Nagi pakelkite rankas tie, kurie užaugo be dešrelių!? Mano laikais (o laikai buvo gūdūs, sovietiniai) dešrelės buvo toks kaip čia pasakius - turbūt normalus tradicinis kasdienis maistas.
Buvo pieniškos (niekada taip ir nesupratau, kodėl jos taip vadinamos, nes pagal definiciją ne pienas, o mėsa ten turėtų groti pirmu smuiku…), ir „sosyskos” - tokios storesnės, su labai juokingu pavadinimu. Jei į svečius ateidavo kokios draugės su vaikais, taip pat, jei tik norėdavom bent kuo nors tuos vaikus primaitinti, tai reikdavo šaldytuve būtinai turėti dešrelių.
Dešrelių reabilitacija
Laikai pasikeitė, ir manau, kad pats laikas reabilituoti dešreles. Juk pačios savaime dešrelės (kalbu, suprantama, tik apie namines, geros kokybiškos maltos mėsos dešreles) - tai greitai paruošiamas, skanus ir kokybiškas produktas!
Aš jau seniai audžiu mintį pasigaminti namuose savo dešrelių. Susimalti kokybišką šviežią mėsą, susimaišyti mėgstamų prieskonių, ir net turėti jų užšaldytų toms dienoms, kai tikrai nėra laiko tupinėti virtuvėje. Arba prisigaminti kalną savos gamybos dešrelių iškyloms vasarą, kai lėtai kaista grilio anglys ir šaldytuve šąla alus.
Man net ir pagal prigimtį priklausytų tas dešreles išmokti pasigaminti, nes mano močiutė garsėjo kaip geriausia dešrų ir skilandžių meistrė visoje apylinkėje. Aš net mėsos malimo mašiną nusipirkau su visais reikiamais priedais, kurių pagalba gimsta gardžių šviežių dešrelių virtinės.
Bet besidomėdama tomis dešrelėmis, pastaruoju metu tiesiog užvaldžiusiomis mano mintis, nutariau pradžioje išdegustuoti The Farm gaminamas dešreles. Kodėl The Farm? Nes žinau, kad tai jaunos šeimos sąžiningas verslas, ir kad čia „nenukirtinėjami kampai” produktų kokybės sąskaita.
Apskritai, jei noriu kokybiškos mėsos, mano pirmas kontaktas visuomet būna The Farm. O jų dešrelės, neslėpsiu, dažnai būna mano išsigelbėjimas, kai reikia pamaitinti minią žmonių kokiame nors grilio vakarėlyje.
Plonytės grilio dešrelės iškepa akimirksniu, tačiau ne taip greitai, kaip jos išgraibstomos svečių. The Farm gamina dešreles tik tada, kai gauna šviežią mėsą (o mėsą jie vežasi tik iš lietuviškų ūkių!), todėl tikrai nerasite viso dešrelių asortimento kada beužėję (kartais visai gera mintis jų užsisakyti iš anksto!)!
Pavyzdžiui, praeitą antradienį lentynoje gulėjo kalakutienos, veršienos, brandintos jautienos bei veršienos dešrelės. Kalakutienos dešrelės - išties vaikiškai minkštos, švelnaus skonio, liesos, sultingos ir labai skanios.
Jas tikrai mielai kramsnos patys mažiausieji, o jūs būsit ramūs, kad vaikai gaus taip jiems reikalingų baltymų! Tikėjausi, kad kiaulienos dešrelės bus riebios, bet jei mėsą būčiau maišiusi aš, matyt būčiau įdėjusi dar daugiau lašinių:) Liesa ir švelni mėsa skaniausia buvo tada, kai šiek tiek apvirusi dešreles dar ir apkepiau.
Tikras delikatesas (ir deficitas) - tai veršienos dešrelės! Tik pagalvokite, tokia retenybė šiais laikais - veršiena, o čia - dar ir dešrelės pavidalu! Tokias galima tarsi vaistus maitinti sunkiausiems ligoniams! Mano vyrui, beje, labiausiai patiko brandintos jautienos dešrelės - jas net nevirusi dėjau tiesiai į įkaitintą keptuvę.
Skaniai apksrudę dešrelės tiesiog tirpo burnoje, pagardintos padažais ir priedais! Kiauliena, jautiena, veršiena ir kalakutiena….
