Vištiena įdarytos cukinijos - skanus ir sotus patiekalas, kai norisi valgyti mažiau angliavandenių. Jis puikiai tiks ir vakarienei. Šį patiekalą itin lengva paruošti, jeigu turite iš anksto iškeptos ar išvirtos vištienos - puikiai tiks ir vištienos kotletai! O jei virtos ar keptos vištienos neturite - tiks ir šviežia, tik pakepkite ją ilgiau. Tad kai norisi ko nors paprasto ir gardaus - išbandykite šį receptą.
Ingredientai
Reikės (2-4 porcijoms):
- 2 vidutinio dydžio cukinijų
- 1,5 puodelio šviežios, keptos ar virtos vištienos, supjaustytos kubeliais
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 mažo smulkiai supjaustyto svogūno
- 0,5 arbatinio šaukštelio česnakų miltelių
- 7 vyšninių ar slyvinių pomidoriukų, perpjautų per pusę
- 0,5 puodelio tarkuoto kietojo sūrio
- 1 arbatinio šaukštelio raudonėlių
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- 0,75 puodelio riebios grietinėlės
- 0,5 puodelio tarkuoto čederio ar fermentinio sūrio
Gaminimo Eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Riebalais ištepkite kepimo formą.
- Nupjaukite cukinijų galiukus ir perpjaukite per pusę išilgai. Mažu šaukštu išskobkite minkštimą ir sėklas.
- Cukinijos minkštimą padalinkite per pusę, nes kreminiam įdarui reikės tik vienos dalies. Sudėkite į virtuvinį rankšluostį ir nuspauskite tiek skysčių, kiek galite. Susmulkinkite mažais kubeliais.
- Cukinijų laivelius dėkite ant kepimo skardos nupjauta puse į viršų. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 minučių.
- Tuo metu keptuvėje ant vidutinės ugnies pakepinkite kubeliais pjaustytą svogūną. Suberkite pomidorus, vištieną, cukinijos minkštimą, prieskonius.
- Patroškinkite 2 minutes ar ilgiau, jei naudojate šviežią vištieną, ir įmaišykite grietinėlę. Sumažinkite ugnį, kaitinkite 2-3 minutes, suberkite tarkuotą kietąjį sūrį ir dar pakaitinkite, kol mišinys šiek tiek sutirštės. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite dar druskos ir pipirų. Nukelkite nuo ugnies.
- Iš orkaitės ištraukite cukinijų laivelius, paviršių nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad pašalintumėte išsiskyrusį vandenį ir aliejų.
Kitas receptas vištienos ir sūriu įdarytos cukinijos
Šioms įdarytoms cukinijoms pagaminti reikės vištienos. Naudojau vištienos krūtinėlę, kurią smulkiai supjausčiau (tam reikėjo šiek tiek kantrybės). Galima sumalti maisto smulkintuvu, jeigu norite visiškai smulkios tekstūros. Taip pat galima naudoti vištienos ar kalakutienos faršą.
Ingredientai:
- 300 g cukinijos
- 100 g vištienos
- 50 g svogūno
- 50 g morkos
- 30 g pomidorų
- 2 v.š. pomidorų pastos arba naminio pomidorų padažo
- 10 g kietojo sūrio „Džiugas“
- prieskonių pagal skonį
Paruošimas:
- Vištieną supjaustome nedideliais gabalėliais, marinuojame prieskoniais.
- Cukiniją perpjauname pusiau, išimame vidų.
- Supjaustome svogūną, pomidorus.
- Sutarkuojame morką, cukinijos vidų kurį išėmėme.
- Į vieną indą sudedame pjaustytas ir tarkuotas daržoves, vištieną.
- Į indą su daržovėmis ir vištiena dedame pomidorų pastos arba naminio pomidorų padažo.
- Viską išmaišome ir dedame prieskonių.
- Pagamintą įdarą dedame į cukinijos vidų.
- Kepame orkaitėje, 200 laipsnių temperatūroje apie 40min.
- Baigiant kepti ant viršaus pabarstome tarkuoto kietojo sūrio.
Man labiausiai patinka, kai iškepta cukinija būna labai minkšta. Nemėgstu, kai cukinija dar būna traški. Cukinijų puseles kepiau orkaitėje. Kai jos suminkštėjo, išėmiau iš orkaitės ir pridėjau įdaro. Cukinijų minkštimo dalį sunaudojau gamindama įdarą, o kitą dalį dėsiu į avižinę košę, troškinį ar kokteilį. Vištiena įdarytos cukinijos yra tikrai gana sveikas patiekalas. Norėjau, kad jame būtų kuo mažiau perdirbtų produktų, todėl naudojau konservuotus smulkintus pomidorus, bet vietoj jų galima naudoti pomidorų padažą ar pomidorų tyrę.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Maistinė medžiaga | Kiekis | Procentinė dienos norma |
---|---|---|
Kalorijos | 414kcal | 21% |
Angliavandeniai | 42g | |
Baltymai | 29g | |
Riebalai | 17g | |
Sočiosios riebalų rūgštys | 5g | |
Cholesterolis | 75mg | |
Natris | 458mg | |
Kalis | 2558mg | 128% |
Skaidulos | 10g | 29% |
Cukrūs | 27g | 108% |
Vitaminas A | 9843µg | 1230% |
Vitaminas B6 | 1mg | 71% |
Vitaminas B12 | 1µg | 40% |
Vitaminas C | 81mg | 101% |
Vitaminas D | 1µg | 20% |
Vitaminas E | 2mg | 17% |
Vitaminas K | 38µg | 51% |
Kalcis | 132mg | 17% |
Varis | 1mg | 100% |
Folio rūgštis | 117µg | 59% |
Geležis | 6mg | 43% |
Manganas | 1mg | 50% |
Magnis | 157mg | 42% |
Fosforas | 426mg | 61% |
Selenas | 18µg | 33% |
Cinkas | 3mg | 30% |
Be baltymų, vištienoje yra daugybė mineralų, tokių kaip fosforas ir kalcis, kurie padeda palaikyti gerą kaulų būklę. Be to, jis turi seleno, kuris, kaip žinoma, sumažina artrito riziką. Puikus pasirinkimas pietums, maistingas ir daug naudingų maistinių medžiagų turintis patiekalas. Pabandykite ir pasidalinkite pastebėjimais komentaruose.