Vaikelio laukimas - tai džiaugsmingas ir atsakingas laikas kiekvienai mamai. Būsimos mamos dažnai ieško informacijos, kaip elgtis, ką vartoti, kad šis laikotarpis praeitų sėkmingai. Daugybė informacinių šaltinių kartais gali apsunkinti supratimą, kas yra mitas, o kas - realybė. Šiame straipsnyje atsakysime į dažniausiai užduodamus klausimus, apie mitybą nėštumo metu.
Sveika mityba reikalinga visais gyvenimo etapais, tačiau nėštumo metu jos svarba išauga. Gydytoja ginekologė Lina Kavaliūnienė teigia: „Pagrindinis mitybos principas nėštumo metu - visavertis maistas. Tai reiškia, kad maistas turi būti kuo įvairesnis, šviežias, turintis kuo daugiau baltymų, papildantis mamos racioną vitaminais ir mikroelementais“.
Mitybos mitai ir realybė nėštumo metu
Aptarkime keletą mitų:
- Ar besilaukianti moteris turi valgyti už du? Šis mitas neteisingas. Besaikis valgymas, nesubalansuota mityba gali būti nėštuminio diabeto, toksikozės ir kitų komplikacijų priežastimi. Nėštumo metu kalorijų poreikis padidėja tik 200-300 kcal (100 g varškės arba 200 g jogurto). Normalų kūno masės indeksą turinti moteris turėtų priaugti 11-15 kg, turinti antsvorį - 7-11 kg, nutukusi - 5-9 kg kūno svorio. Būtų puiku nėštumo metu per savaitę priaugti 200 g, per mėnesį - 1,5-2 kg. Energijos turėtume gauti: 20 proc. iš baltymų, 30-35 proc. iš riebalų, 45-50 proc. iš angliavandenių. Tai reiškia, kad turėtume daugiau valgyti šviežių vaisių ir daržovių, teikiant pirmenybę ekologiškiems produktams.
- Ar galima būsimai mamai valgyti šaltai rūkytų, vytintų mėsos gaminių? Rūkyti ar vytinti mėsos gaminiai (dešros, kumpiai) turi padidintą riebalų, druskos, įvairių priedų kiekį. Todėl gali sutrikti virškinimas, blogėti savijauta. Venkite dešrainių, mėsainių, kebabų, degalinių sumuštinių, dešros gaminių ir panašaus greito maisto. Per juos galite užsikrėsti reta ir sunkia liga - listerioze.
Žuvis ir jūros gėrybės nėštumo metu
Mitas ar tiesa, kad negalima valgyti lašišos, tuno, ikrų, sušių? Ar galima valgyti žuvį?
Tunas, kardžuvė, ryklys ir kitos stambios jūros žuvys gali turėti padidintą gyvsidabrio kiekį, kas gali pakenkti vaisiaus nervų sistemos vystymuisi. Žalia žuvis gali būti ūmios toksoplazmozės šaltinis, kuri sukelia vaisiui smegenų, nervų sistemos, akių patologiją. Todėl šių produktų patartina vengti. Besilaukiant nepatariama valgyti žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos žuvies (sūdytos lašišos, sušių, ikrų) ir vėžiagyvių bei šaldytų ar rūkytų jūros produktų (rūkytų lašišų, rūkytų kuprių), nes yra rizika susirgti listerioze ir kitomis virškinamojo trakto infekcijomis. Žalioje žuvyje dažnai būna ir parazitinių kirmėlių. Gydytojai sako, kad reikia rinktis valgyti lietuvišką upių ir ežerų žuvį ir ją gerai termiškai apdoroti. Kepant žuvies viduje temperatūra turi pasiekti 63°C.
Nėštukės ir žuvies „draugystė“ irgi itin komplikuota. Tikriausiai esate girdėję, kad Baltijos jūros žuvys netinkamos nėščiosioms ir žindančioms moterims, nes yra užterštos sunkiaisiais metalais. JAV gydytojai sudarė dar griežtesnį sąrašą, jie siūlo nėštukėms nevalgyti karališkų skumbrių, stauridžių, kardžuvių, ryklio mėsos, menkių, jūrinių ešerių. Negana to, nerekomenduojama valgyti ir krevečių, krabų, tuno, saidų, šamų, karpinių žuvų.
Sūriai nėštumo metu
Koks jūsų požiūris į mocarelą, fetą, pelėsinį sūrį nėščiai moteriai?
