanu ir jauku juos valgyti ir visai nesinorėjo galvoti apie tai, jog vieną dieną, kai nebebus močiutės, nebus ir kas tuos sausainius iškepa. Sausainių receptas taip ir liko neužrašytas.

Ilgą laiką, po to, kai nebeliko močiutės, šie sausainiai tebuvo skanus prisiminimas, nes niekas iš šeimos taip ir neprisiminė šių sausainių tešlos recepto. Visai atsitiktinai, bendraudama su sena močiutės kaimyne, sužinojau, jog ji iš anksčiau turi užsirašiusi šį močiutės receptą, kuriuo mielai su manimi ir pasidalino. Taip po ilgos pertraukos mano namuose ir vėl pakvipo tais pačiais močiutės sausainiais iš vaikystės prisiminimų. Jaučiausi taip, lyg būčiau suradusi seniai pamestą man labai brangų daiktą, kuriuo galėjau pasidalinti su man brangiais žmonėmis.

Todėl visus raginu saugoti savo šeimos receptus, juos užsirašinėti ir perduoti iš kartos į kartą.

Receptas: Močiutės Firminiai Sausainiai

  1. Pagaminkite sausainių tešlą. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Šaltą sviestą supjaustykite gabalėliais ir sukapokite elektrine kapokle kartu su miltų mišiniu. Jei tešlą gaminsite rankomis įtarkuokite šaltą sviestą burokine tarka tiesiai į miltų mišinį ir trinkite rankomis, kol jie pavirs į riebius trupinius. Į gautą birią masę supilkite grietinę sumaišytą su kiaušinių tryniais, užminkykite kietą, prie rankų nelimpančią, tešlą. Paruoštą tešlą susukite į maistinę plėvelę ir statykite į šaldytuvą, kad sustingtų.
  2. Kol tešla šąla, išplakite kiaušinių baltymus su cukrumi iki standumo.
  3. Atšalusią tešlą padalinkite į keturias dalis. Kiekvieną dalį plonai iškočiokite, kad išeitų apvalus tešlos lakštas. Ant tešlos uždėkite apvalią lėkštę ir apipjaukite, kad gautumėte apskritimą. Nuo centro pjaudami tešlos apskritimą padalinkite į 12 lygių trikampių. Kiekvieną trikampį peiliu patepkite kiaušinių baltymų plakiniu ir suvyniokite sausainį, pradėję nuo plačiosios pusės, kad siauroji dalis liktų sausainio apačioje. Baltymo tepkite nei per daug, nei per mažai, tiek, kad būtų galima gražiai suvynioti.
  4. Visus sausainius suguldykite skardoje ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apytiksliai 15 minučių. Tada sausainius ištraukite, ant kiekvieno konditeriniu švirkštu išspauskite likusius plaktus baltymus. Sausainius ir vėl kiškite baigti kepti 5 minutėms į orkaitę. Iškepusius palikite praaušti.

Receptas iš knygos "Nostalgiški skanumynai".

Kiti Lengvai Paruošiami Sausainių Receptai

Obuoliniai Sausainiai

  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi.
  2. Suberkite miltus ir kepimo miltelius, dar kartą išmaišykite.
  3. Nulupkite obuolius, supjaustykite kubeliais ir suberkite į tešlą.
  4. Sudrėkinkite rankas vandeniu ir formuokite sausainius.

Avižiniai Sausainiai

Šis desertas mums primins nuostabią vaikystę, kai nekantriai laukėme mamos iš darbo, nes ji atnešdavo nuostabių avižinių sausainių.

Sausainiai su Sviestu

  1. Sviestą (kambario temperatūros) ir cukrų sutrinkite šakute.
  2. Įmuškite kiaušinius ir išmaišykite.
  3. Iš gautos masės suformuokite rutuliukus, pamirkykite miltuose ir suformuokite sausainius.

Sausainiai Iš Formelių

  1. Išplakite minkštą sviestą ir cukrų.
  2. Suberkite miltus, užminkykite elastingą tešlą.
  3. Pasinaudokite norima forma pjaustant sausainius.

Kvadratiniai Sausainiai

  1. Iškočiokite iki 1 cm storio sluoksnio, supjaustykite mažais kvadratėliais.

Madeleine Sausainiai

  1. Ištirpinkite sviestą, į jį muškite kiaušinius ir supilkite cukrų.
  2. Plakite plaktuvu arba mikseriu.
  3. Išskirstykite tešlą į Madeleine formeles, arba bet kokias kitas.

