Vištienos krūtinėlės kepsniai orkaitėje - vienas populiariausių kasdienių ir šventinių patiekalų, kurio universalumas ir skonis nepalieka abejingų. Kuo šis patiekalas ypatingas? Jis yra sveikas, lengvai pagaminamas ir tinka tiek pietums, tiek vakarienei - pasitelkus kelias prieskonių kombinacijas galima kasdien kurti naujus skonius. Gaminant vištienos krūtinėlės kepsnius orkaitėje verta atkreipti dėmesį į kelias esmines detales, kurios padės išgauti sultingiausią ir skaniausią rezultatą.
Patarimai, kaip paruošti sultingą vištienos krūtinėlę
Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi penkiais patarimais, kaip paruošti sultingą vištienos krūtinėlę namuose:
- Palaikykite sūdytame vandenyje. Maisto ekspertė pataria prieš gaminant vištieną šiek tiek palaikyti vandenyje. „Pripildykite indą vėsaus vandens, pasūdykite ir įmerkite vištienos krūtinėlę bei palaikykite iki pusvalandžio. Šis metodas padės ilgiau išlaikyti jos drėgmę“, - sako V.Juodkazienė. Taip pat neskubėkite mėsos marinuoti tik išėmę iš šaldytuvo - prieskonius ji lengviau įsisavins keliolika minučių pabuvusi kambario temperatūroje.
- Neatsisakykite marinato. Įtrynimas prieskoniais ir marinavimas, pasak maisto ekspertės, yra labai svarbus etapas, kurio nederėtų praleisti. „Marinatas ne tik suteikia ypatingo skonio, bet ir veikia kaip apsauginis sluoksnis, sulaikantis mėsos sultis jos viduje. Marinuoti patarčiau bent valandą, o jei neskubate - galima ir per naktį“, - sako V.Juodkazienė. Vištienos marinatui itin tinka jogurtas, sojos padažas, česnakas, taip pat įvairūs prieskoniai - ciberžolė, čiobrelis, saldžioji paprika, imbieras, rozmarinas, kalendra, įvairūs pipirai.
- Riebalai - būtini. Kepant liesą mėsą būtina naudoti riebalus - jie suteikia jai minkštumo ir drėgnumo. Pasak maisto žinovės, galima rinktis švelnaus skonio kokosų aliejų, ypač tinkantį gaminant rytietiškos virtuvės patiekalus ir suteikiantį ypatingą aromatą. Taip pat dažnai naudojamas aukštoje temperatūroje nedegantis lydytas sviestas (angl. ghee) ar tradicinis saulėgrąžų aliejus.
- Stebėkite kepimo laiką. Maisto ekspertė pastebi, kad vienas pagrindinių patarimų - neperkepti vištienos. Kepimo laiką ir temperatūrą reikėtų stebėti tiek kepant keptuvėje, tiek orkaitėje. „Ši mėsa ruošiama įvairiai. Vieni renkasi lėtą būdą - kepti apie 30-40 minučių žemesnėje, 160-180°C laipsnių, temperatūroje orkaitėje. Kiti ją įkaitina iki 230°C laipsnių ir užtenka vos 15 minučių. Šis variantas labiau tinka mėgstantiems apskrudusią vištieną, tačiau abu metodai padeda išsaugoti jos sultingumą. Papildomai dar galite uždengti kepimo popieriumi - jis apsaugos mėsą nuo išdžiūvimo“, - sako maisto ekspertė. Nepriklausomai nuo pasirinkto metodo, suprasti, ar vištiena jau iškepė, galite patikrinę vidinę jos temperatūrą - ji turėtų siekti bent 75°C laipsnius.
- Leiskite kiek atvėsti. Pagaminus, maisto žinovė pataria neskubėti iškart skanauti - leiskite patiekalui šiek tiek atvėsti. „Jei imsite iškart pjaustyti, mėsos sultys tuoj pat išbėgs ir ji išsausės. Geriau palikite atvėsti kambario temperatūroje keletą minučių. Vištiena tikrai neatšals, tačiau spės susigrąžinti drėgmę, prarastą kepimo metu. Tokia ji tikrai bus gardesnė“, - tikina V.Juodkazienė.
