pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip pasigaminti tako su faršu: geriausi receptai namuose

Takai (isp. *taco*) – tai vienas populiariausių Meksikos patiekalų, užkariavęs pasaulį savo paprastumu, universalumu ir nepakartojamu skoniu. Nors tradiciškai takai gaminami su įvairiais mėsos įdarais, jūros gėrybėmis ar daržovėmis, takai su faršu yra ypač populiarus ir lengvai pritaikomas variantas. Šiame straipsnyje panagrinėsime autentiškus ir skanius tako receptus su faršu, aptarsime įvairius paruošimo būdus, įdarus ir patarimus, kurie padės jums sukurti nepamirštamą kulinarinę patirtį.

Kas yra Takas?

Prieš gilindamiesi į receptus, svarbu suprasti, kas iš tikrųjų yra takas. Takas – tai nedidelis kukurūzų arba kvietinių miltų paplotėlis (tortilija), kuris yra perlenkiamas ir įdaromas įvairiais ingredientais. Tradiciškai tortilijos yra šildomos ant karštos keptuvės arba grilio, kol tampa minkštos ir lanksčios. Įdarai gali būti įvairūs: nuo įvairių rūšių mėsos iki daržovių, sūrio, padažų ir prieskonių.

Yra du pagrindiniai tako tipai:

  • Minkšti takai: Gaminami su minkštomis tortilijomis, kurios yra lengvai sulenkiamos. Tai yra tradiciškesnis tako variantas.
  • Kieti takai: Gaminami su kukurūzų miltų tortilijomis, kurios yra gruzdinamos aliejuje, kol tampa traškios ir įgauna U formą. Šie takai yra populiaresni Šiaurės Amerikoje.

Faršas – Universalus Tako Įdaras

Faršas yra puikus pasirinkimas tako įdarui dėl kelių priežasčių:

  • Paprastas paruošimas: Faršas iškepa greitai ir lengvai, todėl tai idealus pasirinkimas greitai vakarienei.
  • Universalumas: Faršą galima pagardinti įvairiais prieskoniais ir padažais, pritaikant skonį pagal savo pageidavimus.
  • Ekonomiškumas: Faršas dažnai yra pigesnis nei kiti mėsos gabalai, todėl takai su faršu yra puikus pasirinkimas taupiems.
  • Lengvai prieinamas: Faršas lengvai randamas bet kurioje maisto prekių parduotuvėje.

Autentiškas Tako su Faršu Receptas

Šis receptas yra pagrindinis, kurį galite pritaikyti pagal savo skonį ir turimus ingredientus. Jis skirtas maždaug 4-6 porcijoms.

  • 500 g jautienos faršo (galima naudoti ir kiaulienos, kalakutienos ar vištienos faršą)
  • 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1-2 šaukštai tako prieskonių mišinio (arba pagal skonį, žr. toliau)
  • 1 skardinė (400 g) smulkintų pomidorų
  • 1/2 stiklinės vandens arba jautienos sultinio
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
  • 12-16 tortilijų (kukurūzų arba kvietinių miltų)
  • Įdarui: susmulkintas salotos, pjaustyti pomidorai, tarkuotas čederio sūris, grietinė, avokado gabaliukai, salsa, žaliosios citrinos skiltelės.

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite faršą: Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies apkepkite faršą, kol jis taps rudas. Nuolat maišykite, kad susmulkintumėte didelius gabalus.
  2. Pridėkite svogūnus ir česnakus: Kai faršas apkeps, įdėkite smulkintus svogūnus ir česnakus. Kepkite, kol svogūnai suminkštės ir taps skaidrūs (apie 5 minutes).
  3. Įmaišykite prieskonius: Įdėkite tako prieskonių mišinį ir gerai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų. Kepkite dar 1 minutę, kol prieskoniai paskleis aromatą.
  4. Įpilkite pomidorus ir skystį: Įpilkite smulkintus pomidorus ir vandenį arba jautienos sultinį. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite 15-20 minučių, kol padažas sutirštės. Pagal skonį pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
  5. Pašildykite tortilijas: Kol faršas troškinasi, pašildykite tortilijas. Galite tai padaryti keptuvėje, ant grilio arba mikrobangų krosnelėje. Pašildytos tortilijos bus minkštesnės ir lengviau sulenkiamos.
  6. Surinkite takus: Ant kiekvienos tortilijos dėkite po kelis šaukštus faršo įdaro. Pridėkite norimus įdarus: susmulkintas salotas, pjaustytus pomidorus, tarkuotą sūrį, grietinę, avokado gabaliukus ir salsą.
  7. Patiekite: Patiekite takus iškart su žaliosios citrinos skiltelėmis.

