pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Paprasti receptai iš kiaulienos

Kiaulienos receptai - tai platus ir įdomus kulinarinis pasaulis, kuris leidžia eksperimentuoti su skonių gausa ir patiekalų įvairove. Nuo paprastų kasdienių kepsnių iki išskirtinių troškinių ar egzotiškų patiekalų - kiauliena tinka beveik bet kokiai virtuvei ir progai.

Patiekalai iš kiaulienos yra neatsiejama daugelio virtuvių dalis dėl savo universalumo ir turtingo skonio. Kiauliena puikiai tinka tiek kepti, troškinti, kepti ant grotelių, tiek ruošti šaltus užkandžius ar rūkytus gaminius. Populiarūs kiaulienos patiekalai apima sultingus kepsnius, aromatingus troškinius, skanius šašlykus bei įdarus, kurie dažnai būna šeimos stalų favoritai.

Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. Mitybos specialistai pabrėžia, kad su šia mėsa organizmą įsisavina vitaminą B12, kuris mažina nuovargį, padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, apsaugo nuo mažakraujystės. Taip pat kiauliena vertinga dėl baltymų, kurie reikalingi raumenų, odos, plaukų ir daugelio kitų audinių formavimuisi ir atstatymui.

Kiaulienos gaminimo ypatumai

Kiaulienos gaminimas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti paprastas: pakepi, ištroškini, ir skanu. Tačiau geros kiaulienos paslaptis slypi ne tik mėsos kokybėje, bet ir gaminimo technikoje. Skirtingos kiaulienos dalys reikalauja skirtingo apdorojimo. Svarbus ir marinavimas - jis ne tik suteikia mėsai skonio, bet ir padeda išlaikyti sultingumą. Prieskoniai, tokie kaip česnakas, čiobreliai, pipirai ar net sojos padažas, gali visiškai pakeisti kiaulienos charakterį.

Šventinis kiaulienos kepsnys su medumi, imbieru ir sojų padažu

Kalėdų šventės prasideda nuo vaišių stalo, ant kurio karaliauja pagrindinis ir labiausiai laukiamas karštas mėsiškas patiekalas. Idealus pasirinkimas - kiauliena, kuri ne tik minkšta ir sultinga, bet ir lengvai pagaminama. Mėsininkas dalijasi savo mėgstamu kalėdinio skonio kiaulienos kepsnio receptu.

Ar kepsnys gali kvepėti Kalėdomis? „Tikrai taip“, - sako „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainiaus Bartošius ir dalijasi receptu, kuris pasižymi rytietiškais skoniais - imbiero aštrumu, čili dribsnių pikantiškumu ir medaus saldumu.

Ingredientai:

  • 1 kg kiaulienos kepsnys (sprandinė arba nugarinė)
  • 2 šaukštai medaus
  • 2 šaukštai sojų padažo
  • 1 šaukštelis imbiero (tarkuoto)
  • ½ šaukštelio čili dribsnių
  • 1 šaukštelis malto kumino
  • Druska pagal skonį

Paruošimas:

  1. Paruoškite mėsą: kiaulieną nusausinkite ir įtrinkite druska bei maltu kuminu. Palikite mėsą pastovėti apie 30 minučių kambario temperatūroje.
  2. Marinatą supilkite ant kiaulienos, gerai ją įtrinkite ir palikite marinuotis 2-4 valandas (arba per naktį šaldytuve).
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
  4. Kiaulieną dėkite į kepimo indą, įpilkite vandens arba daržovių sultinio, kad mėsa liktų sultinga.
  5. Kepkite apie 1,5 valandos uždengę folija, retkarčiais apšlakstydami mėsą kepimo skysčiu.
  6. Likus 20-30 minučių iki kepimo pabaigos, nuimkite foliją ir padidinkite temperatūrą iki 200 °C, kad mėsa apskrustų.
  7. Paruoškite padažą: po kepimo likusį marinato skystį supilkite į nedidelį puodą, įdėkite dar šiek tiek medaus ir užvirkite.

Kiaulienos sprandinės patiekalai

„Sprandinė - tai viena sultingiausių ir riebesnių kiaulienos dalių“, - sako prekybos tinklo „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius. Ši mėsos dalis pasižymi tuo, kad turi daug tarpraumeninio audinio, kuris suteikia vadinamojo marmuringumo, minkštumo, sultingumo ir išraiškingo skonio.

