Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiauliena ir šaltuoju sezonu išlieka mėgstamiausia pirkėjų mėsa. „Dauguma pirkėjų be kiaulienos neįsivaizduoja kasdienio valgiaraščio. Jiems siūlome platų visų įmanomų kiaulienos rūšių asortimentą, o daugiausia parduodama sveriamos kiaulienos. Taip pat analizuodami duomenis matome, kad didžioji dalis nuperkamos kiaulienos yra lietuviška. Todėl glaudžiai bendradarbiaujame su vietos ūkininkais, kad užtikrintume pirkėjams aukščiausios kokybės mėsos pasirinkimą“, - sako V.Budrienė.
Šylant orams ir daugiau dėmesio skiriant lengvesniems patiekalams, vertėtų nepamiršti ir mėsos. Tinkamai pasirinkus mėsos rūšį ir gabalėlį, ją nesudėtinga paruošti ne tik ant viryklės ar oraitėje, bet ir ant grilio, o dūmo aromatu dvelkiantys kepsniai ar šonkauliukai gali tapti puikiu vakarienės akcentu. „Analizuodami duomenis matome, kad mėsa yra paklausi ištisus metus. Populiariausia jos rūšis - kiauliena. Esame paruošę platų jos pasirinkimą - savo pirkėjams siūlome ir kiaulienos mentę, kumpį, karką, šonkaulius, taip pat smulkintą kiaulieną. Pastebime, kad šiltėjant orams tinklo pirkėjai renkasi ir ant žarijų kepti skirtos kiaulienos“, - teigia V.
Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad marinatas - itin svarbi kepinių ant grilio dalis, nes jis papildo ir praturtina įprastą skonį bei suteikia mėsai minkštumo. „Lietuviai kepimo ant grilio srityje tampa vis išradingesni ir ieško naujų receptų. Nors ant grilio dažnai ruošiami įvairiausi patiekalai ir žmonės kepa žuvį, daržoves ar sūrį, vis dėlto mėsa neužleidžia pozicijų. Mūsų duomenys rodo, kad populiariausia grilio sezono preke išlieka kiaulienos šašlykai. Vasarą jų pardavimai išauga net iki 80 proc. Antroje vietoje pagal populiarumą rikiuojasi kiaulienos dešrelės, o trečioje - marinuoti vištienos sparneliai“, - sako G. G. Bačkovas teigia, kad grilinimui tinkama praktiškai bet kokios rūšies mėsa, bet svarbiausia yra tinkamai ją paruošti. Pirmiausia reikia apgalvoti, kokią mėsą kepsite, kokio skonio tikitės ir pasiruošti marinatą. Jis - neatsiejamas mėsos kepimo ant grilio elementas.
Grilio technologas priduria, kad šiuo metu, iki gegužės 27 d. dienos 1 kg fasuoto vakuume kiaulienos kumpio be kaulo bus galima įsigyti pigiau - su 22 proc. nuolaida, už 3,49 Eur. Taip pat iki birželio 3 d. pavyks grilio vakarėliui pasirūpinti pigesniais įrankiais ir priedais „Mustang“ ar „Texas Club“, kuriems dabar taikoma 40 proc. nuolaida, perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele. Ekspertas primena, kad net ir labai skubantys, bet norintys pasimėgauti grilio patiekalų skoniais, gali pasinaudoti proga ir įsigyti „Mano dienai“ produkcijos: asortimente - jau išmarinuoti česnakiniame bei graikiškame marinate kiaulienos sprandinės šašlykai, šviežios kiaulienos dešrelės, kiaulienos sprandinės pjausniai, viščiukų sparneliai, viščiukų šlaunelės laukinio česnako marinate ir daugelis kitų grilinimui paruoštų produktų. Visą asortimentą galima pamatyti apsilankius „Rimi“ e.parduotuvėje www.rimi.lt. O pigiau įsigyti daržovių, mėsos bei kitų ingredientų grilinimui padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.
