Šaldytos krevetės yra puikus pasirinkimas, kai norite greito ir skanaus patiekalo. Jos yra universalios, lengvai paruošiamos ir gali būti naudojamos įvairiuose receptuose. Šiame straipsnyje aptarsime viską, ką reikia žinoti apie šaldytas krevetes - nuo pasirinkimo ir atitirpinimo iki įvairių receptų ir patarimų, kaip jas skaniai paruošti.
Krevečių Rūšys ir Dydžiai
Prieš pradedant gilintis į receptus, svarbu suprasti, kad krevetės būna įvairių rūšių ir dydžių. Skirtingos rūšys pasižymi skirtingu skoniu ir tekstūra, o dydis lemia, kaip jas geriausia naudoti skirtinguose patiekaluose.
Dydis
Krevetės paprastai žymimos skaičiais, nurodančiais, kiek krevečių telpa į vieną svarą (apie 450 gramų). Kuo mažesnis skaičius, tuo didesnės krevetės. Pavyzdžiui, 16/20 reiškia, kad viename svarą telpa 16-20 krevečių. Populiariausi dydžiai yra 21/25, 31/40 ir 41/50.
Rūšys
Yra daugybė krevečių rūšių, tačiau dažniausiai parduotuvėse rasite baltąsias (White Shrimp), tigrines (Tiger Shrimp) ir rausvasias (Pink Shrimp) krevetes. Baltosios krevetės yra saldžios ir švelnios, tigrinės - tvirtesnės tekstūros, o rausvosios - kiek sūresnės.
Kaip Teisingai Atitirpinti Šaldytas Krevetes
Teisingas atitirpinimas yra labai svarbus norint išsaugoti krevečių kokybę ir skonį. Niekada neatitirpinkite krevečių kambario temperatūroje, nes tai gali paskatinti bakterijų dauginimąsi. Geriausi būdai atitirpinti krevetes:
- Šaldytuve: Tai lėčiausias, bet saugiausias būdas. Įdėkite krevetes į dubenį, uždenkite ir laikykite šaldytuve per naktį.
- Šaltame vandenyje: Greitesnis būdas. Įdėkite krevetes į sandarų maišelį ir panardinkite į dubenį su šaltu vandeniu. Keiskite vandenį kas 30 minučių, kol krevetės atitirps. Paprastai tai trunka apie 30-60 minučių.
Svarbu: Atitirpintas krevetes reikia sunaudoti per 24 valandas. Pakartotinai užšaldyti atitirpintas krevetes nerekomenduojama, nes tai pablogins jų kokybę.
Pagrindiniai Krevečių Paruošimo Būdai
Krevetes galima ruošti įvairiais būdais - kepti keptuvėje, virti, kepti ant grotelių, troškinti ir kt. Štai keli pagrindiniai būdai:
- Kepimas keptuvėje: Greitas ir paprastas būdas. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi arba sviestu, sudėkite krevetes ir kepkite 2-3 minutes iš kiekvienos pusės, kol jos taps rožinės ir nepermatomos.
- Virimas: Užvirkite vandenį su druska ir prieskoniais. Sudėkite krevetes ir virkite 2-3 minutes, kol jos taps rožinės.
- Kepimas ant grotelių: Puikus būdas krevetėms suteikti dūmo skonį. Aptepkite krevetes aliejumi ir prieskoniais, sudėkite ant grotelių ir kepkite 2-3 minutes iš kiekvienos pusės.
Patarimas: Neperskrudinkite krevečių, nes jos taps kietos ir sausos. Krevetės yra paruoštos, kai jos tampa rožinės ir nepermatomos.
Greiti ir Skanūs Receptai su Šaldytomis Krevetėmis
Štai keletas receptų, kuriuos galite lengvai pasigaminti su šaldytomis krevetėmis:
1. Krevetės su Česnakiniu Sviestu
Tai klasikinis ir labai paprastas patiekalas, kurį galite paruošti per kelias minutes.
