Kuskusu ir mėsa įdarytos paprikos
1. Kuskuso kruopas išbrinkinkite verdančiame vandenyje.
2. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite sėklas.
3. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite supjaustytą svogūną, sudėkite maltą mėsą, įberkite druskos, pipirų, rozmarinų, petražolių ir maišant pakepinkite.
4. Kepintą mėsą sumaišykite su kuskusu ir įdarykite paprikų puseles. Kepkite 225 laipsnių orkaitėje 5–10 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt
- Ketinu ruošti specialiai: Pietums, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita
Įdarytos paprikos
Pavydžiu žmonėms, kuriems ruduo yra naujos energijos dozė. Man tokia dozė paprastai nutinka pavasariais:) Ruduo, žinoma, įtraukia į veiklos sūkurį nė nepaklausęs, ar pavyko pailsėti vasarą:) Tad laukiu šio rudens su šiokiu tokiu nerimu, nes vasaros, atrodo, nė nebuvo:)
Šiemet, iš anksto gerai žinodama apie rudenines nostalgijas, susiplanavau begales kelionių būtent rudeniui. Kad būtų ko laukti, kad lengviau būtų paleisti vasarą, kad saulės spinduliai dar kurį laiką pašildytų… Kelionių bus daug, bus nemažai egzotikos, ir bus turbūt ką skaityti šiame bloge tiems, kurie mėgsta keliauti bent jau vaizdais ir raidėmis, jei taip susiklostė situacija, kad šiuo metu tenka būti namuose.
Tas paprikas mama visuomet įdarydavo malta mėsa su ryžiais. Kaip balandėlius. Tik su paprikomis viskas paprasčiau: išvalei sėklas nupjovęs viršūnėlę, ir ertmė paruošta kimšti. Padažui bei pačiam įdarui mama visuomet naudodavo kiek aštresnius prieskonius – papriką, pipirus, o padažui – pomidorų pastą. Tad taip ir liko man tų įdarytų paprikų patiekalas mano vaizduotėje kaip „vengriškas”. Turbūt ne ką jis su ta Vengrija bendro turi, nežinau:) Vengrijoje net nesu buvusi, tad nelabai išmanau apie vengrų virtuvę:) Bet va jei reiktų spėti kas ji tokia ta vengriška virtuvė, tai mano spėjimas būtų štai šios įdarytos paprikos.
Paprikas įdarymui galima naudoti bet kokias – ir tas raudonas, geltonas ar žalias, saldžiąsias. Bet man kažkodėl atrodo, kad tinkamiausios tos balkšvai gelsvos, kurios užderi ir mūsų ūkininkų daržuose besibaigiant vasarai:)
Receptas labai „iš akies”, tad kviečiu visus improvizuoti ir susikurti sau tinkamą skonį:)

Įdarytos paprikos
Šių paprikų ypatumas yra tas, kad jų nereikia troškinti. Jos kepamos orkaitėje. Be to, paprikos puikiai atrodys ant šventinio stalo. Žinoma, jei norite, galite gaminti jas ir darbo dienomis.
Pirmiausia nuplautas paprikas perpjaukite pusiau. Tada iš kiekvienos pusės pašalinkite sėklas. Nusausinkite daržoves ant popierinio rankšluosčio.
Tuo tarpu paruoškite įdarą. Norėdami tai padaryti, supjaustykite pomidorus ir vištieną mažais kubeliais. Pomidorus galima supjaustyti su odele arba, jei norite, galite ją pašalinti. Įdarui taip pat supjaustykite svogūną. Tada suberkite visus smulkintus ingredientus į gilų dubenį.
Įdėkite majonezo, grietinės, druskos, pipirų ir pagardinkite likusiais prieskoniais. Be nurodytų, galite pridėti mėgstamų prieskonių. Tada kruopščiai išmaišykite įdarą.
Kiekvieną paprikos pusę užpildykite įdaru. Svarbiausia, kad įdaro nebūtų per daug, nes kepimo metu gali išsilieti sultys ir patiekalas bus sausas. Tuo pačiu būdu įdarykite likusias daržoves.
Kepimo skardą ištepkite augaliniu aliejumi ir ant jos išdėliokite įdarytas paprikas. Ant kiekvienos dalies uždėkite nedidelį gabalėlį sviesto. Tai padarys patiekalo skonį subtilesniu. Kepimo pabaigoje pabarstykite paprikas tarkuotu sūriu.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir pašaukite įdarytas paprikas 40–45 minutėms. Prieš patiekdami patiekalą ant stalo, galite papuošti žolelėmis.
Esame tikri, kad subtilus paprikų skonis nepaliks abejingų. Norint patiekalą padaryti įdomesniu, rekomenduojame rinktis įvairių spalvų paprikas.

