pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos marinavimo būdai šašlykams: patarimai ir receptai

Vištienos šašlykai - tai klasikinis grilio patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdieniam šeimos vakarui, tiek iškilmingai šventei gamtoje. Tačiau, kad šašlykai būtų tikrai sultingi, minkšti ir aromatingi, būtina tinkamai paruošti marinatą.

Mitybos specialistai vištieną vertina dėl maistinių savybių: lyginant su kiauliena, joje yra iki 40 proc. mažiau riebalų, bet iki 10 proc. daugiau baltymų - svarbios ląstelių statybinės medžiagos. Taip pat žmogaus organizmą vištiena padeda aprūpinti aminorūgštimis.

Šiame straipsnyje aptarsime įvairius vištienos šašlykų marinavimo būdus, patarimus ir gudrybes, kurios padės jums pasiekti tobulą rezultatą. Nesvarbu, ar ruošiate šašlykus piknikui, vasaros vakarėliui, ar šeimos pietums, vištienos šašlykas dažnai tampa ne tik skaniu, bet ir labai universaliu pasirinkimu.

Vištienos šašlykų pasirinkimas

Prieš pradedant marinavimą, svarbu pasirinkti tinkamą vištieną. Geriausiai šašlykams tinka vištienos šlaunelės be kaulų ir odos arba vištienos krūtinėlė. Šlaunelės yra riebesnės, todėl šašlykai bus sultingesni, tačiau krūtinėlė yra liesesnė ir reikalauja ypač kruopštaus marinavimo, kad neperdžiūtų kepant.

Renkantis vištieną, atkreipkite dėmesį į jos šviežumą. Mėsa turėtų būti šviesiai rausvos spalvos, be nemalonaus kvapo ir gleivių. Jei perkate šaldytą vištieną, atšildykite ją lėtai šaldytuve, kad išsaugotumėte jos kokybę.

Vilniaus paukštyno produktų kūrimo technologo Raimondo Čironio teigimu, skanus ir sultingas vištienos iešmelis prasideda nuo kokybiškos mėsos. „Pirmiausia, atkreipkite dėmesį į šviežumą - vištiena turi būti rausva, šviesi, blizgi, ji neturėtų būti apdžiūvusi. Iešmeliams pasigaminti geriausiai tinka vištienos šlaunelių mėsa. Ši vištienos dalis - itin sultinga, todėl būsite tikri, kad kepant ji neišsausės. Žinoma, iešmeliams naudoti galite ir kitas vištienos dalis, pavyzdžiui, krūtinėlę“, - pranešime spaudai sako R. Čironis ir dalijasi patarimais, kaip pasigaminti vištienos iešmelius, kad šie išliktų sultingi.

R. Bolgovo teigimu, dėl mėsos struktūros visai nesvarbu, kaip pjaustoma vištiena šašlykui. Svarbu tik pjaustyti vienodo dydžio gabaliukais. Supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Ruošiant iešmelius, mėsą svarbu supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais. Taip vištiena tolygiai išsimarinuos ir iškeps.

Pagrindiniai marinato ingredientai

Marinatas - tai skystis, kuriame laikoma mėsa, siekiant ją suminkštinti, pagardinti ir suteikti jai papildomo skonio. Pagrindiniai marinato ingredientai yra:

  • Rūgštis: Padeda suminkštinti mėsos skaidulas. Tai gali būti citrinos sultys, actas, vynas, jogurtas, kefyras arba pomidorų pasta.
  • Aliejus: Padeda išlaikyti mėsos drėgmę ir apsaugo ją nuo išsausėjimo kepant. Naudokite alyvuogių, saulėgrąžų arba rapsų aliejų.
  • Prieskoniai ir žolelės: Suteikia šašlykams skonio ir aromato. Galite naudoti druską, pipirus, česnakus, svogūnus, papriką, kario miltelius, kmynus, kalendrą, rozmarinus, čiobrelius ir kitus mėgstamus prieskonius.
  • Saldiklis: Subalansuoja rūgštumą ir suteikia šašlykams karamelizacijos kepant. Galite naudoti medų, cukrų, klevų sirupą arba rudąjį cukrų.

T. Petryla paaiškina, kad kepantys vištienos krūtinėlę turėtų vadovautis jos vidine temperatūra, kuri neturi viršyti 70 laipsnių, vištienos šlaunelių mėsą galima kepti kiek aukštesnėje temperatūroje - iki 80 laipsnių.

Paklaustas, kaip jokiais būdais nederėtų marinuoti vištienos šašlyko, grilinimo entuziastas įvardija marinavimą vien su rūgštimi, pvz. actu, citrina. „Marinate yra būtini riebalai, t.y kokybiškas aliejus. Naudojant jį, mėsa išsaugos savo sultingumą ir kepant gražiau apskrus. Prisiminkite, kad vištiena yra liesa mėsa. Kepant ją visai be riebalų, ji tiesiog išdžius“, - paaiškina jis.

