pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiek Minučių Virti Pupeles: Viskas, Ką Turite Žinoti

Pupelės - universalus ir maistingas produktas, galintis papuošti įvairius patiekalus. Tačiau norint tobulai jas paruošti, svarbu žinoti, kiek laiko virti skirtingų rūšių pupeles. Šiame straipsnyje rasite atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus apie pupelių virimą, taip pat naudingų patarimų ir receptų.

Pupelių Rūšys ir Jų Virimo Laikas

Yra daugybė skirtingų pupelių rūšių, kurios skiriasi dydžiu, spalva, skoniu ir tekstūra. Štai keletas populiariausių:

  • Raudonosios pupelės: Ovalios, tamsiai raudonos spalvos pupelės, turinčios riešutų skonį. Su raudonosiomis pupelėmis dažniausiai gaminamos sriubos, čili ir troškiniai.
  • Baltosios pupelės: Mažesnės, kreminės spalvos pupelės, turinčios švelnų skonį. Baltąsias pupeles galima naudoti įvairiuose patiekaluose, įskaitant salotas, sriubas ir troškinius.
  • Juodosios pupelės: Mažos, inksto formos pupelės, turinčios žemišką skonį. Juodosios pupelės dažnai naudojamos meksikietiškuose patiekaluose, tokiuose kaip burritos ir tacos.
  • Sojų pupelės: Geltonos arba rudos spalvos pupelės, turinčios riešutų skonį.

Konkretus pupelių virimo laikas priklauso nuo rūšies ir nuo to, ar jos buvo prieš tai mirkytos. Apskritai, mirkytos pupelės verda trumpiau nei nemirkytos. Štai orientaciniai virimo laikai:

  • Raudonosios pupelės: 50-60 minučių (po mirkymo)
  • Baltosios pupelės: 50 minučių (po mirkymo) arba 90-120 minučių (nemirkytos)

Patarimai Verdant Pupeles

Norint pasiekti geriausių rezultatų, vadovaukitės šiais patarimais verdant pupeles:

  • Perinkite pupeles ir išmeskite visas įtartinas.
  • Kruopščiai nuplaukite kiaurasamtyje po šaltu tekančiu vandeniu.
  • Jei pupelės iš anksto nemirkomos 6-8 valandas, jos virs labai ilgai.
  • Pupeles reikia virti ant nedidelės kaitros ir nuolatos stebėti, kad vanduo neišgaruotų.
  • Kad pupelės netamsėtų, neuždenkite puodo dangčiu.
  • Virti reikia užpylus 3-4 kartus didesniu kiekiu vandens ant mažos kaitros.
  • Paruoštos pupelės privalo būti minkštos ir lengvai sutraiškomos šakute.
  • Pasūdykite pupeles per paskutines 10 virimo minučių.

Pupelių Mirkymas: Būtinas Ar Ne?

Prieš verdant džiovintas pupeles, jas rekomenduojama (bet nebūtina) mirkyti vandenyje. Mirkant pupelės suminkštėja ir greičiau išverda. Be to, mirkymas gali padėti sumažinti pilvo pūtimą, kuris kartais atsiranda valgant pupeles.

Yra keletas pupelių mirkymo būdų:

  • Ilgas mirkymas: Pupelės mirkomos šaltame vandenyje 6-8 valandas arba per naktį. Vandenį reikia keisti kas 3 valandas.
  • Greitas mirkymas: Pupelės užpilamos verdančiu vandeniu ir paliekamos atvėsti 1 valandą.
  • Karštas mirkymas: Nuplovę pupeles užpilkite karštu vandeniu ir leiskite mirkti iki 4 valandų.

Kaip Virti Mirkytas Pupeles

  1. Nupilkite vandenį, kuriame pupelės mirko.
  2. Nuplaukite pupeles po šaltu vandeniu.
  3. Supilkite jas į puodą, užpilkite vandeniu (1-am puodeliui pupelių - maždaug 3 puodeliai vandens) įr virkite.
  4. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol suminkštės. Priklausomai nuo naudojamų pupelių rūšies, tai užtruks apie 1-2 valandas.
  5. Vis patikrinkite, ar yra pakankamai vandens - kad pupelės būtų apsemtos.
  6. Po maždaug 45 minučių virimo patikrinkite, ar pupelės minkštos - jei pupelė lengvai šakute sutrinama, išjunkite.
  7. Likus 10 minučių iki pabaigos, įberkite druskos.

Mitas Apie Dujų Kaupimąsi

Tikriausiai ne kartą teko girdėti - nuo pupelių pučia pilvą. Taip, pupelės gali paskatinti dujų kaupimąsi žarnyne. Jose yra angliavandenių, kurių mūsų skrandis negali suvirškinti, todėl jie keliauja per žarnyną, kuriame esančios bakterijos gali juos suvirškinti, o proceso metu gali susidaryti dujų.

Bet susidarančių dujų kiekis priklauso nuo žarnyno būklės, nuo konkrečių bakterijų jūsų žarnyne, nuo pupelių ir jų paruošimo būdo. Vieniems žmonėms nuo pupelių praktiškai nesikaupia dujos, kitiems gana stipriai pučia pilvą.

