Vištienos šašlyko marinatas - tai svarbiausia šio mėgstamo grilio patiekalo dalis. Būtent tinkamai paruoštas marinatas suteikia mėsai išskirtinį aromatą, švelnumą ir sultingumą. Nesvarbu, ar ruošiate šašlykus piknikui, vasaros vakarėliui, ar šeimos pietums, vištienos šašlykas dažnai tampa ne tik skaniu, bet ir labai universaliu pasirinkimu.
Pagrindiniai Marinavimo Patarimai
- Marinato Svarba: Vištienos šašlyko marinatas - pagrindinis raktas į minkštą ir kvapnų patiekalą.
- Jogurtas ir Kefyras: Jei vištiena kietoka arba norisi ypatingo švelnumo, marinatas su jogurtu ar kefyru leidžia mėsai tapti itin minkštai. Kefyrą galima pakeisti tan arba ayran.
- Rūgštiniai Ingredientai: Rūgštiniai ingredientai (citrinų sultys, obuolių actas) svarbūs, tačiau jų perteklius gali išsausinti mėsą, tad jų proporcijų laikykitės atsargiai.
- Žolelės: Jei mėgstate įvairesnius skonius, įtraukite šviežių ar džiovintų žolelių, pavyzdžiui, čiobrelio, rozmarino.
- Eksperimentavimas: Vištienos šašlyko marinatas puikiai tinka eksperimentams - vienas populiariausių variantų yra Azijos įkvėpta versija, kai į marinatą dedama šiek tiek sojos padažo, sezamų aliejaus ar net truputis medaus. Medus taip pat gerai dera su citrusiniais vaisiais. Tačiau atminkite, kad jis suteikia specifinį aromatą, kuris gali patikti ne visiems.
- Minimalus Marinavimo Laikas: Minimalus vištienos šašlyko marinavimo laikas yra 2 valandos. Būtinai laikykite jį šaldytuve arba bet kurioje vėsioje vietoje.
- Greitas Marinavimas: Greitam marinatui pakanka 1,5 valandos.
- Citrusiniai Vaisiai: Citrusiniai vaisiai labai dera su vištiena. Jie suteikia egzotiško skonio ir labai greitai marinuoja vištienos mėsą. Per porą valandų mėsa tampa minkšta ir kvapni. Pabandykite actą pakeisti citrinos sultimis.
Marinato Sudėtis
Marinato sudėtį rinkitės pagal savo skonį: kefyras ir jogurtas, majonezas ir actas, sojų padažas ir medus. Kad mėsa nebūtų sausa, reikia pasirinkti geriausią sultingą marinatą vištienos šašlykui. Kuo ilgiau vištiena marinuosis, tuo daugiau sulčių ji sugers ir išlaikys.
Ingredientai:
- 3 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 valg. šaukštas citrinų sulčių (arba acto)
- 1 arbat. šaukštelis smulkiai sukapoto česnako
- 1 arbat. šaukštelis jogurto (jei naudojate)
- 1 arbat. šaukštelis prieskonių
- 0,5 arbat. šaukštelio druskos
- 1 arbat. šaukštelis cukraus
Marinato Gaminimo Eiga
- Vištieną kruopščiai nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Svogūną susmulkinkite trintuvo dubenyje.
- Dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinų sultis (arba actą), smulkiai sukapotą česnaką, jogurtą (jei naudojate), prieskonius, druską, cukrų ir pipirus.
- Į paruoštą marinatą dėkite vištienos gabaliukus ir supjaustytus svogūnus. Užpilkite marinatą ant mėsos.
- Dubenį uždenkite maistine plėvele arba specialiu dangčiu ir padėkite į šaldytuvą. Marinuokite bent 3 valandas, bet geriausia - 8-12 valandų.
- Išmarinuotą vištieną suverkite ant iešmų ar medinių pagaliukų (juos prieš naudojant rekomenduojama pamirkyti vandenyje, kad neapdegtų).