Su šaukštu aplink pasaulį
Įsibėgėjus pavasariui, ko gero visiems mums norisi gaivesnių, lengvesnių, spalvingesnių patiekalų. Įvairios salotos, be abejo, puikus pasirinkimas, bet.. Nežinau kaip jūs, o mūsų šeima labai greitai pasiilgsta šilto maisto - gal sriubos, gal kokio apkepo ar paties paprasčiausio, nepretenzingo, troškinio. Arba, ne taip jau retai, įdarytų daržovių. Prieš kelias dienas įdarinėjau paprikas ir netgi nusprendžiau apie tai parašyti - nepaisant to, kad dauguma mano tinklaraščio skaitytojų ko gero yra šį valgį ne kartą gaminę savo virtuvėse.
Nuotrauka KristinosEsu susidūrusi su begale įdarytų paprikų receptų. Jų galima aptikti kone kiekvienoje kulinarinėje knygoje, jau nekalbant apie internetą. Dešimtys šalių įdarytas paprikas įtraukia į nacionalinių patiekalų sąrašus. Pietų bei Rytų Europa, Balkanų ir Kaukazo regionai, Šiaurės Afrika ir Šiaurės Amerika, Viduriniai Rytai ir Indija - akimirką gali pasirodyti, jog nėra tarptautiškesnio patiekalo už įdarytas paprikas :) Žmonės jas verda, garina, troškina, kepa bei ruošia kitokiais būdais. Kartais siūloma prikimšti paprikas vegetarišku įdaru, bet ko gero dažniau vis dėlto šis patiekalas gaminamas su mėsa. Jautiena, aviena, kiauliena ar paukštiena tradiciškai maišoma su ryžiais, o išskirtinumo kiekvienam receptui suteikia prieskoniai, kurių pasirinkimą lemia kiekvienos šalies tradicijos ir gaminančiojo skonis.
Lietuvoje malta mėsa kimštos paprikos irgi jokia naujiena. Kiek siekia mano atmintis, jos labiausia išpopuliarėjo vėlyvuoju sovietmečiu. Man išlikęs įspūdis (nežinau, ar teisingas), jog lietuvės patiekalo idėją nusižiūrėjo iš kaimynių, kurios turėjo giminystės ar kitokių ryšių su Ukraina bei dar piečiau išsidėsčiusiomis anuometinėmis Sovietų Sąjungos respublikomis, pavyzdžiui, Moldova. Šiaip ar taip, Lietuvos virtuvėje mėsa kimštos paprikos netruko prigyti, nes mūsų moterys jas gamino tuo pačiu būdu, kaip ir balandėlius, tik vietoje kopūsto lapų naudojo išvalytas nuo sėklų saldžiųjų pipirų ankštis.

VARŠKE ĮDARYTOS PAPRIKOS
Oi kaip man patiko šitaip įdarytos paprikos. Tikrai galėčiau valgyti ir valgyti. O kitą dieną man jos dar skanesnės. Įdarytos jos ne paprasta varške, o pagardinta česnaku, anakardžių riešutais, saulėje džiovintais pomidorais ir dar visokiais skanumynais.
2 porcijoms reikės:
Gaminame:
- Paprikas perpjauname pusiau, išimame sėklas. 5 minutėms panardiname į verdantį vandenį, kad lengvai suminkštėtų.
- Paruošiame įdarą: inde sumaišome varškę, smulkintą česnaką, smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, anakardžius, džiūvesėlius. kapotas petražoles, prieskonius ir išplaktą kiaušinį.
- Paruoštu varškės įdaru įdarome paprikas ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 15 min.
- Ant kiekvienos paprikos užberiame tarkuoto parmezano ir pakepame dar 10 min.
- Kas mėgsta aštriai – labai tinka ant viršaus užberti čili dribsnių.
- Man skaniausia patiekti su žaliomis salotomis.
Rašyti komentarą Cancel reply