„Dėl savo savybių sprandinė puikiai tinka kepti ant grotelių ir orkaitėje, troškinti, naudoti kaip maltą mėsą“, - pasakoja mėsininkas. Sprandinė ypatinga tuo, kad kepimo metu mėsos struktūra neleidžia sultims išbėgti į išorę.

„Nesvarbu, kokį gaminimo būdą pasirinksite, net ir ant kepsninės ar orkaitės grotelių mėsa neperdžius, išliks sultinga ir skani“, - teigia mėsininkas.

Kepta sprandinė su česnakais ir garstyčiomis

Orkaitėje kepta sprandinė tiks ir šeimos savaitgalio pietums, ir svečiams pavaišinti.

Reikės:

  • 1 kg „Norfos“ kiaulienos sprandinės
  • 3 skiltelių česnako
  • 2 valg.š. garstyčių
  • 1 valg.š. medaus
  • 2 valg.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 arbat.š. rūkytos paprikos
  • Druska, pipirai pagal skonį

Gaminimas:

  1. Česnaką sutrinkite ir sumaišykite su garstyčiomis, medumi, alyvuogių aliejumi, paprika, druska ir pipirais.
  2. Šiuo mišiniu ištrinkite sprandinę ir palikite marinuotis bent 2 valandas (dar geriau - per naktį).
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir kepkite mėsą apie 1,5-2 valandas, kol sprandinė suminkštės ir taps sultinga.
  4. Patiekite su keptomis daržovėmis arba bulvių koše.

Troškinta kiaulienos sprandinė su grybų ir svogūnų kremišku padažu

Reikės:

  • 500 g „Norfos“ kiaulienos sprandinės
  • 200 g. rudųjų pievagrybių ar portobelo grybų
  • 4 valg. š. pomidorų padažo
  • 2 vnt. svogūnų
  • 1 vnt. galvutės česnako
  • 1 valg. š. miltų
  • pusę puodelio mėsos sultinio
  • 100 ml grietinėlės
  • 1 valg. š. vyno acto
  • Aliejaus kepimui
  • Saujelės petražolių

Gaminimas:

  1. Kiaulieną supjaustykite gabaliukais ir pakepkite keptuvėje ant aliejaus kol gražiai apskrus.
  2. Išimkite mėsą iš keptuvės ir sudėkite supjaustytus svogūnus, grybus ir česnakus.
  3. Kepinkite kol daržovės suminkštės, įdėkite miltų ir maišydami pakepinkite.
  4. įpilkite mėsos sultinį ir maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės.
  5. Pabaigoje supilkite pomidorų padažą, grietinėlę ir actą.
  6. Į padažą sudėkite mėsą ir patroškinkite apie 10-15 min., kol mėsą bus minkšta.
  7. Patiekite su bulvių koše, keptomis bulvytėmis arba česnakinės duonos riekele.

Sotus kiaulienos ragu

Lengva pagaminti, skanu valgyti - būtinai išbandykite šį receptą.

Reikės:

  • 0,5 kg „Norfos“ sprandinės
  • 2 vnt. skardinių konservuotų pomidorų
  • 1 vnt. cukinijos
  • 1 vnt. didelio saldaus svogūno
  • 1 vnt. raudonosios paprikos
  • 1 arbat.š. druskos
  • ¼ arbat.š. česnako miltelių
  • ½ arbat.š. pipirų
  • 1 pak. lakštinių makaronų
  • 2 valg.š. trakuoto kietojo sūrio

Gaminimas:

  1. Kiaulienos sprandinę supjaustykite kepsniais, įtrinkite druska, pipirais ir česnaku. Padėkite šaltai pasimarinuoti.
  2. Cukiniją (galima naudoti šaldyto moliūgo gabalėlius), supjaustytą svogūną ir papriką pakepkite, kol suminkštės. Pabaigoje sudėkite konservuotus pomidorus ir dar patroškinkite, kol nugaruos skystis. Paskaninkite druska ir pipirais pagal skonį.
  3. Kiaulienos kepsnius pakepkite keptuvėje iš abiejų pusių, išpilkite mėsos sultinio ir patroškinkite, kol mėsa suminkštės.
  4. Išvirkite makaronus.
  5. Makaronus sudėkite ant mėsos, užpilkite daržovių padažu ir dar šiek tiek patroškinkite, kol visi skoniai susijungs. Pabaigoje užbarstykite trakuotu sūriu.

Prancūziška lėtai virta kiauliena su džiovintomis slyvomis ir obuoliais

Galite būti tikri, kad taip gamindami kiaulieną neprašausite pro šalį - galime pasikliauti subtiliu prancūzišku skoniu.

