Karamelizuoti obuoliai labai populiarūs Amerikoje ir Europoje. Šį desertą dažnai galima pamatyti įvairiose mugėse ir festivaliuose. Jis ruošiamas labai paprastai: visas obuolys užmaunamas ant pagaliuko ir pamerkiamas į ištirpintą karamelę.
Jis paliekamas tiesiog karamelizuotas arba apibarstomas įvairiais priedais: sausainiais, kokoso drožlėmis, vafliais, marmeladu ir net M&M's.
Karameliniai obuoliai su lazyno riešutais ir rozmarinais
Vaisiai, karamelė, lazdynų riešutai ir lengvas rozmarino pikantiškumas - receptas, kuriame kiekvienas ras savo rojų.
Desertui pagaminti reikia:
- 1-2 vidutinių kriaušių
- 1-2 vidutinių obuolių
- 40 g sviesto
- 50 g rudojo cukraus
- 50 ml romo
- 1 šlakelio cukraus sirupo
- 50 g lazdynų riešutų
- Keleto šviežių rozmarinų šakelių (papuošti)
- Kriaušes ir obuolius perpjaukite pusiau, išpjaukite sėklalizdžius.
- Kepimo formą gausiai patepkite minkštu sviestu ir apibarstykite ruduoju cukrumi. Pašlakstykite romu. Sudėkite vaisių puseles į formą, supilkite cukraus sirupą, suberkite riešutus ir dėkite į orkaitę.
- Kepkite įkaitintoje 180 °C karšto oro gruzdintuvėje apie 15 min. (orkaitėje 20 min.).
Karameliniai obuoliai - lengvai paruošiamas desertas
Karameliniai obuoliai, išskirtinis lengvai paruošiamas desertas, kuris nustebins net pačius išrankiausius gurmanus.
Ruošiant karamelinius obuolius Jums reikės:
- 8 vidutinio dydžio obuolių;
- 8 mediniai pagaliukų;
- 3-jų su puse šaukšto pieno;
- 550 g irisų;
- 6 g sviesto;
- Smulkintų žemės riešutų (gali būti kokoso drožlės ar kiti mėgstami papuošimai).
Desertą ruošiame labai paprastai:
- Gerai nuplaukite obuolius, išpjaukite kotelius ir nusausinkite.
- Kotelio vietoje susmaigstykite medinius pagaliukus.
- Toliau, ant nedidelės ugnies ištirpinkite irisus su pienu.
- Kai išgausite vientisą masę, nuimkite puodą nuo ugnies, pradėkite nardinti obuolius į paruoštą karamelę ir barstykite norimais papuošimais.
- Sukietėjus karamelei patiekite obuolius ant stalo.
Karamelizuoti obuoliai kepti tešloje
Tai dar vienas būdas pasigaminti karamelizuotų obuolių desertą.
INGREDIENTAI:
- 4 vienetai obuolių (rūgštoki)
- Šiek tiek sezamo sėklų (sėklos)
- 1 vienetas kiaušinių
- 120 gramų kvietinių miltų
- 8 valgomieji šaukštai vandens
- Šiek tiek aliejaus (žemės riešutų, arba kukurūzų)
- 150 gramų cukraus
PARUOŠIMO BŪDAS:
- Nuplautus ir nuluptus oubolius, pjaustykite į 4 dalis, išvalykite sėklalizdžius ir perpjaukite dar per pusę. Užpilkite citrinų sulčių ir gerai išmaišykite.
- Iš likusių ingredientų ruošiama tešla. Miltus išsijokite į dubenį. Įmaišykite kiaušinį ir vandenį, kol tešla įgaus blynelių tešlos konsistenciją. 15 min. palikite pastovėti, paskui įmaišykite 1 šaukštą aliejaus.
- Keptuvėje su išgaubtu dugnu arba gruzdintuvėje įkaitinkite aliejų. Obuolių gabaliukus panardinkite į tešlą ir iškart virkite 2-3 min,. kol truputį pasikeis jų spalva. Išimkite ir nuvarvinkite. Pasiruoškite dubenį su lediniu vandeniu.
