pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šaltibarščiai su marinuotais burokėliais: tradicinis receptas ir įvairūs variantai

Šaltibarščiai - tai vienas iš labiausiai mylimų lietuviškų patiekalų, kuris puikiai tinka šiltoms vasaros dienoms. Vienas populiariausių lietuviškų pavasario ir vasaros patiekalų - šaltibarščiai. Ir nieko čia nuostabaus, juk nesinori valgyti karštos sriubos, kai lauke ir taip karšta :). Šis gaivus, rūgštus ir šiek tiek saldus šaltas sriuba su šakniniais daržovėmis ir kiaušiniais - idealiai tinka kaip lengvas pietus ar užkandis. Burokėliai, kefyras, svogūnų laiškai, krapai, agurkai ir kiaušiniai - tokį šaltibarščių receptą kiekviena šeimininkė išvardys net pažadinta vidury nakties. Tokius juos dažniausiai gaminame ir namuose, ir ragaujame kavinėse ar restoranuose.

Pagrindiniai ingredientai ir jų pasirinkimas

Vienas pagrindinių šaltibarščių ingredientų - burokėliai. Vienas pagrindinių šaltibarščių ingredientų - burokėliai. Vieni verda juos patys, kiti improvizuoja su šviežiais, treti renkasi lengviausią variantą - parduotuvėje ar rūsio lentynose ieško marinuotų. Paprasčiausia, žinoma, nusipirkti jau paruoštų burokėlių ir nevargti kelias valandas juos verdant. Šaltibarščius galima gaminti ir su šviežiais burokėliais.

Kitas ne mažiau svarbus šaltibarščių ingredientas - kefyras. Čia taip pat galima improvizuoti. Juk viską lemia skonis - vieniems šaltieji barščiai turi būti riebūs, tad jie renkasi šaltibarščiams skirtą riebesnį kefyrą, kiti šią sriubą gamina su kefyru, itin liesu kefyru ar net pila šiek tiek pieno, vandens.

Marinuoti burokėliai: greitas ir patogus pasirinkimas

Parduotuvių „Norfa“ lentynas marinuotais burokėliais stiklainiuose aprūpinančio įmonės „Rivona“ konservavimo cecho vadovas Aurimas Gargasas patikino, kad šiuose prekybos centruose visada galima rasti Alytuje pagamintų marinuotų burokėlių. „Mes konservuojame burokėlius, tinkamus iškart vartoti - ir šaltibarščiams, ir garnyrui. Gaminame dviejų skonių: tradiciniu senuoju būdu marinuojame su acto rūgštimi, siūlome ir marinuotų su spirito actu. Pastarųjų skonis kiek švelnesnis. Naujausias mūsų metodas - vyno acte marinuoti burokėliai. Taip marinuoti pradėjome praėjusį rudenį. Prisipažinsiu, man pačiam šie patys skaniausi. Visi šie burokėliai idealiai tinka ir šaltibarščiams ruošti, ir kaip garnyras“, - sakė A.Gargasas.

Švieži burokėliai: natūralus skonis ir daugiau vitaminų

Šaltibarščius galima gaminti ir su šviežiais burokėliais. Daržovę tereikia sutarkuoti šiaudeliais ar supjaustyti itin plonais griežinėliais (čia jau ir vaizdas bus įmantresnis) ir keletą valandų pamarinuoti su citrinų sultimis. Kiek kitokio, bet ne mažiau gardaus skonio ši tradicinė šaltoji sriuba bus ir su orkaitėje keptais burokėliais. Specialistai juos pataria kepti nenulupus odelės - taip išsaugosite daugiau vertingų maistinių medžiagų, o spalva bus dar sodresnė rožinė. Tiesa, jei nuspręsite burokėlius kepti orkaitėje, šiek tiek užtruksite: juos reikėtų kepti apie valandą, bet svečių pagyros atpirks įdėtą darbą.

Šiuo metu pagrindiniu ingredientu šaltibarščiams gali tapti ir pirmieji jaunų burokėlių ūgliai, lapkočiai, vos jie prasikala iš žemės ir šiek tiek paūgėja. Šiam patiekalui puikiai tinka ir jauni maži burokėliai. Jiems išvirti pakanka pusvalandžio. Galima juos ir tiesiog žalius sutarkuoti, užpilti karštu marinatu (obuolių actu, saldžiu marinatu, rūgščiu ar su prieskoniais) ir palikti per naktį. Taip nuplikyti ir pamarinuoti jie tampa tobulo skonio.