Pagrindiniai žingsniai ruošiant vištienos kepsnius orkaitėje
- Visų pirma, jei turite galimybę, rinkitės šviežią vištienos mėsą - šaldytos, o ypač netinkamai atitirpintos krūtinėlės dažniau išsausėja.
- Plonesni kepsniai kepa tolygiau, todėl storas krūtinėles rekomenduojama pjaustyti perpus ar net kelis kartus - be to, taip mėsa per trumpesnį laiką išlieka minkšta.
- Kepimo laikas priklauso nuo kepsnių dydžio ir orkaitės ypatumų, tad patikimiausia - naudoti virtuvės termometrą. Vidinė vištienos temperatūra turėtų siekti ne mažiau kaip 74 °C. Jei tokio neturite, vadovaukitės vizualiniais požymiais: prapjovus sultys turi būti visiškai skaidrios.
- Prieskoninės variacijos priklauso nuo skonio - galite derinti mėgstamus sausų žolelių mišinius, naudoti garstyčias, imbierą, džiovintą baziliką ar net medaus-sojos padažo glazūrą.
Receptai
Traškūs vištienos kepsneliai
Neįtikėtinai traškūs iš išorės ir ypač sultingi viduje vištienos kepsneliai nepaliks abejingų nei mažų, nei didelių. O jeigu dar įvertinsime faktą, kad jie nėra kepti dideliame kiekyje aliejaus, tai turite tikrai sveiką alternatyvą vaikų ypač pamėgtiems McDonald’s „Chicken nuggets”.
Ingredientai:
- Vištienos filė
- Majonezas
- Druska, malti juodieji pipirai
- Džiūvėsėliai
- Smulkiai tarkuotas parmezano sūris
- Augalinis aliejus
Gaminimas:
- Vištienos krūtinėlės file nuplauname, nusausiname, dedame ant lentelės, delnu prispaudžiame, aštriu peiliu perpjauname išilgai pusiau ir uždengę maistine plėvele truputį pamušame.
- Pagal skonį apibarstome druska, pipirais ir gausiai aptepame majonezu. Indą uždengiame maistine plėvele ir dedame valandai į šaldytuvą.
- Į lėkštę beriame parmezano sūrį ir džiūvėsėlius (maždaug viena dalis sūrio ir dvi dalys džiūvėsėlių), sumaišome.
- Šiame mišinyje apvoliojame vištienos gabaliukus ir dedame juos į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Kepsnių viršų apšlakstome aliejumi ir skardą šauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę.
Vištienos kepsneliai su džiūvėsėliais
Pagrindinė super traškių ir tobulai auksinių kepsnelių paslaptis - apkepti panko džiuvėsėliai.
Ingredientai:
- 500 g vištienos krūtinėlės
- 400 ml
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180'C. Kepimo skardą šiek tiek patepkite aliejumi (kepimo popierius neslydinės, todėl bus lengviau vartyti džiuvėsėlius), išklokite kepimo popieriumi ir vienu sluoksniu suberkite džiuvėsėlius.
- Ant viršaus užpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų (lengviausia tą padaryti rankomis).
- Skardą su džiuvėsėliais dėkite į įkaitintą orkaitę ir kas 5-7 minutes pavartydami kepkite apie 20-25 minutes, kol taps gražios auksinės spalvos. Stebėkite, kad nesudegintumėt.
- Apkeptus džiuvėsėlius perpilkite į gilesnę lėkštę ir palikite atvėsti. Vištienos krūtinėlę nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi.
- Krūtinėlę supjaustykite gabalėliais.
- Į dubenį įmuškite kiaušinį ir gerai išplakite. Tuomet suberkite miltus ir šluotele vėl gerai išplakite iki vientisos konsistencijos.