Reikės:

  • 1 kg „Norfos“ kiaulienos sprandinės be kaulo
  • 2 vnt. svogūnų
  • 2 vnt. obuolių
  • 1 puodelis džiovintų slyvų
  • 1 puodelis obuolių acto
  • 1 puodelis mėsos sultinio
  • 2 valg. š. miltų
  • 1 arbat.š. Provanso žolelių
  • 1 - ½ arbat.š. druskos
  • ½ arbat.š. pipirų
  • 2 valg.š. aliejaus

Gaminimas:

  1. Sumaišykite miltus, žoleles, pipirus, druską ir įtrinkite mėsą.
  2. Įkaitinkite aliejų ir pakepkite sprandinę iš visų pusių.
  3. Įdėkite mėsą į puodą, užpilkite sultiniu, actu, kad mėsa būtų apsemta. Sudėkite griežinėliais supjaustytą svogūną.
  4. Virkite mėsą ant lėtos ugnies 3 val. Jei skystis nuverda, papildomai įpilkite vandens.
  5. Sudėkite riekelėmis supjaustytus obuolius ir slyvas ir dar virkite apie 1 val.
  6. Išvirtą mėsą išimkite, uždenkite su folija ir leiskite „pailsėti“ apie 15 min. Patiekite su slyvomis ir obuoliais.

Kiauliena su ryžiais per 30 minučių

Greitai paruošiamas paprastas kiaulienos patiekalas, bet tikrai ne prastas - slapto pikantiškumo suteikia imbieras.

Reikės:

  • 0,5 kg „Norfos“ kiaulienos sprandinės
  • 1 valg.š. sviesto
  • 1 vnt. svogūno
  • 1 vnt. morkos
  • ½ puodelio šaldytų žirnelių
  • 0,5 vnt. brokolio
  • 1 puodelio virtų ryžių
  • 2 valg.š. sojos padažo
  • 1 arbat. š. česnako miltelių
  • 1 arbat. š. imbiero miltelių
  • ½ puodelio pjaustytų svogūno laiškų
  • Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimas:

  1. Kiaulieną supjaustykite gabaliukais, susmulkinkite svogūną, brokolį, kubeliais - morką.
  2. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite mėsą ir apkepkite.
  3. Į kepamą mėsą sudėkite daržoves ir troškinkite, kol suminkštės.
  4. Į keptuvę sudėkite ryžius, supilkite sojos padažą, prieskonius, šiek tiek vandens ir uždengus patroškinkite, kol mėsa suminkštės.
  5. Pabaigoje sudėkite smulkiai supjaustytus svogūno laiškus.

Kiauliena su apelsinu - greita ir nepaprastai skanu

Atostogų romantika dvelkiantis patiekalas - juk apelsinai visada asocijuojasi su šiltais kraštais, smaragdine jūra ir palmėmis.

Reikės:

  • 400 g „Norfos“ kiaulienos sprandinės (2 porcijos)
  • 2/3 puodelio apelsinų sulčių
  • 1/3 puodelio sojos padažo
  • 1 ½ valg.š. cukraus
  • Keli šaukštai vandens
  • 1 arbat.š. krakmolo
  • Kelios riekelės apelsino
  • Saujos gražgraisčių
  • Aliejaus kepimui

Gaminimas:

  1. Mėsą supjaustykite kepsniais ir pakepkite iš abiejų pusių, atidėkite į šalį.
  2. Į keptuvę, kurioje kepė mėsa, supilkite apelsinų sultis, sojos padažą ir cukrų, maišydami kaitinkite kelias minutes.
  3. Mažame inde sumaišykite krakmolą ir vandenį, supilkite į keptuvę.
  4. Į padažą įdėkite mėsą ir troškinkite, kol suminkštės. Jeigu reikia, įpilkite šiek tiek vandens ar sultinio.
  5. Patiekite su riekele apelsino ir žolelėmis.

Kiti kiaulienos patiekalai

  • Kiaulienos guliašas
  • Makaronai su kiauliena
  • Grikiai su kiauliena
  • Kiaulienos troškinys
  • Kepta kiaulienos išpjova
  • Kiauliena kinietiškai
  • Kiaulienos karbonadas
  • Kiaulienos plovas
  • Dešrelės tešloje
  • Miltai su kiauliena

Šie patiekalai yra tik maža dalis to, ką galima pagaminti iš kiaulienos. Eksperimentuokite su prieskoniais, padažais ir garnyrais, kad atrastumėte savo mėgstamiausius kiaulienos patiekalus!