pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lazanija be mėsos - Skanių ir Sveikų Receptų Vadovas

Lazanija. Tradicinė. Iš Italijos

Šiomis dienomis aš pakuojuosi lagaminus neįprastai kelionei ir neįprastam projektui…. Kas galėjo pagalvoti, kad ateis laikas, kai darysiu tarptautinę karjerą….. kaip maisto fotografė!! 🙂 Taigi, kol kas ir pati tuo nelabai tikiu, bet tik paklausykit – mane pasamdė viena autorė iš Pietų Afrikos, kuri kątik baigė rašyti savo naują kulinarinę knygą, ir ji pasirinko mane, kaip tos knygos patiekalų fotografijų autorę! Negana to, aš konsultuosiu ją dėl knygos dizaino, popieriaus ir kitų dalykų, susijusių su leidyba ir knygos spausdinimu. Hm, gal tai ženklas, kad laikas konvertuotis į full-time leidybos verslą?:)

Be to, kad kol kas dėlioju trijų savaičių maisto ruošimo ir fotografavimo maratoną bent keliuose P. Afrikos miestuose ir lokacijose, žymiuosi įrangą, kurią privalau saugiai nusiskraidinti, kraunuosi drabužius bent dviem sezonams (P. Afrikoje, panašiai kaip ir Australijoje, vis dar besitęsianti vasara vieną dieną gali virsti gana vėsiu rudeniu…), dar stengiuosi nudirbti daug darbų ir namuose, Kanberoje. Juk ne juokas palikti savo vyrą vieną, kai jis pripratęs, jog namuose kasdien laukia šviežiai pagaminti pietūs ir vakarienė… 🙂 Taigi, prigaminau ir užšaldžiau kaupiną šaldiklį „paruoštukų”, suporcijavau juos taip, kad patogu būtų išsiimti ir pasigaminti vakarienei.

Vienas tų paruoštukų – sena gera klasikinė itališka lazanija…. Nė neketinau jos fotografuoti ir dėti į blog’ą, tačiau perverčiau visus per ko ne 15 metų darytus įrašus ir matau, kad tokios geros tikros autentiškos lazanijos recepto čia net ir nėra!! Čia panašiai kaip su kokiu kugeliu ar bulviniais blynais – na negi dėsi receptą patiekalo, kurį ir taip visi užsimerkę gali pagaminti be jokių receptų?:) Lazanijos, kurių receptus savo bloge skelbiau, dažniausiai būdavo kokios nors „įdomesnės” – vegetariškos, su rikota, su moliūgais, ar dar kokios nors, kokių kasdien nekepi…

Kaip tik po ranka pakliuvo nuostabios maisto rašytojos Emiko Davies straipsnis australiškoje spaudoje apie jos namus Toskanoje, apie itališką gyvenimą (Australijoje gimusios ir augusios Emiko mama – japonė, o tėtis – italas, tačiau šeima ilgus metus gyvena Australijoje), jos kulinarinę studiją viename Italijos kaimelių ir, žinoma, gardžiuosius iš tėčio šeimos paveldėtus receptus. Tad iškepiau lazaniją tiksliai pagal Emiko anytos receptą – šioji Italijoje gyvenanti močiutė nuolat iš anūkų sulaukia prašymo pagaminti būtent tokią lazaniją ir ne kitokią… Tad kas gali būti autentiškiau, nei toks tikras itališkas skonis, kartų kartas gamintas kažkur atokiame Italijos kaimelyje?

PARUOŠIMO BŪDAS:

Paruošimo laikas: Apie 45 min.

Nugarinės pjausnius paploninkite virtuviniu muštuku, kol jų plotas padvigubės. Įtrinkite mėgstamais prieskoniais, druska.

Smulkiai supjaustykite svogūną, morkas sutarkuokite, sūrį taip pat sutarkuokite.

Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Pakepinkite svogūną, kai suminkštės, sudėkite morkas, pakepinkite, kol “susileis”.

Ruošiame baltajį padažą: įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir juos maišant pakepkite 1 minutę. Įpilkite dalį pieno. Išmaišykite iki vientisumo, tuomet vėl įpilkite dalį pieno. Išmaišykite. Ir taip palengva supilkite pieną maišant, kad nesusidarytų gumuliukai. Įberkite truputį druskos ir muskato riešuto.

Sluoksniuojame: kepimo indo dugną patepkite mažu kiekiu baltojo padažu. Išdėliokite tris nugarinės pjausnius vieną šalia kito. Tolygiai paskirstykite pusę daržovių įdaro. Tuomet aptepkite baltuoju padažu. Pabarstykite sūriu. Vėl dėkite tris mėsos pjausnius ir kartokite sluoksniavimą. Pavyks trys mėsos ir du daržovių sluoksniai. Ant viršaus užpilkite tik baltojo padažo ir sūrio.

