pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos krūtinėlės sriuba su makaronais: receptas

Vištienos sriuba su makaronais - tai vienas klasikinių patiekalų, pažįstamas daugeliui nuo vaikystės. Ši švelni, kvapni ir maistinga sriuba ypatinga tuo, kad sujungia švelnią vištieną, lengvus makaronus ir gaivias daržoves į harmoniją, kuri pasotina tiek kūną, tiek sielą. Vištienos sriuba su makaronais dažnai asocijuojama su namų jaukumu, šiluma, rūpesčiu ir sveikata. Tai - puiki vakarienė šeimai ar pietūs, kai norisi kažko paprasto, tačiau kvapnaus ir sočiai. Šis patiekalas puikiai tinka vėsesniems vakarams ar kai reikia sustiprinti imuninę sistemą.

Šios sriubos žavesys slypi jos paprastume: šiek tiek angliavandenių, kelios bazinės daržovės pagardinimui, mėsa, kuri išverda sriuboje - beveik nieko nereikia ruošti iš anksto. Ir dar šiek tiek žalumynų spalvai ir aromatui. Vištienos sriuba vienas patiekalų, kurių norisi, kai sirguliuoji, galvą spaudžia nuo problemų ar nuovargio. Šiltas dubenėlis šios sriubos magiškai pagerina tiek kūno, tiek dvasios savijautą.

Tradiciskai ši sriuba ruošiama iš vištienos, žalių ar spagečių tipo makaronų, įvairių daržovių ir gardžių prieskonių - tačiau ją galima lengvai pritaikyti pagal savo skonį ar turimus ingredientus. Vištienos sriuba su makaronais puikiai tinka įvairioms variacijoms. Vietoje įprastų trumpų makaronų galite naudoti pilno grūdo makaronėlius, vermišelius, ar net smulkius grikių ar spagečių tipo makaronus. Jei mėgstate daržoves, pabandykite įdėti šviežių cukinijų, porų, žirnelių ar net brokolių žiedelius.

Ingredientai

  • 1,5 litro vištienos sultinio
  • Vienos vištienos krūtinėlės (2 puselių) arba 4-5 vištienos blauzdelių
  • Maždaug 2 cm ilgio gabalėlio imbiero šaknies (nebūtina)
  • 1 didelės morkos
  • 2 trumpavaisių agurkų
  • Apie 100 - 150 g ryžių makaronų
  • Žalumynų (petražolių, bazilikų)

Gaminimo eiga

  1. Užverdame sultinį.
  2. Kol šis užvirs, nulupame imbiero žievelę, šiaudeliais supjaustome morką, o agurkų kietąją dalį (be sėklyčių) supjaustome plonytėmis juostelėmis. Šiam darbui puikiai tiks daržovių skustukas.
  3. Jei naudosime vištienos krūtinėlę, šią susmulkiname plonomis juostelėmis.
  4. Į užvirusį sultinį dedame imbierą.
  5. Jei naudosime vištienos blauzdeles, jas sudedame į sultinį, ant aukštesnės negu vidutinė ugnies paverdame kol įbedus šakutę mėsa lengvai atšoks nuo kaulo (maždaug 25 min.) ir ištraukiame. Kai mėsa kiek pravės ją nukauliname, pašaliname odą ir kremzles, pasmulkiname ir dedame atgal į puodą.
  6. Jei pasirinkome vištienos krūtinėlę, ją į puodą dedame kartu su imbieru.
  7. Į puodą su sultiniu bei mėsa dedame morkas ir paverdame apie septynias minutes, kol suminkštės.
  8. Dedame agurkų juosteles, primažiname ugnį iki vidutinės ir paverdame dar 2-3 minutes.
  9. Sumažiname ugnį, kad vanduo vos virtų (mano viryklė turi 9 kaitinimo lygius, šiame žingsnyje naudoju 3 arba 4), sudedame ryžių makaronus ir pridengiame puodą.
  10. Verdame 10min.

Patarimas: Jei iškart neketinate suvalgyti visos sriubos, makaronus geriau virkite atskirame puode ir norimą jų kiekį tiesiog įsidėkite į pašildytą sriubą. Tiesiog makaronai pasidarys pernelyg minkšti ir neskanūs.

Pabaigiamasis etapas

Paragaukite sriubos, jei reikia - dar pasūdykite ar papipirinkite. Ištraukite lauro lapą, sumaišykite. Pilkite sriubą į lėkštes, pagardinkite smulkintais šviežiais krapais ar petražolėmis. Jei visi labai sušalo - įberkite šiek tiek aitriosios papirkos miltelių. Jei neturite šviežių petražolių - galite įberti džiovintų bazilikų, tik tuomet berkite juos į kepamas daržoves, kad karštas aliejus atskleistų jų aromatą.

Patarimai ir gudrybės

  • Sriubos skonis daugiausiai priklauso nuo gerai paruošto vištienos sultinio. Naudokite šviežią mėsą su kaulais - kaulai suteiks daugiau skonio ir natūralų tirštumą.
  • Jei norite liesesnės sriubos, nuimkite vištienos odą arba naudokite vištienos krūtinėlę be odos.
  • Visada nugriebkite putą, susidariusią pradžioje - taip sultinys bus švaresnis ir skaidresnis.
  • Daržoves galite trumpai pakepinti svieste ar aliejuje prieš dedant į sultinį - išgausite sodresnį, šiltesnį skonį.
  • Jei norite šiek tiek rytietiško prieskonio, pagardinkite sriubą šlakeliu sojų padažo, imbieru ar šiek tiek citrinos sulčių.
  • Sriubą galite paversti sotiu patiekalu net ir švenčių stalui - dekoruokite viršų plėšytos vištienos griežinėliais, apibarstykite džiovintais svogūnais ar traškia duonos skrebučiu.
  • Be to, ši sriuba yra puiki galimybė sunaudoti likusį troškintos vištienos ar virtų daržovių kiekį - tiesiog dėkite jas į jau išvirtą sultinį.
  • Norint sriubai suteikti kremiškumo, pagardinkite šaukštu grietinėlės ar keliais lašeliais gero alyvuogių aliejaus prieš pat patiekimą.

Ši sriuba yra tikrasis žiemiškos nuotaikos palydovas. Ji yra paprasta, pigi, pagaminama vos per pusvalandį, tačiau labai maistinga ir maloniai pasotinanti po dienos, praleistos lauke slidinėjant, čiuožiant nuo kalno rogutėmis ar tiesiog žaidžiant sniego mūšį. Ji yra geriausia, ką galima paduoti pavargusiems, šiek tiek sušalusiems, bet labai laimingiems raudonskruosčiams, ką tik parėjusiems namo ir pasidžiovusiems savo žiemiškus drabužius. Ji greita ir paprasta - virkite, patiekite dar karštą ir mėgaukitės jos gardumu bei jaukia šiluma, kuri iš burnos pasklinda pilve ir nukeliauja iki pat atvėsusių pirštų. Smagios įsibėgėjusios žiemos!