„Mėsos skyriuje galima išvysti platų skirtingų kiaulienos dalių pasirinkimą. Todėl rinkdamiesi šią mėsą iš anksto apgalvokite, ką gaminsite. Greitai paruošiamiems pietums ar vakarienei geriausiai tinka kiaulienos nugarinės kepsniai. Savaitgalį, turint daugiau laiko, galima paruošti ir karką - jai pagaminti reikia daugiau laiko ir šiek tiek įgūdžių, tačiau ji gali tapti tikru šventišku patiekalu“, - sako G. Pasak mėsos technologo, populiariausios kiaulienos rūšys yra sprandinė, nugarinė, mentė, kumpis, šonkauliai ir karka. Kiekviena jų gaminama šiek tiek kitaip ir tinka skirtingiems patiekalams.
Pagrindiniai Kiaulienos Gabalai ir Jų Paruošimas
- Nugarinė: Paprastai tai liesiausia ir minkščiausia dalis, todėl itin tinka kepsniams kepti. Nugarinės skonis yra itin švelnus. Vis dėlto kepant nugarinės kepsnius reikėtų itin atidžiai įvertinti kepimo laiką, nes liesą mėsą lengva perkepti ir tuomet ji taps sausa. Taip pat nugarinę galima kepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje, tik tuomet reikėtų apjuosti ją šoninės juostelėmis, kurios neleis mėsai išdžiūti. Nugarinę galima ir patroškini su svogūnais, morkomis ir kitomis mėgstamomis daržovėmis.
- Mentė: Lyginant su nugarine, mentė turi šiek tiek daugiau riebalo. Jis neleidžia mėsai išdžiūti ir paruošta ji išlieka sultinga. Geriausiai ją iš lėto troškinti. Taip pat kiaulienos mentė tiks įvairiems troškiniams, o sumalta - tradiciniams kotletams ir mėsainiams gaminti. Mentė yra labai paprastai paruošiama. Ir - svarbiausia, skirtingai nei kepant nugarinę, nereikėtų jaudintis, kad ją perkepsite.
- Šonkauliai: Ši kiaulienos dalis yra itin populiari beveik visame pasaulyje. Juk paskanauti šonkauliukų tikrai norisi. Paprastai šonkauliai turi daugiau riebalų, todėl jie taip tinka ruošti ir ant grilio. Tinkamai iškepus, riebalai išsilydo, bet neleidžia išsausėti mėsai, todėl ji lieka itin sultinga ir minkšta.
- Karka: Tai - kiaulės kojos dalis, parduodama su oda. Iš karkos galima virti šaltieną, tačiau taip pat jis puikiai tinka troškinti ar kepti orkaitėje. Tačiau prisiminkite, kad dėl odos ir dydžio gaminimo laikas gali užtrukti ir iki poros valandų. Jei karka iki galo neišvirusi ar iškepusi, ji bus sudiržusi, sunkiai pjaustoma ir kramtoma.
Svarbiausi patarimai ruošiant marinatą
- Jei marinatui naudojate rūgščias sultis ar actą, marinavimo laikas yra trumpesnis.
- Nenaudokite metalinių indų, kurie gali sureaguoti su marinate esančia rūgštimi. Marinuojant mėsą geriau naudoti plastinius uždaromus indus. Tinka ir vakuuminiai plastiniai maišeliai.
- Dažnai daroma klaida - marinate naudojama per daug druskos. Geriausia sūdyti mėsą prieš kepimą.
- Visus marinato ingredientus reikia sumaišyti atskirame inde ir tik tada įtrinti mėsą.
- D.Bartošius pabrėžia, kad nereikia piktnaudžiauti rūgštimi ir prieskoniais, nes užgožiamas natūralus mėsos skonis. Papildomą skonį geriausia suteikti naudojant įvairius padažus su jau iškeptais kepsniais.
„Klaidingai manoma, kad kuo ilgiau mėsa marinuojama, tuo minkštesnė ji tampa, sugeria daugiau prieskonių. Tačiau tai nėra tiesa. Ilgai marinuojama mėsa praranda natūralią tekstūrą ir naudingąsias savybes. Jeigu mėsa marinuojama ilgiau nei valandą, geriausia yra ją laikyti šaldytuve. Neatsiejama marinato dalis yra ir rūgštis. Populiaru marinatui naudoti citrinų sultis, actą, citrusinius vaisius arba svogūnus. Rūgštūs priedai padeda suminkštinti mėsą, tačiau jei marinuojate ilgiau, rūgštį patartina dėti į marinavimo pabaigą. Suminkštėti turi tik viršutinis mėsos sluoksnis. Pasak G. Bačkovo, taip pat reikėtų pagalvoti apie subalansuotas ingredientų proporcijas. Be to, nevertėtų į marinatą sumaišyti bet ko.