Profesionalų Patarimai
- Riebalai Marinate: Marinate yra būtini riebalai, t.y kokybiškas aliejus. Naudojant jį, mėsa išsaugos savo sultingumą ir kepant gražiau apskrus. Prisiminkite, kad vištiena yra liesa mėsa. Kepant ją visai be riebalų, ji tiesiog išdžius.
- Rūgštūs Marinatai: Rugščių marinatų gerbėjams, kurie mėgsta gardinti citrinų sultimis - jis siūlo geriau įtarkuoti žievelę, taip neišdžiovinsite mėsos.
- Prieskoniai: Dėkite tuos prieskonius, kurie jums skanūs. Druską, pipirus (tik šviežiai maltus) įdedu marinavimo pradžioje, aš labiausiai mėgstu sudėti man patinkančius prieskonius ir aliejų į smulkintuvą ir visuomet gaunu puikų, šviežiai pagamintą marinatą.
- Svogūnai: Pašnekovas dar atkreipia dėmesį, kad trintas svogūnas labai pagreitina įsimarinavimo laiką, todėl tinka tik kiaulienai.
- Mėsos Pjaustymas: R. Bolgovo teigimu, dėl mėsos struktūros visai nesvarbu, kaip pjaustoma vištiena šašlykui. Svarbu tik pjaustyti vienodo dydžio gabaliukais. Tarp jų patariu įverti mėgstamų daržovių ar apvynioti šoninės juostelėmis. Tokia mėsa ne tik iškeps greičiau dėl esančių tarpų tarp gabaliukų, bet ir įgaus vis kitokį skonį nuo šalia esančių priedų.
- Kepimas: Kepantiems blauzdelių mėsą, T. Petryla siūlo ją perpjauti per pusę, o štai krūtinėlės, pasak jo, geriau išvis nesmulkinti: „Geriau kepkite visą. Labai geras variantas gaminti krūtinėlės vidinę file ant iešmelių. Iškeps greitai, sultingai ir bus labai skanu“.
- Marinavimo Laikas: Jei norite vištienos sodresnio skonio, pamarinuoti ją visgi rekomenduočiau. Formulė paprasta: palaikome vištieną marinate apie 12 val. šaldytuve arba 3-4 val. kambario temperatūroje.
- Alternatyvus Marinavimas: Jei reikia varianto čia ir dabar, tada naudokite sausą vištienos marinatą arba kitaip - prieskonių mišinį. Vištieną įtrinkite mėgstamu mišiniu, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, viską sumaišykite ir kepkite kepsninėje ant grotelių arba iešmų.
- Kepimo Temperatūra: Kepantys vištienos krūtinėlę turėtų vadovautis jos vidine temperatūra, kuri neturi viršyti 70 laipsnių, vištienos šlaunelių mėsą galima kepti kiek aukštesnėje temperatūroje - iki 80 laipsnių.
Kepimo Subtilybės
- Ir nors profesionalui nesvarbu, kaip veriama vištiena ant iešmo, visgi mėgėjui jis pataria vištieną verti ant iešmo stambesniais, maždaug 3-4 cm gabaliukais, kad būtų sumažinta rizika perkepti mėsą.
- Besirenkantiems medinius iešmelius, siūlo juos palaikyti per naktį vandenyje - taip į juos įsigers drėgmė ir jie nepradės degti.
- Sultingo šašlyko garantas - tinkamas kepimo laikas. Tiems, kurie sudėtingiau pajaučia momentą, kada šašlykas jau iškepa, bet dar neperkepa, T. Petryla rekomenduoja naudoti momentinį termometrą, kuris matuoja vidinę vištienos temperatūrą. Krūtinėlės temperatūra turi neviršyti 70 laipsnių, o šlaunelių mėsos temperatūra gali siekti daugiausia 80 laipsnių.