Nepasterizuoto pieno produktai nėščiai moteriai nerekomenduotini, nes gali turėti listeriozės sukėlėjų. Tai brandinti ar žalio pieno sūriai, pavyzdžiui, bri, kamamberas, pelėsiniai, rikotos, minkštieji ožkos pieno sūriai. Kietieji sūriai, tokie kaip čederis ar gouda, yra saugūs nėštumo metu, nes jų sudėtyje mažai vandens, todėl nėra tikėtina, kad bakterija galėtų daugintis. Pusiau minkšti sūriai, pavyzdžiui, mocarela, leidžiami vartoti, jei įsitikinama, kad jie pagaminti iš pasterizuoto pieno.
Kava ir arbata nėštumo metu
- Mitas ar tiesa, kad nepatartina gerti kavos? Koks kavos kiekis pavojingas? Svarbu suprasti, kad žalingas poveikis atsiranda ne dėl puodelio kavos, bet dėl suvartojamo kofeino kiekio per parą. 2017 metų atliktos sistematinės literatūros apžvalgos duomenimis, leistinas nekenksmingas kofeino kiekis nėščiai moteriai yra iki 200 mg per parą. Pavyzdžiui, viename puodelyje kavos kofeino kiekis gali svyruoti nuo 95 iki 165 mg kofeino, žaliojoje arbatoje - 25-30 mg, juodojoje arbatoje 25-50 mg. Nepamirškime, kad ir kiti maisto produktai gali turėti kofeino; tai juodasis šokoladas - 40 mg, pieniškas šokoladas - 20 mg kofeino. Nepiktnaudžiaukite kofeino turinčiais gėrimais bei produktais, o tokie yra juodoji bei žalioji arbata, kava, kakava, šokoladas, energetiniai gėrimai, tiramisu. Kofeinas pereina per placentą ir veikia vaisiaus širdies susitraukimų dažnį. Rekomenduojama paros kiekis yra <200 mg/d. Jei mėgstate kavą ar arbatą, pasiskaičiuokite: 250 ml puodelyje kavos yra 95 mg kofeino, o 250 ml puodelyje plikytos arbatos yra 47 mg kofeino. Jei mėgstate kavą, jūsų riba - 2 puodeliai. Kava „kaltinama“ ne tik dėl kofeino - ji „išveda“ iš organizmo vitaminą B, kalcį, magnį, kalį, pablogina geležies ir kitų maisto medžiagų pasisavinimą. Kofeinas skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo. Kuo keisti kavą? Gerkite daug sulčių, vandens, pieno.
- Ar aviečių lapų arbata gali pakenkti nėštumo eigai? Aviečių lapai turi salicilo rūgšties, todėl aviečių lapų arbata skatina prakaitavimą, mažina temperatūrą. Sudėtyje esantys purinai gali paveikti inkstų funkciją, sukelti podagros paūmėjimą, todėl ši arbata nėra rekomenduotina.
- Ar tiesa, kad melisos ir mėtų arbatos sukelia persileidimą? Melisos, mėtų arbatos ramina, plečia kraujagysles, gerina apetitą, atpalaiduoja žarnyno, skrandžio spazmus. Jos skatina tulžies išsiskyrimą, slopina pykinimą ir vėmimą. Tačiau didelis šių arbatų kiekis gali sukelti galvos skausmą, alerginį nosies gleivinės paburkimą ar net persileidimą.
Kiti gėrimai ir produktai
- Ar galima gerti nealkoholinį alų? Nealkoholis alus neturi arba turi minimalų alkoholio kiekį, tačiau jame gausu rūgimo produktų, aldehidų, fuzelių. Skoniui pagerinti naudojami įvairūs priedai, dažikliai, konservantai. Todėl šis produktas nėščiosioms nerekomenduotinas.
- Taip pat venkite nepasterizuoto pieno ir sulčių, gėrimų, į kurių sudėtį įeina kiaušiniai. Yra nedidelė tikimybė, kad šiuose gėrimuose bus žarninių lazdelių (lot. Kiti gėrimai, pavyzdžiui gazuoti, grėsmės nėštumui nekelia, ypač jei juos vartojate saikingai.
- Greičiausiai girdėjote, kad medus nerekomenduojamas vaikams iki vienerių metų amžiaus dėl botulizmo rizikos.
Produktai, kurių reikėtų vengti dėl infekcijos rizikos
Dėl salmoneliozės pavojaus atkreipkite dėmesį į tai, ar tinkamai paruošiate vartojimui kiaušinius ir gaminius, į kurių sudėtį jie įeina. Pagal higienos normas, kiaušinius plauti reikia karštu tekančiu vandeniu, nušveičiant juos soda arba druska. Virkite ar kepkite kiaušinius tol, kol baltymas ir trynys kietai išverda, o tai visai netrumpai! Venkite maisto produktų, pagamintų iš žalių ar pusžalių kiaušinių. Pavyzdžiui, kai gaminate tešlą, kad ir blynams, jos neragaukite. Kol laukiatės, nesirinkite padažų, į kurių sudėtį įeina termiškai neapdoroti kiaušiniai, - tai majonezas, cezario salotų užpilas.