Prieš gaminant pupelės mirkomos vandenyje, nes manoma, kad tada iš jų pasišalina dujas sukeliantys oligosahcharidai (angliavandenių rūšis). Iš dalies tai - tiesa, kita vertus, tyrimai rodo - mirkant pasišalina tik 25 proc. oligosacharidų. Be to, pupelių ląstelių sieneles laikanti rišlioji medžiaga irgi skatina dujų gamybą, o mirkant vandenyje ji nepasišalina.

Taigi pupelių mirkymas tik šiek tiek sumažina dujų gaminimąsi, užtai netenkama vandenyje tirpstančių maistingų medžiagų. Jei norite išsaugoti visas maistingas medžiagas, nemirkykite pupelių, o nuo dujų kaupimosi gali padėti vaistažolių arbatos ar preparatai.

Pupelės ir Rūgštis

Pupeles kietina ir rūgštūs produktai - actas, pomidorai, citrinos sultys ar pan. Rūgštis sutraukia pupelių apvalkalą, jis tampa atsparesnis vandeniui, kietesnis. Tarkime, jei norite įlašinti į pupelių sriubą citrinos sulčių, palaukite, kol jos visiškai išvirs.

Pupelių Nauda Organizmui

Pupelės - tai ne tik skanus ir universalus produktas, bet ir maistinių medžiagų lobis, turintis daug naudos žmogaus organizmui.

  • Skaidulos: Pupelėse gausu įvairių rūšių skaidulų, įskaitant tirpiąsias ir netirpiąsias. Tirpiosios skaidulos padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir gerinti virškinimą.
  • Baltymai: Pupelės yra puikus augalinių baltymų šaltinis.
  • Geležis: Geležis yra svarbi deguonies pernešimui į visas organizmo ląsteles.
  • B grupės vitaminai: Pupelėse gausu įvairių B grupės vitaminų, įskaitant tiaminą (B1), riboflaviną (B2), niaciną (B3), piridoksiną (B6), folio rūgštį (B9) ir kobalaminą (B12).
  • Folatai: Folatai yra svarbūs ląstelių dalijimuisi ir DNR sintezei.

Trys Receptai Su Pupelėmis

Toskanos Baltųjų Pupelių Ir Česnako Užtepėlė

Reikės:

  • 400 g konservuotų baltųjų pupelių
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. citrinų sulčių
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 a. š. šviežių arba džiovintų čiobrelių
  • 2 v. š. smulkintų šviežių petražolių
  • ¼ a. š. druskos
  • ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų

Kaip gaminti:

Į elektrinę kokteilinę suberkite nusunktas konservuotas pupeles, susmulkintus česnakus bei petražoles, supilkite citrinų sultis ir 3 šaukštus alyvuogių aliejaus. Sudėkite užtepėlę į dubenėlį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir patiekite su skrudinta duonele.

Pupelės Pomidorų Padaže

Reikės:

  • 500 g pupelių
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 350 ml pomidorų padažo
  • 1 a. š. džiovintų raudonėlių
  • 1 a. š. maltų rūkytų paprikų
  • ½ a. š. druskos
  • ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
  • žiupsnelio cukraus
  • 1 v. š. citrinų arba žaliųjų citrinų sulčių
  • 7-8 šviežių bazilikų lapelių

Kaip gaminti:

Iš vakaro užpilkite pupeles šaltu vandeniu ir mirkykite per naktį. Kitą dieną vandenį nupilkite, suberkite pupeles į puodą su švariu vandeniu ir virkite maždaug 50 minučių, kol pupelės suminkštės. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintą svogūną, porą minučių pakepinkite, tuomet suberkite susmulkintus česnakus, raudonėlius bei paprikas ir viską išmaišykite. Suberkite pupeles, supilkite pomidorų padažą, įberkite druskos, pipirų bei cukraus, dar kartą pamaišykite ir virkite padažą ant vidutinės kaitros apie 20 minučių. Galiausiai į padažą įmaišykite citrinų sultis bei bazilikus ir patiekite.

Itališka Daržovienė

Reikės:

  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 200 g morkų
  • 200 g salierų šaknų
  • 150 g bulvių
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 lauro lapo
  • 500 ml daržovių sultinio arba vandens
  • 500 ml pomidorų pastos
  • 300 g virtų daržinių pupelių
  • 50 g smulkių makaronų
  • 1 a. š. druskos
  • ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
  • 2 v. š. smulkintų šviežių petražolių
  • 3-4 šviežių bazilikų lapelių

Kaip gaminti:

Visas daržoves švariai nuplaukite, svogūną ir česnakus susmulkinkite, morkas supjaustykite plonais griežinėliais, o salierų šaknis ir bulves - kubeliais. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūnus, šiek tiek juos pakepinkite, tuomet įmeskite lauro lapą, suberkite česnakus, morkas, salierų šaknis bei bulves ir vis pamaišydami kepkite aukštoje temperatūroje apie 10 minučių. Kai daržovės apkeps, į puodą supilkite sultinį arba vandenį, pomidorų pastą, įberkite druskos bei pipirų ir, kai sriuba užvirs, suberkite pupeles bei makaronus. Virkite sriubą dar kurį laiką, nuolat patikrindami, ar visi ingredientai išvirę. Svarbiausia, stebėkite, kad makaronai ir daržovės nepervirtų. Išvirusią daržovienę pagardinkite šviežiomis petražolėmis bei bazilikais.