Kalbėdamas apie prieskonių pasirinkimą G. Bačkovas sako, kad nereikia persistengti. Pasitaiko patiekalų, kuriems užtenka vos druskos ir pipirų. Vienas jų - tradicinis steikas. Tačiau taip pat jautienos kepsniui tinka ir rozmarinai, kmynai, česnakai ar šalavijas. Šašlykams marinatas gaminamas naudojant įvairiausius pipirų mišinius, druską, bazilikus, petražoles ar paprikas. „Galima naudoti šviežias žoleles, bet patogu rinktis ir jau gatavus prieskonių mišinius. Taip pat galima išbandyti skonių skirtumus marinatui naudojant jogurtą, citrinas, kivių tyrę. Norint paminkštinti mėsą - galimą įpilti gazuoto mineralinio vandens. Pasak G. Bačkovo, viena dažniausių klaidų, kurias daro žmonės, marinuodami greituoju būdu - druskos naudojimas. Kaip teigia ekspertas, jeigu planuojate mėsą marinuoti tik apie valandą, tuomet druskos į marinatą nereikėtų dėti nė trupučio, nes ji iš mėsos ištraukia sultis, mėsa gali tapti sausa ar ne tokia sultinga.
„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius pataria naudoti tris pagrindinius marinato ingredientus: aliejų, prieskonius ir druską: „Prieskonių daug dėti nereikia, kad neužgožtų natūralaus mėsos skonio.“ Technologo mėgstamiausi prieskoniai - pipirai, raudonėlis ar kitos žolelės. Jei norite naudoti rūgštį, tinka obuolių, citrinos sultys, actas, vynas. Namuose marinatą nesunku pasidaryti iš pipirų, raudonėlių, kalendrų, rozmarinų ir česnakų. Sausus ingredientus sumaišykite su aliejumi iki vientisos konsistencijos. Marinato skonį praturtina ir sojos padažas, tačiau jis sūrus, todėl papildomai nereikėtų dėti druskos. Kiaulienos sprandinės ar mentės su kaulu kepsniui ypač tinka marinatas su česnaku ir pipirais, kurį paskaninkite žolelėmis. Šoninę skanu paruošti su amerikietišku marinatu - kajeno pipirais, rūkyta paprika, česnakais, kuminais, kanapių sėklomis. Kiaulienos šonkauliai dera su garstyčiomis, sojos padažu, raudonu vynu. Jei mėgstate aštriai, marinate turėtų dominuoti čili, jalapeno pipirai, uoginė paprika, o jei esate patyręs aštrumo mėgėjas, į marinatą įmeskite gabalėlį habanero pipiro.
Marinato Receptai Kiaulienai
Žolelių marinatas
Reikės: 50 g šviežių petražolių, 50 g šviežių kalendrų, 2 skiltelių česnako, 1 arbat.šaukšt. paprikų miltelių, 0,5 arbat.šaukšt. juodųjų pipirų, 0,5 arbat.šaukšt. druskos, 120 ml alyvuogių aliejaus.
Gaminimas: Žolelės sutrinkite mikseriu, sudėkite visus ingredientus, įpilkite aliejų ir sumaišykite iki vientisos konsistencijos.
Marinuojama mėsa Populiarusis marinatas su obuolių sultimis
Obuolių sultis galima keisti granatų sultimis. Svarbu, kad sultys būtų saldžiarūgščio skonio. Geriausia naudoti namines obuolių sultis, tačiau tinka ir pagamintos iš koncentratų.
Ingredientai: Marinatui: 0,5 l obuolių sulčių, 3 vnt. svogūnų, 3 skiltelės česnako, 2 arb. š. prieskonių šašlykams, druskos, pipirų pagal skonį. 2 kg kiaulienos sprandinės.