Nėščiai moteriai skirti ir ne visi kulinarijos gaminiai. Žali daigai ir daigintos sėklos irgi gali būti infekcijos šaltinis. Registruojama virš 30 bakterijų rūšių, kurios gali pasireikšti žarnyno infekcijų protrūkiais, susijusiais su žaliais daigais (ypač salmonelės ir E.
Mėsa (taip pat ir paukštiena) turi būti gerai iškepta (vidutiniškai ar mažai keptų kepsnių geriau atsisakyti). Nėštukės valgoma mėsa ir paukštiena turi būti gerai iškepta. Kepant mėsą 70°C temperatūroje žūva dauguma bakterijų. Nepalikite maisto kambario temperatūroje ilgiau kaip porą valandų, laikykite maistą šaldytuve.
Vitaminai ir mineralai
Venkite per didelių vitamino A dozių, tai gali sukelti vaisiaus sklaidos defektus. Nėščiosioms patariama per dieną gauti 2,565 IU vitamino A. Naturalūs vitamino A šaltiniai yra žuvų taukai, kepenys (ypač menkės, jaučio), pieno produktai (ypač sviestas, grietinėlė, grietinė, fermentinis sūris), kiaušinio tryniai, morkos, moliūgai, pomidorai, kopūstai, špinatai, brokoliai, salotos, abrikosai.
Tinkama būsimosios mamytės mityba yra itin svarbi - ypač tais atvejais, kai nėštumą komplikuoja lėtinės ligos. Anemija, arba mažakraujystė, - tai liga, susijusi su hemoglobino, esančio raudonuosiuose kraujo kūneliuose, sumažėjimu. Ši medžiaga yra būtina deguonies pernešimui. Anemijos profilaktikos ir gydymui labai svarbi dieta.
Jeigu sergate šia liga, turėtumėte pasirūpinti, kad jūsų racione būtų pakankamai visaverčių baltymų, būtinų hemoglobino ir eritrocitų gamybai (ne mažiau kaip 130 g per parą, iš jų - ne mažiau kaip 80-95 % turi būti gyvulinės kilmės). Riebalų reikėtų vartoti šiek tiek mažiau (iki 70-80 g), įtraukti į racioną liesos mėsos ir žuvies, varškės, grikių ir avižų kruopų, taip pat - augalinių aliejų. Angliavandenių per parą suvartojama apie 400-500 g. Sergančiųjų anemija apetitas dažniausiai nukenčia - taip nutinka dėl sutrikusios skrandžio sekrecijos.
Nėščiosios maistas gali būti ruošiamas labai įvairiai:
- Pusryčiai. Juos būtinai turi sudaryti du patiekalai.
- Priešpiečiai. Paprastai valgoma 11-12 valandą.
- Pietūs. Sriubos: mėsiško arba vištienos sultinio su makaronais, žuvienės, barščių, pieniškos sriubos ir pan. Toliau patiekiamas antrasis patiekalas: bet kokiu būdu paruošta mėsa, kepti inkstai, kepenys, morkų, burokėlių arba kopūstų kotletai, bulvių košė. Tinka kvietinė arba daržovių košė, pudingas, patiekalai iš varškės.
- Vakarienei. Kaip ir pusryčiams, valgomi du patiekalai.
Nėščiosioms, sergančioms mažakraujyste, ypatingų maisto apribojimų nėra. Nerekomenduojami tie patys produktai, kurie netinka ir sveikoms būsimosioms mamytėms - t.y.
Plačiai paplitusi nuomonė, kad termiškai apdorojant mėsos produktus, kepenis, inkstus, širdį, dalis geležies prarandama. Tai nėra tiesa. Valgyti žalią mėsą, tikintis, kad taip gausite daugiau geležies, yra pavojinga sveikatai.
Net jeigu valgysite tik mėsą (tai, beje, taip pat kenkia sveikatai), vien dietos vis tiek nepakaks. Geležies, kurią gali įsisavinti organizmas, kiekis yra ribotas. Greičiausiai teks gerti papildus, tačiau prieš tai būtina pasikonsultuoti su gydytoju - jis parinks jums tinkamiausius, nurodys, kokiais kiekiais ir kaip ilgai gerti.
Geriausia, žinoma, užkirsti kelią anemijos atsiradimui.