- Ar mėsa jau iškepusi, anot grilinimo specialisto, pamatuoti ypač paprasta termometru, paėmus storiausią mėsos gabaliuką, tačiau neturintiems šio pagalbininko jis siūlo tiesiog perpjauti gabalėlį ir pažiūrėti, ar vidus iškepęs. Jei perpjovus iš mėsos bėga baltas skystis, tai aiškiausias ženklas, kad mėsa paruošta tiekti ant stalo.
Garnyrai ir Padažai
- T. Petrylos patarimas tiems, kam atsibodo ryžiai ir bulvės - išmėginti bulguro kruopas, kurias ruošti nėra labai sudėtinga.
- Jo rekomenduojamas padažas prie vištienos šašlyko - baltųjų svogūnų: „Paimkite baltuosius svogūnus ir meskite juos tiesiai į kepsninės žarijas su visais lukštais. Kai svogūnai apdegs, išimkite ir nulupkite sudegusius pirmus lukštus. Tada svogūnus susmulkinkite virtuviniu smulkintuvu iki vientisos masės, įspaukite laimo sulčių, įberkite druskos, pipirų ir kario. Turėsite puikų padažą vištienos šašlykui“.
- R. Bolgovas šašlyką rekomenduoja valgyti su šviežiomis daržovėmis arba grilintomis daržovėmis - paprika, cukinijomis. Pasak jo, garnyras turi būti subtilus, kad leistų mėgautis mėsos skoniu.
Firminis Vištienos Šašlyko Marinato Receptas
Pašnekovas išdavė puikaus marinato receptą, kurį jam parodė geras draugas - grilinimo šefas Visvaldas Grinius. Proporcijos paskaičiuotos 1kg vištienos kiekiui.
Marinatui reikės šių ingredientų:
- Jogurtinė grietinė (10 proc. riebumo) - 80 gr
- Svogūnų - 40 gr
- Alyvuogių aliejaus- 40 ml
- Pusės apelsino žievelės
- 1.5 česnako skiltelės
- Druskos 5 g
- Imbiero miltelių 0,5 a.š.
- Garam masala pastos 0,5 a.š.
- Ciberžolės 0,25 a.š.
- Grūstų juodųjų pipirų 0,25 a.š.
- Citrinų sulčių- 1,25 v.š.
- Visus ingredientus sudedame į dubenį ir susmulkiname smulkintuvu.
- Tada į dubenį sudedame vištienos gabaliukus ir viską sumaišome.
- Marinate vištieną palaikykite 10 valandų šaldytuve.
- Vištienos gabaliukus verkite ant iešmo. Kepimo metu viską patepkite lydytu sviestu su šiek tiek citrinos sulčių, druskos, pipirų.
Šlašunelių mėsą ir daržoves supjaustome nemenkais gabalais. Šiek tiek viską pasūdome. Mėsą ir daržoves pakaitomis suveriame ant iešmelių - vištiena, cukinija, gabalas paprikos ir vėl vištiena. Kepame ant įkaitintų žarijų. Kai mėsa bus beveik iškepusi, dosniai patepame ją „Santa Maria“ amerikietišku kepsnių padažu „Original“. Grąžiname iešmelius virš žarijų dar kelioms minutėms. Padažas turi gražiai karamelizuotis, bet akylai stebėkite, kad nesudegtų.
Ingredientas | Kiekis (1 kg vištienos) |
---|---|
Jogurtinė grietinė (10 proc. riebumo) | 80 gr |
Svogūnai | 40 gr |
Alyvuogių aliejus | 40 ml |
Apelsino žievelė | Pusė |
Česnakas | 1.5 skiltelės |
Druska | 5 g |
Imbiero milteliai | 0,5 a.š. |
Garam masala pasta | 0,5 a.š. |
Ciberžolė | 0,25 a.š. |
Grūsti juodieji pipirai | 0,25 a.š. |
Citrinų sultys | 1,25 v.š. |