Ar mėgstate tortus? O ar mėgstate gaminti tortus? Turbūt daugeliui net mintis nekyla namuose gaminti tortą? Nes torto gaminimas atrodo misija neįmanoma 😏 Bet tikrai taip nėra! Ir visai nebūtinai torto gaminimas turi būti sudėtingas ir neįveikiamas. Štai siūlau pasigaminti šį sausainių, grietinėlės ir karamelės skanėstą.
Ingredientai ir Paruošimas
Gardus, švelnaus - saldaus skonio tortukas, kurį pagaminsite labai greitai! Kepti nieko nereikia, nes pagrindas iš sausainių. Aš pasirinkau šokoladinius, bet čia jau skonio reikalas. Ant sausainių pagrindo dėjau kepintus lazdyno riešutus (šie riešutai čia labai tiko 😋), bet jei nevalgote riešutų nedėkite visai. Karameliniam sluoksniui naudojau karamelizuotą sutirštintą pieną (Rududu), jis turi būti kambario temperatūros, minkštesnis (lengviau įdėsite). O grietinėlė ne mažiau 35% riebumo, kitaip neišsiplaks!
Sausainių Pagrindas
Smulkintuvu sutrinu 320 g sausainių. Sausainius beriu į dubenį ir užpilu 180 g lydyto sviesto, gerai sumaišau. Atsegamą torto formą (25 cm skersmens) dedu ant torto padėklo ar didesnės lėkštės. Į torto formą supilu visus sausainių trupinius sumaišytus su sviestu ir spaudžiant šaukštu arba stikline suformuoju torto pagrindą. Dedu torto pagrindą 15 min. į šaldytuvą.
Grietinėlės Paruošimas
Į dubenį pilu 400 g plakamosios grietinėlės, beriu 50 g cukraus ir išspaudžiu 0,5 citrinos sulčių. Suplaku grietinėlę maišytuvu iki standumo.
Torto Surinkimas
Ant šiek tiek apstingusio torto pagrindo verčiu ir paskirstau skardinę sutirštinto karamelizuoto pieno (Rududu ar kitokio). Beriu kepintus lazdyno riešutus. Šaukštu išdėlioju ir išlyginu išplaktą grietinėlę. Tortą 1 val. laikau šaldytuve (jei pavyks - galima ilgiau). Po valandos tortą išimu iš formos.
Papuošimas
Papuošimui - šiek tiek šokolado ir dar turėjau šaldytų juodųjų serbentų. Greitai, paprastai ir labai skaniai. Ir tikrai pavyks karamelinis sausainių tortas“, - tikina tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė.
Kiti Sausainių Panaudojimo Būdai
Su sausainiais dažniausiai tokios bėdos nėra, jų greitai nelieka, tačiau Alfas pasidalino penkiais netikėtais būdais, kaip skaniai ir neįprastai panaudoti mėgstamus sausainius:
- Suvožtiniai su sūriu. Trapūs sausainiai labai tinka su tąsiu kreminiu brie sūriu. Tiesiog suspauskite sūrio riekelę dviems sausainiais. Puikus greitas užkandis.
- Žaibiškas trupiniuotis. Kepti obuoliai, plakta grietinėlė ir mėgstamų sausainių trupiniai - tai ir viskas, ko reikia labai greitam gardėsiui su obuoliais paruošti.
- Traškūs ledai. Mėgstamų sausainių trupiniuose pavoliokite mėgstamų ledų rutuliuką ir valgykite iškart: traškus ledų skanėstas.
- Sumuštinis. Sausainis, tepamas varškės sūris ir šviežios figos griežinėlis. To-bu-la.
- Su troškintais kopūstais. Labai skanus derinys - troškinti kopūstai ir sausainiai. Galite uždėti kopūstų ant sausainių ir ragauti kaip sumuštinį, galite trupinių užsibarstyti ant troškintų kopūstų ir pan.
Kiti Receptai su Sausainiais
Sausainių Tortas su Chalva ir Uogiene
- Į indą kiek aukštesniais kraštais sudėliokite šviesių sausainių kvadratą (3 vnt. x 3 vnt.), aptepkite chalvos mase.
- Ant viršaus vėl uždėkite šviesių sausainių, aptepkite uogiene. Tada dėkite tamsių šokoladinių sausainių sluoksnį, aptepkite juos chalvos mase, dar vieną sluoksnį ir aptepkite uogiene. Vėl dėkite šviesių sausainių sluoksnį ir aptepkite chalvos mase.
- Šonuose peiliu tolygiai paskirstykite nuvarvėjusią chalvos masę. Tortą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą.
- Prieš patiekdami viršų aptepkite likusia chalvos mase, papuoškite braškėmis ir mėtomis.
Šokoladinis Saliamis su Sausainiais ir Riešutais
- Trapios tešlos sausainius grubiai sulaužykite nedideliais gabalėliais.
- Pistacijas ir migdolus (galite naudoti ir kitus mėgstamus riešutus ar džiovintus vaisius) maisto smulkintuvu ar paprasčiausiu peiliu susmulkinkite iki nedidelių gabalėlių.
- Šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais. Suberkite į nedidelį prikaistuvį, supilkite saldų sutirštintą pieną.
- Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies nuolat maišydama, kol šokoladas ištirps ir masė taps vientisa bei lygi.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir įmaišykite vanilės ekstraktą. Suberkite smulkintus riešutus ir sausainių gabalėlius.
- Sumaišykite, kad visi sausainiai ir riešutai apsiveltų šokoladu.
- Palikite masę kambario temperatūroje, kol atvės ir iš paruoštos masės išeis suformuoti šokoladinį saliamį.
- Ant lygaus paviršiaus pasitieskite kepimo popieriaus lakštą. Jį dosniai ir tolygiai apibarstykite milteliniu cukrumi.
- Ant šio kepimo popieriaus lakšto perkelkite atvėsusią masę ir suformuokite maždaug 30-40 cm ilgio pailgą ritinį (arba du perpus trumpesnius ritinius).
- Stropiai, paspausdami suvyniokite jį į kepimo popierių.
- Paruoštą šokoladinį saliamį dėkite į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai 8 val. arba per naktį.