pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

„Stebuklai“: Meniu, Atsiliepimai ir Virtuvės Stebuklai

Apie 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašo viršūnėje įsitaisiusį Vilniaus restoraną "Stebuklai" rašyti ir lengva, ir sykiu sunku. Lengva - nes beveik viskas čia gerai. Sunku - dėl to paties.

Restorano vadovas ir virtuvės meistras - Martynas Praškevičius. Jis yra vienas labiausiai vertinamų Lietuvos šefų, kuris ne tik tiki, kad virtuvėje visko galima išmokti pačiam, bet tai jau ir įrodė. „Nesu dirbęs nei „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtame, nei garsiame, prabangiame restorane“, - prisipažįsta savamokslis šefas.

Tiesiog jis jau seniai žinojo, kad bus virėju ir visą savo dėmesį, laiką bei talentą skyrė šiam pašaukimui. Pirmiausia su draugu jis atidarė legendinę kavinę Jogailos g. „Stereo 45“. Paskui iškeliavo į užsienį semtis patirties, o sugrįžęs ėmė dirbti jau tada veikiančiame populiariame Azijos restobare „Briusly“. Vėliau daug eksperimentavo ir mokėsi kartu su Ali Gadžijevu ir Alfu Ivanausku sukurtame kulinariniame projekte „Virtuvės mitų griovėjai“, tačiau galiausiai atsitiko taip, kad visi pasuko skirtingais keliais ir nėrė į asmeninius projektus.

Nors, kaip pats Martynas sako, iš pradžių jis norėjo atidaryti griliaus patiekalų restoraną su baru, tačiau kolegų sukurtas pavadinimas „Stebuklai“ įpareigojo pasitempti ir jam teko pasitempti iki geriausio šalies restorano įvertinimo.

„Stebuklų“ Meniu

„Stebuklų“ valgiaraštis yra kuriamas pirmiausia apsirūpinant kokybiškais produktais. Toliau visi stebuklai, pasak šefo, slypi paprastume: šviežutėlė ant žarijų iškepta žuvis - stebuklas. Laisvėje augęs, kukurūzais lesintas viščiukas - irgi ir t.t. Vis dėlto tai, kaip visa tai yra patiekiama, šiame restorane irgi galima būtų pavadinti stebuklu, o galbūt tiksliau - kūriniu. Restoranas garsėja savo grilio patiekalais ir mažais stebuklais. Nors patiekalai atrodo įspūdingai, tačiau lėkštėje triumfuoja skonis.

Meniu trumpai: Kurį laiką „Stebuklų“ valgiaraštis buvo sumažėjęs, o šiemet jis ir vėl praturtėjo. Į jį sugrįžo pirminė Martyno idėja svečiams tiekti raw&grill patiekalus, kurių pasirinkimas atsinaujina kelis kartus per metus. Tartarai, sevičė, tatakiai, mėsa, žuvis ir jūros gėrybės nuo griliaus, papildant dūmuose palepintomis daržovėmis - toks yra šios vietos a la carte pagrindas.

Pasak M.Praškevičiaus, čia svarbiausia virtuvę aprūpinti gerais ir kokybiškais produktais, o toliau visi stebuklai slypi paprastume. Tiesa, sunku paneigti, kad dalis stebuklų slypi ir šios vietos idėjinio šefo kūrybiškume. Taip, kaip jis dėlioja papildomus patiekalų ingredientus ir tai, kokie nauji deriniai iš to atsiranda, tikrai yra verta jūsų dėmesio ir vietos geriausiųjų sąraše.

Kulinarijos Hitai:

  • Tuno tartaras su kimchi majonezu, avokadais, keptais jūros dumbliais ir wasabi ikrais - 14 Eur
  • Dorados sevičė su avokadais, pomelo, svogūnų laiškais, yuzu ponzu, jalapenais, alyvuogių aliejumi - 14 Eur
  • Ant grotelių keptas aštuonkojis - 27 Eur

Žinoma, kadangi nuo pat pradžių idėja buvo valgius patiekti su dūmo kvapu, t.y. atidaryti grill restoraną, iki šiol „Stebuklų“ meniu siūlo nemažą patiekalų „nuo ugnies“ kiekį. Tačiau daug dėmesio M. Praškevičius šiame restorano skiria ir raw barui - išradingai patiekia žalią mėsą ir žuvį.

Desertai „Stebukluose“ yra verti atskiros pastraipos. Tačiau ji bus trumpa - Martyno desertus reikia ragauti. Tai yra visų skonių šedevrai, kurie iš tiesų yra verti būti vadinami mažais stebuklais. Jų kaita, beje, nėra didelė, nes kiekvienas desertas yra išdirbtas iki smuklmenų. Tarp populiariausių yra pistacijų sūrio pyragas, o pernai vykusiame vyno ir deserto derinimo čempionate „Stebuklų“ obuolių pyragas buvo įvertintas pirmąja vieta.