Lengvai Paruošiami Sausainiai: Jaukumas Iš Orkaitės

Kartais norisi šilto, kvepiančio kepinio, tačiau sudėtingi tortai ar pyragai gali atrodyti bauginančiai. Laimei, yra daugybė paprastų kepinių receptų, kurie suteikia tą patį jaukumo jausmą su minimaliomis pastangomis.

Keksiukai ir Mafinai

Tai vieni populiariausių ir lengviausiai pritaikomų kepinių. Pagrindinis principas - sumaišyti sausus ingredientus (miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską) viename dubenyje, šlapius (kiaušinius, pieną/pieną, aliejų/lydytą sviestą, vanilę) - kitame. Tuomet šlapi ingredientai greitai įmaišomi į sausus (svarbu nepermaišyti, kad kepiniai nebūtų kieti). Į tešlą galima dėti uogų, šokolado gabaliukų, riešutų, tarkuotų vaisių (obuolių, morkų, cukinijų). Kepti keksiukų formelėse iki auksinės spalvos. Mafinai dažniausiai būna mažiau saldūs ir puresni nei keksiukai, kurie dažnai puošiami kremu.

Lengvai Paruošiami Sausainiai

Naminiai sausainiai nebūtinai reiškia sudėtingą tešlos kočiojimą ir formelių spaudimą.

  • "Drop cookies" (Kabinti šaukštu sausainiai): Tešla yra pakankamai minkšta, kad ją būtų galima kabinti šaukštu ir dėti ant kepimo skardos. Klasikinis pavyzdys - avižiniai sausainiai su razinomis ar šokolado gabaliukais. Jų paruošimas itin greitas.
  • Trumpavaisiai (Shortbread) sausainiai: Klasikiniai škotiški sausainiai, kuriems tereikia trijų pagrindinių ingredientų: sviesto, cukraus ir miltų. Tešla dažniausiai suspaudžiama formoje ir subadoma šakute, o iškepusi supjaustoma. Paprasta, bet labai skanu.
  • Trijų ingredientų riešutų sviesto sausainiai: Itin populiarus "interneto" receptas, kuriam reikia tik riešutų sviesto, cukraus ir kiaušinio. Viskas sumaišoma, formuojami rutuliukai, šiek tiek paspaudžiami šakute ir kepami. Greita ir stebėtinai skanu.

Sveikesni Sausainių Variantai

Jei norite mėgautis sausainiais be didelio sąžinės graužimo, išbandykite šiuos sveikesnius variantus:

Bananiniai Sausainiai

Bananiniai sausainiai - tai idėja jūsų sveikesniam saldumynų stalui. Šie sausainiai yra be glitimo, be laktozės, be pridėtinio cukraus ir be kiaušinių, o jų skonis itin gardus! Kviečiame išbandyti patiems ir įsitikinti, kad sveika gyvensena gali mus aprūpinti ne tik sveiku, maistingu, bet ir labai skaniu desertu!

Ingredientai bananiniams sausainiams

  • 2 labai prinokę bananai (su juodais taškeliais);
  • pusė stiklinės riešutų sviesto;
  • 1 stiklinė migdolų miltų;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 1 šaukštelis cinamono;
  • 1 žiupsnelis druskos;
  • sauja smulkintų graikinių riešutų;
  • sauja kokoso drožlių;
  • sauja gabalėliais smulkinto juodojo šokolado.

Paruošimas

  1. Bananus susmulkiname su šakute ar blenderiu ir sumaišome su riešutų sviestu, kol gausis vientisa masė.
  2. Dideliame dubenyje dedame migdolų miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską ir viską bendrai išmaišome su bananų ir riešutų sviesto mase.
  3. Suberiame likusius produktus, t. y. kokoso drožles ir smulkintojo juodojo šokolado gabalėlius.
  4. Ant kepimo popieriumi ištiestos skardos dedame po šaukštą masės. Viduryje spaudžiame po banano griežinėlį ar riešutą.
  5. Apie 20 min. kepame 180 o C temperatūroje.

Patarimai ir Gudrybės

  • Kokybiški ingredientai: Naudokite tik kokybiškus ingredientus, ypač jei recepte jų nedaug.
  • Eksperimentuokite: Nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais, vaisiais ir kitais priedais, kad sukurtumėte savo unikalų receptą.
  • Stebėkite kepimą: Atidžiai stebėkite sausainius kepimo metu, kad jie neperkeptų ir neprarastų savo minkštumo.

Išvada

Naminiai sausainiai gali būti ne tik skanūs, bet ir lengvai pagaminami. Išbandykite šiuos receptus ir atraskite savo mėgstamiausius! Skanaus!