Kai už lango dar kiek vėsokas oras, tai karštos, sočios ir visą organizmą sušildančios sriubos lėkštė visada būna tas pats. Tai - rudens ir žiemos patiekalas, kai norisi šilto, sotaus bei aromatingo maisto. Raugintų kopūstų sriuba - tai vienas iš tradicinių patiekalų, kuris išlaikė savo populiarumą daugelį amžių. Šis šildantis, maistingas ir lengvai paruošiamas patiekalas ne tik puikiai tinka šaltuoju metų laiku, bet ir pasižymi nauda sveikatai.
Raugintų kopūstų sriuba su šonkauliukais mūsų šeimoje valgoma tris sezonus - rudenį, žiemą ir pavasarį, kol dar šaltokas oras. Vasarą kažkaip jos negamine, nes tada galima prisigaminti ir kitokių sriubų. Man asmeniškai vasarą raugintų kopūstų sriubos išsivirti nekyla net ranka, nebūna nei minčių, nei didelio noro. Tai, vakar mano virtuvėje kvepėjo labai skania raugintų kopūstų sriuba, kurios receptu šiandien labai noriu pasidalinti ir su jumis visais.
Šis patiekalas turi gilias šaknis Rytų Europoje, kur rauginti kopūstai buvo vienas pagrindinių žiemos maisto atsargų. Raugintų kopūstų sriuba buvo gaminama ne tik kaip šildantis maistas, bet ir kaip būdas išnaudoti konservuotus kopūstus bei kitus ilgai laikomus ingredientus. Kopūstų raugimo tradicijos gyvos ne tik pas mus, bet ir netolimose šalyse, o kopūstienės variantų turi ir lietuviai, ir lenkai (ten populiaru tokią sriubą virti su dešra), ir ukrainiečiai.
Tradicinis ukrainietiškas „Kapusnyak“ verdamas su kiaulienos šonkauliais, bet galima rinktis ir kitas kiaulienos dalis. Jeigu norite dar sotesnio raugintų kopūstų sriubos varianto, galite ją virti su kiaulienos šonkauliais.
Raugintų kopūstų sriubos nauda sveikatai
Raugintų kopūstų sriuba yra ne tik gardi, bet ir naudinga sveikatai. Rauginti kopūstai yra natūralus probiotikų šaltinis, padedantis gerinti žarnyno mikroflorą ir virškinimo sistemos veiklą. Be to, jie yra turtingi vitaminu C, kuris stiprina imunitetą ir padeda kovoti su peršalimu. Apie raugintų daržovių naudą organizmui pastaruoju metu yra labai nemažai rašoma, todėl paminėsiu tik kelias pagrindines savybes.
Raugintuose kopūstuose gausu lengvai pasisavinamo vitamino C, B grupės vitaminų stiprinančių mūsų imunitetą, nervinę sistemą bei saugančių nuo sezoninių virusų. Jie mažina cholesterolio kiekį organizme, pagerina širdies ir kraujagyslių veiklą, natūralios rūgštys valo žarnyną, šalina toksinus ir t.t.
Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, rauginimo metu maisto produktuose atsiranda organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, taip pat - probiotinių bakterijų, vadinamų „gerosiomis bakterijomis“. Tad ji ragina raugintas daržoves dažniau įtraukti į kasdienės mitybos racioną, ypač šaltojo sezono metu.
„Vartodami raugintus produktus rūpinamės savo virškinimo sistemos sveikata, nes juose esantys probiotikai gerina žarnyno veiklą ir bendrą organizmo būklę. Rauginti produktai yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų - vitaminų, mineralų - šaltinis. Be visa ko, raugintose daržovėse gausu C ir B grupės vitaminų, geležies, cinko bei ląstelienos. Kaip žinia, virškinimo sistema yra vienas pagrindinių žmogaus imunitetą formuojančių organų, o ten gyvenančios bakterijos gamina medžiagas, darančias įtaką kraujotakai, kepenų ir kitų organų bei sistemų veiklai ar net mūsų emocijoms“, - sako dr. E. Gavelienė.
Ji įspėja, kad kiekvienas turėtų rinktis raugintus produktus individualiai bei vartoti juos saikingai, atsižvelgiant į savo organizmą, mat daugumoje raugintų produktų yra ir nemažai druskos.„Renkantis raugintas daržoves parduotuvėje, reikėtų perskaityti jų sudedamųjų dalių sąrašą, kad visada pasirinktumėte sveikatai palankiausią variantą. Būtinai patikrinkite ar gamintojas nepridėjo skonio stipriklių, pavyzdžiui, mononatrio glutamato arba daug cukraus, kad gaminys būtų saldesnis. Taip pat dėmesį atkreipkite ir į druskos kiekį pasirinktame produkte“, - pataria gydytoja dietologė.