Dienos Meniu

Pietų meniu čia keičiasi kasdien, tačiau jame - labiau tradiciniai patiekalai nei vakariniame a la carte.

Verslo pietūs: Kaip ir priklauso, „Stebukluose“ dienos pietūs nėra paprasti, bet labiau tradiciniai nei a la carte patiekalai. Pietų meniu keičiasi kasdien.

Savaitgalio Pusryčiai

Apie „Stebuklų“ pusryčius vis dar sklando kalbos, ir ne tik Vilniuje. Kas čia yra pusryčių karalius? Žinoma, Benedikto kiaušinis!

Pusryčiai: Apie „Stebuklų“ pusryčius kalbos sklando ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje. Kas čia yra pusryčių karalius? Žinoma, Benedikto kiaušinis! Beje, Martynas yra vienas pirmųjų šefų, kuris Vilniuje įvedė vėlyvųjų pusryčių madą (ją jis pradėjo dar „Briusly“, kurio meniu jis iki šiol prižiūri).

Beje, Martynas yra vienas pirmųjų šefų, kuris Vilniuje įvedė vėlyvųjų pusryčių madą. Ją jis pradėjo dar „Briusly“, kurio meniu iki šiol prižiūri.

Degustacinės Vakarienės

Karts nuo karto Martynas, kaip pats sako, „pažaidžia“ „fine dining“, t.y. organizuoja temines degustacines vakarienes. Vidutiniškai tokių kulinarinių įvykių metu jis gamina net 14-18 teminių patiekalų! Pavyzdžiui, vakarienės tema „Kai siela sutinka kūną“ buvo vystoma kartu su baru „Spiritus“ svečiuose. Kita degustacinė vakarienė improvizavo Meksikos laboratoriją ir pan.

Atsiliepimai ir Įvertinimai

Pernai susumavus visus Gero maisto akademijos narių, kurių yra daugiau nei 100, balsus „Stebuklai“ buvo paskelbti pačiu geriausiu šalies restoranu. Po geriausio iš geriausių paskelbimo, „Stebuklai“ išgyveno žmonių antplūdį. Martynas pasakoja, kad virtuvės ir aptarnaujančio personalo komandą reikėjo net ne dvigubinti, o trigubinti.

Tačiau nepaisant aplinkybių visus metus šis restoranas laikė savo paties užkeltą kartelę. Dabar „Stebuklai“ ir vėl turi stiprią komandą bei toliau džiugina savo klientus nuo ankstyvaus ryto iki vėlyvaus vakaro septynias dienas per savaitę.

„Stebuklai“ - tai vieta, kuri džiugina savo klientus nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro septynias dienas per savaitę ir stengiasi niekada nenuvilti. Tokio atsidavimo savo ištikimiesiems klientams išties reikia paieškoti.

Situacija trisdešimtuke: Pernai daugelio nuostabai geriausiu 2016 m. pripažinto restorano „Stebuklai“ trisdešimtuke nebuvo. Tačiau šiemet jis užtikrintai sugrįžta, nes kartu su kūrybišku raw&grill meniu sugrįžo ir tie „Stebuklai“, kuriuos žmonės pamilo.

Kodėl Verta Aplankyti?

  • „Stebuklų“ valgiaraščius kuria vienas talentingiausių Lietuvos šefų Martynas Praškevičius.
  • Kartą per mėnesį organizuojami social dinner, kurie yra tarsi aliuzija į bohemišką praeitį.
  • Šios vietos pusryčiai, kurie čia vyksta kasdien, o savaitgaliais net iki 14 valandos.

Nors ir po daugybės įvertinimų ir komplimentų Martynas iki šiol nedrįsta šios vietos vadinti „fine dining“.

Informacija Apie Restoraną

Adresas: Gynėjų g. 14, Vilnius

Darbo laikas: VII-III nuo 8 iki 17 val, IV-VI 8-23 val.

Internete: www.stebuklai.com

Atidarymo metai: 2012 m.

Vidutinė karšto patiekalo kaina: 19 Eur (šalto - 12 Eur)

Kita Informacija:

  • Terasa yra
  • Pusryčiai yra (darbo dienomis 8:00-11:00, savaitgaliais 8:00-14:00)
  • Dienos pietūs (darbo dienomis 11:00-14:00)
  • Šunims nedraugiški
  • Mėgstamiausias šefo prieskonis kuminas

Apdovanojimai:

  • 2016 m. - 1 VIETA
  • 2017 m. - 11 VIETA