pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Žąsų taukai: panaudojimas, savybės ir nauda

Žąsų taukai turi senas naudojimo tradicijas tiek kulinarijoje, tiek natūralioje medicinoje. Dėl savo sudėties jie vertinami dėl daugelio sveikatą stiprinančių savybių. Žąsų taukai laikomi vienais sveikiausių gyvūninių riebalų, juose yra tokių maistinių medžiagų kaip vitaminai A, E, B grupės vitaminai, magnis, fosforas, kalis, cinkas, geležis ir visos nepakeičiamosios aminorūgštys.

Žąsų taukų nauda sveikatai

Jo vartojimas siejamas su daugybe sveikatai naudingų savybių, tarp kurių - imuniteto stiprinimas, kosulio, gerklės, raumenų, sąnarių skausmo malšinimas, taip pat pagalba sprendžiant odos problemas. Ekspertai atkreipia dėmesį į žąsų taukuose esančias nesočiąsias riebalų rūgštis, kurios gali prisidėti prie cholesterolio kiekio mažinimo. Tačiau produkte yra ir sočiųjų riebalų rūgščių, kurios savo ruožtu neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, todėl reikia atlikti daugiau žąsų taukų tyrimų, kad būtų galima nustatyti, ar jie iš tiesų yra svarbus ir būtinas mitybos komponentas, ar nebūtinai.

Žąsų taukai liaudies medicinoje

„Žąsų taukai medicinoje naudojami kosuliui, slogai, įvairiems peršalimo simptomams malšinti“, - sako Janine Christmas, Cape Breton universiteto mokslininkė. Sergantys reumatu gali sąnarius išsitepti žąsų taukų tepalu. Įtrinus žąsų taukais krūtinę ir nugarą, palengvėja kosulys. Taip pat galite ištirpinti žąsų taukus karštame piene ir į mišinį įpilti medaus. Tai turėtų padėti nuo peršalimo ir dažniausiai geriama prieš miegą. Savo ruožtu sergant bronchitu šaukštelis žąsų taukų ištirpinamas pusėje stiklinės šilto pieno ir įdedamas šaukštelis medaus. Žąsų taukai dėl savo šildančių, raminančių ir skausmą mažinančių savybių taip pat buvo naudojami venų varikozei ir voratinklinėms venoms gydyti.

Žąsų taukai kosmetikoje

Žąsų taukai taip pat naudojami kosmetikoje. Jais trinkite skaudamas kūno vietas, įtrūkusią kojų ir rankų odą, pleiskanojančias ir sutrūkinėjusias lūpas. Net ir per pačius stipriausius šalčius nenušalsite, jei prieš eidami į lauką atviras kūno vietas patepsite plonu žąsų taukų sluoksniu. Jais galima tepti ir nušalusias vietas.

Kaip vartoti žąsų taukus?

Tradicinis lašinių naudojimas apima tiek išorinį, tiek vidinį naudojimą. Juos galima tepti lokaliai tepant krūtinę, nugarą ar pėdas arba vartoti per burną, pridėjus į šiltą pieną su medumi. Tačiau, nors toks naminis gydymas žąsų taukais kartais laikomas pagalbine priemone gydant peršalimo ligas, dėl rimtesnių simptomų, pavyzdžiui, didelio karščiavimo ar dusulio, būtina kreiptis į gydytoją.

Aut. Iš taukų pasigaminti vaistai greitai genda, todėl juos reikia laikyti šaldytuve ir nemaišyti iškart didelio jų kiekio. Mūsų senolių rūsiuose visada buvo įvairių rūšių lydytų taukų: kiaulių, žąsų, barsukų, zuikių. Ligoms gydyti juos naudodavo ir grynus, ir sumaišytus su medumi, bičių pikiu, geltonuoju vašku, svogūnais, terpentinu bei vaistažolėmis. Iš taukų paruošti tepalai greitai įsigeria į odą, jos nedirgina, nes taukuose nėra jokių cheminių medžiagų. Tik verta atminti, kad pasigaminti vaistai su taukais greitai genda, todėl juos reikia laikyti šaldytuve, be to, neverta iškart gaminti didelio jų kiekio.

Žąsų taukai kulinarijoje

Žąsų taukai sėkmingai naudojami virtuvėje - ne tik kepti, bet ir kaip daugelio patiekalų pagardinimas ar užtepas ant duonos. Be atsparumo aukštai temperatūrai, žąsų taukuose gausu daug vertingų medžiagų, todėl jie laikomi vienais sveikiausių gyvulinių riebalų. Jų bijoti nereikia. Šie taukai pilni neprisotintų riebalų, todėl juos vartoti kur kas sveikiau, nei sviestą ar kiaulienos taukus. Tiesiog vartokite juos kaip sviestą, tik laikyti patarčiau šaldytuve, nes kambario temperatūroje jie sunkiai stingsta.

Receptai su žąsų taukais

  • Labai skanu tepti juos ant duonos ir taip valgyti su trupučiu šviežiai maltų pipirų.
  • Šiuose taukuose ką nors kepti - vienas malonumas. Skirtingai nuo aliejaus, jie ima rūkti aukštesnėje temperatūroje, todėl produktai juose apskrunda kur kas greičiau ir gražiau.
  • Norite keptų bulvių, kokių nevalgėte gyvenime? Apvirkite jas, kai bus maždaug du trečdalius išvirusios, apkepkite taukuose kartu su žiupsniu čiobrelių bei traiškyta skiltele česnako ir pateikite su troškintais kopūstais.
  • Į bulvių košę vietoj sviesto įmaišykite šaukštą žąsų taukų.
  • Išsikepkite šiuose taukuose paprasčiausią kiaušinienę, omletą - garantuoju, skonio skirtumą tikrai pajusite.

