Kai užsuka svečiai, norisi juos pavaišinti gardžiu, bet per daug neapsunkinančiu skrandžio maistu. Alyvuogės - tinkamiausias užkandis prie sūrio. O pasimarinuoti jų galite ir patys. Siūlome laiko patikrintus receptus.
Kodėl Verta Marinuoti Alyvuoges?
Marinuotos alyvuogės - tai skanus, greitai paruošiamas užkandis, tinkantis tiek kasdienai, tiek ant vaišių stalo svečiams. Alyvuogės yra ne tik skanios, bet ir vertinamos dėl savo sveikatai naudingų savybių - jos turtingos antioksidantais ir sveikaisiais riebalais. Jei alyvuogių nemėgstate, pabandykite jas marinuoti patys - skonis gali maloniai nustebinti.
Receptas Nr. 1: Klasikinės Marinuotos Alyvuogės su Citrina, Česnaku ir Žolelėmis
Tai lengvai pagaminamas užkandis. Pasiruoškite produktus ir 500 ml talpos stiklainį užsukamu dangteliu (arba kitą 500 ml talpos hermetišką indą) - į jį sluoksniuokite alyvuoges su marinato ingredientais: stenkitės, kad ant kiekvieno sluoksnio alyvuogių būtų vienodas sluoksnis citrinų žievelės, smulkinto česnako, žolelių, jei naudosite - smulkintų aitriųjų pipirų. Sudėję pirmuosius sluoksnius įdėkite lauro lapą. Sudėję visus sluoksnius ant viršaus iš lėto užpilkite šviežiai spaustas citrinos sultis - kad jos nubėgtų per visus sluoksnius.
Taip pat lėtai pilkite alyvuogių aliejų tol, kol jis visiškai apsems alyvuoges. Priklausomai nuo alyvuogių dydžio ir pasirinkto indo, gali prireikti viso alyvuogių aliejaus kiekio arba kiek mažiau. Palikite alyvuoges marinuotis: sandariai uždarytą stiklainį įdėkite į šaldytuvą mažiausiai 48 valandoms. Marinuotos alyvuogės beveik paruoštos, tereikia palaukti kol galėsite ragauti!
Prieš patiekiant: alyvuoges iš šaldytuvo išimkite likus 2 valandoms iki valgymo, kad jos sušiltų iki kambario temperatūros.
Citrusinių vaisių, šviežių žolelių ir česnako derinys yra vienas mėgstamiausių. Be to, galima improvizuoti! Šviežias žoleles galite keisti džiovintomis, kartu su citrina naudoti apelsiną, sumažinti česnako kiekį ir pan.
Receptas Nr. 2: Saldžiarūgštės Marinuotos Alyvuogės
Šis marinuotų alyvuogių receptas yra paprastas, greitas ir nereikalauja jokių įmantrių ingredientų.
Ingredientai:
- 200-300 g alyvuogių (juodų, žalių arba mišrių)
- 1 valg. š. medaus
- Apie 30 ml sojų padažo
- 2-3 skiltelių česnako
- Žiupsnelio druskos ir pipirų
- Provanso žolelių pagal skonį
Gaminimo Eiga:
- Česnaką smulkiai sukapokite arba išspauskite.
- Sumaišykite medų, sojų padažą, česnaką. Pagardinkite druska, pipirais ir Provanso žolelėmis.
- Alyvuoges apliekite marinatu, gerai išmaišykite.
- Leiskite pasimarinuoti bent 1-2 valandas - kuo ilgiau, tuo skonis intensyvesnis.
Patiekite vienas arba su sūrių rinkiniu. Skanaus!
Receptas Nr. 3: Alyvuogės Sūrio Marinate
Visgi tinkamas marinatas gali pakeisti nuomonę apie alyvuoges.
Reikia:
- 100 g žaliųjų alyvuogių
- 50 g tarkuoto kietojo sūrio
- 1 skiltelės česnako
- Kelių rozmarino lapelių
- 50 ml alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
- Į trintuvo indą sudėkite sūrį, česnaką, rozmariną, supilkite aliejų. Viską sutrinkite kartu.
- Alyvuoges sudėkite į sūrio marinatą ir palikite mažiausiai pusvalandžiui.
Skanaus!
Patarimai ir Gudrybės
Pasak kulinarų, marinuoti alyvuoges galima viskuo, ko turite savo virtuvėje: žolelėmis, česnakais, citrina ir pan. Sudėkite alyvuoges į stiklainį, skirtą marinuotis, suberkite česnaką ir aitriąją papriką, įdėkite supjaustytą smulkiais gabalėliais apelsiną, čiobrelius, lauro lapą.
Alyvuogės ir Vaikystės Skonis
Tyrimai rodo, jog apie dvidešimtuosius gyvenimo pradeda keistis skonio receptoriai, todėl nustatyta, kad vidutiniškai prireikia 22-ejų gyvenimo metų, jog galėtume pradėti mėgti „suaugusiųjų“ maisto produktus, tokius kaip alyvuogės ar ančiuviai ir mėgautis neįprastais ir sudėtingesniais skoniais.