pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skaniausi Meduoliniai Sausainiai: Receptai ir Dekoravimo Idėjos

Meduolinius sausainius kepa ir dekoruoja visi - čia tokia veikla, kuri įtraukia tiek mažą, tiek didelį. O ir gaminti itin paprasta. Kvapnūs Kalėdiniai sausainiai, kuriais galima papuošti eglutę, skanauti su arbata ar kava, o gal padovanoti artimiesiems švenčių proga. Jie ilgai nesuges, tad galite kepti jau dabar ir sandariai uždarę stiklainyje laikyti iki Kalėdų.

Praėjusį savaitgalį mes su vaikais puošėme kalėdiškai namus, lydėjom saulę kieme prie laužo ir jau sutemus kepėm šiuos imbierinius sausainius. Pavyko labai skanūs, traškūs ir šventiškai kvepiantys sausainiai, todėl nusprendžiau pasidalinti receptu! Šįkart nefotografavau tešlos gaminimo eigos, bet ji išties nesudėtinga. Naudojome įvairias sausainių formeles. Jei neturite formelių, nieko tokio. Galima iškočiotą tešlą tiesiog supjaustyti kvadratėliais ar bet kokiomis kitomis formomis. Ši tešla gan nelipni, gan elastinga ir su ja dirbti visai nesunku. Net vaikams! Mes turėjome smagią vakaro pramogą ir išssikepėm visą kalną imbierinių žvėrelių, žvaigždelių, širdelių ir žmogeliukų.

Meduolinių sausainių receptas

Ingredientai:

  • 400 g miltų
  • 150 g medaus
  • 100 g sviesto
  • 100 g rudo nerafinuoto cukraus (galima naudoti ir baltąjį, bet rudasis meduoliams suteikia gero poskonio)
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukšto kalėdinių prieskonių mišinio (cinamonas, imbieras, gvazdikėliai)
  • žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

  1. Tešlai pirmiausiai prikaistuvyje ištirpinu sviestą, sukrečiu medų, beriu druską ir cukrų, maišydama kaitinu, kol masė užverda.
  2. Tuomet išjungiu kaitrą, maišau, kol visiškai ištirpsta cukrus ir palieku atvėsti.
  3. Miltus persijoju į gilesnį dubenį, įmušu kiaušinį, beriu prieskonius ir supilu atvėsusią ir sutirštėjusią medaus ir sviesto masę.
  4. Maišau didesniu šaukštu ir, kai produktai susijungia, imuosi minkymo. Minkau visai neilgai, tik kol gaunu malonią prie rankų nelimpančią masę.
  5. Dubenį pridengiu medvilniniu rankšluosčiu ir dedu į šaldytuvą, lukteliu bent valandą. Per tą laiką pasiruošiu sausainių formeles, silikoninius kilimėlius ir pasigaminu glajų.
  6. Atvėsusią tešlą labai plonai iškočioju ir formelėmis pjaustau sausainius, juos dedu į skardą.
  7. Sausainius kepkite kepimo popieriumi išklotoje skardoje 170ºC temperatūros orkaitėje apie 8-10 minučių.

Patarimai ir gudrybės

  • Padarius tešlą svarbu ją palaikyti šaldytuve bent valandėlę. Kitaip ji bus per minkšta ir sunkiai seksis kočiojimo ir formavimo procesas.
  • Kočiojimui naudojom miltų gan gausiai, kad tešla neliptų prie stalo ir prie kočėlo.
  • Kepti vienoje skardoje geriausia panašaus dydžio sausainius, kad visi iškeptų vienodai.
  • Kepimo laiko ilgis ir sausainių traškumas dar priklauso ir nuo iškočiotos tešlos storio. Kuo ploniau iškočiosite, tuo trumpiau reikės kepti ir tuo traškesni bus sausainiai.
  • Jei norite, kad sausainiai išliktų traškūs, uždarykite į sandarų indą, kai jie (būtinai!) visiškai atvės ir laikykite iki švenčių.

Glajus meduoliams

Iškepusius meduolinius sausainius prieš šventes papuoškite glajumi.

Glajaus ingredientai:

  • 1 kiaušinio baltymas
  • miltelinio cukraus (niekada nežinia kiek jo reikės, geriausia turėti bent 100 g)
  • 0,5 šaukšto apelsinų (jei mėgstate saldžiau ir spalvingiau) arba citrinų sulčių

Glajaus gaminimas:

  1. Baltymą plaku nedaug, tik kol pasirodo putos, supilu sultis ir tuomet po truputį beriu miltelinį cukrų, maišau, kol gaunasi pakankamai tirštas glajus.
  2. Glajui kiaušinio baltymus išplakti su cukraus pudra. Glajus turi būti baltas, tirštas.
  3. Jei masė per skysta, berkite daugiau cukraus pudros ir plakite.
  4. Įberkite citrinos rūgštelės ir gerai išmaišykite.

Prieš pat šventes meduoliukus galima papuošti piene tirpintu šokoladu ir/ arba baltymų glajumi.

Šiemet saldžias meduolines pasakas, kaip ir beveik kasmet, kūriau su Dr. Oetker Lietuva pabarstukais. Tuo tarpu, kai visur, kur tik pažvelgi, tiek daug spalvų ir ryškių blizgučių, man pasirodė labai žavu meduolius puošti mažiau spalvotai, bet labai elegantiškai - auksine ir sidabrine spalvomis .

Skirtingi meduolių receptai

Tradiciniai Lenkijos miesto Torūnės meduoliai

Šie gražuoliai savo skoniu primena medaus tortą. Tai tradiciniai Lenkijos miesto Torūnės meduoliai, apie kurių atsiradimą sklando legendos.

Vokiški meduoliai su džiovintais vaisiais

Tai vokiški tradiciniai meduoliai, įprastai kepami su džiovintais vaisiais. Šie skanumynai pasižymi savo minkštumu ir nepakartojamu aromatu. Norite, kad namai kvepėtų vokiškomis Kalėdomis?

Šokoladiniai meduoliai

Šie įdegę gražuoliai tikrai pelnys simpatijas tų, kurie dievina šokoladą. Priešingai nei įprasti meduoliai, jie yra kietesnės konsistencijos, tačiau nepaprastai traškūs. Norite minkštesnių šokoladinių meduolių? Tiesiog sudėkite juos į dėžutę, o kartu pridėkite ir nulupto obuolio gabaliuką.

Švediški imbieriniai sausainiai „Pepparkakor“

Šie sausainukai nėra tradiciniai šventiniai meduoliai, bet Kalėdoms jie tinka nuostabiai. Ploni it popierius ir supertraškūs... Kupini žiemos prieskonių aromato ir skonio. Švediški imbieriniai sausainiai „Pepparkakor“ - lengvumo džiaugsmas visos šeimos Kalėdoms!