Esate ragavę, parduotuvėje pirktų, kokosinių sausainių? Juos pasigaminti labai paprasta - reikės tik dviejų ingredientų: kokosų drožlių ir kiaušinių baltymų. Aš, kaip visada, stevijos ar vanilės ekstrakto neskaičiuoju kaip ingredientų, nes tai kaip druska ir pipirai, gaminant mėsos patiekalus. :)
Keto Kokosiniai Sausainiai
Sunkiausias darbas, kuris laukia gaminant šiuos sausainius - išplakti kiaušinių baltymus iki standžių putų. Tam reikės elektrinio plakiklio (arba miklių rankų :D)! Beje, geriausią rezultatą plakdami kiaušinius pasieksite, jei jie bus kambario temperatūros. Jei nespėjote pasiruošti iš anksto, išimkite kiaušinius iš šaldytuvo ir įdėkite juos į šiltą vandenį 2-3 minutėms.
Šiame recepte aš naudojau stevijos lašus. Jei jūs nuspręsite naudoti stevijos ir eritritolio mišinį (pvz.: Alvo “Stevija”), tai patariu sumalti kavamale, kad būtų pudra, nes kitu atveju valgydami jausite girgždančias granules… Iškepti kokosiniai sausainiai gali būti/gulėti kelias dienas ant jūsų stalo ir jų skonis nė kiek nenukentės. Taip pat galite išsikepti jų daugiau ir dalį užšaldyti, o vėliau valgyti neatitirpinus, kaip šaldytą desertą.
Maistinė vertė (1 vnt.)
- Kalorijos: 68 kcal
- Riebalai: 6 g
- Baltymai: 1.3 g
- Angliavandeniai: 2.4 g
- Skaidulos: 1.6 g
- Grynieji angliavandeniai: 0.8 g
Reikės (12 vnt.):
- 2 kiaušinių baltymų
- 120 g (1 puodelio) kokosų drožlių
- Stevijos, vanilės ekstrakto
Eiga:
- Keletą valandų prieš gamindami išimkite kiaušinius iš šaldytuvo.
- Įkaitinkite orkaitę 175c.
- Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Tryniai šiame recepte liks nepanaudoti, todėl atidėkite juos į šalį. Didesniame dubenyje pradėkite plakti kiaušinių baltymus iki standžių putų. apie 5-7 min. Baigiant plakti, įlašinkite apie 15 stevijos lašų, jei trūksta saldumo, kiekį padidinkite pagal save.
- Į išplaktus baltymus po truputi berkite kokosų drožles ir lengvai įmaišykite, kad nesuardytumėte baltymo putų.
- Kepimo formą išklokite sviestiniu popieriumi, papildomai šiek tiek patepkite riebalais ir šaukštu dėkite gautą masę, formuodami apvalius sausainius.
- Kepkite orkaitėje apie 12-15 min.
Kiti Keto Sausainių variantai
Du labai paprasti keto sausainių receptai. Viename recepte naudojami migdolų, o kitame - kokosų miltai. Abiejų receptų paslaptis - maistinė želatina (galite pakeisti ksantano guma). Želatina sutvirtina sausainių tekstūrą, todėl jie nebyra rankose ir išlieka minkšti.
16 migdolinių sausainių reikės:
- 160 g migdolų miltų
- 110 g sviesto
- 1 kiaušinio
- 1 v.š. smulkios želatinos*
- 60 g granuliuoto saldiklio
- Žiupsnelio druskos, 1 a.š. kepimo miltelių, vanilės, smulkinto šokolado arba riešutų.
16 kokosinių sausainių reikės:
- 45 g kokosų miltų
- 70 g sviesto
- 1 kiaušinio
- 3 v.š. grietinėlės (35%)
- 1 v.š. smulkios želatinos*
- 60 g granuliuoto saldiklio
- Žiupsnelio druskos, 1 a.š. kepimo miltelių, vanilės, smulkinto šokolado arba riešutų.
*Arba 1 a.š. ksantano gumos.
Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C.
- Didesniame inde išlydykite sviestą.
- Mažesniame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius, želatiną, saldiklį ir žiupsnelį druskos.
- Į išlydytą sviestą įlašinkite vanilės, įmuškite kiaušinį ir išplakite. Jei kepate su kokosų miltais, nepamirškite įpilti grietinėlę.
- Į skystus ingredientus po truputi pilkite sausus ir maišykite tol, kol masė taps vientisa. Tuomet berkite smulkintą šokoladą ar riešutus ir tolygiai paskirstykite mentele.
- Kepimo skardoje patieskite kepimo popierių ir formuokite vienodo dydžio rutuliukus. Juos šiek tiek paplokite pirštais. Kokosinius sausainius iškart formuokite norimo dydžio ir formos, nes jie kepimo metu nebesiplės.
- Kepkite apie 15 min.
Kiti Kokosinių Sausainių Receptai
Sausainiams su kokosais pagaminti reikės minimalaus kiekio ingredientų. Jie gaminami be miltų, todėl yra mažiau kaloringi. Kokosų drožlių galima nusipirkti daugelyje sveiko maisto parduotuvių.
Paruošimas:
- Paruoškite tešlą. Kiaušinius plakite su cukrumi, kol masė taps baltos spalvos. Tai užtruks apie 2 minutes.
- Iškepkite sausainius. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš tešlos iškočiokite mažus rutuliukus ir paspauskite ranka, kad gautųsi sausainiai. Dėkite ant kepimo skardos.
- Dėkite į orkaitę 20-25 minutėms.
- Dėkite sausainius į lėkštę ir patiekite.
Kerobos Kokosiniai Sausainiai
Ingredientai:
- 1 šviežio kokoso be lukšto (190g)
- 90 g anakardžių riešutų arba lazdyno riešutų
- 100 g minkšto sviesto
- 40 g eritritolio su monk vaisiumi
- 1 didelio apelsino be žievės (260g)
- 2 kiaušinių M dydžio
- 180 g kerobos miltų (carob flour)
- Papildomai: 32 riešutai papuošti sausainius
Gaminimo eiga:
- Į plakiklį sudėti kokoso riešuto minkštimo gabaliukus, suberti anakardžių ar lazdyno riešutus ir sumalti kuo smulkiau. 15sek./7. Palikti inde.
- Sudėti į indą sviestą, eritritolį, apelsino gabaliukus ir kiaušinius. Suplakti iki vientisos masės. 1min./7. Palikti inde.
- Suberti kerobos miltus ir sumaišyti iki vientisos masės. 40sek./6. Gausis minkšto sviesto konsistencijos tešla.
- Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi ir dviem šaukštais formuoti sausainukus: vienu pakabinti, kitu nubraukti ant skardos. Įspausti po riešutuką. Išeiga - 2 kepimo skardos (32 vnt. /760g).
- Kepti 17-20min./175C su oro pūtimu. Stebėti, kad neapdegtų.