- Keptuvėje įkaitinkite 6 šaukštus žemės riešutų arba kukurūzų aliejaus, jame nuolat maišydami ant vidutinės ugnies ištirpinkite cukrų. Vos tik cukrus išsilydys ir pasidarys šviesiai rusvos spalvos, sudėkite į jį visus obuolių gabalėlius.
- Užbarstykite sezanų sėklas, greitai išmaišykite, kad visi obuolių gabaliukai apsitrauktų karamele. Išdėliokite ant lėKikštės. Susėdus prie stalo, obuolių gabalėlius, pasmeigtus pagaliuku, reikia panardinti į vandenį ir valgyti. Šio deserto paslaptis: obuolius reikia vienai dviems sekundėms įmerkti į ledinį vandenį, kad karamelės sluoksnis sukietėtų.
Karamelinis obuolių padažas
Karamelinį obuolių padažą rudenį, kai namuose tiek daug obuolių, gaminu pakankamai dažnai. Jis ne toks saldus, kaip įprasta karamelė ir kvepia keptais obuoliais bei cinamonu. Dažniausiai jį valgome vietoj uogienės prie blynų arba paprasčiausiai užsitepame ant pyrago, bandelių.
Šiuo metų laiku jį gaminti labai praktiška, nes galima panaudoti pradėjusius gesti obuolius, kuriuos reikia kuo greičiau sunaudoti. Juk rudenį beveik kiekvieni namai kvepia obuoliais ir jų pridėliota visur: vaisių lėkštėse, dėžėse ant virtuvės grindų, rūsiuose bei sandėliukuose, visus juos sunku būtų net suskaičiuoti, o ką jau bekalbėti apie suvalgymą.
Aš pati savo namiškius raginu kiekvieną dieną suvalgyti nors po kelis obuolius, kol jie patys gardžiausi ir kol dar nepradėjo pūti, bet tų, kurie nesulaukia savo eilės ir pradeda gesti, randu beveik kiekvieną dieną. Dažniausiai juos paprasčiausiai pjaustau gabalėliais išpjaudama sugedusią vietą, ir siūlau vaikams.
Šiuo metu bėgti į virtuvę ir gaminti labiausiai įkvepia šviežių obuolių kvapas, sklindantis iš mano sandėliuko, kuriame gražiai sudėlioti savo eilės laukia obuoliai.
Receptas
- Obuolius nulupkite, išimkite jų sėklas ir stambiai supjaustykite. Supjaustytus obuolius užpilkite šviežiai spaustomis citrinų cultimis.
- Keptuvėje arba puode išlydykite sviestą, suberkite į jį cukrų ir pamaišydami kaitinkite, kol cukrus ims ruduoti. Tada suberkite paruoštus obuolius ir juos apkepdami karamelizuokite, kol suminkštės. Priklausomai nuo obuolių rūšies tai užtruks apie 6-8 minutes. Obuolius apiberkite maltu cinamonu ir įberkite žiupsnelį druskos.
- Suminkštėjusius obuolius sutrinkite elektriniu trintuvu į vientisą kreminės konsistencijos masę. Valgykite su blynais ar užsitepdami ant pyrago. Padažą laikykite šaldytuve iki dviejų savaičių.
Paprastas karamelinių obuolių receptas
- Pradėkite nuo karamelės gamybos - į puodą storu dugnu po truputį berkite cukrų ir palaukite, kol pradės lydytis. Po maždaug 5 - 10 minučių, kai iš cukraus ims sunktis skysis, įdėkite sviestą ir intensyviai pamaišykite. Jei masė per skysta, berkite dar cukraus ir nuolat maišykite, kol gausite vientisą masę. Tuomet puodą nuimkite nuo ugnies ir karamelę palikite atvėsti.
- Obuolius nuplaukite, pašalinkite kotelius ir nusausinkite. Toje vietoje, kur buvo kotelis, smeikite medinį pagaliuką, jis turėtų pasiekti maždaug obuolio vidurį.
- Paruoštą karamelę su nedideliu kiekiu vandens pakaitinkite ant nedidelės ugnies ir maišykite, kol išeis vientisa skysta masė. Į gautą masę panardinkite kiekvieną obuolį taip, kad jis visas ja apliptų.
- Obuolius apvoliokite ir pabarstykite žemės riešutais ar kitais mėgstamais pabarstukais ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą - tegul čia jie visiškai atvėsta. O tada dėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.