pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Gardūs ir lengvai paruošiami dienos pietų receptai

Mano partneriai, prekybos tinklas IKI, pakvietė mane sudalyvauti iššūkyje - apsipirkti ne daugiau kaip už 20 Eur ir su tuo pirkinių krepšeliu sukurti mūsų šeimos dienos meniu. Kaip žinia, iššūkius aš mėgstu, tad IKI parduotuvėje išsirinkau produktų už 16,25 Eur ir su jais pagaminau pusryčius, pietus ir vakarienę savo šeimai.

Mano pirkinių krepšelyje matote daug kokybiškų privačių IKI prekės ženklų, produktų. Clever, BioVillage, Billa Bio, IKI Gourmet, Nos Régions ont du Talent - šiuos produktus randu tik IKI parduotuvėse, juos mėgstu ir mielai naudoju - juos įtraukiau ir į mūsų šeimos dienos meniu.

Dienos meniu sukūriau pagal mūsų dienos ritmą: pusryčius valgome trise, pietus gaminu tik sau, nes Benas pietauja darželyje, o vyras darbe, o vakarieniaujame ir vėl visi trys. Pusryčiams gaminau paprastus sumuštinius su avinžirnių užtepėle, daržovėmis ir feta. Savo pietums pasirinkau greitas graikiškas salotas su keptais avinžirniais.

Svarbu paminėti, kad po dienos meniu gamybos man liko daug produktų - ryžių, alyvuogių, sultinio, sviesto, fetos, tad pagal mano apskaičiavimus, realiai dienos meniu mūsų šeimai kainavo, sakyčiau, net labai mažai, t.y. 8,25 Eur + liko produktų kitos dienos pusryčiams, tad į meniu kainą pridėkite dar ir juos.

Avinžirnių užtepėlė

Gaminame avinžirnių užtepėlę (patariu pagaminti iš vakaro, tuomet pusryčius paruošite per kelias minutes).

  • 1/2 skardinės konservuotų Billa Bio avinžirnių
  • 1 skiltelės česnako
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • 2 v.š. skysčio nuo konservuotų avinžirnių
  • 1 v.š.
  1. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus, įtarkuojame česnaką ir kepiname minutę.
  2. Į keptuvę suberiame avinžirnius, mėgstamus prieskonius (aš dėjau Zatar prieskonių mišinį, durską, pipirus), ir maišydami kepiname apie 5 minutes.

Graikiškos salotos su keptais avinžirniais

Į lėkštę dedame keptus avinžirnius, agurkus, pomidorus, svogūnus ir alyvuoges.

Vištiena su ryžiais

  • 3 gabalėlių vištienos šlaunelių mėsos
  • 1 v.š. Alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelių česnako
  • Mėgstamų prieskonių vištienai
  • 3 v.š.

Jei turite galimybę, vištieną pamarinuokite dieną prieš kepant. Tai nebūtina, bet mėsa būtų aromatingesnė. Vištieną sumaišome su alyvuogių aliejumi, trintu česnaku ir mėgstamais prieskoniais (naudojau druską, pipirus, maltą papriką, česnako granules, maltą kuminą ir žolelių mišinį).

  1. Kepame vištieną: į gerai įkaitintą keptuvę dedame vištieną ir apskrudiname po kelias minutes iš abiejų pusių.
  2. Tuomet sumažiname kaitrą iki minimalios, uždengiame dangčiu ir leidžiame taip kepti apie 15 minučių. Tokiu būdu kepta vištiena bus ypatingai minkšta ir sultinga.
  3. Indelyje sumaišome sultinį ir trintus pomidorus.

Ruošiame ryžius: puode (kuriame galima kepti) arba keptuvėje išlydome 2 v.š. sviesto, įtarkuojame česnaką ir kepiname minutę. Tuomet suberiame gerai perplautus ryžius, maišydami kepiname apie minutę.

Ryžius verdame Risotto gamybos principu: prie ryžių pilame po samtuką pomidorų ir sultinio mišinio, verdame maišydami, o kai skysčio nebelieka ir vėl kartojame, kol sunaudojame visą skystį. Tinkama tekstūra, kai ryžiai minkšti, bet dar turi vos jaučiamo traškumo. Į paruoštus ryžius įmaišome dar šaukštą sviesto, jis suteiks kremiškumo.