Rūgštynės - tai ne tik pavasario daržo svečias, bet ir puikus vitaminų šaltinis, kurį galime išsaugoti visam žiemai. Tačiau rūgštynes mėgstame ne tik dėl jų teikiamos naudos - iš jų galima paruošti puikių patiekalų, ir pirmiausia - sriubą, kurią lietuviai mėgo nuo seno. Be to, rūgštynės puikiai tinka ir šaltai sriubai gaminti, dėti į kokteilius.
Dabar - pats rūgštynių metas, tad ne vienam kirba mintis: kaip paruošti rūgštynes žiemai? Lengviausias būdas išsaugoti rūgštynes žiemai - jas užšaldyti.
Rūgštynių nauda ir savybės
Rūgštynė yra vertinga lapinė daržovė. Rūgštynė yra turtingas vitaminų A, C ir kalio šaltinis. Be to, jos padeda stiprinti imuninę sistemą ir turi antioksidacinių savybių. Jaunuose lapuose yra daugiau obuolių bei citrinos rūgšties, o pradėjus augti žiedstiebiams šių rūgščių mažėja, daugiau kaupiasi rūgštynių (oksalo) rūgšties - iki 0,7 proc., kuri yra žalinga žmogaus sveikatai.
Špinatinės rūgštynės (Rumex patientia L.) rūgtinių (Polygonaceae Lindl.) šeimos daugiamečiai žoliniai augalai. Šios ankstyvos pavasarinės daržovės yra vertingesnės už mums įprastas valgomąsias rūgštynes, nes turi mažai oksalo rūgšties ir daugiau negu dvigubai 115-200 mg % vitamino C.
Rūgštynės gydo žaizdas, opas bei bėrimus, anginą, malšina gausų kraujavimą ir dantų skausmą. Dėl didelio kiekio veikliųjų medžiagų ir vitamino C rūgštynė yra puikus vaistas nuo skorbuto. Taip pat rūgštynė gerina apetitą, valo kraują, šalina iš organizmo skysčius. Rūgštynės yra naudingos žmonėms, dirbantiems su radioaktyvaisiais elementais, ypatingai stroncio izotopais.
Rūgštynių auginimas
Auginimo sąlygoms rūgštynės nereiklios. Gerai silpnai rūgščioje, gerai įdirbtoje, drėgnoje, bet neužmirkusioje humusingoje priemolio dirvoje. Svarbu, kad dirva nebūtų piktžolėta. Vienoje vietoje jos auginamos 3-4 metus, auginant toje pačioje vietoje ilgiau, pradeda smulkėti lapai.
Špinatinių rūgštynių auginimui tinka drėgnesnė dirva ir ypač puveningas priemolio, neutralios reakcijos, dirvožemis. Špinatinės rūgštynės išauga iki 80-150 cm aukščio (žydėjimo metu), stambiais, iki 50 cm ilgio, lapais.
Kaip paruošti rūgštynes žiemai?
Prieš konservuojant, rugštynes reikia kruopščiai nuplauti ir nusausinti. Rekomenduojama naudoti tik jaunus, sveikus lapus, nes jie yra maistingesni ir mažiau skysti.
Pakalbinome dvi šeimininkes, kurios pasidalijo skirtingomis idėjomis:
Šaldytos rūgštynės
Vilnietė Jolanta teigė dar prieš keletą metų atradusi rūgštynių šaldymą - šis metodas jai taip patiko, kad daugiau rūgštynių nebekonservuoja. "Žinoma, daug kas priklauso ir nuo vietos šaldiklyje. Tačiau jos turint tikrai rekomenduoju užsišaldyti rūgštynių - jų skonis ir kvapas kaip šviežių. Be to, rūgštynių ruošimas šaldymui neatima daug laiko", - sakė vilnietė.
Sausą dieną surinktas rūgštynes ji nuplauna ir gerai nusausina. Šio žingsnio Jolanta rekomenduoja nepraleisti - jeigu šaldysite šlapias, lapeliai subliūkš, pavirs koše. Po to moteris pasiruošia šaldymo maišelius, maistinės plėvelės ar folijos lapus, į juos deda arba suvynioja tiek rūgštynių, kiek reikėtų sriubai išvirti. Sandariai užspaudžia ir deda į šaldiklį.