Naminės dešrelės su daržovėmis
Šios keptos dešrelės su daržovėm priklauso ne tik „vieno puodo” (šiuo atveju skardos), bet ir „tinginio virtuvėje” kategorijai. Viską suruošite per kokias 15 minučių, o vakarienei turėsite pagrindinį patiekalą su garnyru ir fantastišku padažu bei minimaliai betvarkės virtuvėje.
Nuostabiausia, kad greitai ir lengvai paruošiamos dešrelės su daržovėm yra dar ir tas patiekalas, kuris puikiai tinka šventiniam stalui bei įtinka visiems.
Ingredientai:
- apie 700 g. šviežių kiaulienos dešrelių
- apie 700 g. bulvių
- 3 vidutinio dydžio morkų
- 3 vidutinio dydžio saliero stiebų
- 2 vidutinio dydžio raudonųjų svogūnų
- 2 didelių česnako skiltelių
- 2 arbatinių šaukštelių džiovinto čiobrelio
- 1 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio (oregano)
- druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- kelių šakelių šviežio čiobrelio papuošimui (nebūtinai)
Padažui:
- 30 g. sviesto
- 2 1/2 šaukštų miltų
- 500 ml sultinio
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180'C. Pasiruoškite skardą aukštesniais kraštais.
- Bulves nuskuskite, nuplaukite ir vidutinio dydžio perpjaukite per pusę, didesnes į keturias dalis.
- Morkas nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite įstrižais didesniais gabalėliais.
- Salierų stiebus nuplaukite ir taip pat supjaustykite įstrižais didesniais gabalėliais.
- Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir padalinkite į 8 skilteles. Smulkiai sukapokite česnako skilteles.
- Visas daržoves sudėkite į skardą, suberkite džiovintą čiobrelį, raudonėlį, pagardinkite druska, pipirais, įpilkite 2 šaukštus aliejaus ir gerai išmaišykite, kad daržovės tolygiai pasidengtų prieskoniais.
- Į skardą sudėkite dešreles ir švelniai permaišykite su daržovėmis, kad jos taip pat pasidengtų prieskoniais. Dešreles įtaisykite ant daržovių viršaus.
- Nedideliame prikaistuvyje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir perpilkite į dubenį. Į sviestą suberkite miltus ir šluotele gerai išmaišykite. Visą laiką maišydami po truputį supilkite sultinį, kad padažas būtų vientisos konsistencijos ir be miltų gumuliukų.
- Paruoštą padažą supilkite į skardos kraštą (jokiu būdu ne ant dešrelių ar daržovių!) ir šiek tiek pastumdykite į šonus, kad padažas tolygiai pasiskirstytų. Dešreles aptepkite 0,5 šaukšto aliejaus - gražiau apskrus.
- Skardą su dešrelėm ir daržovėm šaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 25 minutes.
- Praėjus laikui ištraukite skardą, dešreles apverskite, aptepkite likusiu 0,5 šaukšto aliejaus ir toliau kepkite dar 25 minutes arba, kol dešrelės apskrus ir bulvės bus minkštos.
Pastabos prieš gaminant:
- Sultinį geriau rinktis jautienos, dėl sodresnio skonio bei intensyvesnės spalvos, bet vištienos tiks kuo puikiausiai;
Naminės žvėrienos dešrelės
Naminės žvėrienos dešrelės yra unikalus ir sveikas pasirinkimas, norintiems į savo mitybą įtraukti aukštos kokybės baltymus ir mažai riebalų turinčius produktus. Žvėrienos mėsa išsiskiria savo ypatingu, natūraliu skoniu bei didesne maistine verte nei tradicinė kiauliena ar jautiena.
Dėl žvėrienos mėsos mažo riebalų kiekio šios dešrelės yra ne tik skanios, bet ir tinkamos tiems, kas laikosi sveikos gyvensenos arba mažina riebalų suvartojimą.
Gaminimo patarimai
Kad dešrelės būtų sultingos ir neprarastų savo skonio, rekomenduojama jas virti lėtai, kad mėsa nepervirtų. Salotų mišinį galite papildyti mėgstamomis sėklomis - moliūgų ar saulėgrąžų sėklos suteiks papildomo traškumo ir maistinės vertės.
Žvėrienos dešrelių gaminimo žingsniai:
- Paruoškite mėsą - naudokite smulkiai sumaltą žvėrienos mėsą (galite derinti kelias žvėrienos rūšis), į ją įdėkite smulkiai supjaustytų ar sumaltų kiaulienos lašinių.
