Lietuviai po truputį vėl atranda senolių mėgtą ir vertintą mėsą - žvėrieną. Tačiau nežinojimas, kaip tinkamai ją paruošti, atbaido dažniau rinktis pietų ar vakarienės stalui šią skanią ir sveiką mėsą.
Žvėrienos Privalumai
Žvėriena pakeisti įprastą vištieną, kiaulieną ar jautieną rekomenduoja ir mitybos specialistai. Mat ši mėsa gerokai sveikesnė nei naminių gyvulių. Žvėrienoje mažiau cholesterolio, gausu vitaminų ir žymiai daugiau baltymų.
„Dabar visi pratę prie kiaulienos, vištienos - ši mėsa pigi, greitai paruošiama. Tačiau niekas nepagalvoja, kad kiaulės, mėsai skirti jaučiai ar vištos užauginami vos per kelis mėnesius, jie šeriami augimą skatinančiais hormonais, tukinančiu pašaru, o judėti neturi kur, todėl jų mėsą vargu ar galima vadinti itin naudinga mūsų sveikatai,“ - sakė „Mėsos perlo“ komercijos direktorius Mantas Bikus.
Laukiniai gyvūnai gerokai daugiau juda, todėl jų mėsoje mažiau riebalų. Taip pat jie minta natūraliu gamtiniu pašaru, todėl mėsoje nėra hormonų, antibiotikų likučių, gausu naudingų medžiagų.
Pasak M. Bikaus, labiausiai vertinama žvėriena - elnio mėsa. Joje beveik nėra riebalų, bet gausu baltymų, naudingų mineralų ir vitaminų. Net pastebėta, kad žmonės, kurie vietoj įprastos paukštienos ar kiaulienos dažniau renkasi elnieną, rečiau kenčia nuo širdies ligų ar aterosklerozės. Be to, elniai minta samanomis, kurios jų organizmą veikia kaip natūralūs antibiotikai, todėl paprastai ši mėsa būna neužkrėsta parazitais.
„Taip pat vertnama stirniena. Ji minkštesnė ir švelnesnio skonio nei elniena. Stirnienoje labai daug vitamino PP - jis labai vertingas gražiai odai ir plaukams. Taip pat gausu amino rūgščių, jodo. Ne ką prastesnė ir itin populiari - bebrų mėsa. Ji turtinga vitaminais B ir C, makroelementais kaip kalcis, kalis, natris, magnis, fosforas, mikroelementais kaip selenas ar geležis. Be to, bebriena itin tinka valgyti, jei mažas hemaglobinas,“ - pasakojo „Mėsos perlo“ komercijos direktorius.
Artimiausia gerai pažįstamai mėsai - kiaulienai - skoniu yra šerniena. Tačiau skirtingai nei kiauliena, šerno mėsa nėra tokia riebi, turi žmogaus sveikiems dantims ir sąnariams fosforo ir antioksidantų.
„Nors žvėriena išties sveika mėsa, jos nerekomenduočiau pirkti nepatikrintos tiesiai iš medžiotojų. Kaip ir bet kuri kita mėsa, ji gali būti apkrėsta parazitais ar ligų sukėlėjais. Geriausia žvėrieną pirkti specializuotose parduotuvėse. Čia parduodama tik oficialiose veterinarinėse tarnybose patikrinta masė. Be to, verta pasidomėti, ar mėsa atskirai patikrinta, ar nėra likusių kulkų atplaišų,“ - patarė M. Bikus.
Kaip Tinkamai Paruošti Žvėrieną
Kad mėsa nebūtų kieta, o specifinis žvėrienos skonis neatrodytų toks ryškus, pakanka žinoti kelias ruošimo gudrybes. Pasak M. Bikaus, svarbiausia taisyklė - paprastumas: žvėriena pati savaime yra ypatingo skonio, todėl jos gardinti itin stipriais padažais ar prieskoniais.
„Žvėrieną geriausia troškinti, rūkyti ar kepti orkaitėje. Vasarą puikiai tinka kepti kepsninėje. Nelabai rekomenduoju šią mėsą naudoti sriubai. Ypač jei žvėrieną valgote retai. Ji turi specifinį kvapą,“ - sakė „Mėsos perlo“ komercijos direktoriaus.
Kadangi žvėriena yra tvirta ir tanki mėsa, ją geriausiai suminkštinti galima marinuojant. Paprastai marinatui naudojamas acto tirpalas: 1 litrui vandens imama 1-2 stiklinės acto (geriausia naudoti ne paprastą, bet baltojo vyno ar obuolių). Vietoj acto rusijoje naudojama raugintų kopūstų sultys ar agurkų marinatas, o Prancūzijoje - sausas vynas.