Gaminimas: Kiaulieną supjaustykite norimo dydžio - galite kepti nebūtinai kaip šašlykus ant iešmo, bet kaip kepsnelius ant grotelių. Paruoškite marinatą: svogūnus ir česnakus susmulkinkite. Sumaišykite su mėsos prieskoniais. Mėsą įtrinkite su paruoštu marinatu. Užpilkite obuolių sultimis. Pamarinuokite mėsą kelias valandas. Įkaitinkite grilį. Verkite šašlykus ant iešmo arba sudėkite kepsnelius ant grotelių. Apkepkite mėsą iš abiejų pusių. Patiekite su pomidorų padažu ir svogūnų laiškais. Skanaus!
Pikantiškas garstyčių marinatas kiaulienai
Aliejus, garstyčios ir svogūnai - tobula trijulė, suteikianti mėsai minkštumo, sultingumo ir pikantiško skonio. Išbandykite, tikrai nenusivilsite.
Ingredientai: Marinatui: 6 valg. š.aliejaus, 2 valg. š. grūdėtų garstyčių, 2 vnt. svogūnų, druskos, pipirų pagal skonį. šakelė šviežio rozmarino. 2 kg NORFOS kiaulienos sprandinės arba mentės.
Gaminimas: Marinatui sumaišykite aliejų, garstyčias, smulkiai supjaustytą svogūnus. Susmulkinkite rozmarino šakelę, įpilkite druską ir pipirus. Mėsą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, sumaišykite su marinatu ir gerai pamasažuokite. Palaikykite mėsą su marinatu mažiausiai 2-3 val. Įkaitinkite grilį. Mėsą suverkite ant iešmų arba kepkite virš žarijų. Valgykite su mėgstamu padažu, marinuotais svogūnais, pomidorais ir agurkais.
Malonios rūgštelės svogūnų marinatas su citrina
Interneto platybėse sklando didžiulis pasirinkimas įvairiausių marinatų receptūrų, tačiau be jokių garantijų, kad kepsnys iš tiesų pavyks. Patyrę mėsos meistrai teigia, kad geram šašlyko marinatui pakanka vos kelių ingredientų.
Ingredientai: Marinatui: 1 kg svogūnų, 2 vnt. citrinų, druskos, pipirų, mėgstamų žolelių arba mėsos prieskonių su druska pagal skonį. 2 kg NORFOS kiaulienos sprandinės.
Gaminimas: Marinatui svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Citrinas supjaustykite griežinėliais. Mėsą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Mėsą pabarstykite mėgstamais prieskoniais su druska, arba druska, pipirais, mėgstamomis žolelėmis. Sumaišykite mėsą su svogūnais ir citrinomis, gerai išmasažuokite ir palaikykite šaldytuve per naktį. Įkaitinkite grilį. Mėsą suverkite ant iešmų - svogūnų ir citrinos gabaliukus nurinkite, nes jie kepdami svils. Kepkite apie 20 min. Patiekite su virtais ryžiais, šviežių daržovių griežinėliais, paskanintais citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.
Apelsininis marinatas
Jei norite daugiau egzotikos, išbandykite marinatą su apelsinų sultimis ir pipirais. Su šiuo marinatu ypač pikantišką skonį įgyja kiaulienos kumpis.
Apelsininiam marinatui reikės: 1 apelsino, 100 ml natūralių apelsino sulčių, 6 arb. š. alyvuogių aliejaus, 1 skiltelės česnako, 1 šakelės šviežio šalavijo, 1 šakelės šviežio rozmarino, 0,5 arb.š. šviežiai maltų pipirų, žiupsnelis druskos.
Gaminimas: Nutarkuokite oranžinę apelsino odelės sluoksnį. Susmulkinkite visą apelsino minkštimą be plėvelių ir baltos odelės dalies. Sumaišykite nutarkuotą apelsino žievelę, minkštimą, sultis, aliejų, sutraiškytą česnaką ir susmulkintas žoleles. Paskatinkite pipirais ir druska.
