Visi mėgsta klasikinę neapolietišką picą Margaritą. Šią vegetarišką picą su pomidorų padažu, mocarela ir bazilikais labai lengva iškepti. Galite ir eksperimentuoti, picos receptą papildydami kitais ingredientais. Ar valgant picą jums labiausiai patinka sūris? Tuomet jums patiks šitas Keturių sūrių picos receptas. Jei mėgstate eksperimentuoti ir norėtumėte iškepti gardžios naujoviškos picos, tikrai verta išbandyti šį picos su tunu receptą. Recepte naudojamas ne tik tunas, bet ir jūrų dumbliai.
Picos tešla
Picos tešla labai paprasta: miltai + mielės + vanduo + alyvuogių aliejus. Dar prireiks ir žiupsnio druskos bei šaukštelio cukraus. Miltai - picos pado pagrindų pagrindas, juos rinkitės geros kokybės smulkius kvietinius, kai kuriose parduotuvėse net galit rast specialių, skirtų būtent picai. Mieles galima rinktis šviežias, galima sausas, o vandenį naudokite drungną (kitaip - vasarošiltį). Cukrus reikalingas mielėms „pabudinti“, o aliejų į tešlą įminkykite pačioje pabaigoje.
Tešlą kildinkite trumpai šilumoje arba ilgai vėsioje temperatūroje. Šilumoje tešla turėtų pakilti maždaug per valandą (kol tūris padvigubės). Rasite nemažai receptų, kuriuose patariama tešlą kildinti (tiksliau - brandinti) keliolika ar keliasdešimt valandų. Jei turite laiko ir noro eksperimentuoti, palaikykite uždengtą tešlą šaldytuve parą ar net dvi ir įsitikinkite, kaip skiriasi toks išlauktas picos padas.
Picos padažas
Pagal daugelį receptų picos padą pirmiausiai reikia patepti pomidorų padažu. Jo verta pasigaminti iš anksto, o kiek nesunaudojate, galite užšaldyti. Padažo receptas visai paprasta: reikės storadugniame puode alyvuogių aliejuje pakepinti labai smulkiai supjaustytą svogūną, išspausti 2 skilteles česnako, tada supilti kuo geresnės kokybės (idealu - itališkų) luptų smulkintų pomidorų skardinę, įberti arbatinį šaukštelį rudojo cukraus, pagal skonį druskos, pipirų ir džiovintų žolelių - bazilikų ir / ar raudonėlių. Keliolika minučių stebint procesą, retkarčiais pamaišant ir šakute patraiškant stambesnius pomidorų gabalėlius. Padažas paruoštas.
Netepkite picos padažo iki pat pado kraštelių - palikite maždaug vieną centimetrą, padažas nenuvarvės per kraštus, taip pat turėsite tą tokį geidžiamą traškų picos kraštelį. Nedidelei, 20-22 cm skersmens, picai užteks poros valgomųjų šaukštų padažo, didelei - 3-4 šaukštų. Svarbu ištepti plonai ir tolygiai.
Sūris
Nenaudokit picai labai lieso sūrio ar „sūrio gaminių“, geriausiai tam tinka natūralaus riebumo pieno mocarela. Ją galima stambiai tarkuoti, bet verčiau suplėšyti pirštais ir dėlioti ant picos pagrindą jau dengiančių produktų bei padažo.
Kartais picos viršų sudaro tik sūriai, prisiminkite kad ir populiarią keturių sūrių picą. Sūrį rinkitės geros kokybės, kas, kad jis išsilydo. Yra nemažai receptų, kuriems reikia rikotos, pusminkščio ožkų pieno sūrio, nebijokite išbandyti ir jų.
Ingredientai
Svarbu, kad visi ingredientai, kurių prikrovėte ant picos viršaus, iškeptų vienu metu. Renkant produktų derinį picos viršui vadovaukitės taisykle „mažiau yra geriau“. Pagrindinių produktų geriau tebūnie 2-3 (žinoma, galima ir daugiau, jei jie dera tarpusavyje), o ne visi likučiai, kurių tik yra šaldytuve.