Druskos dėti į marinatą nepatartina - ji tik dar labiau išdžiovins mėsą. Druskos pakanka užberti prieš kepant ar verdant. Tačiau prieskoniai marinatui būtini. Pasak M. Bikaus, su prieskonių parinkimu galioja viena taisyklė. Kuo gyvūnas senesnis, tuo prieskoniai turėtų būti aštresni ir tuo daugiau reikėtų jų dėti. Žvėrienai pagardinti itin tinka kadagio uogos, lauro lapai, gvazdikėliai, švieži čiobreliai, rozmarinas, kvapieji pipirai, česnakai, garstyčių grūdeliai. Taip pat galima smulkiai supjaustyti ir į marinatą suberti kvapnių daržovių, tokių kaip morkos, ropinis svogūnas, petražolių ar saliero šaknys. Vis dėlto prieskoniais nevertėtų piktnaudžiauti, nes jie gali nustelbti specifinį žvėrienos skonį ir natūralų aromatą.
Paruoštas marinatas turi visiškai apsemti mėsą. Dubenį su žvėrieną ir marinatu būtina pastatyti į šaldytuvą ir marinuoti ne trumpiau paros. Sultingiausia ir skaniausia mėsa būna po 4 parų marinavimo. Išskyrus zuikieną - ją pakanka marinuoti vieną-dvi paras. Būtina atsiminti, kad marinavimui negalima naudoti indų apsilupinėjusiu emaliu, indų iš aliuminio ir vario.
Išsimarinavusią mėsą prieš kepant ar verdant reiktų nusausinti popierine servetėle. Jei kepsite didelį žvėrienos gabalą, aštriu peiliu padarykite įpjovas ir į jas prikaišiokite lašinukų, vištienos gabaliukų ar česnako. Dalį kepimo galima mėsą uždengti maistine folija - taip mažiau išsausės.
„Iš elnienos visada rekomenduoju ruošti kepsnius su krauju. Taip kepant neprarandama dalis gerųjų savybių ir išsaugojamas ypatingas aromatas.
Šernienos Šašlyko Marinavimo Paslaptys
Šernienos šašlykas - tai ne tik skanus, bet ir palyginti retas patiekalas, reikalaujantis tam tikrų žinių ir įgūdžių. Šerniena pasižymi specifiniu skoniu ir tekstūra, todėl marinavimas yra esminis žingsnis, siekiant suminkštinti mėsą ir atskleisti jos geriausias savybes. Šiame straipsnyje panagrinėsime šernienos šašlyko marinavimo paslaptis, aptarsime geriausius receptus ir patarimus, kad jūsų šašlykas būtų nepriekaištingas.
Šernienos Savybės ir Priešmarinavimo Paruošimas
Šerniena skiriasi nuo kiaulienos savo tamsesne spalva, stipresniu aromatu ir liesumu. Dėl mažesnio riebalų kiekio ji gali būti sausesnė, todėl tinkamas marinavimas yra itin svarbus. Prieš pradedant marinuoti, svarbu pasirinkti tinkamą mėsos gabalą ir jį tinkamai paruošti.
Mėsos Pasirinkimas
Geriausiai šašlykui tinka šernienos sprandinė arba kumpis. Šie mėsos gabalai turi šiek tiek riebalų, kurie padės išlaikyti mėsą sultingą kepant. Venkite pernelyg liesų gabalų, nes jie gali išdžiūti.
Paruošimas
Prieš marinavimą šernieną reikia tinkamai paruošti:
- Nuplaukite mėsą: Kruopščiai nuplaukite mėsą šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Pašalinkite plėves: Pašalinkite visas plėves ir sausgysles, kurios gali trukdyti marinavimui ir kepimui.
- Supjaustykite: Supjaustykite mėsą vienodo dydžio gabalėliais, maždaug 3-4 cm dydžio. Tai užtikrins tolygų kepimą.
Marinavimo Tikslai ir Ingredientai
Marinavimas yra procesas, kurio metu mėsa mirkoma skystame mišinyje, siekiant suminkštinti, pagardinti ir pagerinti jos skonį. Šernienos atveju, marinavimas taip pat padeda sumažinti specifinį mėsos kvapą ir skonį.