Rizotas su žąsų taukais

Kai užsimanysite rizoto, pamėginkite taip: porą vištienos krūtinėlių supjaustykite nedideliais kubeliais ir žąsies taukuose iki rusvumo paskrudinkite ant gana didelės ugnies. Mėsą išimkite ir ten sudėkite gerą saują pievagrybių, pjaustytų griežinėliais, įmeskite dar šaukštą taukų ir skrudinkite, kol grybai taps rusvi ir ims kvepėti, tada juos išimkite. Nedidelę saujelę džiovintų baravykų atmirkykite užpylę nedideliu kiekiu verdančio vandens. Kol mirksta, toje pačioje keptuvėje išlydykite dar gabalėlį žąsies taukų ir juose pakepinkite pusę smulkiai pjaustyto svogūno, kol suminkštės. Tada suberkite smulkiai kapotą česnako skiltelę ir apie šimtą gramų Arborio ryžių. Viską pakepkite porą minučių, kad ryžiai pasidengtų riebalų sluoksniu. Suberkite sukapotus baravykus kartu su vandeniu, kuriame jie mirko (atsargiai, nepripilkite smėlio kruopelių, kurių galėjo likti mirkant grybus). Tuo metu greta nedideliame indelyje užvirinkite vištienos sultinio. Jo reikės nedaug, gal pusantros dviejų stiklinių, priklausomai nuo to, kokio tirštumo rizotą mėgstate. Po truputį samčiu pilkite verdantį sultinį į ryžius ir vis pamaišydami stebėkite. Kai tik susigers, pilkite dar samtelį. Ryžiai išvirs maždaug per 20 minučių, pabaigoje pasūdykite.

Žąsų kepenėlių paštetas

O jeigu norite pasidaryti ką nors panašaus į žąsų kepenėlių paštetą ir nejausti sąžinės graužimo dėl niekams išleisto milijono pinigų, pamėginkite tokį receptą. Paimkite apie 300 g šviežių vištų kepenėlių, nupjaustykite nuo jų visas gyslas, riebalus ir visa kita, sudėkite į dubenį, užpilkite brendžiu, kad šiek tiek apsemtų, ir palikite valandai ar porai. Tada keptuvėje įkaitinkite žąsų taukų ir juose greitai apkepinkite nusausintas kepenėles. Jų paviršius paruduos, bet vidus turi išlikti vis dar šiek tiek rožinis. Smulkiai supjaustykite porą trejetą šalotų ir pakepinkite juos taukuose, kol taps skaidrūs, bet dar nepradės ruduoti. Toliau vyks procesas, šiek tiek primenantis majonezo gamybą. Į smulkintuvą sumeskite kepenėles su šalotais bei česnakais ir kuo smulkiau viską sumalkite. Išlydykite apie šimtą gramų sviesto ir apie du šimtus gramų žąsų taukų. Taip, tai atrodo kaip siaubingai didelis kiekis, bet patikėkite, taip reikia, riebalų turi būti maždaug tiek pat, kiek kepenėlių. Įjunkite smulkintuvą ir po truputį pilkite riebalus. Išsimaišė - pilkite dar ir dar, kol supilsite viską, ir pašteto konsistencija taps švelni kreminė. Įmaišykite porą šaukštų grietinėlės, pasūdykite ir papipirinkite kiek daugiau nei įprastai. Jeigu netyčia turite užsilikusį triufelį, konservuotą konjake, supjaustykite jį ir sumeskite kartu šliūkštelėdami šiek tiek skysčio, kuriame jis mirko. Jeigu triufeliai šiais metais neužderėjo, puikiai tiks atmirkyti džiovinti baravykai. Dar vietoj triufelių galima įpilti šiek tiek triufelių skonio aliejaus, taip pat išeina neblogai ir pakankamai nebrangiai. Viską dar kartą gerai permalkite, per smulku tikrai nebus. Tada sudėkite viską į nedidelius keraminius indelius ir atšaldykite, kol sustings. Jeigu norite šiek tiek įmantriau, galite daryti šitaip: kai atšals, pašteto paviršių pabarstykite plonu sluoksniu cukraus ir padeginkite karamelizatoriumi, kaip krembriulė, kol cukrus ištirps (tik kad nesudegtų). Pateikite kartu su plonyčiu griežinėliu skrudinto batono ir šaukšteliu kriaušių uogienės su bruknėmis. Čia tiks saldesnis vynas, tarkime, Tokaj, ar baltasis Bordeaux. Skoniu paštetas nėra lygiai toks pats kaip iš fuagra, bet jį labai primena. Kai ragausite, prisiminkite - delikatesai nebūtinai turi kainuoti milijonus.

Apribojimai ir kontraindikacijos

Nepaisant galimos naudos, žąsų taukai nėra be rizikos. Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms, turintiems antsvorio, taip pat sergantiems kepenų ar kasos ligomis reikėtų būti ypač atsargiems.