Tiršta pievagrybių ir ryžių sriuba

Kas gali sušildyti rudens popietes geriau, nei puiki, tiršta, soti sriuba? Ši sriuba soti, švelnaus puikaus skonio, tiesiog jaukumas lėkštėje. Jos receptas įkvėpta samerikietiškos klasikos „mushroom wild rice soup“, tik vietoje laukinių ryžių rinkomės prieinamesnius ruduosius ryžius, bet, žinoma, galite naudoti ir ilgagrūdžius baltus, tada virti pakaks trumpiau.

Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Skaniai ir sočiai be mėsos - 39 vakarienės idėjos

Šios puikios vakarienės idėjos įkvėps atrasti naujus ir labai skanius derinius. Mėsos nebuvimas čia nėra ribotumas, o galimybė įtraukti į racioną dar daugiau įvairių daržovių, jūros gėrybių ir kitų puikių ingredientų. Kiekvienas receptas nuostabiai tiks sotiems, aromatingiems pietums ar vakarienei.

Apsižvalgę po LaMaistas.lt platybes atrinkome net 39 vakarienės idėjos idėjas greitiems pietums ar vakarienei be jokios mėsos! Ir pyragai, ir blyneliai, ir kepsneliai, ir apkepas. Tik spėk rinktis ir ragauti!

Mėsos "lazanija" be makaronų

Autorius apie receptą: Ar įmanoma pagaminti lazaniją be makaronų? Taip! Plonai muštos mėsos sluoksniai, pertepti sočiu pupelių-morkų sluoksniu, o visa tai sujungia klasikinis Bešamelio padažas ir Ar įmanoma pagaminti lazaniją be makaronų? Taip! Plonai muštos mėsos sluoksniai, pertepti sočiu pupelių-morkų sluoksniu, o visa tai sujungia klasikinis Bešamelio padažas ir sūris. Skanus ir sotus patiekalas ilgiems rudens vakarams. (. daugiau) (. mažiau) LaMaistas.lt

AKCIJOS:

Rodyti akcijas

TAIPPaspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymąINGREDIENTAI:Porcijų skaičius: 9
9 vienetai kiaulienos nugarinės (pjausnių, naudojome Krekenavos Grynuoliai)
150 gramų konservuotų pupelių (naudojome baltas)
100 gramų kietojo sūrio
1 vienetas morkų (mažos)
0.5 vieneto svogūnų
pagal skonį prieskonių mėsai
pagal skonį druskos
pagal skonį pipirų
šiek tiek aliejaus (kepimui)
Padažui:
250 mililitrų pieno
30 gramų sviesto
30 gramų kvietinių miltų
1 žiupsnelis malto muskato (nebūtina)
pagal skonį druskos

Lazanija be mėsos: kepame su rikota ir gardžiuoju pesto padažu

Klasikinė lazanija ruošiama su sodriais maltos mėsos sluoksniais, riebiu bešamelio padažu, tad rimtas pasistiprinimas tokią iškepus garantuotas. Tomis dienomis, kai norisi lengvesnio lazanijos varianto, verta išbandyti bemėsį patiekalą. Šįkart lazanijai siūlome naudoti švelniąją rikotą ir pesto padažą, kurio galite ir pasigaminti, ir nusipirkti jau paruošto. Bus skanu!

Šaltinis:Lazanija su rikota ir pesto / Vida Press nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąTemos: 7 Receptai Kulinarija Lazanija Maistas Maisto gaminimas Rikota Patiekalai

Ingredientai:

  • 200 g lazanijos lakštų (rinkitės tokius, kurių nereikia apvirti, idealu, jei tai bus šviežios tešlos lakštai);
  • 700 g rikotos;
  • 300 ml pieno (riebaus);
  • 150 g parmezano sūrio, sutarkuoto;
  • 300 g mozarelos sūrio;
  • 200 ml bazilikų pesto padažo (galite pasigaminti patys, galite naudoti pirktinį);
  • alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. maltų duonos džiūvėsėlių;
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Taip pat skaitykite:Vida Press nuotr./Pesto padažo gaminimas

Gaminimas:

2. Pasiruoškite keturkampę kepimo formą aukštesniais kraštais – patepkite jos dugną ir šonus aliejumi. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.

3. Mozarelą suplėšykite kąsnio dydžio gabaliukais.

4. Turėkite visus ingredientus šalia ir pradėkite formuoti lazaniją. Pirmiausiai į kepimo formą dėkite 3 šaukštus rikotos masės ir tolygiai ją paskirstykite. Tada klokite lazanijos lakštų sluoksnį (apvirti jų prieš tai nebūtina, nes rikotos masė gana skysta, kepdami lakštai suminkštės). Ant makaronų lakštų sluoksnio krėskite kelis šaukštus rikotos masės, šaukštą pesto, tolygiai padenkite, o tada pabarstykite mozarelos kąsneliais. Vėl dėkite lakštų sluoksnį, ir vėl kitų ingredientų. Viršutinis sluoksnis turi būti rikotos, pesto ir mozarelos. Pabarstykite viršų džiūvėsėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi.