pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Restoranas Valgyti Tamsoje: Koncepcija, Istorija ir Patirtys

Ar iš dyko buvimo, ar dėl šaunių rinkodaros idėjų pasaulyje apstu itin originaliomis koncepcijomis pasižyminčių restoranų. Susidomėjimo visame pasaulyje sulaukusi idėja - valgyti visiškoje tamsoje. Maisto nematant, sustiprėja kiti pojūčiai: skonio, kvapo, garso, aiškiau juntami prisilietimai.

Istorija ir Koncepcija

Pirmosios vakarienės tamsoje pradėtos organizuoti 1999 m. Ciuriche (Šveicarija). Iš čia tokių vakarienių idėja sparčiai populiarėjo tiek Europoje, tiek visame pasaulyje - vakarienės pradėtos organizuoti Paryžiuje, Maskvoje, Berlyne, Prahoje, Honkonge, Niujorke, Kalifornijoje.

Vieni restoranai specializuojasi ir siūlo tik vakarienes tamsoje, kiti jas rengia kaip akcijas, kartą per savaitę ar klientams užsisakius. Lietuviškasis „Čagino“ restoranas, pirmąją vakarienę tamsoje surengęs lėšoms Lietuvos aklųjų ir silpnaregių draugijai rinkti, į vakarienes tamsoje kviečia kas antrą ketvirtadienį.

Kiek kitokiu pagrindu veikiantys kurčiųjų restoranai irgi plačiai paplitę: jų yra Prancūzijoje, Nepale, Rusijoje, Vietname, Malaizijoje, Egipte, Izraelyje ir kitur. Čia dirba ir socializuojasi kurtieji ir neprigirdintys asmenys.

Pojūčių Įtaka

Esminis „Wine in a dark“ degustacijų principas - aklinai užtemdytas kambarys, į kurį negali patekti net menkiausias šviesos spindulys. Būtent todėl dalyviai yra prašomi visus šviesą skleisti galinčius prietaisus palikti už jo ribų. Tamsoje prarandame vieną svarbiausių juslių - regą.

„Tamsoje prarandame vieną svarbiausių juslių - regą. Ragauti maisto akimis šiose degustacijose nepavyksta, tad tenka pasikliauti skoniu, lietimu, uosle ir netgi klausa. Praradus vieną juslę, kiti jutiminiai organai perduoda informaciją smegenims kur kas greičiau ir intensyviau, taip stengdamiesi kompensuoti prarastąjį pojūtį. Todėl tamsoje mūsų lietimas tampa jautresnis, skonis ir uoslė intensyvesni ir klausa aštresnė“, - teigia I.Martinkutė. Pasak jos, susikoncentruodami tik į ragaujamą asortimentą, klientai degustacijų metu neretai geriau užuodžia vyno aromatą, pajunta skirtingas sūrių konsistencijas ir išgirsta išskirtinį jų traškesį.

Patirtys Lietuvoje

Vakarieniavimas tamsoje Lietuvoje prasidėjo 2013 m., o renginiui susilaukus sėkmės idėja buvo pristatyta ir Latvijos, Estijos, Suomijos bei Lenkijos auditorijoms. Lietuvoje vakarienės tamsoje patirtį prieš 4 metus pirmieji galėjo išbandyti vilniečiai - restorane „Čaginas“ buvo pradėti organizuoti vakarienės tamsoje renginiai. Šią vasarą restoranas „Monte Cristo Cafe“ Klaipėdoje taip pat klientams pasiūlė išbandyti valgymo tamsoje ypatumus. O nuo šiol ir kauniečiai bei šio miesto svečiai turi galimybę patikrinti savo skonio receptorius - restorane „Daugirdas“ taip pat pradėtos organizuoti tokio pobūdžio vakarienės.

Vakarienės metu į visiškoje tamsoje paskendusią restorano salę pramogos dalyvius atlydi padavėjas su naktinio matymo akiniais. Jie saugiai pasodinami prie staliukų, pasiūloma surasti stalo įrankius, lėkštę, stiklinę - o tai nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pradžių.

Restoranas „Daugirdas“ Kaune

Kaune restoranas "Daugirdas" klientams ir žiniasklaidai pristatė kitokio valgymo galimybę - vakarienę visiškoje tamsoje. Specialų meniu vakarienei tamsoje kūrė restorano „Daugirdas“ gamybos vadovė TV šou ir daugelio kitų projektų dalyvė Janina Galubavičienė.

Renginio metu restorano virtuvėje dirbo 4 virėjai, o vakarienės svečius aptarnavo 2 padavėjai su naktinio matymo akiniais. Vakarienės metu netoleruojamas net menkiausias šviesos šaltnis. Griežtai draudžiama naudotis mobiliaisiais telefonais, žibintuvėliu ar degtukais. Tokios taisyklės taikomos ne tik dėl pramogos unikalumo stengiantis išlikti aklinoje tamsose. Neatsargus elgesys gali sugadinti po 2000 Lt kainuojančius matymo įrenginius, be to apakinti juos dėvinčius padavėjus.

Vakarienei pasibaigus, vakaro dalyviai žvakių šviesoje palydimi prie stalo su vakarienės metu ragautais patiekalais ir supažindinami su ingridientais. Įdomu tai, kad šviesoje patiekalo gabalėliai atrodo daug mažesni, nei atrodė tamsoje. Pasiteisina posakis "valgoma akimis", tamsoje maistu norisi mėgautis pamažu.

Kainos ir Sąlygos

Vienu vakarieniauti gali 40 svečių. Gurmaniškas malonumas žmogui kainuoja 75 litus, porai - 149 Lt. Vakarienei patiekiami trys patiekalai: užkandis, karštas patiekalas ir desertas. Specialus meniu siūlomas ir vegetarams.

Išvados

Vakarienė tamsoje - tai ne tik galimybė išbandyti kažką naujo ir netikėto, bet ir puikus būdas atitrūkti nuo kasdienybės, pajusti kitokius skonius ir kvapus bei įvertinti regėjimo dovaną.