Marinavimo Tikslai
Marinavimas atlieka keletą svarbių funkcijų:
- Suminkština mėsą: Rūgštys, esančios marinade (pvz., actas, citrinos sultys, jogurtas), skaido mėsos baltymus, todėl ji tampa minkštesnė.
- Suteikia skonį: Marinatas įsigeria į mėsą, praturtindamas ją įvairiais skoniais ir aromatais.
- Drėkina: Marinatas padeda išlaikyti mėsą sultingą kepant.
- Konservuoja: Kai kurie marinato ingredientai (pvz., druska, actas) turi konservuojančių savybių.
Pagrindiniai Marinato Ingredientai
Sėkmingo marinato pagrindą sudaro keli esminiai ingredientai:
- Rūgštis: Actas, citrinos sultys, vynas, jogurtas, kefyras arba pomidorų pasta.
- Aliejus: Alyvuogių aliejus, saulėgrąžų aliejus arba kitas augalinis aliejus. Aliejus padeda marinatui geriau įsiskverbti į mėsą ir išlaiko ją drėgną.
- Prieskoniai ir žolelės: Druska, pipirai, česnakai, svogūnai, lauro lapai, rozmarinai, čiobreliai, kalendra, kmynai ir kt.
- Saldikliai (nebūtina): Medus, cukrus, klevų sirupas arba rudasis cukrus. Saldikliai subalansuoja rūgštumą ir suteikia karamelizuotą plutelę kepant.
- Skystis: Vanduo, sultinys, alus arba vynas.
Šernieną rekomenduojama marinuoti ilgiau nei kiaulieną, kadangi ji yra kietesnė. Optimalus marinavimo laikas yra nuo 12 iki 24 valandų šaldytuve. Ilgesnis marinavimas gali per daug suminkštinti mėsą, todėl svarbu neperlaikyti.
Marinavimo Indas
Marinuoti mėsą geriausia stikliniame, keraminiame arba plastikiniame inde. Venkite aliuminio indų, nes rūgštis gali reaguoti su metalu ir pakeisti mėsos skonį.
Geriausi Šernienos Šašlyko Receptai
Štai keli patikrinti ir puikiai įvertinti šernienos šašlyko receptai:
Receptas Nr. 1: Klasikinis Marinatas su Actu
Šis receptas yra paprastas, bet efektyvus, puikiai tinkantis tiems, kurie nori pajusti tikrąjį šernienos skonį.
- Ingredientai:
- 1 kg šernienos (sprandinės arba kumpio)
- 1 didelis svogūnas
- 3-4 skiltelės česnako
- 50 ml obuolių acto
- 50 ml augalinio aliejaus
- 1 šaukštelis druskos
- 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
- Lauro lapai (2-3 vnt.)
- Paruošimas:
- Supjaustykite mėsą 3-4 cm dydžio gabalėliais.
- Svogūną supjaustykite plonais žiedais, česnaką susmulkinkite.
- Sumaišykite actą, aliejų, druską, pipirus ir lauro lapus.
- Sudėkite mėsą į indą, užpilkite marinatu, įdėkite svogūnus ir česnakus. Gerai išmaišykite, kad marinatas padengtų visus mėsos gabalėlius.
- Uždenkite indą ir palikite marinuotis šaldytuve 12-24 valandas.
- Kepkite ant žarijų, periodiškai apversdami, kol mėsa bus visiškai iškepusi.
Receptas Nr. 2: Marinatas su Raudonuoju Vynu
Šis marinatas suteikia šašlykui sodrų ir subtilų skonį.
- Ingredientai:
- 1 kg šernienos (sprandinės arba kumpio)
- 1 didelis svogūnas
- 200 ml sauso raudonojo vyno
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai sojų padažo
- 1 šaukštelis medaus
- 1 šaukštelis džiovintų čiobrelių
- 1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų
- Druska pagal skonį
- Paruošimas:
- Supjaustykite mėsą 3-4 cm dydžio gabalėliais.
- Svogūną supjaustykite plonais žiedais.
- Sumaišykite vyną, aliejų, sojų padažą, medų, čiobrelius, pipirus ir druską.
- Sudėkite mėsą į indą, užpilkite marinatu, įdėkite svogūnus. Gerai išmaišykite.
- Uždenkite indą ir palikite marinuotis šaldytuve 12-24 valandas.
- Kepkite ant žarijų, periodiškai apversdami, kol mėsa bus visiškai iškepusi.
Receptas Nr. 3: Marinatas su Kefyru
Kefyras puikiai suminkština mėsą ir suteikia jai švelnų skonį.
