pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Paprasto pyrago su aguonomis receptas

Aguonų pyragas - tai tradicinis skanėstas, kuris tinka tiek kasdieniam pasilepinimui, tiek ypatingoms progoms, pavyzdžiui, didžiosioms metų šventėms. Artėjant didžiausioms metų šventėms, artėja ir aguonų metas. Tad kodėl gi nepasidarius šventės kiek anksčiau ir neišsikepus kvapnaus ir skanaus aguonų pyrago su saldžios grietinėlės kremu?

Šis receptas yra paprastas, tačiau kupinas skonio - kvapnios maltos aguonos, sviesto švelnumas ir migdolų aromato užuomina suteikia pyragui išskirtinį skonį. Šis keksas su aguonomis ir apelsinais labai tinkamas prieššventiniam laikotarpiui - paprastas ir greitai pagaminamas. Paprastas, greitai paruošiamas ir pasakiškai skanus aguonų pyragas - tai, ko reikia kiekvienoms Kalėdoms. Jis minkštas, drėgnas, kvepiantis apelsinais ir akimirksniu širdyje pažadinantis švenčių jausmą.

Lietuviškoje virtuvėje aguonos karaliauja per Kalėdas. O štai lenkai turi ne vieną aguoninį kepinį, kuriuo mėgsta vaišintis kiaurus metus. Vienas tokių kepinių - tradicinis aguonų pyragas. Storas aguonų sluoksnis gardinamas tarkuotais obuoliais, riešutais, razinomis, ir apelsinų cukatais, o viršus tepamas baltu cukraus glajumi.

Aguonų pyrago receptai

Receptas Nr. 1

Ingredientai:

  • 2 stiklinės medaus
  • 300 gramų miltų
  • 200 gramų pieno
  • 200 gramų aguonų
  • 50 gramų sviesto 82%
  • 2 valgomieji šaukštai cukraus
  • 5 gramai mielių

Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.

Porcijų skaičius: 2

Paruošimo būdas:

  1. Miltus maišau su mielėmis, pilu pieną, dedu cukrų ir minkau tešlą.
  2. Miltų, jeigu reikia, imti daugiau, kad tešla tiktų minkyti.
  3. Palieku 1 valandai šiltai, kad pakiltų.

Receptas Nr. 2

Ingredientai:

  • 200 mililitrų pieno
  • 500 gramų miltų
  • 20 gramų šlapių mielių
  • 500 gramų sviesto
  • 300 gramų cukraus
  • 300 gramų aguonų
  • 1 vienetas kiaušinių
  • 3 valgomieji šaukštai medaus

Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.

Porcijų skaičius: 8

Paruošimo būdas:

  1. Iš pieno, miltų (dėti tiek, kad tešla būtų minkoma), mielių ir kiaušinio užminkyti tešlą.

Receptas Nr. 3

Ingredientai:

  • 2 vienetai kiaušinių
  • 300 gramų kvietinių miltų
  • 175 mililitrai aliejaus
  • 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1 stiklinė cukraus
  • 2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 250 gramų grietinės
  • 400 gramų rabarbarų
  • 50 gramų aguonų

Paruošimo laikas: Apie 45 min.

Porcijų skaičius: 8

Paruošimo būdas:

  1. Rabarbarus nulupam, supjaustome.
  2. Sviestą su cukrumi sukite tol, kol pasidarys puri masė.
  3. Sviestą pertrinti su cukrumi, įmušti kiaušinius, viską gerai išsukti.
  4. Dėti aguonas, kelis lašelius migdolų esencijos, išmaišyti.
  5. Berti sijotus miltus ir kepimo miltelius, dar kartelį viską išmaišyti.

Patarimai ir gudrybės

  • Kepant pyragus dažnai užtenka kelių kokybiškų ingredientų bei tikslumo ir ant stalo gali puikuotis puikus desertas.
  • Jei tik turite galimybę, įsigykite jau maltų aguonų.
  • Jei naudojate nemaltas aguonas, jas iš pradžių užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti bent kelias valandas ar pernakt. Tuomet nukoškite ir du kartus permalkite.
  • Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite itin kruopščiai.
  • Baltymus į tešlą įmaišykite nebe plaktuvu, bet šaukštu, atsargiais judesiais, per kelis kartus.
  • Pagardinkite pyragą cinamonu ir vanile - saldūs aromatai kepiniams suteikia ypatingo jaukumo ir skonio.
  • Būtinai paruoškite padažą sulaistymui - jis čia labai svarbus! Pyragas iškeps gana tvirtas, kiek sausokas, o sulaistytas padažu taps tobulai drėgnu kepiniu.

Padažas sulaistymui

  1. Pyragui baigiant kepti, paruoškite padažą sulaistymui. Į nedidelį puodą supilkite saldintą sutirštintą pieną ir grietinėlę.
  2. Pyragui iškepus, dar šiltą jį subadykite mediniu pagaliuku. Neišėmę iš kepimo formos, viršų apliekite padažu.
  3. Pyrago viršų apiberkite kepintomis migdolų riekutėmis.