Klasikinis raugintų kopūstų sriubos receptas su šonkauliais
Būtinai pamėginkite šį gamybos būdą! Apie būtinybę valgyti raugintus kopūstus jau prirašiau užtektinai, taigi dabar laikas pristatyti pačią skaniausią raugintų kopūstų sriubą. Šis receptas nėra iš tų, kur „viens du sumečiau, paviriau ir valgom”, kelias valandas tikrai užtruksite, bet patikėkite, ši sriuba verta kiekvienos minutės. O esminis patogumas, kad viskas verda viename puode, todėl Jums nereikės atskirai ruošti sultinio, kuris yra beveik kiekvienos geros sriubos pagrindas. Paruošimo laikas: 1 val.
Ingredientai:
- Kiaulienos šonkauliai: 500 gramų (galima keisti kitokia mėsa)
- Rauginti kopūstai: 500 gramų (galima perplauti, jei per rūgštūs)
- Bulvės: 3 didesnių (arba 4 mažesnių)
- Morkos: 2
- Svogūnai: 2
- Sviestas
- Lauro lapai
- Mėgstami prieskoniai (naudojau baravykinius)
- Druska
Gaminimo eiga:
- Pradžioje į keptuvę dėk sviesto ir ištirpink.
- Tada morkas sutarkuok, svogūnus susmulkink, sudėk į keptuvę ir apkepk, iki kol suminkštės.
- Tuomet bulves supjaustyk norimo dydžio kubeliais (aš pjaustau nedideliais).
- Po to į puodą pilk vandens, sudėk šonkauliukus ir užvirk.
- Paskui vandenį nupilti, įpilk naujo vandens ir dar kartą užvirk. Pavirk maždaug 15-20 minučių.
- Sudėk bulves, morkas ir svogūnus.
- Pavirk maždaug 10 minučių, sudėk raugintus kopūstus, pagardink druska, lauro lapais, prieskoniais ir dar pavirk maždaug 30-35 minutes.
- Nukelk nuo kaitros.
- Šią sriubą itin skanu patiekti su susmulkintais svogūnų laiškais ir mėgstamais prieskoniais (prieskonių gali ir neprireikti).
Ukrainietiška raugintų kopūstų sriuba „Kapusnyak“
Sriubai reikės:
- 1 kg kiaulienos šonkaulių;
- 4 puodelių raugintų kopūstų;
- 1 didelio susmulkinto svogūno;
- 2 didelių susmulkintų morkų;
- 4 didelių bulvių, supjaustytų kubeliais;
- druskos ir pipirų pagal skonį;
- keleto lauro lapų;
- 1 šaukšto šviežių pasmulkintų krapų (nebūtina).
Kaip gaminti:
- Į didelį puodą su vandeniu sudėkite kiaulienos šonkauliukus ir lauro lapus. Užvirinkite vandenį, tada sumažinkite kaitrą, uždenkite puodą ir virkite 45 minutes.
- Tuo metu įkaitinkite didelę keptuvę, sudėkite svogūnus ir morkas, pakepinkite juos maždaug 4 minutes, retkarčiais pamaišydami.
- Išimkite kiaulienos šonkauliukus iš puodo, atidėkite į šalį. Į puodą su sultiniu suverskite troškintas daržoves, bulves, raugintus kopūstus, užberkite druskos ir pipirų. Užvirkite ir virkite uždengę ant mažos kaitros 20 minučių arba kol bulvės bus minkštos.
- Tuo metu atvėsusią mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais.
Kiti raugintų kopūstų sriubos variantai:
- Į puodą įpilkite 2 litrus vandens, sudėkite kruopas, raugintus kopūstus, morkas ir bulves. Pridėkite kepintus grybus ir svogūnus, lauro lapus, druską bei pipirus.
- Supjaustykite šoninę ir apkepkite puode, kol ji taps traški. Įpilkite sultinio, sudėkite raugintus kopūstus, bulves ir morką. Į sriubą grąžinkite šoninę, pridėkite maltą papriką, druską ir pipirus.
- Smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką ir imbierą. Į puodą supilkite daržovių sultinį, pridėkite raugintus kopūstus, bulves ir morkas. Supilkite kokosų pieną, pridėkite kario prieskonių, druskos ir pipirų.