Ingredientai:
- 500g atitirpintų krevečių
- 50g sviesto
- 4 skiltelės česnako, susmulkintos
- Šviežių petražolių, susmulkintų
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Citrinų sultys (pagal skonį)
Paruošimas:
- Ištirpinkite sviestą keptuvėje ant vidutinės ugnies.
- Sudėkite česnaką ir kepkite, kol jis taps kvapnus (apie 1 minutę).
- Sudėkite krevetes į keptuvę ir kepkite 2-3 minutes iš kiekvienos pusės, kol jos taps rožinės.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Įmaišykite petražoles ir citrinų sultis.
- Patiekite su duona, ryžiais arba makaronais.
2. Krevetės su Makaronais ir Pestu
Šis patiekalas yra puikus pasirinkimas greitiems pietums ar vakarienei.
Ingredientai:
- 250g makaronų (pvz., spagečių arba linguine)
- 500g atitirpintų krevečių
- 1/2 stiklinės pesto padažo
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Parmezano sūris, tarkuotas (patiekimui)
Paruošimas:
- Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės.
- Kol makaronai verda, įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies.
- Sudėkite česnaką ir kepkite, kol jis taps kvapnus (apie 1 minutę).
- Sudėkite krevetes į keptuvę ir kepkite 2-3 minutes iš kiekvienos pusės, kol jos taps rožinės.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Nukoškite makaronus ir sudėkite į keptuvę su krevetėmis.
- Įmaišykite pesto padažą.
- Patiekite su tarkuotu parmezano sūriu.
3. Krevečių Salotos
Lengvos ir gaivios salotos, puikiai tinkančios vasaros dienai.
Ingredientai:
- 500g atitirpintų krevečių, išvirtų ir atvėsintų
- 1/2 puodelio majonezo
- 2 šaukštai smulkiai supjaustyto saliero
- 2 šaukštai smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno
- 1 šaukštas citrinų sulčių
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Salotų lapai (patiekimui)
Paruošimas:
- Sumaišykite majonezą, salierą, svogūną ir citrinų sultis dideliame dubenyje.
- Sudėkite krevetes į dubenį ir gerai išmaišykite.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Patiekite salotas ant salotų lapų.
4. Krevetės su Ryžiais ir Daržovėmis
Sotūs ir maistingi pietūs arba vakarienė.
Ingredientai:
- 1 puodelis ryžių
- 2 puodeliai vandens
- 500g atitirpintų krevečių
- 1 puodelis šaldytų daržovių mišinio (pvz., morkų, žirnelių, kukurūzų)
- 2 šaukštai sojos padažo
- 1 šaukštas sezamų aliejaus
- 1 skiltelė česnako, susmulkinta
- Imbiero gabalėlis (apie 1 cm), susmulkintas
Paruošimas:
- Išvirkite ryžius pagal instrukcijas ant pakuotės.
- Kol ryžiai verda, įkaitinkite sezamų aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies.
- Sudėkite česnaką ir imbierą ir kepkite, kol jie taps kvapnūs (apie 1 minutę).
- Sudėkite krevetes į keptuvę ir kepkite 2-3 minutes iš kiekvienos pusės, kol jos taps rožinės.
- Sudėkite daržoves į keptuvę ir kepkite 5 minutes, kol jos suminkštės.
- Įmaišykite sojos padažą.
- Patiekite krevetes ir daržoves ant ryžių.
5. Aštrios Krevetės su Brokoliais
Šis patiekalas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta aštrų maistą.
Ingredientai:
- 500g atitirpintų krevečių
- 1 galva brokolio, supjaustyta žiedynais
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- 1 raudona čili paprika, smulkiai supjaustyta (arba čili dribsniai pagal skonį)
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Citrinų sultys (pagal skonį)
Paruošimas:
- Apvirkite brokolius verdančiame vandenyje 3-4 minutes, kol jie šiek tiek suminkštės. Nukoškite ir atidėkite į šalį.
- Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies.
- Sudėkite česnaką ir čili papriką (arba dribsnius) ir kepkite, kol jie taps kvapnūs (apie 1 minutę).
