Kuo gi „Cordon Bleu“ toks ypatingas bei kaip šį kepsnį pasigaminti namuose? Apie tai pasakoja maisto žinovai, dalindamiesi šio patiekalo paruošimo ir istorijos paslaptimis.
„Cordon Bleu“ - aristokratiškas kepsnys
Tai, kad „Cordon Bleu“ kepsnys yra mėgstamas ir plačiai paplitęs pasaulyje, liudija faktas, kad amerikiečiai kasmet balandžio 4-ąją švenčia „Cordon Bleu“ dieną.
Šis kepsnys - Kyjivo kotleto tolimas giminaitis. Nors „Cordon Bleu“ originaliai buvo pradėtas gaminti iš veršienos, kurią patiekalo autoriai patiekė įdarytą sūriu ir kumpiu, pasaulyje šis valgis išpopuliarėjo paruoštas iš vištienos.
„Šis patiekalas yra mums gerai žinomo Kyjivo kotleto tolimas giminaitis, nes abiejų šių valgių receptai yra panašūs, bet sudėtis skiriasi. XIX amžiaus viduryje Paryžiaus restoranuose vos tik pasirodęs „Cordon Bleu“ buvo gaminamas iš veršienos, bet vėliau išplitęs po visą pasaulį pradėtas gaminti iš vištienos“, - sako prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Šio patiekalo pavadinimas prancūziškai reiškia „mėlynąjį kaspiną“, kurį nešiojo 1578-aisiais Prancūzijos karaliaus Henriko III įsteigto aukščiausio riterių ordino „L'Ordre des chevaliers du Saint-Esprit“ nariai.
„Vėliau šis terminas pradėtas taikyti labai aukšto lygio maistui, kurį gamino puikūs virėjai. Analogija atsirado dėl riterių dėvimos juostos ir virėjo prijuostės kaspinų, įprastai būdavusių mėlynos spalvos, panašumo, - pasakoja „Maximos“ kulinarijos žinovė Brigita Baratinskaitė. - Tai tik patvirtina XIX a. amžiaus viduryje atsiradusi istorija: į vieną Šveicarijos miesto Brigos užeigą sykį suplūdo labai daug lankytojų. Virėja neturėjo tiek maisto, kad visus pamaitintų, todėl jai kilo idėja mažiau naudoti mėsos, o kepsnius įdaryti kumpiu bei sūriu ir taip pamaitinti visus žmones. Užeigos savininkui taip patiko sprendimas, kad virtuvės šefei pasiūlė mėlynąjį kaspiną. Kukli moteris titulo atsisakė, bet patikino, jog „Cordon Bleu“ būtų puikus pavadinimas patiekalui“.
Taigi, šio valgio tėvynė yra Šveicarija, o patiekalo kilmė slepia to laikmečio kulinarinę išmonę, išradingumą bei meistrystę.
Receptai
Šventei ir kasdienai: šveicariškasis „Cordon Bleu“
Reikės:
- 4 vidutinio dydžio vištienos krūtinėlių;
- 60 g ementalio sūrio;
- maždaug 130 g arba 4 plonų griežinėlių rūkyto kumpio;
- 8 arbatinių šaukštelių spanguolių padažo;
- 25 g miltų;
- 2 vidutinio dydžio laisvai laikomų vištų kiaušinių;
- 200 g džiūvėsėlių;
- 5 valgomųjų šaukštų saulėgrąžų aliejaus;
- šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Perpjaukite vištienos krūtinėles išilgai ir gerai jas išmuškite. Tada pasūdykite, užberkite pipirų iš abiejų pusių. Ant vienos krūtinėlės pusės sluoksniuodami sudėkite sūrį, kumpį, vėl sūrį, vėl kumpį, dėdami užtepkite spanguolių padažo. Dėkite kuo daugiau, tik sūris neturėtų lipti per kraštus. Uždenkite viską antra krūtinėlės dalimi. Apibarstykite kepsnelius miltais, šiek tiek juos įtrinkite. Tuomet pamirkykite vištieną kiaušinio plakinyje ir pavoliokite džiūvėsėliuose. Išvolioję juose kepsnelius, įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus, kepkite maždaug po 8 minutes iš kiekvienos pusės, kol džiūvėsėliai gražiai paruduos. Iškeptus kepsnius supjaustykite.
„Cordon Bleu“ - gardus vištienos kepsnys su sūriu ir kumpiu
Jums reikės:
- 1 vištienos krūtinėlės;
- druskos;
- pipirų;
- 1 suplakto kiaušinio;
- kelių šaukštų džiūvėsėlių (paprastų arba „panko“);
- kelių šaukštų miltų;
- 2-4 griežinėlių sūrio (priklausomai nuo jų dydžio);
- 2-4 griežinėlių kumpio (priklausomai nuo jų dydžio);
- žalumynų (patiekimui);
- aliejaus kepimui.
Gaminimas:
Perpjaukite krūtinėlę išilgai ir gerai ją išmuškite. Pasūdykite ir užberkite pipirų iš abiejų pusių. Jei turite ir norite, įdėkite kitų mėgstamų prieskonių: puikiai tiks paprikos, svogūnų ir česnakų milteliai. Ant vienos krūtinėlės pusės sluoksniuodami sudėkite sūrį, kumpį, vėl sūrį, vėl kumpį. Dėkite, kuo daugiau - kiek tik telpa! Bet pasistenkite, kad sūris neliptų per kraštus. Uždenkite viską antra krūtinėlės dalimi. Apibarstykite gautą vištienos monstrą miltais. Šiek tiek juos įtrinkite. Išmaudykite vištieną kiaušinio plakinyje, prie kurio puikiai prilips džiūvėsėliai. Kai išvoliosite vištą ir džiūvėsėliuose, įkaitinkite keptuvę su dosniu aliejaus kiekiu (1 cm turėtų užtekti) ir kepkite kepsnį maždaug po 8 minutes iš kiekvienos pusės, kol džiūvėsėliai gražiai paruduos. Jei jūsų vištiena išmušta ne itin plonai, pravartu panaudoti mėsos termometrą - vidinė mėsos temperatūra privalo siekti 75 laipsnius. Iškeptą kepsnį supjaustykite, užberkite žalumynų ir patiekite su salotomis, bulvėmis ar tiesiog be nieko.
