pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Receptai su kokosų pienu: nuo sriubų iki desertų

Kokosų pienas, nors ir kaloringas, pasižymi didele nauda organizmui. Jis stiprina imuninę sistemą ir yra laikomas vienu iš sveikiausių maisto produktų pasaulyje. Bet kokiems gi patiekalams jį naudoti?

Kokosų pieno panaudojimo idėjos

Štai kelios idėjos, kaip panaudoti kokosų pieną (prieš jį pildami visada būtinai išmaišykite ar švelniai paplakite):

  • Kava, arbata, mačios latė: Visiems šiems gėrimams tikrai tiks lašelis kokosų pieno - ir karštai kavai, ir šaltai paruoštai, ir juodajai arbatai užbalinti (jei tokią mėgstate), ir žinoma, vis labiau populiarėjančiai mačios latei.
  • Tirštieji kokteiliai: Vasarą šie kokteiliai gana dažnas pusryčių ar vakarienės pasirinkimas, tad uogas ir vaisius galite atskiesti ir papildomo skonio suteikti šliūkšteldami kokosų pieno.
  • Virtos ar brinkintos košės: Nesvarbu, ar esate avižinių dribsnių, ar ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingo gerbėjas, abiem atvejais tiks kokosų pienas. Sveika, skanu ir patogu avižinę košę brinkinti per naktį, o tada ryte paskaninti ją šlakeliu kokosų pieno. Ispaninio šalavijo sėklų pudingui ruošti vietoje vandens taip pat galite rinktis šį pieną.
  • Sriubos ar troškiniai: Kai ruošiame įvairias daržovių sriubas ar troškinius, dažnai baigiant virti baliname jas grietinėle ar grietine, nes pieno produktai subalansuoja skonį, pašalina kartais agresyvoką rūgštumą (pavyzdžiui, trintos pomidorų sriubos). Lygiai taip pat suveiks ir kokosų pienas, tad drąsiai galite eksperimentuoti ir su juo.
  • Veganiškas bešamelio padažas: Klasikinis šio padažo variantas gaminamas iš sviesto, paprasto pieno ir miltų, tačiau jei maitinatės veganiškai ar norite paeksperimentuoti, galite ruošti iš aliejaus, kokosų pieno ir miltų. Žinoma, skonis bus kiek kitoks, tačiau jei keičiame produktus, tai nėra netikėta. O gal šis variantas net patiks labiau?
  • Plakta kiaušinienė ar omletas: Galbūt skamba netikėtai, tačiau kokosų pienas tinka ir šiems klasikiniams pusryčių patiekalams.

Sriubos su kokosų pienu

Lęšių sriuba su kokosų pienu

Ši sriuba iš virtuvės spintelių atsargų: lęšių, konservuotų pomidorų, kokosų pieno ir įvairiausių prieskonių. Sriubai patariu rinktis kuo riebesnį tirštą kokosų pieną, kuris trintai sriubai suteikia kremiškumo. Riebus kokosų pienas, kaip ir įprasta riebi grietinėlė trintoms sriuboms tinka labiausiai.

Vištienos sriuba su kokosų pienu

Ši sriuba išverda ne tik aromatinga nuo prieskonių, bet ir soti, nes ji gaminama su vištienos krūtinėle ir grybais. Sriubą užbalinu kokybišku kreminiu kokosų pienu, kuris sriubai suteikia dar daugiau azijietiškų skonių ir aromatų. Ją dažniausiai pateikiu su greitai paruošiamais ryžių makaronais, kurių net nereikia virti, pakanka tik užpilti verdančiu vandeniu bei palaukti kol išbrinks.

Šalta avokadų sriuba su kokosų pienu

Avokadų dažnai griebiamės kaip užkandžio, neretai juos naudojame ir ruošdami desertus, o dabar pats metas paragauti gardžios, šaltos jų sriubos, gardintos kokosų pienu. Nustebsite! Avokadus nulupkite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir gerai nuplautus agurkus. Viską sudėkite į elektrinį trintuvą, ten pat supilkite ir kokosų pieną su vandeniu bei sutrinkite visus ingredientus iki vientisos masės. Sriubą gardinkite druska ir pipirais pagal savo nuožiūra, būtinai įpilkite citrinos sultis ir sudėkite mėgstamus žalumynus. Viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti šaldytuve.

Žuvienė su kokosų pienu

  1. Puode, kuriame planuojate virti sriubą, įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir sugrūstą česnaką. Jiems šiek tiek apkepus, sudėkite pjaustytas daržoves ir maišydami kepinkite dar kelias minutes.
  2. Sudėkite stambokai supjaustytą žuvį, įpilkite šlakelį vandens ir supilkite visą indelį kokosų pieno. Suberkite prieskonius ir druską. Maišykite atsargiai, kad žuvies gabaliukai nesubyrėtų.
  3. Viską palikite virti ant nedidelės ugnies. Kartkartėmis žuvienę pamaišykite, o į virimo pabaigą įdėkite kapotus krapus. Nuo žuvies sudėjimo ir kokosų pieno įpylimo sriuba turi virti apie 20 minučių.