- Ingredientai:
- 1 kg šernienos (sprandinės arba kumpio)
- 500 ml kefyro
- 2 dideli svogūnai
- 3-4 skiltelės česnako
- 1 šaukštelis maltos kalendros
- 1 šaukštelis maltų kmynų
- 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
- Druska pagal skonį
- Paruošimas:
- Supjaustykite mėsą 3-4 cm dydžio gabalėliais.
- Svogūnus supjaustykite plonais žiedais, česnaką susmulkinkite.
- Sumaišykite kefyrą, kalendrą, kmynus, pipirus, druską, česnaką ir svogūnus.
- Sudėkite mėsą į indą, užpilkite marinatu. Gerai išmaišykite.
- Uždenkite indą ir palikite marinuotis šaldytuve 12-24 valandas.
- Kepkite ant žarijų, periodiškai apversdami, kol mėsa bus visiškai iškepusi.
Kepimo Patarimai
Kepimas yra paskutinis ir labai svarbus etapas, nuo kurio priklauso galutinis šašlyko skonis ir tekstūra.
Žarijų Paruošimas
Geriausia naudoti medžio anglis arba malkas (pvz., ąžuolo arba beržo). Įsitikinkite, kad žarijos yra gerai įkaitusios ir padengtos pilkais pelenais. Per didelis karštis gali apdeginti mėsą iš išorės, o vidus liks neparuoštas.
Kepimo Technika
- Vėriniai: Vėrinėkite mėsą ant iešmų arba šašlykinių, palikdami tarp gabalėlių nedidelį tarpą, kad oras galėtų cirkuliuoti.
- Apvertimas: Kepkite šašlyką, periodiškai apversdami, kad jis tolygiai apskrustų iš visų pusių.
- Drėkinimas: Jei šašlykas pradeda džiūti, apšlakstykite jį marinatu arba aliejumi.
- Temperatūra: Stebėkite mėsos temperatūrą. Šerniena turėtų būti visiškai iškepusi, bet neperkepta. Vidutinė vidaus temperatūra turėtų būti apie 70-75°C.
Patiekimas
Šernienos šašlyką patiekite karštą, su šviežiomis daržovėmis, žolelėmis ir mėgstamais padažais. Puikiai tinka svogūnų griežinėliai, pomidorų padažas, adžika arba tzatziki padažas.
Alternatyvūs Marinavimo Būdai
Nors klasikiniai receptai yra patikimi, verta eksperimentuoti su įvairiais marinavimo būdais, kad atrastumėte savo unikalų skonį.
Marinatas su Citrusiniais Vaisiais
Citrusiniai vaisiai, tokie kaip apelsinai, citrinos ir greipfrutai, suteikia marinatui gaivumo ir rūgštumo, puikiai tinkančio šernienai.
- Ingredientai:
- 1 kg šernienos
- 2 apelsinai (sultys ir žievelė)
- 1 citrina (sultys ir žievelė)
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako (susmulkintos)
- 1 šaukštelis džiovinto rozmarino
- Druska ir pipirai pagal skonį
Marinatas su Azijietiškais Prieskoniais
Šis marinatas sujungia saldumo, sūrumo ir aštrumo elementus, sukuriant unikalų skonį.
- Ingredientai:
- 1 kg šernienos
- 50 ml sojų padažo
- 2 šaukštai ryžių acto
- 1 šaukštas sezamų aliejaus
- 1 šaukštas rudojo cukraus
- 1 šaukštelis imbiero (tarkuoto)
- 1 skiltelė česnako (susmulkinta)
- 1/2 šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių (nebūtina)
Marinatas su Alumi
Alus suteikia mėsai savitą aromatą ir suminkština ją.
- Ingredientai:
- 1 kg šernienos
- 500 ml tamsaus alaus
- 1 didelis svogūnas (supjaustytas žiedais)
- 2 skiltelės česnako (susmulkintos)
- 1 šaukštelis garstyčių
- 1 šaukštelis kmynų
- Druska ir pipirai pagal skonį
Dažniausiai Pasitaikančios Klaidos ir Kaip Jų Išvengti
Kepant šernienos šašlyką, svarbu vengti tam tikrų klaidų, kurios gali sugadinti patiekalą.