Jei ieškote įvairovės, žinokite - burokėlių jau yra ne tik tradicinių raudonų. Jų galima rasti ir geltonų, baltų, rožinių, tiesa, tuomet nebedžiugins ryški rožinė šaltibarščių spalva.

Įvairūs kefyro pasirinkimai

Ypač skanus šis patiekalas būna vietoj kefyro naudojant rūgpienį. Parduotuvėse jo taip pat galima rasti skirtingo riebumo - mėgstantiems sotesnį ir riebesnį patiekalą „Norfai“ pieno produktus tiekianti Alytaus pieninė siūlo 5 proc. riebumo „Piemenėlio“ rūgpienį šaltibarščiams arba liesesnį - 2,5 proc. riebumo „Piemenėlio“ rūgpienį. „Be rūgpienio, šaltibarščiams ruošti savo pieninėje gaminame net kelių rūšių kefyrą. Turime tradicinį 2,5 proc. riebumo „Piemenėlio“ kefyrą, 6 proc. riebumo „Piemenėlio“ šaltibarščių kefyrą“, - sakė įmonės „Rivona“, gaminančios produktus „Norfos“ parduotuvėms, Alytaus pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė.

Populiariausias ir perkamiausias - 2,5 proc. riebumo „Piemenėlio“ kefyras. Pasak specialistės, vasarą stipriai, net keletą kartų, išauga specialiai šaltibarščiams gaminamo 6 proc. riebumo kefyro, kuris yra švelnesnio skonio ir tekstūros, poreikis.

Alytuje gaminamas ir 2,5 proc. riebumo rūgpienis, kuris populiarus visus metus. Vasaros sezono metu taip pat kaip ir šaltibarščių kefyro, išauga ir „Piemenėlio“ šaltibarščių rūgpienio, kurio riebumas - 5 proc., pardavimas.

„Gaminame ir raugintas pasukas, kurios gerokai liesesnės. Mėgstantys improvizuoti gali į šaltibarščių sudėtį įtraukti raugintas pasukas. Mėgstantiems tradicinį šaltibarščių skonį vis dėlto rekomenduojame naudoti „Piemenėlio“ 6 proc. riebumo šaltibarščių kefyrą“, - patarė pieno produktų žinovė L.Balionienė.

Kiti ingredientai ir eksperimentai

Įgudusios šeimininkės kartais vietoj burokėlių nori išbandyti kitokius skonius, tad į šį patiekalą įpjausto ir ridikėlių, rūgštynių, jaunų garšvų, špinatų. Siūlo išmėginti pasukas.

Norintiems dar labiau paeksperimentuoti siūloma išbandyti šaltibarščius su jogurtu. Bene geriausiai tam tinka graikiškas jogurtas. Tokį „Pieno rojaus“ jogurtą savo pirkėjams siūlo „Norfa“. Jį galite maišyti su kefyru per pusę ar jogurto dėti kiek daugiau nei kefyro. Būtent su graikišku jogurtu gaminamiems šaltibarščiams puikiai tinka marinuoti agurkėliai - įpjaustykite keletą jų. Išmėginkite šį ingredientą ir tradicinėje šaltojoje sriuboje - skonis maloniai nustebins.

Pasak „Rivonos“ konservavimo cecho vadovo A.Gargaso, norintys eksperimentuoti „Norfos“ parduotuvėse tikrai ras įvairių skonių marinuotų agurkėlių. Ir nors dažniau jie perkami ne kaip šaltibarščių ingredientas, norintys paįvairinti šį patiekalą gali rinktis pagal savo skonį: yra ir aštresnių, ir švelnesnio, ir salstelėjusio, ir tradicinio skonio - su prieskoniais, svogūnais ir morkomis, ir su česnaku marinuotų agurkėlių. „Premium“ rūšies agurkėliai marinuojami su spirito rūgštimi.

Šaltibarščių skonį gali paįvairinti ir lydytas sūrelis - įdėkite jo keletą šaukštų ir džiaukitės dar vienu vykusiu eksperimentu. „Šiuo metu „Norfai“ gaminame trijų rūšių lydytus sūrelius - su baravykais, žolelėmis ir įprasto skonio be priedų“, - norintiems paeksperimentuoti dar vieną produktą pristatė pieninės gamybos vadovė L.Balionienė.

Ne vienas lietuvis jau yra ragavęs ir šaltibarščių su gazuotu mineraliniu vandeniu. Rinkitės ne itin intensyvaus, geriau švelnesnio skonio vandenį, į litrą kefyro pirmiausia įpilkite stiklinę mineralinio vandens ir ragaudami nustatykite, reikia jo daugiau ar ne.