Kiaulienos marinatas skubantiems
Jei marinuotos mėsos nepasiruošėte iš anksto ir turite mažai laiko, „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius pataria marinatui naudoti majonezą, mineralinį vandenį ar obuolių sultis. Šie ingredientai padės greičiau išsimarinuoti mėsai. „Jei naudosite actą, citrinos sultis, aliejų, marinavimo procesas vyksta dar greičiau“, - teigia technologas. Svarbu marinatu užpylus mėsą gerai pamasažuoti, kad skystis susigertų - tai irgi pagreitina marinavimosi procesą, be to, mėsa būna minkštesnė. Nepamirškite, kad marinavimo laikas priklauso ir nuo mėsos rūšies. Ilgiausiai marinuojama jautiena ir ėriena, o vištienai reikia mažiausiai laiko. Nepamirškite, kad marinavimo laikas priklauso ir nuo mėsos rūšies. Svarbu ir kokia mėsos dalis, pavyzdžiui, vištienos krūtinėlė marinuojama perpus trumpiau nei šlaunelės ar sparneliai. Pasak D.Bartošiaus, marinavimosi laiką trumpina ir mažesniais gabaliukais supjaustyta mėsa. Greičiau mėsa marinuojasi kambario temperatūroje, o ne šaldytuve - toks būdas tinka, pavyzdžiui, vištienai. Tačiau laikyti mėsą aplinkos temperatūroje saugu ne ilgiau kaip dvi valandas.
Kiti Marinatų Variantai
- Pirmiausiai sumaišykite soju ir teriyaki padažus, įpilkite acto. Tuomet susmulkinkite imbiero šaknį, česnaką ir žoleles. Viską sumaišykite į gautą marinate įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir įpilkite aliejaus. Gautame marinate mėsą geriausiai marinuoti apie parą laiko.
- Į dubenį supilkite sojos padažą, alyvuogių aliejų, citrinų sultis, „Vorčesterio“ padažą, česnako miltelius, baziliką, petražoles ir pipirus. Jei norite, įpilkite aitriųjų pipirų padažo ir česnako. Viską kruopščiai išmaišykite.
- Į indą sudėkite ananasą, supilkite sojos padažą, medų, obuolių actą, sudėkite susmulkintas česnako skilteles, imbiero ir gvazdikėlių miltelius. Viską geriau sumaišykite ir prieš dedant mėsą paruoštam marinatui leiskite šaldytuve pastovėti apie 15min. Šis marinatas labai tinka prie vištienos patiekalų, tačiau yra tinkamas naudoti ir ruošiant kitų rūšių mėsos patiekalus.
Receptai su Kiaulienos Marinatais
Grilintas kiaulienos pjausnys su obuolių čatniu
Išmėginkite neįprastą grilintos kiaulienos pjausnio derinį: gomurio nenuvils pigus, tačiau burnoje tirpstantis obuolių čatnis.
Pjausniui reikės: 1 vnt. kiaulienos nugarinės pjausnio be kaulų (2-2,5 kg);2 v. š. alyvuogių aliejaus;1/2 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų;2 a. š. česnako prieskonių;2 a. š. druskos;2 a. š. rudojo cukraus;1 a. š. svogūnų prieskonių;1 a. š. rūkytos paprikos prieskonių;1/2 a. š. Kajeno pipirų.
Obuolių čatniui reikės: 1 v. š. alyvuogių aliejaus, padalyto;120 g smulkiai supjaustytų askaloninių česnakų;480 g pjaustytų obuolių;120 g spanguolių;Mažo imbiero gabalėlio;1 a. š. druskos (daugiau arba mažiau, pagal skonį);120 ml obuolių sidro acto;50 ml klevų sirupo;1 vnt. česnako skiltelės, susmulkintos;1 a. š. Kajeno pipirų (daugiau arba mažiau, pagal skonį).
Obuolių čatnio gamybos eiga:
Nedideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite askaloninius česnakus ir virkite apie 1 minutę, kad suminkštėtų.Į puodą suberkite obuolius, spanguoles ir imbierą. Pagardinkite druska ir virkite apie 2 minutes, retkarčiais pamaišydami.Įmaišykite actą, klevų sirupą, česnaką, Kajeno pipirus ir sumažinkite ugnį iki virimo. Uždenkite ir virkite apie 30 minučių arba kol obuoliai išvirs, o čatnis taps tirštas ir aromatingas. Jei reikia, pagardinkite druska. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kad atvėstų.