Moliūgų sriuba su kokosų pienu

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruoškite plačią skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi.
  2. Nulupkite moliūgo žievę, supjaustykite jį vienodo dydžio gabalėliais. Dėkite supjaustytą moliūgą ant skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pavartykite gabalėlius, kad visi pasidengtų aliejumi. Kepkite moliūgą, kol suminkštės - maždaug 45 min.
  3. Kol kepa moliūgas, nulupkite imbierą.
  4. Į trintuvą sudėkite iškepusį moliūgą, imbierą, pilkite sultinį, kokosų pieną, berkite kuminą ir cinamoną. Trinkite iki vientisos masės.
  5. Paskaninkite druska ir pipirais. Prieš patiekdami, pašildykite sriubą puode.

Žaliasis karis su vištiena ir kokosų pienu

Žaliasis karis yra vienas geriausiai žinomų ir mėgstamų tailandietiškų patiekalų. Supjaustykite vištienos filė kubeliais ir apkepkite aliejuje. Sumaišykite kokosų pieną su ekologišku THAI prieskonių mišiniu su ananasais ir gautą plakinį supilkite į keptuvę ant vištienos filė kubelių. Porą minučių viską pavirkite.

Vištiena „Kaeng Kiew“ (1 asmeniui)

Gaminimo trukmė: ~5-7 min. Aštrumas priklauso nuo žaliojo kario pastos.

Ingredientai:

  • 170 g vištienos krūtinėlės
  • 30 ml žaliojo kario („green curry“) pastos
  • 90 ml kokosų pieno
  • 70 ml vandens
  • 4 vnt. citrinų lapų
  • 20 g cukraus
  • 2 g druskos
  • 1 šaukšto tailandietiško žuvies padažo („fish sauce“)
  • saulėgrąžų aliejus (kepti)
  • 10 lapelių baziliko
  • 5 g bambuko ūglių
  • 5 g baklažano

Gaminimas:

  1. Vištieną supjaustykite 2 cm storio gabalėliais ir kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi.
  2. Pasiruoškite padažą: į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus ir paeiliui maišydami dėkite citrinos lapelius, žaliojo kario pastą, pilkite vandenį, žuvies padažą, berkite cukrų, druską, pilkite kokosų pieną, dėkite bambuko ūglius ir baklažaną.
  3. Į padažą sudėkite vištieną, pamaišykite ir šiek tiek patroškinkite. Pabaigoje dėkite 7 baziliko lapelius ir viską išmaišę patiekite lėkštėje.
  4. Papuoškite likusiais baziliko lapeliais.
  5. Patiekite su virtais ryžiais.

Saldžiųjų bulvių karis su kokosų pienu

Šis receptas suvienija Malaizijos ir Indijos virtuves.

Žuvies karis su kokosų pienu

Greičiausiai jums iki gyvenimo pabaigos pakaks tik šio recepto - kažin ar ragausite skanesnį žuvies karį, nei šis…

Karis su kokosų pienu ir moliūgais

Tirštas kokosų pieno karis puikiai dera su apkepintomis moliūgo riekelėmis ir šildančiais prieskoniais.

Patiekalai su kokosų pienu

Avižinė košė su avokadu ir kokosų pienu

  1. Puode sumaišykite avižas ir kokosų pieną. Užvirkite ir maišykite, kol avižos suminkštės. Tuomet įmaišykite chia sėklas ir migdolų sviestą.
  2. Sudėkite košę į dubenėlius, ant viršaus uždėkite avokado griežinėlių, pabarstykite kokoso drožlėmis ir žiupsneliu cinamono.

„Udon Tom Ebi“ (1 asmeniui)

„Udon“ makaronai gaminami iš kvietinių miltų. Jie verdami ir patiekiami sultinyje, dažniausiai kaip karštas patiekalas. Šiuo atveju siūlome japoniškų ir tailandietiškų patiekalų „fusion“ improvizaciją.