- Pagardinkite prieskoniais - sumaišykite druską, juoduosius ir kvapniuosius pipirus, maltas kadagio uogas ir čiobrelius. Pridėkite prieskonius į mėsos mišinį ir gerai išmaišykite, kad skoniai tolygiai pasiskirstytų.
- Įdėkite česnaką - smulkiai sukapokite česnakus arba sutrinkite juos į pastą ir įmaišykite į mėsos mišinį.
- Išmaišykite mėsos mišinį - maišykite mėsą rankomis arba naudodami elektrinį maišytuvą tol, kol masė tampa vientisa ir gerai sulimpa.
- Paruoškite žarnas - prieš dedant mėsą į žarnas, jas gerai išskalaukite vandeniu ir išmirkinkite šiltame vandenyje apie 30 minučių.
- Pripildykite žarnas - naudodami dešrų gamybos įrankį arba piltuvėlį, atsargiai pripildykite žarnas mėsos mišiniu, stengdamiesi išvengti oro tarpų. Nepersistenkite, kad dešrelės netrūktų.
- Brandinkite - paruoštas dešreles rekomenduojama palikti šaldytuve 2-4 valandas, kad prieskoniai gerai susigertų į mėsą.
- Kepkite arba virkite - dešreles galite virti, kepti arba rūkyti, priklausomai nuo norimo skonio. Jei verdate, užvirkite puodą su vandeniu ir leiskite dešrelėms virti apie 30 minučių ant vidutinės kaitros.
Dešrelių virimo būdai:
- Virkite. Virti paprasta - tiesiog sudėkite į verdantį vandenį ir virkite, kol mėsa išvirs (maždaug apie 20 min.).
- Kepkite. Dešrelės būna ypač skanios keptos ant grotelių lauko kepsninėje arba orkaitėje.
Kaip kepti orkaitėje?
Dešreles šiek tiek subadykite ir vienu sluoksniu, palikdami nedidelius tarpus, dėkite į didelę riebalais išteptą skardą. Šią įstatykite į kitą, didesnę ir gilesnę, kepimo skardą. Į išorinę įpilkite verdančio vandens, maždaug 2 cm gylio. Kepkite apie 20 - 30 min.
Mo receptas: naminės dešrelės
Receptu, kaip patiems pagaminti šį patiekalą, dalijasi Mo. Taip švelniai savo močiutę Birutą vadina net atskirą „Youtube“ kanalą „Romas and MO“ jos receptams sukūręs Romas Gaučas. Mo - buvusi virėja, tačiau jai vis dar labai patinka gaminti, o Romas tiesiog mėgsta ragauti naujus patiekalus.
Ingredientai:
- 1 kg maltos kiaulienos
- 1 šaukštelis džiovintų žolelių (salierai, porai, pastarnokų šaknys, petražolių šaknys)
- 0,25 šaukštelio pipirų
- 1 šaukštelio druskos
- 0,5 arbatinio šaukštelio džiovinto baziliko
- 1,5 šaukštelio mairūno
- 2 šaukštelio smulkinto česnako
- plonųjų kiaulės žarnų
Paruošimas:
- Paruoškite plonąsias žarnas, jas išvalydami, palikdami jas per naktį mirkti vandenyje.
- Kruopščiai sumaišykite kiaulieną su prieskoniais.
- Užpildykite plonąją žarną su mėsa naudodami aparatą. Po kiekvieno dešros pripildymo, keletą kartų apsukite žarną, kad suformuotumėte į skirtingas atskiras dešras.
- Dešreles virkite verdančiame vandenyje maždaug 20 minučių arba kol jos išvirs.
- Valgykite jas su tuo, kas jums labiausiai patinka (bulvėmis, raugintais kopūstais). Mėgaukitės! Skanaus!
Patarimai gaminant namines dešreles
Štai keletas esminių patarimų:
- Riebesnė mėsa tinkamesnė. Naudokite mėgstamą mėsą: vištieną, kalakutieną ar kiaulieną. Paukštienos krūtinėlės mėsa gana sausa, taigi norint minkštesnių ir sultingesnių dešrelių vertėtų įmaišyti gabaliuką lašinių. Jei šis variantas netinka, teks verstis su daržovėmis, tarkime, obuoliais ar cukinija.
- Pieną keiskite grietinėle. Pavadinimas sufleruoja, kad į dešrelių masę pilama pieno, tačiau, naudojant liesesnę mėsą, galima pilti ir grietinėlės.
