Nuostabiai pavykstantis bulvių apkepas su vištiena, morkomis, pievagrybiais ir sūriu. Visai nedaug ingredientų, o jie dar ir visiškai paprasti, randami daugelio žmonių virtuvėje. Pamaitinsite visą savo šeimą, visi liks sotūs ir laimingi. :) Šį kartą noriu rekomenduoti itin skanią vištienos užkepėlę.
Labai mėgstu įvairias užkepėles. Jau ganėtinai seniai nebuvau valgiusi ir pasigaminusi jokios apkepėlės. O tikrai be reikalo, nes tai ne tik paprastai ir lengvai paruošiamas patiekalas, bet dar ir koks gardus! Žinau, kad visiems būna dienų, kai tenka pagalvoti ką gaminti vakarienei arba pietums.
Šiandien su Jumis labai noriu pasidalinti itin pamėgtu sočiu patiekalu, kai vištiena su bulvėmis yra iškeptos orkaitėje. Kartais iš visiškai paprastų ingredientų yra įmanoma sukurti tikrai labai skanią vakarienę. Būtent tokia yra ši bulvių užkepėlė su vištiena, paprikomis, grietinėle ir mocarelos sūriu.
Puikus tokio patiekalo pavyzdys - skanus apkepas su vištiena ir pievagrybiais. Ne veltui pievagrybiai tapo populiariausiais grybais kulinarijoje. Juose nuodingų medžiagų praktiškai nėra, o lyginant su kitais grybais, jie yra labiau saugesni.
Ingredientai
- Vištienos filė: ~500 gramų (arba 350 g)
- Bulvės: 7 (didesnės) arba 400 g
- Morkos: 1-2
- Pievagrybiai: 8 arba 120 g
- Fermentinis sūris: tiek, kad apdengtų apkepo viršų (arba 70 g kietojo sūrio užpilui)
- Svogūnai: 1/2 galvos (jei naudojate ingredientus vištienos ir pievagrybių apkepui)
- Kiaušiniai - 4 vnt. (užpilui)
- Grietinė 20% - 2 v.š. (užpilui)
- Krapai - 2 šakelės (užpilui)
- Petražolės - 2 šakelės (užpilui)
- Miltai: 2 valg. šaukštai (jei naudojate grietinėlės padažą)
- Alyvuogių aliejus - 1 a.š.
- Aliejus: šlakelis
- Vanduo: šlakelis
- Mėgstami prieskoniai (naudoti prieskonių mišinys bulvėmis, karis, vištienos prieskoniai, viduržemio jūros prieskonių mišinys, bazilikas ir pipirai)
- Druska - 1/4 šaukštelio
- Malta paprika - 1 a.š.
Recepto paruošimas
- Iš pradžių vištieną supjaustykite kubeliais bei kaip reikiant pabarstykite prieskoniais (vištienos prieskoniais, viduržemio jūros prieskonių mišiniu, bazilikais bei pipirais), užpilkite šlakelį aliejaus bei palikite pasimarinuoti.
- Kol prieskoniai “gėriasi“ į vištieną, nuskuskite ir griežinėliais supjaustykite bulves bei apibarstykite bulvių prieskoniais ir kariu (jo irgi nepagailėkite). Bulves gana smulkiai supjaustykite.
- Tuomet “burokinės“ tarkos pagalba sutarkuokite morkas, griežinėliais supjaustykite pievagrybius.
- Kai jau viskas yra paruošta, į kepimo indą dėkite eilę bulvių, eilę morkų, eilę pievagrybių. Ant jų sudėkite visą vištieną. Po to - eilė pievagrybių, eilė morkų bei eilė bulvių.
- Tada visą šį gėrį dėkite į 200 iki laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę bei kepkite apie 75 minutes. Įpusėjus kepimui į indą įpilkite šiek tiek vandens, kad viskas dar kiek ir pasitroškintų. Beje, garuojant vandeniui kiek greičiau iškepa viršutinis bulvių sluoksnis.
- Į kepimo pabaigą viską apibarstykite su fermentiniu sūriu.
Alternatyvus gaminimo būdas
- Supjaustykite bulves ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. (Pilnai iškepti neturi, turi gražiai apskrusti.)
- Vištieną smulkiai supjaustykite ir sudėkite į keptuvę kepti. Pagardinkite druska, pipirais, džiovintais čiobreliais, išspaustu česnaku.
- Kai vištiena ims skrusti, suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir stambiau pjaustytus pievagrybius.
- Kepkite dar 5-6 minutes.
- Vištieną sumaišykite su bulvėmis ir suberkite viską į kepimo indą.
- Užpilkite grietinėlės, pagardintos druska ir pipirais, ir pabarstykite fermentiniu sūriu.
Apkepo paruošimas (su kiaušinių užpilu)
- Vištienos filė supjaustykite mažais kubeliais. Lygiai taip pat supjaustykite nuskustas bulves. Grybus supjaustykite plonais griežinėliais. Smulkiai supjaustykite nuluptą svogūną.
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite susmulkintą svogūną, o po 2-3 minučių - susmulkintą vištienos filė. Kepkite maišydami 5-7 minutes, tada suberkite susmulkintus grybus ir pagal skonį pasūdykite. Išmaišykite ir kepkite, kol grybai iškeps.
- Šiuo metu giliame dubenyje pjaustytas bulves sumaišykite su paprika ir druska. Keptuvės turinį siųskite čia. Kruopščiai išmaišykite.
- Užpilui stambia tarka sutarkuokite sūrį. Smulkiai supjaustykite žalumynus.
- Giliame dubenyje sumaišykite kiaušinius su grietine. Sudėkite tarkuotą sūrį su smulkintais žalumynais. Kruopščiai išmaišykite.
- Vištienos, grybų ir bulvių mišinį sudėkite į kepimo indą. Ant viršaus tolygiai paskirstykite užpilą. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
Vištienos apkepą su pievagrybiais patiekite karštą kaip pagrindinį patiekalą. Malonų patiekalo skonį sukuria švelnios vištienos derinys su sodraus skonio pievagrybiais ir krakmolingomis bulvėmis.