Tačiau virtuvės šefas turi patarimą ir rugščių marinatų gerbėjams, kurie mėgsta gardinti citrinų sultimis - jis siūlo geriau įtarkuoti žievelę, taip neišdžiovinsite mėsos.

Taip pat jis akcentuoja, kad marinavime galioja viena taisyklė: „Dėkite tuos prieskonius, kurie jums skanūs. Druską, pipirus (tik šviežiai maltus) įdedu marinavimo pradžioje, aš labiausiai mėgstu sudėti man patinkančius prieskonius ir aliejų į smulkintuvą ir visuomet gaunu puikų, šviežiai pagamintą marinatą. Aliejaus šlakelis mano marinatuose būtinas, jis puikiai „suriša“ prieskonius bei praturtina mėsytę“.

Populiarūs vištienos šašlykų marinatai

Yra daugybė skirtingų vištienos šašlykų marinatų receptų. Štai keletas populiariausių:

Marinuoti majoneze

Tai vienas iš paprasčiausių ir populiariausių marinatų. Majonezas suteikia šašlykams kreminės tekstūros ir švelnaus skonio.

Ingredientai:

  • 500 g vištienos
  • 2 šaukštai majonezo
  • 1 svogūnas
  • 1 šaukštas aliejaus
  • Ketvirtadalio citrinos sultys
  • Druska, pipirai, prieskoniai pagal skonį

Gaminimas:

  1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite tinkamais gabalėliais.
  2. Sudėkite vištieną į dubenį, įberkite prieskonius, įdėkite pusžiedžiais pjaustytą svogūną, įpilkite aliejaus ir citrinos sulčių.
  3. Galiausiai įdėkite majonezą ir viską gerai išmaišykite.
  4. Palikite marinuotis šaldytuve bent 2-3 valandas, o geriausia - per naktį.

Marinuoti kefyre

Kefyras puikiai suminkština vištieną ir suteikia jai švelnų, rūgštų skonį.

Ingredientai:

  • 500 g vištienos
  • 1 stiklinė kefyro
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • Druska, pipirai, prieskoniai pagal skonį

Gaminimas:

  1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite tinkamais gabalėliais.
  2. Sudėkite vištieną į dubenį, įpilkite kefyrą, įdėkite smulkiai pjaustytą svogūną ir česnaką.
  3. Įberkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite.
  4. Palikite marinuotis šaldytuve bent 4-6 valandas, o geriausia - per naktį.

Marinuoti sojų padaže ir meduje

Šis marinatas suteikia šašlykams saldžiarūgščio skonio ir gražios karamelizuotos plutelės.

Ingredientai:

  • 500 g vištienos
  • 4 šaukštai sojų padažo
  • 2 šaukštai medaus
  • 1 šaukštas aliejaus
  • 1 skiltelė česnako
  • Imbiero gabalėlis (apie 1 cm)
  • Druska, pipirai pagal skonį

Gaminimas:

  1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite tinkamais gabalėliais.
  2. Sumaišykite sojų padažą, medų, aliejų, smulkiai pjaustytą česnaką ir tarkuotą imbierą.
  3. Sudėkite vištieną į dubenį, užpilkite marinatu ir gerai išmaišykite.
  4. Palikite marinuotis šaldytuve bent 2-3 valandas, o geriausia - per naktį.

Marinuoti su citrina ir žolelėmis

Šis marinatas suteikia šašlykams gaivaus, citrusinio skonio ir aromato.

Ingredientai:

  • 500 g vištienos
  • 1 citrinos sultys ir žievelė
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas smulkiai pjaustytų šviežių žolelių (rozmarino, čiobrelio, petražolių)
  • 2 skiltelės česnako
  • Druska, pipirai pagal skonį

Gaminimas:

  1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite tinkamais gabalėliais.
  2. Sumaišykite citrinos sultis, citrinos žievelę, alyvuogių aliejų, smulkiai pjaustytas žoleles ir smulkiai pjaustytą česnaką.
  3. Sudėkite vištieną į dubenį, užpilkite marinatu ir gerai išmaišykite.
  4. Palikite marinuotis šaldytuve bent 2-3 valandas, o geriausia - per naktį.

Kiti receptai

Jeigu turite laiko ir nusprendėte paukštieną marinuoti patys, galite pasinaudoti tokiais ingredientais ir proporcijomis: dešimčiai vištienos šlaunelių reikės 5 šaukštų sojos padažo, šaukšto džiovintų bazilikų ir šaukšto džiovintų rozmarinų. Mėsą palikite marinuotis šaldytuve 2-3 valandoms.