Svarbu, kad visi ingredientai, kurių prikrovėte ant picos viršaus, iškeptų vienu metu. Pagrindas iškeps, mėsa apskrus, o daržovės dar nebus iškepusios, tad tokias daržoves, kaip paprikos, baklažanai, pomidoriukai, verta iškepti iš anksto, tarkim, kol kyla tešla.
Neužtenka sumėtyt visų picos viršaus ingredientų bet kaip: pirmiausia tepamas padažas, tada dėliojamos daržovės, mėsa ar kiti produktai, ant šių dedamas sūris ir galiausiai džiovintos žolelės ar kiti papildomi priedai. Žalėsių, tokių, kaip švieži bazilikai, gražgarstės, neverta kepti. Jais apdėliosite jau iškepusią picą. Išimtis gali būti špinatai (kai siekiama, kad jie sukristų) ar rozmarinai (jie dažnai paskanina picą su bulvėmis ir kepami pakvimpa).
Kepimo temperatūra ir laikas
Pica kepama didelėje kaitroje, galite net įkaitinti orkaitę iki didžiausios galimos temperatūros. Bet rasite receptų, kuriuose nurodoma įkaitinti iki 200-220 laipsnių. Kuo orkaitė karštesnė, tuo trumpiau pica keps, tuo atidžiau ją reikia prižiūrėti. Jei picas kepate dažnai, pagalvokite apie galimybę įsigyti picos akmenį, jis padeda karščiui pasiskirstyti tolygiau, jį sudaranti medžiaga gerai sugeria drėgmę, padas išeina skaniai traškus.
Visi žino, kad tikra neapolietiška pica kepama labai aukštoje temperatūroje, specialiame pečiuje arba picos krosnelėje. Puikią picą galite iškepti ir namų orkaitėje! Nėra svarbu kur planuojate kepti picą - tešlą ruoškite taip pat. Kepant picą namų orkaitėje rekomenduojama (tačiau nėra būtina) į tešlą pilti alyvuogių aliejų. Standartinė rekomendacija būtų pilti 2% ypač tyro alyvuogių aliejaus. Vadinasi, jei ruošiate tešlą iš 1 kg miltų, tai aliejaus reikėtų pilti 20 g. Orkaitėje temperatūra gerokai žemesnė, tad aliejus picą paverčia minkštesne, greičiau ruduojančia, neleidžia taip greitai išsausėti ir tešlos viršus neapdžiūva.
Prieš picos kepimą būtina gerai įkaitinti orkaitę iki maksimalios temperatūros. Taigi į dar šaltą orkaitę įdėkite picos akmenį arba picos metalą: rekomenduojama akmenį ar metalą dėti ant orkaitės grotelių, kad karštis cirkuliuotų iš abiejų akmens ar metalo pusių. Tada pasirinkite kaitinimą iš viršaus ir apačios bei nustatykite maksimalią temperatūrą, kokią gali pasiekti jūsų orkaitė. Orkaitę kartu su picos akmeniu ar metalu kaitinkite apie 40 - 60 min. Kai jūsų orkaitė jau įkaitusi iki maksimalios temperatūros, perjunkite kepimo režimą į griliaus arba kaitinimą iš viršaus. Norint sėkmingai ir saugiai pašauti picą, būtina naudoti picos ližę.
Jei jūsų orkaitė turi picos rėžimą, svarbu atkreipti dėmesį ar jūsų orkaitės picos rėžimas naudoja vėjelį ar ne. Jei rėžimas yra su maksimalia temperatūra ir be vėjelio - puiku, picos kepimui galite drąsiai rinktis šį orkaitės rėžimą. Tačiau dažnai matoma, kad orkaitėje žmonės kepa picą su kepimo popieriumi, to daryti nereikėtų!