Vištienos kepsnys su sūrio plutele ir pomidorų padažu
Reikės:
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelių česnako
- 1 a.š. raudonėlio
- 400 g konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse
- druskos, pipirų pagal skonį
- vištienos krūtinėlės filė
- druskos, pipirų pagal skonį
- brandinto kietojo sūrio „Memel Grand Reserve 18”
- džiūvėsėlių
- miltų
- kiaušinių
- tarkuoto „Memel Prussia” sūrio
Gaminimas:
Vištienos krūtinėlės filė išmušame mėsos muštuku iki maždaug 1 cm storio kepsnių, pabarstome druska ir pipirais. Sutarkuojame sūrį „Memel Grand Reserve 18” ir pusę jo kiekio sumaišome su džiūvėsėliais, žiupsneliu druskos ir pipirų. Pasiruošiame tris žemus indus. Į vieną iš jų beriame džiūvesėlių ir sūrio mišinį, į antrą - miltus, į trečią dedame kiašinius ir juos išplakame. Vištienos kepsnius voliojame miltuose, tuomet merkiame į kiaušinių plakinį ir galiausiai apvoliojame džiūvėsėlių - sūrio mišinyje. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame vištienos kepsnius ir apkepame po 3 - 4 minutes iš abiejų pusių. Apkepusią vištieną dedame ant popierinių rankšluosčių, kurie sugers riebalų perteklių. Ruošiame pomidorų padažą: į keptuvę pilame aliejaus, įtarkuojame česnaką, beriame raudonėlį ir pakepiname minutę. Tuomet supilame pomidorus, beriame druskos ir pipirų ir kaitiname ant vidutinės kaitros 15 min. Vištienos kepsnius dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepame juos pomidorų padažu ir gausiai pabarstome tarkuotu „Memel Prussia” sūriu bei likusia dalimi tarkuoto „Memel Grand Reserve 18” sūrio. Kepame 200 laipsnių orkaitėje 15 minučių.
Kiaulienos kepsniai su kumpiu ir mocarela sūriu
Ingredientai:
- 600 gramų kiaulės nugarinės
- 12 vienetų jaučio kumpio (šalto rūkymo, plonos riekelės)
- 2 stiklinės mocarelos sūrio (pjaustytas griežinėliais)
- 1 stiklinė pomidorų padažo
- 1 stiklinė džiūvesėlių (malti)
- 2 vienetai kiaušinių
- 2 valgomieji šaukštai petražolių (džiovintos, smulkintos)
- šiek tiek druskos
- šiek tiek juodųjų pipirų (malti)
- šiek tiek aliejaus ((kepimui))
Paruošimo būdas:
Kiaulienos nugarinę padalinti į keturis didelius kepsnius. Išplakite dubenyje kiaušinius su petražolėmis, druska bei pipirais. Supilkite į atskirą dubenį džiūvėsėlius. Apvoliokite kiaulienos kepsnius paeiliui kiaušiniuose su prieskoniais, o po to džiūvėsėliuose paspaudžiant, kad kepsniai tolygiai pasidengtų džiūvėsėliais. Sudėkite apvoliotus kepsnius į lėkštę ir palikite per naktį šaldytuve, kad mėsa įgautų prieskonių skonį. Įkaitinkite keptuvėje virš vidutinės ugnies aliejų ir apkepkite jame kiekvieną kepsnio apie 5-8 min., kad kepsniai gražiai apskrustų ir iškeptų jų vidus (jei mėgstate labai gerai iškepusius kepsnius galite kepti šiek tiek ilgiau). Iškeptus kepsnius sudėkite ant popierinių servetėlių, kad susigertų aliejus. Apkeptus kotletus sudėkite į kepimo skardą. Dėkite ant kiekvieno kepsnio po 3 riekeles jautienos kumpio, 0,25 stiklinės pomidorų padažo ir 0,5 stiklinės mocarela sūrio riekelių. Taip paruoštus kepsnius kepkite apie 5-10 min. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Patiekite šiltus.
Vištienos kepsniukai su kumpiu ir sūriu
Gaminimo eiga:
- Vištienos filė supjaustykite horizontaliai - plonais, bet plačiais kepsniukais.
- Juos lengvai išmuškite, pabarstykite druska ir pipirais.
- Sūrį ir rūkytą kumpį supjaustykite labai plonomis riekelėmis.
- Ant vištienos kepsniuko vidurio uždėkite kumpio riekelę ir sūrį.
- Į vidurį užlenkite vištienos kraštus, taip, kad uždengtu vienas kitą.
- Kepsniukus apvoliokite miltuose, lengvai plaktame kiaušinyje, maltuose džiūvėsėliuose, kiaušinyje ir vėl džiūvėsėliuose.
- Kepkite keptuvėje, gerai įkaitintame aliejuje (aliejaus negailėkite, tegul kepsniukus apsemia bent iki pusės).