- Į plakinį sudėkite likusius ingredientus (majonezas, garstyčios, druska bei pipirai) ir išmaišykite. Vištienos gabalėlius truputį pasūdykite, sudėkite į paruoštą tešlą, gerai išmaišykite ir palikite 30 minučių kambario temperatūroje pasimarinuoti. Jeigu neturite laiko, galite ir nemarinuoti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200'C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Išimkite vištienos gabalėlį iš tešlos ir iš visų pusių apvoliokite džiuvėsėliuose, švelniai pirštais juos prispausdami prie mėsos.
- Kas kelis gabalėlius nusiplaukite ir nusivalykite rankas, kad į džiuvėsėlius nepatektų per daug tešlos. Apvoliotus vištienos gabalėlius sudėkite į pasiruoštą skardą, taip, kad jie nesiliestų tarpusavyje.
- Skardą su vištiena šaukite į orkaitę ir kepkite: didesnius gabalėlius 15-17 minučių, mažesnius 12-14 minučių. Praėjus 15 arba 12 minučių (priklausomai nuo dydžio) išimkite didžiausią gabalėlį iš orkaitės, perpjaukite per pusę ir patikrinkite ar išképę.
Vištienos krūtinėlė su mocarela ir pomidorais
Šiame variante viskas labai paprasta, tik vištienai papildomo gardumo suteikia puskietis fermentinis sūris, į kurį padažome kepsnį ir dar juo pabarstom. Na, o gaivumo ir spalvos skolina vyšniniai pomidorai ir bazilikas, kuriuos sukrauname ant kepsnio viršaus ir baigiam kepti orkaitėje.
Ingredientai:
- Alyvuogių aliejus
- Parmezano sūris
- Bazilikai
Gaminimas:
- Krūtinėles padėkite ant pjaustymo lentelės, laikydami peilį lygiagrečiai ašmenims lentelei ir kita ranka lengvai prispaudę krūtinėlę iš viršaus perpjaukite mėsą į dvi dalis. Perpjautas krūtinėles „išmasažuokite“ su pusantro šaukšto aliejaus ir druska. Atidėkite į šoną.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
- Supjaustykite pomidorus per pusę, sutraiškykite česnakus ir sumaišykite dubenyje su druska, pusantro šaukšto aliejaus bei aitriaisiais pipirais pagal skonį.
- Patieskite 2 aliuminio folijos lakštus (40 x 40 cm).
- Sudėkite pomidorų mišinį ant folijos lakštų, užlenkdami priešingus kampus suformuokite krepšelius (kad liktų erdvės garams) ir pašaukite į orkaitę maždaug 5 minutėm, kol pomidorai suminkštės.
- Apkepkite ant storadugnės keptuvės ar grilio abi vištienos pjausnių puses.
- Mocarelos sūrį supjaustykite griežinėliais.
- Ant kiekvieno vištienos gabalėlio užberkite parmezano sūrio, uždėkite du tris baziliko lapelius ir kelis griežinėlius mocarelos sūrio. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie penkias minutes, kol krūtinėles viduje nebeliks rožinės spalvos.
- Dideliame dubenyje sumaišykite gražgarstės salotas, aliejų, actą, parmezaną ir druską su pipirais.
- Patiekite kepsnius ant mocarelos sūrio uždėję pomidorus, o šalia - salotas.
Idėjos, kaip patiekti vištienos kepsnius
Orkaitėje kepti vištienos krūtinėlės kepsniai - puikus pagrindas kitoms vakarienės idėjoms ar net ypatingiems patiekalams. Norite daugiau skonio sluoksnių? Su sūriu ir pomidorais. Vištienos kepsniai su daržovėmis. Spalvingi marinatai. Gruzdinti trupiniai. Azijietiška versija. Orkaitėje kepti vištienos kepsniai nepaprastai tinka šaltiems užkandžiams - supjaustyti griežinėliais, jie puošia salotas ar sumuštinius. Taip pat galima paruošti vištienos ruošinius kelioms dienoms į priekį - laikykite hermetiškame inde ir naudokite prie salotų, pitos duonos ar net wrap’ų.