Tunas - sotus, mėsiškas ir skanus, dažnai vadinamas jūros kepsniu. Keptas tunas išvaizda ir skoniu yra panašus į jautieną.
Lietuviško prekybos tinklo atstovai siūlo paįvairinti savo vakarienės meniu ir išbandyti naujus receptus, tarp kurių greitai bei lengvai paruošiami tuno kepsniai.
Kodėl Verta Rinktis Tuną?
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad pandemijos metu tautiečiai vis daugiau dėmesio skiria sveikai gyvensenai, kurios neatsiejama dalis - visavertė mityba. Anot jos, tai skatina žmones įtraukti įvairesnių bei kokybiškesnių produktų į savo savaitės valgiaraštį.
„Žmonės ne tik stengiasi labiau paįvairinti savo mitybą maistingesniais produktais, bet ir daugiau gamina namuose, o tai leidžia užtikrinti pageidaujamą patiekalo sudėtį bei išvengti nereikalingų priedų. Dėl to mes jaučiame atsakomybę pasirūpinti, jog kiekvienas parduotuvėje apsilankęs pirkėjas rastų labiausiai jo poreikius, finansines galimybes ir, žinoma, aukštą kokybę atitinkančias prekes, tarp kurių - ir kokybiška šviežia žuvis“, - sako E.Dapkienė.
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, jog šviežio tuno įtraukimas į maisto racioną gali prisidėti prie sveikatos stiprinimo. Šioje žuvyje yra daug jodo, kuris padeda kovoti su lėtiniu nuovargiu ir silpnumu. Be to, jame gausu B grupės vitaminų bei omega 3 ir 6 riebalų rūgščių, mažinančių širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Pagrindinės Tuno Kepimo Taisyklės
Tačiau norint išsaugoti šios žuvies ne tik vertingąsias, bet ir skonio savybes, svarbu atminti keletą pagrindinių paruošimo taisyklių.
„Jeigu vakarienei ruošiatės patiekti tuno kepsnį, pasistenkite jo neperkepti. Tai ypač svarbu, nes perkeptas tunas gali prarasti sultingumą ir tapti itin sausu. Idealiu atveju jis turi būti vidutiniškai iškeptas, o tam labiausiai gali padėti itin gerai įkaitinta keptuvė. Tuno kepimas neturėtų atimti daug laiko - ant stiprios ugnies pakanka ir 5 minučių. O jeigu norite įsitikinti, ar tunas iškepė, vadovaukitės šia taisykle: apskrudęs iš išorės, o viduje - rausvas ir sultingas. Tai primena jautienos kepsnio gamybą, dėl to ne veltui tunas lyginamas būtent su šia mėsa tiek dėl savo maistingumo, tiek dėl ruošimo ypatybių“, - pasakoja B.Baratinskaitė.
Receptai
Česnakinis Tuno Kepsnys
Reikės:
- 2 tuno filė
- 4 sutrintų česnako skiltelių
- 2 šaukštų citrinos sulčių
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- Pusės šaukštelio džiovintų čiobrelių
- Šiek tiek druskos ir pipirų
Gaminimas:
- Sumaišykite inde česnaką, citrinos sultis, alyvuogių aliejų bei prieskonius.
- Įtrinkite juos į tuno filė - sandariai ją uždarykite inde arba plastikiniame šaldymo maišelyje ir bent 30 minučių palikite šaldytuve pasimarinuoti.
- Praėjus 15 minučių nusausinkite tuno filė.
- Tuomet popierinį rankšluostį suvilgykite aliejumi - juo patepkite paprastą arba grilio keptuvę.
- Įkaitinkite ją iki vidutinio karštumo ugnies, atsargiai įdėkite tuną ir abi jo puses apkepinkite po 4 minutes arba kepkite tol, kol išorė apskrus, bet pats kepsnio vidus dar bus rausvos spalvos.
Citrininis Tunas su Bulvėmis Orkaitėje
Reikės:
- 2 tuno filė
- 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
- Pusės citrinos sulčių
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- Pusės šaukštelio pipirų
- Pusės šaukštelio džiovintų raudonėlių
- Pusės šaukštelio džiovintų čiobrelių
- 200 g raudonųjų bulvyčių
- 2 šaukštų tarkuoto parmezano sūrio
- Citrinos skiltelės garnyrui
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių temperatūros.
- Tuo metu padalinkite visus prieskonius ir alyvuogių aliejų į dvi lygias dalis: vieną jų naudosite tunui, o kitą - bulvytėms. Dviejuose indeliuose sumaišykite šiuos prieskonius su aliejumi ir kol kas palikite.
- Vieno indelio marinatu išmasažuokite tuno filė, sandariai ją uždarykite ir leiskite pasimarinuoti šaldytuve bent jau 15 minučių.
- Tuo metu dideliame dubenyje sumaišykite bulves su antruoju marinatu.
- Talpiai išdėliokite šias bulves kepimo popieriumi patiestoje skardoje, kadangi vėliau vietos turės likti ir tunui.
- Iš pradžių bulves kepkite orkaitėje apie 15 minučių.
- Vėliau šalia jų sudėkite tuno filė - per visą skardą ant ingredientų išspauskite citrinos sultis bei tolygiai užberkite parmezano sūrį.
- Kepkite 6 minutes, tada iš orkaitės ištraukę skardą, apverskite tuno filė ir dar kepkite 6 minutes.