- Sudėkite krevetes į keptuvę ir kepkite 2-3 minutes iš kiekvienos pusės, kol jos taps rožinės.
- Sudėkite brokolius į keptuvę ir kepkite 2-3 minutes, kol jie įkais.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Įmaišykite citrinų sultis.
- Patiekite su ryžiais arba makaronais.
Patarimai ir Gudrybės
- Krevetės su uodegomis ar be jų? Tai priklauso nuo jūsų asmeninio skonio ir recepto. Krevetės su uodegomis atrodo gražiau ir jas lengviau valgyti rankomis, tačiau jas sunkiau valgyti su šakute.
- Kaip pašalinti krevečių veną? Veną galima pašalinti įpjovus krevetę išilgai nugaros ir ištraukus tamsią giją. Tai nėra būtina, bet kai kurie žmonės tai daro dėl estetinių priežasčių.
- Kaip patiekti krevetes? Krevetės puikiai dera su įvairiais garnyrais, tokiais kaip ryžiai, makaronai, daržovės, salotos ir duona. Jas taip pat galima naudoti kaip ingredientą įvairiuose patiekaluose, tokiuose kaip sriubos, troškiniai ir užkandžiai.
Krevetės ir Sveikata
Krevetės yra geras baltymų šaltinis ir turi mažai kalorijų. Jose taip pat yra daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra naudingos širdies sveikatai. Tačiau krevetėse yra daug cholesterolio, todėl jas reikia valgyti saikingai, ypač tiems, kurie turi aukštą cholesterolio kiekį.
Alternatyvūs Krevečių Paruošimo Būdai
- Krevetės keptos orkaitėje: Aptepkite krevetes aliejumi ir prieskoniais, sudėkite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 180°C temperatūroje 10-12 minučių.
- Krevetės keptos gruzdintuvėje: Apvoliokite krevetes miltuose, kiaušinyje ir džiūvėsėliuose, ir kepkite gruzdintuvėje, kol jos taps auksinės rudos spalvos.
- Krevetės sriuboje: Įdėkite krevetes į sriubą paskutinėmis virimo minutėmis, kad jos neperkeptų.
Koks Optimalus Krevečių Kepimo Laikas?
Gaminant krevetes svarbiausia jų neperkepti. Mat netinkamai jas paruošus - tekstūra gali tapti tarsi guminė. Krevečių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio: mažas ir vidutines krevetes kepti reikėtų vos apie 3-4, didesnes - 5-8 minutes. Kad krevetės yra paruoštos, pamatysite, kai jos įgaus rausvesnės spalvos.
Greiti Užkandžiai, Kuriais Nustebinsite Svečius
Krevetės yra vienos universaliausių jūros gėrybių. Virtuvėje jos naudojamos įvairiausiais būdais: su jomis ruošiamos sriubos, troškiniai, rizotas, salotos, suktinukai. Azijoje krevetėmis gardinamos tailandietiškos kokosų sriubos, „wok“ keptuvėje ruošiami makaronai ar ryžiai, sušiai, „spring rolls“ suktinukai, traškūs krevečių traškučiai.
Populiariausias ir greičiausias būdas paruošti krevetes - jas apkepti keptuvėje. Kad krevetės įgautų ryškesnių spalvų, jas galima gardinti sojų padažo ir medaus, smulkintų česnakų ir svogūnų laiškų mišiniu. Tokį marinatą pasiruošti itin paprasta: į nedidelį dubenį supilkite pusę puodelio sojų padažo, įdėkite kelis valgomuosius šaukštus medaus, įspauskite dvi skilteles česnakų ir sudėkite smulkintus svogūnų laiškus. Viską gerai išmaišykite. Šiame marinate krevetes geriausia būtų palaikyti bent pusvalandį. Taip pasimarinavusias krevetes kepkite įkaitintoje keptuvėje nuo 3-5 minučių.