Klaida | Sprendimas |
---|---|
Per sausas šašlykas | Rinkitės mėsą su šiek tiek riebalų, marinuokite ilgiau ir kepkite ant vidutinio karščio, periodiškai apšlakstydami marinatu arba aliejumi. |
Per kietas šašlykas | Marinuokite mėsą bent 12 valandų, naudokite rūgštinius ingredientus marinade ir rinkitės sprandinę arba kumpį. |
Apdegęs šašlykas | Kepkite ant vidutinio karščio žarijų, periodiškai apversdami šašlyką ir stebėdami, kad jis neapdegtų. |
Nepakankamai pagardintas šašlykas | Eksperimentuokite su prieskoniais, išbandykite įvairius derinius ir nepamirškite druskos bei pipirų. |
Šernienos Šašlyko Patiekimo Idėjos
Šernienos šašlykas puikiai dera su įvairiais garnyrais ir priedais.
Garnyrai:
- Šviežios daržovės (pomidorai, agurkai, paprika, svogūnai)
- Grilyje keptos daržovės (baklažanai, cukinijos)
- Virtos arba keptos bulvės
- Ryžiai
- Šviežios salotos
Padažai:
- Pomidorų padažas
- Adžika
- Tzatziki
- Garstyčių padažas
- Grietinės padažas su žolelėmis
Gėrimai:
- Raudonas vynas
- Šviesus alus
- Šaltas arbata
- Šviežiai spaustos sultys
Šernienos šašlykas yra puikus patiekalas, tinkantis tiek šventiniam stalui, tiek paprastam savaitgalio piknikui gamtoje. Tinkamai paruoštas ir iškeptas, jis nustebins savo skoniu ir aromatu net pačius išrankiausius gurmanus. Svarbiausia - nebijoti eksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamiausią marinato receptą.
Apelsinų Marinatas Šernienai
Ingredientai:
- 2 kilogramai šernienos
- 1 vienetas apelsinų (marinatui)
- 5 česnakų (marinatui)
- 2 arbatiniai šaukšteliai juodųjų pipirų (malti, marinatui)
- 6 valgomieji šaukštai petražolių (smulkintos, marinatui)
- 2 stiklinės raudonojo vyno (nesaldus, marinatui)
- 6 arbatiniai šaukšteliai druskos (marinatui)
- 6 valgomieji šaukštai aliejaus (marinatui)
Paruošimo Būdas:
Viskas paprasta: mėsytę supjaustome norimo dydžio gabaliukais, inde sumaišome vyną [arba kitą pasirinktą rūgštų skystį], aliejų, susmulkintas česnako skilteles, taip pat skiltelėmis supjaustytą apelsiną, petražoles, druską ir pipiriukus. Mėsytę užpilame marinatu ir paliekame kelioms dienoms. [Aš marinavau apie 2 paras] Na, o po tų kelių dienų veriame ant iešmų ir kepame. Pagal galimybes: ant laužo, šašlykinėje, galų gale orkaitėje - svarbiausia idėja ir gerai praleistas laikas.
Šernienos Kepsnių Receptas
Ingredientai:
- pusė kilo šernienos be kaulo
- pora svogunų
- pora šaukštų sviesto (tikro)
- šaukštelis susmulkintų petražolių
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Paruošimas:
Šernieną, kaip ir visą žvėrieną, reikia kruopščiai paruošti. Supjaustome mėsą maždaug dviejų cm storio juostelėmis, lengvai pamušame, ištriname druska ir piercu. Kepame įkaitintoje keptuvėje jas apverčiant ir apkepant iš abiejų pusių. Patiekite su apkeptais svieste svogūnais, galite užtarkuoti olandiško sūrio prieš baigiant kepti ir jį išlyditi ant kepsniukų ir visą skanumą - apibarstykite smulkintom petražolėm.
Šernienos troškinys su daržovėmis
Ingredientai:
- puskilio šernienos be kaulo
- apie šimtą gramų rūkyto kiaulienos kumpio
- morkvės
- saliero
- rauginto agurkėlio
- apie šimtą gramų grybukų
- svogūno galvutės
- druskos pagal skonį
- maltų uoginių paprikų
Paruošimas:
Šernieną supjaustome juostelėmis ir pamušame. Pabarstome druskytės, uoginės paprikos ir kepame įkaitintoj skarvadoj. Kitoj skarvadoj pakepame sutarkuota morkvę, supjaustytus grybukus (geriausiai baravykiukus), kumpį, raugintą agurką, svogūną ir salierą. Kepdami viska maišome ir apkepus, sukrečiame visą turinį ant beveik iškepusios šernienos ir dar viska pakepame apie pora minučių. Labai skanu su apkeptomis, stambiai pjaustytomis bulvikėmis.