Tuno Tartaro Receptas
Reikės:
- 150-200 g šviežio arba šaldyto tuno
- Avokado
- Ne visai sunokusio mango (nebūtinai)
- Mažo mėlynojo svogūno
- Kaparėlių (nebūtinai)
Marinatui reikės:
- 4 v. š. alyvuogių aliejaus
- Medaus (galite pakeisti jūsų naudojamu saldikliu)
- Žaliosios citrinos sulčių plius tarkuotos žievelės
- Ryšelio žalumynų: kalendrų, petražolių, bazilikų
- Išspaustos česnako skiltelės (nebūtinai)
- Žuvų padažo
- Ką tik maltų pipirų
Gaminimas:
- Ruošdami tartarą svogūną labai smulkiai sukapokite ir palikite šaltame vandenyje su šiek tiek druskos (tai pašalins aitrumą), kol paruošite visa kita.
- Tuną gerai nusausinkite, ypač jeigu atitirpintas.
- Tuną, avokadą, mangą supjaustykite kubeliais.
- Smulkiai sukapokite žalumynus ir sumaišykite su likusiais marinato ingredientais.
- Visus ingredientus sumaišykite dubenyje.
- Sudėkite į du dubenėlius, švelniai delnu prispauskite ir palikite šaldytuve bent 10 min. Stenkitės, kad dubenėliai būtų užpildyti iki viršaus.
- Ant lėkščių, kuriose patieksite, apverskite dubenėlius, lengvai pastuksenkite. Nuimkite dubenėlį - turėtumėte gauti tartaro bokštelį.
Žaliasis padažas (tinka prie bet kokios žuvies):
Reikės:
- 2 saujų petražolių
- 1-2 saujų bazilikų
- 1 citrinos sulčių
- 4-5 v. š. alyvuogių aliejaus
- Skiltelės česnako
- Aitriosios paprikos
- 1 v. š. medaus
- 1 v. š. kaparėlių
Visus ingredientus tiesiog sutrinkite.
Rudas padažas:
Reikės:
- 4 v. š. granatų sirupo
- 2 v. š.
Dar Vienas Tuno Kepsnių Receptas
Ingredientai:
- 4 gelsvapelekio tuno pjausniai
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių
- Šlakelis saulėgrąžų aliejaus
- Keli šaukštai alyvuogių aliejaus
- Kelios susmulkintos česnako skiltelės
- 2 arbat. šaukšt. maltų šviežių čiobrelių
- 1/4 arbat. šaukšt. druskos
- 1/4 arbat. šaukšt. pipirų
Gaminimas:
- Dideliame inde sumaišykite citrinos sultis, aliejų, česnaką, čiobrelius ir ten sudėkite tuno pjausnius. Juos apvoliokite gautame padaže ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
- Išimkite tuną iš indo, pagardinkite druska bei pipirais, šiek tiek nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Iki didelės kaitros įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite lašelį saulėgrąžų aliejaus. Kepkite tuno kepsnius iš kiekvienos pusės po kelias minutes.
- Iškepusius kepsnius pašlakstykite citrinos sultimis ir patiekite su mėgstamu garnyru.
Patarimai ir variantai
- Jei žuvis šviežia ir tikrai aukštos kokybės, pakaktų ją, kaip ir gerai subrandintą jautienos išpjovos gabalėlį, patepti aukščiausios kokybės alyvuogių aliejumi, pabarstyti pipirais ir druska, ir kelias minutes apkepti įkaitintoje nepridegančioje keptuvėje.
- Tuno kepsnio kepimo laikas - vos 5 minutės, todėl padengti stalą ir pasiruošti garnyrus patartina iš anktso.
- Aš mėgstu garnyrui pateikti šakninių daržovių piure - man skaniausia, kai išverdu bulvę, saldžią bulvę, pusę svogūno, pusę saliero, ir viską pabaigoje sutrinu į košę, pagardinant pienu, sviestu arba grietinėle.
Tuno kepsnio marinatas:
- nutarkuota citrinos žievelė
- pusės citrinos sultys
- 2 cm imbiero šaknies, sutarkuotos
- žiupsnis druskos
- žiupsnis grūstų juodųjų pipirų
- šlakas teriaki padažo
- šlakas sezamų aliejaus
- šlakas alyvuogių aliejaus
- 2 česnako skiltelės, sutarkuotos arba sutrintos
- 2 šaukštai kapotų kalendrų
Iš visų šių produktų sumaišome marinatą. Būsima tuno patiekalo sėkmė - žuvies pabuvimas aliejaus “vonioje”. Tad aliejaus negailime. Jei turime tinkamą indą marinavimui, sudedame tuno file. Jei tokio indo neturime (gerai būtų, kad marinatas apsemtų file gabaliukus. O jie juk neploni - 1,5-2cm), panaudojame sandarų polietileninį maišelį: sudedam žuvį, užpilam marinatu, išleidžiam orą ir paliekam mažiausiai pusvalandžiui. Jei turim galimybę marinuoti ilgiau - dedam į šaldytuvą, bet likus pusvalandžiui iki kepimo išimam ir palaikom kambario temperatūroj.
Vasabi padažas:
- 1 šaukštelis vasabi miltelių
- 1/4 šaukštelio stambios jūros druskos
- 1/2 puodelio grietinėlės
- 1/2 šaukštelio citrinų sulčių
- Mažas pundelis plonų svogūnų laiškų, smulkiai sukapotų
Mažame puode sumaišome vasabi miltelius ir druską. Užpilame grietinėle ir gerai išmaišome, kad druska ir vasabi ištirptų. Tada puodą statome ant silpnos ugnies ir nuolat maišant šildome, kol padažas užverda ir pradeda tirštėti (vasabi - natūralus tirštiklis). Pabaigoje įmaišome kapotus svogūnų laiškus.