- Nuplaukite rūgštynes, išrūšiuokite ir nusausinkite.
- Supjaustykite kaip barščiams.
- Smulkiai supjaustykite, sudėkite į maišelius ir į šaldiklį.
"Tai geriausias būdas, kurį atradau. Žiemai rūgštynių lengva pasigaminti, o žiemą jos yra dievo dovana - galite gaminti barščius, sriubą ar pyragus su žaliu įdaru, ką tik norite", - sakė Jolanta.
Konservuotos rūgštynės
Kaunietė Irena pasakojo jau daug metų konservuojanti rūgštynes: nuplautas supjausto, deda į puodą, užpila šiek tiek vandens ir paverda, kol rūgštynės pakeičia spalvą. „Galima įdėti šiek tiek druskos, tačiau ir be jos rūgštynės laikosi kuo puikiausiai. Tuomet jas sudedu į stiklainėlius, uždarau ir nešu į rūsį“, - pasakojo Irena. Taip paruoštos rūgštynės, pasak jos, tinka sriuboms.
- Sterilizuokite stiklainius ir dangtelius.
- Užpilkite stiklainius verdančiu vandeniu, uždenkite ir 3-4 min. pastatykite į puodą su karštu vandeniu.
- Sudėkite rūgštynes į stiklainius - sandariai ir iki pat viršaus.
Sūdytos rūgštynės
Norint išsaugoti šviežesnį rūgštynių skonį Irena siūlo kitokį metodą, nekaitinant rūgštynių - sūdytas rūgštynes. Jas reikia supjaustyti, berti druskos, pagniaužyti rankomis, kol atsiranda skysčio, dėti į stiklainėlius ir gerai suspausti.
Nuo rūgštynių ir druskos atsiranda pakankamai skysčio. Pridėjus stiklainėlį pilną ant viršaus užpilti skysčio, apibarstyti druska ir uždaryti. Taip paruoštas rūgštynes reikėtų laikyti rūsyje. „Sūdytos rūgštynės labiau kvapnios, negu virtos, tačiau jose daugiau druskos. Verdant sriubą reikėtų tai įvertinti“, - patarė šeimininkė.
Marinuotos rūgštynės
Marinuotos rūgštynės yra dar vienas būdas išsaugoti šį skanų ir sveiką augalą žiemai. Marinavimui jums reikės acto, vandens, cukraus, druskos ir norimų prieskonių, pvz., lauro lapų, pipirų žirnelių. Visus ingredientus užvirkite, įdėkite paruoštas rūgštynes į sterilizuotus stiklainius ir užpilkite karštu marinatu.
- Paruoškite marinatą: sumaišykite vandenį, druską ir actą.
- Į puodą supilkite vandenį, leiskite užvirti, sudėkite susmulkintas rūgštynes.
- Sudėkite rūgštynes į stiklainius - sandariai ir iki pat viršaus.
Džiovintos rūgštynės
Rugštynes taip pat galima džiovinti. Džiovintos rugštynes galima laikyti ilgą laiką ir naudoti kaip prieskonį ar arbatą.
Ką skanaus galite paruošti iš rūgštynių?
Iš jaunų rūgštynių lapų galima pagaminti skanias salotas bei išvirti vitaminingą sriubą. Švieži, švelnūs lapai naudojami salotoms, šaltibarščiams, sriuboms, marinatams bei padažams ruošti. Į rūgštynių lapus įvyniojami didkepsniai. Jos lapus galima dėti į varškę ir daržovių valgius- suteikia rūgštaus skonio.
Rūgštynėmis ir špinatais tinka gardinti omletą, picą, daržovių apkepą, įvairius šaltus bei karštus padažus (ypač tiekiamus su paukštiena ir žuvimi). Šiais maistingais lapeliais galima įdaryti virtinius, lietinius, užkandžiui skirtus pyragėlius. Kadangi bet kokius žalumynus sveikiau valgyti šviežius, stenkitės kuo dažniau mėgautis rūgštynėmis ar špinatais paįvairintomis šviežių daržovių bei prieskoninių žolelių salotomis.