Svečiai užpuolė netikėtai ar šiaip užsimanėt kažko saldaus, bet greitai ir lengvai pagaminamo? Šis pyragas - puikus sprendimas. Panaudoti galima sezonines uogas, vaisius arba šaldytus produktus. Tai greito, drėgno trupiniuočio receptas, kurį visada gaminu kelis kartus per agrastų sezoną, o kartais ir žiemą, su šaldytais agrastais ar kitomis uogomis.
Pagrindinis agrastų pyrago receptas
Ingredientai:
- 700 ml agrastų, nuskabytomis uodegėlėmis ir koteliais
- 125 g cukraus (75 g tešlai, 50 g agrastams)
- 300 g miltų
- 3 šaukšteliai kepimo miltelių
- 50 g jogurto
- 50 g aliejaus
- 1 kiaušinis
- 75 g sviesto
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinti iki 190°C.
- 25 cm skersmens apvalią kepimo skardą nusegamais kraštais iškloti kepimo popieriumi. Aš kerpu didesnį apskritimą nei kepimo formos dugnas, kad popieriaus kraštai užsilenktų ir dengtų ir skardos šonus.
- Į didelį dubenį kartu persijoti miltus, kepimo miltelius ir druską, įmaišyti 75 g. cukraus.
- Kitame dubenyje sumaišyti agrastus su likusiais 50 g. cukraus.
- Trupinių sluoksniui nedideliame dubenėlyje sumaišyti miltus, cukrų ir sviestą.
- Atskirai išplakti šlapius ingredientus - jogurtą, aliejų ir kiaušinį.
- Plakinį supilti į sausų produktų mišinį ir lengvai kelis kartus permaišyti. Maišoma tik tiek, kad neliktų sausų miltų - tešla atrodys tąsi, tiršta, nevienalytė. Jei tešla atrodo per kieta, galima įdėti dar šiek tiek jogurto ir aliejaus.
- Tešlą suversti į kepimo skardą, išlyginti paviršių.
- Ant viršaus suberti agrastus ir indelyje likusį cukrų. Uogas tolygiai paskirstyti per visą pyrago paviršiaus plotą.
- Galiausiai ant viršaus tolygiai paskleisti paruoštus trupinius.
- Ištraukus iš orkaitės leisti pyragui šiek tiek atvėsti, tuomet išimti iš formos ir leisti atvėsti pilnai.
Pyragas gali būti valgomas ir šiltas, su ledais, bet man jis skaniausias pilnai atšalęs, nes tada skonis šiek tiek subręsta, o drėgmė tolygiai pasiskirsto. Skaniai drėgnas jis išlieka ir kitą dieną.
Obuolių pyragas
Ingredientai:
- 4 kiaušiniai
- 200 gramų cukraus
- 200 gramų kvietinių miltų
- 4 obuoliai
Gaminimo eiga:
- Kiaušinius suplakti.
- Į kiaušinius įberti cukrų ir gerai išmaišyti, vėliau įberti miltus irgi gerai sumaišyti.
- Įšmaišytą tešlą supilti į kepimo indą išteptą šiek tiek aliejaus o ant viršaus sudėlioti nuluptus ir supjaustytus griežinėliais obuolius.
Greitas pyragas su uogomis
Ingredientai:
- 25 cm skersmens formai
- 3 kiaušiniai
- 1 stiklinė cukraus (arba kiek mažiau, jeigu nemėgstate saldžiai)
- 1 arbatinio šaukšto cukraus milteliai su natūralia vanile (arba 2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus, arba galima visai nenaudoti)
- Nutarkuotos citrinos žievelės iš 1 vnt.
Gaminimo eiga:
- Iš pradžių kiaušinius gerai išplakame su cukrumi bei vaniliniu cukrumi (kad masės gerokai padaugėtų, maždaug, pasidarytų dvigubai).
- Įmaišome nutarkuotą citrinos arba apelsino žievelę. Įsijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
- Tuomet kepimo formą ištepame su riebalais arba išklojame su kepimo popieriumi.
- Beriame dalį uogų/vaisių, suverčiame bei gražiai, tolygiai paskirstome tešlą.
- Tada ant viršaus dar užbarstome uogų/vaisių, migdolų plokštelių.
- Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 30-40 minučių (tikriname mediniu iešmeliu - įbedus bei ištraukus iš pyrago, jis privalo išlikti sausas; su kriaušėm, obuoliais kepkite kiek ilgėliau, su uogomis - trumpėliau).
- Atvėsusį pyragą užbarstome su cukraus pudra.
Šis labai greitas ir paprastas pyragas išmėgintas jau daug kartų, ne tik mano, bet ir giminaičių ir draugių. Visada pavyksta. Tikrai paprastas paruošimas.
- Uogos ir/arba vaisiai - pagal metų sezoną. Aš esu kepusi tiek su vyšniomis, tiek su rabarbarais, tiek su rabarbarais ir braškėmis, tiek su rabarbarais ir vyšniomis, tiek su obuoliais ir cinamonu, tiek su obuoliais ir serbentais, tiek su mėlynėmis, raudonaisiais serbentais bei agrastais ir paskutinį kartą - su kriaušėmis, juodaisiais serbentais ir migdolų plokštelėmis - mūsų šeimai kol kas patiko labiausiai.
- Kartas nuo karto dar įtarkuoju citrinos arba apelsino žievelės, bet tai nėra būtina.
- Vietoje balto cukraus galite naudoti rudą cukrų, kuris suteiks pyragui gilesnį karamelės skonį, arba medų, kuris praturtins pyragą natūraliu saldumu ir aromatu.
- Jei namuose neturite vanilinio cukraus, galite naudoti vanilinę esenciją (1 arbatinį šaukštelį) arba tikros vanilės ankštį (1 vnt.).
- Kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais, kurie suteiks pyragui riešutinį poskonį, arba naudoti pusę kvietinių ir pusę viso grūdo miltų sveikatai palankesniam variantui.
- Vietoje kepimo miltelių galite naudoti sodą ir citrinos sultis (1/2 arbatinio šaukštelio sodos ir 1 arbatinį šaukštelį citrinos sulčių).
- Migdolų plokšteles galima pakeisti smulkintais lazdynų riešutais, graikiniais riešutais arba pistacijomis, kas suteiks pyragui kitokį skonio atspalvį.
- Cukraus pudrą galima pagaminti namuose, smulkiai sumalant paprastą cukrų elektrine kavamale.