Visus marinato ingredientus sumaišykite ir gautu marinatu užpilkite vištieną, palikite marinuotis per naktį. Vištieną apskrudinkite ant grilio ir dar 7-10 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje kol visiškai iškeps.

Receptas iš draugės

  • 2 v. š. sojos padažo
  • ½ stiklinės aliejaus
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. maltų juodųjų pipirų
  • 1 a. š. džiovinto baziliko
  • ½ - 1 a. š. skysto medaus ar cukraus
  • 1 citrinos sultys
  • 1,2 kg vištienos

Sumaišyti visus marinato ingredientus ir užpilti ant gabaliukais supjaustytos vištienos. Gerai išmaišyti ir marinuoti šaltai bent 12 val. P. S. geriausiai šiam receptui tinka vištienos kumpeliai be kaulų ir odos.

Grilinimo entuziasto T. Petrylos rekomendacija: firminis ir pats geriausias vištienos šašlyko marinatas Proporcijos paskaičiuotos 1kg vištienos kiekiui. Marinatui reikės šių ingredientų:

  • Jogurtinė grietinė (10 proc. riebumo) - 80 gr
  • Svogūnų - 40 gr
  • Alyvuogių aliejaus- 40 ml
  • Pusės apelsino žievelės
  • 1.5 česnako skiltelės
  • Druskos 5 g
  • Imbiero miltelių 0,5 a.š.
  • Garam masala pastos 0,5 a.š.
  • Ciberžolės 0,25 a.š.
  • Grūstų juodųjų pipirų 0,25 a.š.
  • Citrinų sulčių- 1,25 v.š.

Visus ingredientus sudedame į dubenį ir susmulkiname smulkintuvu. Tada į dubenį sudedame vištienos gabaliukus ir viską sumaišome. Marinate vištieną palaikykite 10 valandų šaldytuve.

Prancūziškas marinatas

  • Šlakelio rapsų aliejaus
  • Žiupsnelio ožragės sėklų
  • 2 susmulkintų česnako skiltelių
  • Žiedeliais supjaustyto svogūno
  • Žiedeliais supjaustytos paprikos
  • Žiupsnelio pipirų
  • Saujos susmulkintų krapų ir petražolės lapelių
  • Žiupsnelio druskos
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • Kelių šaukštelių garstyčių
  • Šlakelio balto vyno acto

Graikiškas marinatas

  • Šlakelio kokybiško alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • 2-3 susmulkintų česnako skiltelių
  • 2 šaukštelių kmynų
  • Žiedeliais supjaustyto svogūno
  • Saujos susmulkintų svogūnų laiškų ir petražolių
  • Žiupsnelio muskato
  • 1 cm smulkinto šviežio imbiero
  • Žiupsnelio mairūnų
  • Žiupsnelio raudonosios saldžiosios paprikos prieskonių
  • Saujos smulkintų šviežių raudonėlių ir čiobrelių
  • Kelių susmulkintų baziliko lapelių
  • Žiupsnelio druskos

Actas: 1.00 valg. š. Prieskonines žoleles ir čili pipiriuką (recepto autorė deda tik šiek tiek, ne visą, čia priklauso, kokio aštrumo norite) supjaustykite smulkiai. Dėkite visus marinato ingridientus ant sparnelių, gerai įtrinkite ir palikite valandai ar kelioms. Recepto autorė po valandos „paragauja“ marinato, ar nieko netrūksta ir jei dar ko nors trūksta įdėkite norimų prieskonių. Ilgesniam laikui paliksite - geriau išsimarinuos. Bet jei labai skubate, užtenka ir geros valandos.

Sumaišykite Satay prieskonių mišinį su aliejumi ir vandeniu. Vištienos filė supjaustykite kubeliais ir marinuokite 15 minutes. Suverkite vištienos gabaliukus ant iešmelių.

1. Pirmiausia visus marinato ingredientus gerai sumaišykite, tuomet užpilkite vištienos gabaliukus, lengvai išmaišykite ir palikite šaltai marinuotis 12 valandų.

Marinavimo laikas

Ne ką mažiau nei įvairiausi prieskoniai ir kiti priedai, svarbus ir tinkamai pasirinktas vištienos marinavimo laikas. Šią mėsą geriausia marinuoti nuo pusvalandžio iki trijų valandų. Jei marinate naudojate rūgštį, pavyzdžiui, kefyrą ar citrinos sultis, jame mėsą marinuokite iki valandos.

Profesionalų nuomonės sutampa ir dėl vištienos marinavimo laiko - abu vieningai pritaria, kad visgi ją derėtų marinuoti ilgiau, kad ir per naktį šaldytuve. „Jei norite vištienos sodresnio skonio, pamarinuoti ją visgi rekomenduočiau. Formulė paprasta: palaikome vištieną marinate apie 12 val. šaldytuve arba 3-4 val. kambario temperatūroje“, - teigia grilinimo entuziastas.