Tako Prieskonių Mišinys – Pasigaminkite Patys!

Nors prekybos centruose galima rasti jau paruoštų tako prieskonių mišinių, pasigaminti juos patiems yra ne tik pigiau, bet ir leidžia kontroliuoti ingredientų kokybę ir skonį. Štai pagrindinis tako prieskonių mišinio receptas:

Ingredientai:

  • 2 šaukštai čili miltelių
  • 1 šaukštas malto kmyninio kumino
  • 1 šaukštas paprikos miltelių
  • 1/2 šaukšto džiovinto raudonėlio
  • 1/4 šaukšto kajeno pipirų (nebūtina, jei norite mažiau aštrumo)
  • 1/4 šaukšto česnako miltelių
  • 1/4 šaukšto svogūnų miltelių
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1/4 šaukštelio juodųjų pipirų

Paruošimas:

Visus ingredientus sumaišykite mažame dubenyje. Laikykite sandariame indelyje tamsioje, vėsioje vietoje. Šis mišinys yra pakankamas maždaug 1 kg faršo pagardinti.

Įvairūs Tako Įdarai ir Padažai

Takų grožis slypi jų universalume. Štai keletas idėjų, kaip paįvairinti takus su faršu:

Įdarai:

  • Pupelės: Juodosios pupelės, pupelės iš skardinės arba naminės pupelės suteikia takams tekstūros ir sotumo.
  • Ryžiai: Meksikietiški ryžiai arba paprasti virti ryžiai puikiai tinka kaip pagrindas po faršu.
  • Kukurūzai: Švieži arba konservuoti kukurūzai suteikia saldumo ir traškumo.
  • Marinuoti svogūnai: Raudonieji svogūnai, marinuoti acte su cukrumi ir druska, suteikia aštrumo ir rūgštumo.
  • Chipotle pipirai: Smulkiai supjaustyti chipotle pipirai suteikia dūminio skonio ir aštrumo.

Padažai:

  • Salsa: Klasikinė pomidorų salsa, mango salsa, ananasų salsa – pasirinkimas priklauso nuo jūsų skonio.
  • Gvakamolė: Avokadų, svogūnų, pomidorų, žaliosios citrinos sulčių ir kalendrų mišinys.
  • Aštrus padažas: Tabasco, sriracha arba bet kuris kitas jūsų mėgstamas aštrus padažas.
  • Čipotlės majonezas: Majonezas, sumaišytas su chipotle pipirų padažu.

Tako su Faršu Variantai

Štai keletas įdomių tako su faršu receptų variantų:

Tako Salotos

Jei norite lengvesnio varianto, galite pasigaminti tako salotas. Vietoj tortilijų naudokite salotų pagrindą ir dėkite visus tuos pačius įdarus ir padažus. Galite pridėti traškių tortilijų gabaliukų.

Tako Dubenėliai

Tako dubenėliai – tai puikus būdas patiekti takus be tortilijų. Į dubenėlį dėkite ryžius, faršą, pupeles, daržoves ir padažus. Tai patogu valgyti ir puikiai tinka pietums į darbą.

Tako Kepsnys

Šis patiekalas puikiai tinka vakarėliams. Ant didelio padėklo dėkite keptą faršą, o aplinkui sudėliokite visus įdarus ir padažus. Tegul kiekvienas susikuria savo taką.

Patarimai, Kaip Pasigaminti Tobulus Takus su Faršu

  • Naudokite kokybišką faršą: Geriausia naudoti jautienos faršą su mažesniu riebalų kiekiu, kad takai nebūtų per riebūs.
  • Neperkepkite faršo: Perkeptas faršas bus sausas ir kietas. Kepkite tik tol, kol jis taps rudas.
  • Pagardinkite faršą drąsiai: Nebijokite naudoti daug prieskonių, kad faršas būtų skanus ir aromatingas.
  • Pašildykite tortilijas: Pašildytos tortilijos bus minkštesnės ir lengviau sulenkiamos.
  • Naudokite įvairius įdarus: Kuo daugiau įdarų, tuo skanesni takai!
  • Patiekite takus iškart: Takai skaniausi, kai yra šviežiai pagaminti.

Išvados

Takai su faršu – tai puikus patiekalas, kuris tinka bet kokiai progai. Jie yra lengvai pagaminami, universalūs ir labai skanūs. Išbandykite įvairius receptus, įdarus ir padažus, kad atrastumėte savo mėgstamiausią tako variantą. Skanaus!