Jeigu ieškote kuo nustebinti netikėtai užklupusius svečius - galite pasigaminti krevečių kokteilių. Šis patiekalas ypač populiarus Anglijoje bei Amerikoje. Tokiems kokteiliams pasigaminti reikės virtų krevečių, raudonųjų svogūnų, salierų, pomidorų, aitriųjų paprikų, aitraus pomidorų padažo, kalendrų, avokado ir žaliųjų citrinų sulčių. Visus ingredientus reikia susmulkinti ir sudėti į nedidelį indelį. Viską pagardinti pomidorų padažu ir įspausti žaliųjų citrinų sulčių, o ant viršaus sudėti krevetes.
Receptai su Krevetėmis
Citrininis rizotas su smidrais ir krevetėmis
Reikės:
- vištienos sultinio 400 g
- smidrų
- 1 nedidelio svogūno
- 4 šaukštų sviesto
- 1,25 puodelio rizotui skirtų ryžių
- 500 g baltakojų blyškiųjų krevečių
- 1 valgomojo šaukšto tarkuotos citrinos žievelės
- 0,25 puodelio tarkuoto kietojo sūrio
- 2 valgomųjų šaukštų smulkintų petražolių
- druskos
Gaminimas:
- Vidutinio dydžio puode užvirinkite vištienos sultinį ir vandenį. Sudėkite smidrus ir neuždengę virkite, kol jie suminkštės. Tai turėtų trukti maždaug 4 minutes. Kai jie suminkštės, smidrus išimkite iš puodo ir atidėkite į šalį.
- Keptuvėje ištirpdykite dalį sviesto, jį padruskinkite, sudėkite smidrus ir dar kelias minutes pakepkite.
- Į tą pačią keptuvę suberkite ryžius, įpilkite šiek tiek sultinio ir nuolat maišydami kaitinkite. Kai ryžiai sugers sultinį - jo vėl papildykite. Šis procesas užtrukti turėtų apie pusvalandį.
- Galiausiai sudėkite krevetes, rizotą kelias minutes patroškinkite, kol krevetės įgaus rausvą spalvą. Viską pagardinkite tarkuota citrinos žievele ir smulkintomis petražolėmis.
Makaronai su krevetėmis, daržovėmis ir bazilikais
Reikės:
- 300 g makaronų
- 4 česnako skiltelių
- druskos
- šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 100 g brokolių
- 50 g šparaginių pupelių
- 150 g baltakojų blyškiųjų krevečių
- 50 g vyšninių pomidorų
- 1 puodelio šaldytų žaliųjų žirnelių
- 3 šaukštų sviesto
- 0,75 puodelio smulkiai tarkuoto parmezano
- 0,25 puodelio stambiai supjaustytų bazilikų
Gaminame:
- Išvirkite makaronus.
- Į didelę keptuvę įdėkite šaukštą sviesto, sudėkite česnaką, druską, juoduosius pipirus. Česnakus apkepkite ir įpilkite vandens, kuriuose virė makaronai. Į keptuvę sudėkite makaronus.
- Kelias minutes pakepinkite ir įmaišykite brokolius, šparagines pupeles. Uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite dar apie 3 minutes.
- Vėliau įmaišykite krevetes, pomidorus, žirnelius, likusį sviestą ir maišykite, kol išgaruos vanduo.
- Keptuvę nuimkite nuo ugnies. Įmaišykite sūrį. Jeigu trūksta, pagardinkite druska ir pipirais.
- Makaronus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite bazilikais.
Vietnamietiški suktinukai su krevetėmis ir žemės riešutų padažu
Reikės:
- 200 g baltakojų blyškiųjų krevečių
- 1 puodelio plonų ryžių makaronų
- 1 puodelio susmulkintų morkų
- pjaustytų kalendrų
- šviežių bazilikų
- šviežių mėtų
- ryžių popieriaus
Padažui pagaminti reikės:
- 1 valgomojo šaukšto žemės riešutų sviesto
- 1 valgomojo šaukšto vandens
- 0,5 valgomojo šaukšto šviežių žaliųjų citrinų sulčių
- 0,5 valgomojo šaukšto medaus
- 1 valgomojo šaukšto skrudintų ir smulkintų žemės riešutų
Gaminame:
- Ant didelės ugnies užvirinkite puodą su vandeniu ir sudėkite krevetes. Jas virkite apie 5 minutes. Krevetes išimkite iš puodo ir pakiškite po šaltu vandeniu, kad atvėstų.