„Jei norime, kad marinatas nudirbtų savo gerąjį darbą, tuomet būtinai reikia jam duoti laiko, naktis tam puikiai tinka. Palaikę trumpiau, jūs tiesiog gausite natūralesnį mėsos skonį, greičiausiai nespės įsigerti druska, bet ją juk visuomet galime pasibarstyti lėkštėje. Esu ilgesnio marinavimo šalininkas, bet prieš kepant, būtinai ištraukite mėsytę kokiai valandai palaikyti kambario temperatūroje“, - rekomenduoja žinomas virtuvės šefas.

Kepimo subtilybės

Jei marinuojamą vištieną laikėte šaldytuve, prieš kepant maždaug pusvalandį palaikykite ją kambario temperatūroje. Tada nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad nebūtų pernelyg šlapia ir marinatas nelašėtų ant žarijų.

Atsižvelkite į tinkamą kepimo temperatūrą ir kepimo trukmę. Jeigu žarijų daug ir jos labai karštos, gali apdegti vištienos odelė ir paviršius, o pati mėsa neiškeps. „Tad kaitra turi būti vidutinė. Tada ir odelė taps traški, o paukštiena iškeps gražiai ir tolygiai“, - aiškina B.Baratinskaitė.

Ji atkreipia dėmesį, kad skirtingos vištienos dalys kepa skirtingą laiką. Greičiausiai iškepa krūtinėlė - užtenka vos 6-8 minučių iš vienos pusės. Šlauneles, petukus ar sparnelius reiks pakepti ilgiau - apie 10-15 minučių iš vienos pusės. O jeigu ant grotelių ruošiate vištienos ketvirčius - kepkite dar ilgiau.

Tam, kad grilyje kepama vištiena neišsausėtų, svarbu pasirinkti tinkamą kepimo laiką ir temperatūrą. Geriausiai vištienos iešmelius kepti iki 190 laipsnių įkaitintoje kepsninėje apie 5 minutes iš kiekvienos pusės.

Kaip jau buvo minėta aukščiau - sultingo šašlyko garantas - tinkamas kepimo laikas. Tiems, kurie sudėtingiau pajaučia momentą, kada šašlykas jau iškepa, bet dar neperkepa, T. Petryla rekomenduoja naudoti momentinį termometrą, kuris matuoja vidinę vištienos temperatūrą. Jis pakartoja: „Krūtinėlės temperatūra turi neviršyti 70 laipsnių, o šlaunelių mėsos temperatūra gali siekti daugiausia 80 laipsnių. Jei viršysite minėtus skaičius, vištieną perkepsite ir ji bus sausa“.

R. Bolgovo teigimu, supjausčius vienodo dydžio gabaliukais, vištienai užtenka kepti 15 minučių. Ar mėsa jau iškepusi, anot grilinimo specialisto, pamatuoti ypač paprasta termometru, paėmus storiausią mėsos gabaliuką, tačiau neturintiems šio pagalbininko jis siūlo tiesiog perpjauti gabalėlį ir pažiūrėti, ar vidus iškepęs.

Virtuvės šefas pabrėžia - jei perpjovus iš mėsos bėga baltas skystis, tai aiškiausias ženklas, kad mėsa paruošta tiekti ant stalo.

Leiskite iškeptai vištienai šiek tiek „pailsėti“. Kaip ir kitus ant grilio keptos mėsos patiekalus, vištieną rekomenduojama šiek tiek pailsinti po kepimo - nepulti pjaustyti ir ragauti. Jeigu gabalėliai nedideli - užteks ir 5 minučių, o didesniems leiskite pagulėti uždengtame dubenyje apie 15 minučių. Per tą laiką paukštiena vos vos atvės, bet sultys tolygiai pasiskirstys ir patiekalas taps skanesnis.

Garnyrai ir padažai

„Beje, jeigu norite išsikepti iešmelį daržovių, kepkite jas atskirai nuo paukštienos, - pataria B.Baratinskaitė. - Daržovėms iškepti reikia mažiau laiko, tad jos gali sudegti, kol vartysite vištieną.“

T. Petrylos patarimas tiems, kam atsibodo ryžiai ir bulvės - išmėginti bulguro kruopas, kurias ruošti nėra labai sudėtinga. Jo rekomenduojamas padažas prie vištienos šašlyko - baltųjų svogūnų.

R. Bolgovas šašlyką rekomenduoja valgyti su šviežiomis daržovėmis arba grilintomis daržovėmis - paprika, cukinijomis. Pasak jo, garnyras turi būti subtilus, kad leistų mėgautis mėsos skoniu. Subtilumas, elegancija, saikingas vartojimas - štai kas padeda įvertinti bei mėgautis kiekvienu kąsniu.