Jei orkaitė įkaista iki mažiau nei 250 °C, rekomenduojame pirma kelias minutes pakepti tik picos padą su padažu, tada sudėti visus norimus ingredientus ir dar pakepti keletą minučių. Svarbu nepasidaryti per storo pado, nes tada pica gali tapti panaši į duoną, o ne picą. Picos rutuliukas turėtų būti 250 g - 280 g svorio.
Picos kepimas Big Green Egg kepsninėje
Pasak picos meistrų iš Neapolio, tobulą picą geriausia kepti tradicinėje malkomis kūrenamoje akmeninėje krosnyje. Akmeninės krosnys gali įkaisti iki aukštos temperatūros, o natūralūs akmenys gerai išlaiko kaitrą. Abu šie dalykai svarbūs norint iškepti traškų pagrindą. Naudojant malkas pica įgaus autentiško skonio.
Ant grotelių uždėję kepimo akmenį sukuriate nuosavą akmeninę krosnį. Tereikia nustatyti tinkamą temperatūrą ir, žinoma, paruošti tešlą pagal gerą receptą, antraip traškus autentiškas pagrindas nepavyks.
Norint išsikepti šviežios picos, reikės ne tik Big Green Egg kepsninės, convEGGtor laikiklio, kepimo akmens ir tešlos recepto, bet ir naminio padažo bei šviežių ingredientų. Jus neabejotinai įkvėps klasikinės picos: Margarita ir Keturių sūrių, o pica su tunu ir jūrų dumbliais tikrai nustebins. Tikėtina, kad picos kepimas taps maloniu įpročiu ir, perpratę pagrindines taisykles, pradėsite eksperimentuoti su įvairiausiais ingredientais.
convEGGtor laikiklį įdėję po grotelėmis, virš tiesioginės anglių skleidžiamos kaitros, sukuriate natūralų barjerą ir taip apsaugote picą, kad nepridegtų. Kadangi kepsninės dangtis laikomas uždarytas, kaitra cirkuliuoja taip pat kaip ventiliuojamoje krosnyje. Judantis oras įšildo picą iš visų pusių, todėl ji iškepa tolygiai. Be to, orui judant pica įsigeria Big Green Egg būdingo dūmų aromato.
Receptas: Pica Margarita
- Paruoškite tešlą - dubenyje sumaišykite miltus ir žiupsnį druskos. Trečdalyje drungno vandens ištirpdykite mieles ir gautą mišinį supilkite į miltus. Supilkite likusį vandenį, įmaišykite alyvuogių aliejų ir cukrų. Kruopščiai minkykite tešlą mažiausiai 5 min.
- Padėkite tešlą ant stalviršio ir dar minutę minkykite rankomis. Ištepkite dubenį alyvuogių aliejumi, iš tešlos suformuokite dailų rutulį ir įdėkite į dubenį.
- Tuo tarpu nulupkite pomidorų padažui skirtą česnako skiltelę ir smulkiai sukapokite. Taip pat sukapokite bazilikų lapelius. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite į ją likusius padažo ingredientus ir pagal skonį pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais. Padažą užvirinkite ir, sumažinę kaitrą, troškinkite 5 min.
- Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor laikiklį, groteles bei kepimo akmenį, įkaitinkite iki 275-300 °C. Tuo tarpu padalykite tešlą į 2 vienodas dalis ir suformuokite 2 rutulius.
- Pabarstykite aliumininę picos ližę miltais ir ant jos uždėkite picos pagrindą. Pagrindo viduryje samčiu užpilkite pusę pomidorų padažo ir tolygiai paskirstykite. Kraštelį palikite neišteptą padažu.
- Pabarstykite kepimo akmenį miltais. Liže uždėkite picą ant akmens, uždarykite kepsninės dangtį ir kepkite picą maždaug 5 min.
- Ištraukite iškepusią picą iš Big Green Egg kepsninės. Ant viršaus išdėliokite pusę bazilikų lapelių, pašlakstykite alyvuogių aliejaus. Specialiu picos peiliu supjaustykite picą gabalėliais.