Vietoj burokėlių galite tiesiog šliūkštelėti burokėlių sulčių. Žinoma, šaltibarščiai be krapų - ne šaltibarščiai. Puikios žolelės - laiškiniai česnakai. Mėgstantiems galima pasiūlyti įpjaustyti šiek tiek kalendrų - skonis jau bus kitoks. Grilio prieskoniai, dūmo poskonis - paskrudinti prieskoniai, net rytietiškas „Garam Masala“ mišinys ar Pietų Amerikos prieskoniai su džiovintais vaisiais - paragauti juk galima įdėti ko nors naujo į vieną lėkštę ir žiūrėti, ar skanu.

Garstyčios, marinuoti agurkėliai, krienai, česnakai, šlakelis citrinų sulčių - visi šie ingredientai taip pat paįvairins šaltibarščius ir nustebins šeimos narius ar svečią.

Kai kurie virtuvės žinovai siūlo žalumynus pirmiausia pagrūsti grūstuvėje su šiek tiek druskos - taip prieskoninės žolelės gardžiau kvepės.

Šaltibarščius labai paprastai paruošiami, o jų skonis - nepamirštamas!

Šaltibarščių receptas su marinuotais burokėliais

Šiame recepte siūlome šiek tiek kitokią, ypatingo skonio versiją - su marinuotais burokėliais. Marinuoti burokėliai suteikia papildomo intensyvumo, lengvų saldžių ir rūgštelių natų, kurios puikiai dera su kefyru, traškiais agurkais ir kvapniais krapais.

Receptas (4 porcijos)

  • Ingredientas Kiekis
  • Burokai (švieži) 2 vidutiniai
  • Kefyras 500 ml
  • Grietinė 200 ml
  • Agurkai (švieži) 2 vnt.
  • Kiaušiniai (virti) 2-3 vnt.
  • Krapai (smulkinti) 2 šaukštai
  • Druska pagal skonį
  • Juodieji pipirai pagal skonį
  • Vanduo (jei reikia praskiesti) 100-150 ml

Paruošimas

  1. Pradėkite nuo kiaušinių virimo. Sudėkite juos į puodą su vandeniu, užvirinkite ir virkite apie 10 minučių, kol taps kietai virti. Išvirusius kiaušinius atvėsinkite šaltame vandenyje, nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  2. Agurkus kruopščiai nuplaukite ir sutarkuokite arba supjaustykite smulkiais kubeliais.
  3. Krapus ir svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite.
  4. Marinuotus burokėlius nusunkite, jei reikia, ir supjaustykite arba sutarkuokite. Jei norite intensyvesnio skonio, galite palikti šiek tiek marinuoto skysčio.
  5. Visi ingredientai sumaišomi dideliame dubenyje.
  6. Pabarstykite druska pagal skonį. Įšmaišykite grietinę, kad ji tolygiai pasiskirstytų tarp ingredientų.
  7. Supilkite kefyrą ir gerai išmaišykite, kad visi skoniai susijungtų. Galiausiai įdėkite smulkintus kiaušinius ir vėl lengvai išmaišykite.
  8. Sriubą patiekite atšaldytą su virtomis arba keptomis bulvėmis. Skanaus!

Patarimai receptui:

  • Rūgštingumas - jei norite intensyvesnio rūgštumo, įdėkite daugiau kefyro arba šiek tiek citrinos sulčių.
  • Variacijos - galite praturtinti šaltibarščius papildomais priedais, pavyzdžiui, šviežiais žalumynais, svogūnais ar net pasigaminti su marinuotais burokėliais.

Šaltibarščių nauda

100 g šaltibarščių turi apie 50-70 kalorijų, 100 g virtų bulvių - apie 90 kalorijų (galima palyginti: 100 g miltinių patiekalų sudarytų apie 400 kalorijų). Burokėliai, šviežios bulvės, krapai, svogūnų laiškai, petražolės, agurkai - vienos nuostabiausių gamtos dovanų žmogui. Visi išvardinti šaltibarščių ingredientai organizmą gausiai papildys vitaminais, mineralais, ląsteliena, skaidulomis ir bioflavonoidais (stiprina kraujagyslių sieneles). Virtas kiaušinis ir rūgpienis ar kefyras - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Stenkitės rinktis liesesnį kefyrą, bet jei nesilaikote dietos ir sugalvosite šaltibarščius gardinti riebesniu kefyru ar grietine, nesukite sau per daug galvos ir mėgaukitės vasariškomis gėrybėmis. Šaltibarščiai puikiai tiks ir kaip užkandis, ir kaip pagrindinis patiekalas (jei daugiau kiaušinių ar jogurto).