- Naudokite sveikus priedus. Pirktinėse dešrelėse naudojami spalvos ir skonio stiprikliai, tirštikliai ir baltymai. Yra keletas nekaltų triukų, kaip pagražinti ir namines dešreles. Pavyzdžiui, patrauklią rausvą spalvą joms suteiks elementarios burokėlių sultys. Jų galite išsispausti tiesiog per marlę, sutarkavę burokėlį. Nesibaiminkite, kad mėsa bus šaltibarščių spalvos - išvirus jos neliks.
- Malkite keliais etapais. Dešrelėms kimšti skirta masė turi būti tiršta ir lipni. Bus lengviau, jei mėsą pirmiausia sumalsite mėsmale ir tik tuomet darbuositės virtuvės kombainu su S formos peiliu arba plaktuvu (tinkančiu sriubai trinti). Grietinėlę ir burokėlių sultis patariama pilti tuomet, kai mėsa bus gerai sutrinta.
- Į kur ir kaip kimšti. Pieniškos dešrelės parduodamos specialiame apvalkale. Namuose iš bėdos jį galima keisti maistine plėvele, tuomet nereikia ir specialaus antgalio dešroms kimšti, tiesiog įvynioti masę. Tačiau, turint omenyje, kad jas reikia virti, tai nėra patrauklus variantas. Mėsai kimšti geriau naudoti seną gerą būdą - žarnas. Sūdytų jų galima įsigyti parduotuvėse.
Kitas receptas
- Mėsą supjaustykite ir sumalkite. Per mėsmalę perleiskite ir svogūną, česnaką bei obuolį.
- Sudėkite mėsą į virtuvės kombainą, suberkite prieskonius ir trinkite, kol ji virs tiršta tyre.
- Supilkite grietinėlę bei burokėlių sultis ir viską gerai išmaišykite. Masė turi būti minkšta, bet ne skysta.
- Žarnas nuplaukite ir užmaukite ant dešroms kimšti skirto antgalio. Kai pradėsite malti mėsą ir iš žarnos galo išleisite orą, užriškite jį mazgeliu.
- Jei reikia, paspausdami mėsą atsargiai prikimškite gana minkštas dešreles. Pasiekę norimą dešrelės ilgį, žarną keletą kartų persukite. Taip gausite dešrelių virtinę.
- Dešreles virkite 10-12 minučių.
Receptas: tradicinės naminės dešrelės
Ingredientai:
- 3.5 kilogramo kiaulienos kumpio
- 3 kilogramai kiaulės lašinių
- 3.5 kilogramo jautienos
- 300 gramų druskos
- 20 gramų cukraus
- 15 gramų kvapiųjų pipirų
- 10 gramų juodųjų pipirų
- 5 gramai česnakų
- 2 gramai muskato
Paruošimo būdas:
- Gerai atvėsintą mėsą (nešaldytą) sumalkite aštria mėsai malti mašinėle. Kiaulienai malti sietelį imkite didesnėmis skylutėmis, jautienai - mažesnėmis.
- Lašinius supjaustykite 1 - 0,5 cm storio gabalėliais.
- Labai smulkiai sukapokite česnakus ir sumaišykite juos su druska.
- Visus ingredientus sudėkite į faršą ir lengvai permaišykite. Galite įdėti 3 gramus kalio salietros, tada dešrelės įgaus gražią spalvą ir maloniau kvepės.
- Negalima mėsos imti šlapiomis rankomis, reikia laikytis švaros.
- Paruoštą mėsą kimškite į žarnas, kas 10 - 15 cm. persukdami žarną, kad gautusi dešrelės.
- Užriškite pirmos ir paskutinės dešrelės galus ir pakabinkite ant kartelių vėsioje patalpoje.
- Dešreles galima virti ir valgyti iš karto, ar padžiovinti ilgesniam laikymui. Kas mėgsta - po savaitės galima parūkyti.
- Sūdytas kiaulės plonas žarnas, prieš darydami dešreles, pamerkite vandenyje, vėliau perplaukite ir padžiaukite, kad nuvarvėtų vanduo. Tada perbraukite žarną medine balanėle, kad kuo mažiau liktų vandens.
Apibendrinimas apie namines žvėrienos dešreles
Naminės žvėrienos dešrelės yra puikus pasirinkimas tiems, kas vertina kokybišką ir sveiką mėsą. Žvėrienos mėsa praturtinta baltymais ir yra lengvai virškinama, o daržovės ir sėklos suteikia patiekalui papildomą traškumą bei vitaminų dozę.