- Makaronus užpilkite verdančiu vandeniu, palaukite kol jie suminkštės ir nukoškite.
- Pasiruoškite didelį dubenį su šiltu vandeniu. Ryžių popieriaus lakštus po vieną atsargiai panardinkite į vandenį, palaikykite apie porą sekundžių ir ištraukite.
- Į suminkštėjusio popieriaus vidurį dėkite makaronus, krevečių gabalėlius, smulkintas morkas, kalendrą, baziliką, mėtas. Viską gražiai susukite.
- Paruoškite žemės riešutų padažą: nedideliame inde sumaišykite žemės riešutų sviestą, vandenį, žaliųjų citrinų sultis ir medų. Gerai išmaišykite iki vientisos masės. Ant viršaus pabarstykite šiek tiek smulkintų žemės riešutų.
Krevetės tešloje
Reikės:
- 700 g išvalytų krevečių,
- ½ stiklinės aliejaus,
- 1 kiaušinio,
- 1 stiklinės viso grūdo miltų,
- ½ stiklinės pieno,
- 1 arb. š. druskos,
- 2 stiklinių aliejaus virimui.
Gaminimas:
- Į puodą supilkite kepimui tinkamą aliejų ir įkaitinkite iki virimo. Per tą laiką tešlą.
- Dubenyje išplakite kiaušinį su aliejumi. Tada suberkite miltus ir druską, supilkite pieną ir gerai išmaišykite.
- Kai aliejus užvirs, dėkite į jį pamirkytas tešloje krevetes ir virkite, kol taps gražios auksinės spalvos - maždaug 30-60 sekundžių.
- Išvirusias krevetes išgriebkite kiaurasamčiu ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nubėgtų riebalų perteklius.
Krevečių ir avokadų salotos
Reikės:
- 500 g virtų ir išdarinėtų krevečių,
- 1 avokado,
- 1 valg. š. susmulkinto raudonojo svogūno,
Padažui:
- 1 valg. alyvuogių aliejaus,
- 1 valg. š. raudonojo vyno acto,
- žiupsnelis česnako miltelių,
- žiupsnelis susmulkintų petražolių,
- ½ arb. š. Dižono garstyčių,
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
- Į dubenį suberkite paruoštas krevetes, susmulkintą svogūną ir skiltelėmis supjaustytą avokadą.
- Mažame dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus padažui.
- Padažą užpilkite ant salotų ir patiekite.
Makaronai su krevetėmis
Reikės:
- 1 pakuotė spagečių,
- 2 valg. š. kepimui tinkamo alyvuogių aliejaus,
- 500 g išgliaudytų didžiųjų krevečių,
- 4 skiltelių česnako,
- žiupsnelio džiovintos raudonosios paprikos dribsnių
- 1 citrinos sulčių ir ½ citrinos žievelės,
- ½ stiklinės sauso baltojo vyno,
- 5 valg. š. sviesto,
- didelės saujos smulkintų petražolių lapelių.
Gaminimas:
- Pasūdytame vandenyje išvirkite spagečius.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite krevetes. Kepkite jas maždaug 2-3 minutes. Išgriebkite ir padėkite į šalį.
- Į tą pačią keptuvę suberkite paprikos dribsnius ir smulkintą česnaką, pakepkite 1 minutę. Supilkite baltąjį vyną bei citrinos sultis, padidinkite kaitrą ir kaitinkite 2-3 minutes.
- Sudėkite sviestą, įpilkite šiek tiek skysčio, kuriame virė makaronai ir suberkite krevetes. Nuimkite keptuvę nuo viryklės.
- Makaronus nukoškite, sudėkite į keptuvę su krevetėmis ir sumaišykite su smulkintomis petražolėmis. Pagardinkite tarkuota citrinos žievele, druska bei pipirais, sudėkite į serviravimo indą ir tuoj pat patiekite.