Receptas: Keturių sūrių pica
- Paruoškite tešlą - dubenyje sumaišykite miltus ir žiupsnį druskos. Trečdalyje drungno vandens ištirpdykite mieles ir gautą mišinį supilkite į miltus. Supilkite likusį vandenį, įmaišykite alyvuogių aliejų ir cukrų. Kruopščiai minkykite tešlą mažiausiai 5 min.
- Padėkite tešlą ant stalviršio ir dar minutę minkykite rankomis. Ištepkite dubenį alyvuogių aliejumi, iš tešlos suformuokite dailų rutulį ir įdėkite į dubenį.
- Tuo tarpu nulupkite pomidorų padažui skirtą česnako skiltelę ir smulkiai sukapokite. Taip pat sukapokite bazilikų lapelius. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite į ją likusius padažo ingredientus ir pagal skonį pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais. Padažą užvirinkite ir, sumažinę kaitrą, troškinkite 5 min.
- Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor laikiklį, groteles bei kepimo akmenį, įkaitinkite iki 275-300 °C. Tuo tarpu padalykite tešlą į dvi vienodas dalis ir suformuokite 2 rutulius.
- Pabarstykite aliumininę picos ližę miltais ir ant jos uždėkite picos pagrindą. Pagrindo viduryje samčiu užpilkite pusę pomidorų padažo ir tolygiai paskirstykite. Kraštelį palikite neišteptą padažu. Sumaišykite brandintą sūrį su pekorinu ir pusę mišinio išdėliokite ant picos pagrindo.
- Pabarstykite kepimo akmenį miltais. Liže uždėkite picą ant akmens, uždarykite kepsninės dangtį ir kepkite picą maždaug 5 min.
- Ištraukite iškepusią picą iš Big Green Egg kepsninės. Nuskabykite rozmarinų lapelius. Picą pabarstykite puse rozmarinų ir raudonėlių lapelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Specialiu picos peiliu supjaustykite picą gabalėliais.
Receptas: Pica su tunu
- Paruoškite tešlą - dubenyje sumaišykite miltus ir žiupsnį druskos. Trečdalyje drungno vandens ištirpdykite mieles ir gautą mišinį supilkite į miltus. Supilkite likusį vandenį, įmaišykite alyvuogių aliejų ir cukrų. Kruopščiai minkykite tešlą mažiausiai 5 min.
- Padėkite tešlą ant stalviršio ir dar minutę minkykite rankomis. Ištepkite dubenį alyvuogių aliejumi, iš tešlos suformuokite dailų rutulį ir įdėkite į dubenį.
- Tuo tarpu pagal skonį pagardinkite grietinę baltaisiais pipirais ir druska. Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę, o tuno filė supjaustykite plonomis riekelėmis. Vasabius sumaišykite su majonezu.
- Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor laikiklį, groteles bei kepimo akmenį, įkaitinkite iki 275-300 °C. Tuo tarpu padalykite tešlą į dvi vienodas dalis ir suformuokite 2 rutulius.
- Pabarstykite aliumininę ližę miltais ir ant jos uždėkite picos pagrindą. Jį ištepkite puse grietinės. Kraštelį palikite neapteptą. Vieną nori dumblių lakštą 10 sekundžių pamirkykite vandenyje.
- Pabarstykite kepimo akmenį miltais. Liže uždėkite picą ant kepimo akmens, uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį ir kepkite picą maždaug 5 min.
- Ant picos išdėliokite pusę tuno gabalėlių ir dar 10 sekundžių uždarykite kepsninės dangtį. Ištraukite iškepusią picą ir apšlakstykite tuną sojų padažu. Picą apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir ant viršaus išdėliokite pusę wakame salotų. Uždėkite majonezo su vasabiais ir naudodami specialų picos peiliu supjaustykite picą riekelėmis.