Burokėlis - nuostabi daržovė, turinti daug naudos sveikatai. LRT TELEVIZIJOS kulinarijos laidoje „Beatos virtuvė“ Beata Nicholson prisipažįsta meilę burokėliui ir pabrėžia, kad tai - pati nuostabiausia mūsų šalyje auganti daržovė. Lietuviai turi gausybę mitų, susijusių su burokėliais virtuvėje. „Tai kažkas užtrunka kelias valandas, tai kažkas net tris dienas. Tokio mito prisiklausę skubame pirkti jau išvirtus burokėlius parduotuvėje“, - pastebi B. Nicholson. Kitas gajus mitas, kad nevalia valgyti žalio burokėlio. „Jei patalpinu kažkur socialinėje erdvėje receptą su burokėliais, tai iškart pasipila klausimai: jis žalias ar virtas? Ką? Žalias?! Taip, žalias burokėlis yra skanus ir maistingas, - patikina šeimininkė. - Valgyti žalius burokėlius yra labai sveika.
Šiame straipsnyje aptarsime, kaip pasigaminti skanius ir sveikus keptus burokėlių pirštelius namuose. Taip pat pateiksime patarimų, kaip kepti žuvies pirštelius orkaitėje, kad jie būtų traškūs ir mažiau riebūs.
Žuvies Piršteliai Orkaitėje: Traškumas ir Nauda
Šaldyti žuvies piršteliai paprastai kepami aliejuje. Taip jie gražiai apskrunda, be to, įgauna taip geidžiamo traškumo. Tačiau toks čirškinimas aliejuje turi ir tamsiąją pusę: nori nenori džiūvėsėliams teks pamirkti riebaluose. Variantas - pirštelius kepti orkaitėje. Jis tikrai laimi, jei norite liesesnio produkto, o išvaizda ir skonis nenukenčia.
Receptas: Žuvies Piršteliai Orkaitėje
Ingredientai:
- Žuvies filė
- Miltai
- Kiaušiniai
- Džiūvėsėliai
- Petražolės
- Citrinos žievelė
- Druska
Gaminimo Eiga:
- Filė supjaustykite 2-3 centimetrų pločio lazdelėmis. Pabarstykite druska.
- Į vieną lėkštę suberkite miltus, į kitą supilkite išplaktą kiaušinį, o į trečią suberkite džiūvėsėlius, sumaišytus su petražolėmis ir citrinų žievelėmis.
- Žuvų pirštelius apvoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.
- Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi, apvoliokite, kad paviršių tolygiai padengtų plonas sluoksnis aliejaus, ir apie 12 minučių kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių.
Kukurūzų Dribsniuose Keptos Vištienos Piršteliai
Ingredientai:
- Vištienos filė
- Kefyras
- Sojų padažas
- Kukurūzų dribsniai
- Aliejus
Gaminimo Eiga:
- Mėsą supjaustykite stambokais šiaudeliais, sudėkite į dubenį ir užpilkite kefyru, sumaišytu su sojų padažu. Uždenkite ir palaikykite šaldytuve ne mažiau kaip 4 val.
- Iš marinato ištrauktus vištienos gabaliukus pavoliokite dribsniuose, sudėkite į riebalais pateptą skardą, apšlakstykite aliejumi ir maždaug 45 min.
Veršienos Piršteliai Orkaitėje
Ingredientai:
- Veršienos faršas
- Kiaušinis
- Bulvė
- Svogūnas
- Prieskoniai
Gaminimo Eiga:
- Veršienos faršą sumaišykite su kiaušiniu, smulkiai tarkuota bulve, tarkuotu svogūnu, pagardinkite pipirais, druska, gerai išmaišykite ir formuokite pailgus pirštelius.
- Sudėkite pirštelius į aliejumi pašlakstytą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15-20 minučių.
Bulvių Piršteliai
Ingredientai:
- Bulvės
- Sviestas
- Kiaušiniai
- Miltai
- Džiūvėsėliai
Gaminimo Eiga:
- Į dar karštą košę įmaišykite sviesto, įmuškite trynius.
- Iš paruoštos košės drėgnomis rankomis formuokite plonus pirštelius, pavoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.
Padažai Prie Pirštelių
Agurkų Padažas
Ingredientai:
- Majonezas
- Jogurtas
- Grūdėtosios garstyčios
- Citrinos sultys
- Agurkai
- Kaparėliai
- Petražolės (nebūtinai)
Gaminimo Eiga:
- Majonezą sumaišykite su jogurtu, įmaišykite garstyčias, pagal skonį pasūdykite, įpilkite citrinų sulčių, suberkite smulkintus agurkus ir kaparėlius.
- Jeigu norite, galite įmaišyti kapotų petražolių. Šis padažas tinka prie silkės, mėsos, burokėlių.
Aštrus Padažas
Ingredientai:
- Brendis
- Raudonosios aitriosios paprikos milteliai
Gaminimo Eiga:
- Visus produktus sumaišykite, pagal skonį įberkite raudonosios aitriosios paprikos miltelių.
Svogūnų Padažas
Ingredientai:
- Agurkai
- Svogūnai
Gaminimo Eiga:
- Sumaišykite visus ingredientus ir skanaukite.
Krapų Padažas
Ingredientai:
- Krapai
Gaminimo Eiga:
- Sumaišykite visus produktus ir pagardinkite druska bei pipirais. Patiekite šaltą.
Piršteliai skanūs ir šilti, ir šalti. Prie jų tinka įvairiausios salotos, lengvas jogurtinis padažas.
Štai keletas padažų receptų, kurie puikiai tiks prie pirštelių:
Padažas | Ingredientai | Aprašymas |
---|---|---|
Agurkų | Majonezas, jogurtas, garstyčios, citrinos sultys, agurkai, kaparėliai | Gaivus ir lengvas padažas |
Aštrus | Brendis, aitrioji paprika | Suteikia patiekalui aštrumo |
Svogūnų | Agurkai, svogūnai | Paprastas ir skanus padažas |
Krapų | Krapai | Gaivus ir aromatingas padažas |
Tikimės, kad šis straipsnis padės jums pasigaminti skanius ir sveikus keptus burokėlių ar kitokius pirštelius namuose. Skanaus!