Ingredientai:

  • 100 g „udon“ makaronų
  • 3 vnt. (apie 45 g) tigrinių krevečių
  • 10 g batato
  • 10 g oranžinės morkos
  • 10 g geltonosios paprikos
  • 5 g imbiero
  • 3 g sviesto
  • 10 g terijakio padažo
  • 5 g aitriųjų paprikų padažo

Padažui:

  • 100 ml kokosų pieno
  • 10 g „sambal“ aitriųjų paprikų pastos
  • 10 g rudojo cukraus
  • ½ žaliosios citrinos

Puošimui:

  • 3 g kepintų migdolų drožlių
  • kalendros lapelių (pagal skonį)
  • kepintų sezamų sėklų (pagal skonį)
  • 5 g aitriosios paprikos

Gaminimas:

  1. Paruoškite padažą: į prikaistuvį dėkite aitriųjų paprikų pastą, berkite rudąjį cukrų ir įspauskite žaliosios citrinos sulčių. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol nebeliks cukraus kristalų. Supilkite kokosų pieną ir toliau virkite ant vidutinės kaitros, kol padažas sutirštės iki norimos konsistencijos.
  2. Krevetes nulupkite, iš nugarinės dalies išimkite žarną ir dėkite į keptuvę su šiek tiek sviesto. Kai apkeps, išimkite iš keptuvės, uždenkite ir leiskite pailsėti.
  3. Kol krevetės ilsisi, paruoškite makaronus: į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus, gerai įkaitinkite ir sudėkite imbierą. Kai šis apskrus, dėkite daržoves (nuo kiečiausių iki minkščiausių). Kai daržovės suminkštės, supilkite aitriųjų paprikų padažą kartu su saldžiarūgščiu terijakio padažu. Pamaišykite. Sudėkite makaronus ir vėl pamaišykite.
  4. Makaronus su daržovėmis dėkite į gilią lėkštę, krevetes - ant makaronų, taip pat - kepintų migdolų drožles, smulkintą aitriąją papriką, pilkite paruoštą padažą (tik ne ant makaronų) ir papuoškite kalendra.

Desertai su kokosų pienu

Šokoladinis desertas su kokosų pienu

Šiam desertui prireiks vos kelių ingredientų: skirtingų rūšių ir spalvų kokybiško šokolado, pasirinkto riebumo kokosų pieno bei želatinos. Kokosų pieną desertui rekomenduoju rinktis vidutinio riebumo 18 proc. Kaip ir visus želė tipo desertus, šį irgi geriausiai paruošti iš vakaro, o ryte beliks atsidaryti šaldytuvą ir pradėti lengvai mėgautis savaitgaliu!

Varškės ir kokosų pieno pyragas su karamele (4 asmenims)

Pyrago pagrindui:

  • 60 g cukraus
  • 60 g kukurūzų miltų (galima naudoti ir paprastus)
  • 60 g migdolų
  • 60 g sviesto

Varškės masės sluoksniui:

  • 400 g varškės
  • 40 g cukraus
  • 300 ml kokosų pieno
  • 4 g želatinos

Karamelei:

  • 100 g cukraus
  • 30 g sviesto
  • 90 ml grietinėlės
  • 2 g druskos
  • 40 g lazdynų riešutų

Aviečių masei:

  • 90 g šaldytų aviečių
  • 15 g cukraus

Gaminimas:

  1. Pyrago pagrindo ingredientus sudėkite į virtuvinį kombainą ir sutrinkite. Gauta mase išklokite kepimo formos (20 cm) dugną ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 10-13 min.
  2. Varškę gerai išmaišykite su 200 g kokosų pienu ir cukrumi. Želatiną ištirpinkite 100 ml kokosų pieno. Viską sumaišykite kartu.
  3. Karamelei ištirpinkite cukrų, tuomet sudėkite sviestą ir gerai išmaišykite. Įpilkite pakaitintos grietinėlės, suberkite druską ir labai gerai išmaišykite. Atvėsinkite.
  4. Riešutus pakepinkite orkaitėje apie 8 min. ir sukapokite.
  5. Ant atvėsusio pagrindo dėkite pusę varškės įdaro ir 20 min. palaikykite šaldytuve. Tuomet ištraukite, užpilkite karamelės, pabarstykite riešutais, apšlakstykite trintomis avietėmis (atitirpintas uogas tiesiog sumaišykite su cukrumi) ir galiausiai sukrėskite likusią varškę.

Daržovių troškinys su kokosų pienu

  1. Bulves ir morkas supjaustykite kubeliais. Pupeles nuvalykite ir supjaustykite maždaug 2 cm ilgio gabaliukais.
  2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų. Suberkite garstyčių sėklas ir juos šiek tiek paskrudinkite, sudėkite kario lapelius ir dar šiek tiek pakaitinkite.
  3. Suberkite paprikos ir ciberžolės miltelius, išmaišykite.
  4. Įpilkite pusę litro vandens, uždenkite ir troškinkite kol daržovės suminkštės (apie 15-20 min.).
  5. Supilkite kokosų pieną, išmaišykite ir palaukite, kol dar kartą užvirs.

Reikalingi produktai:

Produktai Kiekis
Bulvės 2.00 vnt.
Morkos 2.00 vnt.
Aliejus 2.00 valg. š.
Kario lapai 3.00 vnt.
Garstyčių sėklos 1.00 arbat. š.
Pipirai 0.30 arbat. š.
Krapai 1.00 valg. š.