Pjausnio gamybos eiga:
Kiaulienos nugarinę nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Apšlakstykite ją alyvuogių aliejumi.Nedideliame dubenėlyje sumaišykite pipirus, česnaką, druską, rudąjį cukrų, svogūnų miltelius, papriką ir Kajeno pipirus. Šiuo prieskonių mišiniu gausiai apibarstykite kiaulienos nugarinę. Likusius prieskonių mišinio likučius pasilikite vėlesniam naudojimui.Išprieskoniuotą kiaulienos nugarinę sudėkite ant kepimo skardos ir palikite bent 20 minučių kambario temperatūroje.Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio.Dėkite kiaulienos nugarinę ant grotelių ir kepkite apie 15 minučių, retkarčiais apversdami, kad iškeptų tolygiai.Sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo ir kepkite kiaulieną dar apie 45 minutes arba kol vidinė temperatūra pasieks apie 63 °C. Prieš pjaustydami kiaulienos nugarinę leiskite jai 10 minučių pailsėti.
Kiti Receptai ir Patarimai
- 4 asm.Gaminimas 5 min.Kepimas 20 min.Orkaitės t-ra 180 °C Reikia: ½ citrinos sultys, 1 šaukštas skysto medaus, 3 šaukštai aliejaus, Druskos, 4 gabaliukai (po 200 g) kiaulienos nugarinės su kaulu, 1 šaukštelis imbierų tyrės FELIX, 2 šaukšteliai česnakų tyrės FELIX. Sumaišykite imbierų tyrę FELIX, česnakų tyrę FELIX, citrinos sultis, aliejų ir medų, įberkite druskos. Šiuo mišiniu įtrinkite mėsą. Palikite 2-3 val. šaltoje vietoje. Išėmę iš marinato apkepkite mėsą po 2-3 min. iš kiekvienos pusės keptuvėje, o po to šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 20 min.
- Šonkauliukai su medaus ir česnako marinatu: 500 g mėsingų kiaulienos šonkaulių. Marinatui: 50 ml skysto medaus, 50 ml balto vyno, 50 ml vandens, 2 v. š. sojos padažo, 1 česnako galva, druskos, pipirų. Česnaką išlukštenti, skilteles perpjauti į dvi dalis ir suberti ant mėsos. Sumaišyti marinato ingredientus, užpilti ant mėsos ir marinuoti 30 minučių. Išimti iš marinato mėsą ir česnakus, nusausinti. Įkaitintoje keptuvėje apkepti šonkaulius iš visų pusių praktiškai kol visai iškeps. Šiek tiek pakepinti česnakus, užpilti mariną ir pavirti, kol lengvai sutirštės. Užpilti padažą ant šonkaulių ir kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje, kol visiškai iškeps (10 - 20 minučių).
Grilio Skonių Įvairovė su Pigesniais Marinatais
Naudojant aromatingus marinatus ant grotelių keptos kiaulienos skonį galima pakelti į kitą lygį: prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad kasmet grilinama kiauliena gali pabosti, tačiau pasitelkus vis kitokį, kad ir pigesnį marinatą, gebėsite nustebinti ir save, ir artimuosius vis kitokiais skonių niuansais. „Paįvairindami grilio sezoną su kiaulienos patiekalais, galite paįvairinti meniu skonius, pasitelkdami pigesnių marinatų variantų.
Pavyzdžiui, jei mėgstate Azijos virtuvės skonius, verta pasirūpinti sojų padažu, šviežiu tarkuotu imbieru ir smulkintu česnaku. Taip pat marinatui reikėtų rudojo cukraus, šiek tiek sezamo aliejaus ir trupučio ryžių acto. Marinato ingredientus sumaišykite tarpusavyje, atitaikydami proporcijas pagal savo skonį“, - pataria V. Nadzeika. Mėsos technologas dar siūlo išmėginti europietiškos virtuvės marinatą, pasitelkus Viduržemio jūros regiono prieskonines žoleles: „Susmulkinkite raudonėlius, bazilikus ir petražoles, su smulkintu česnaku, citrinos žievele, raudonojo vyno actu, alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Šis marinatas suteikia kiaulienai gaivaus žolelių skonio ir ryškios rūgšties, todėl ji, kepama, tampa natūraliai sultinga.“
V. Nadzeika primena apie dar vieną kiaulienos marinatą, kuris sulaukia bene daugiausiai simpatijų tarp valgytojų, tai - medaus ir garstyčių derinys. „Tam, kad grilinta kiauliena turėtų tiek saldaus, tiek aitresnio skonio, verta tarpusavyje marinatui sumaišyti Dižono garstyčias, medų, obuolių actą, smulkintą česnaką, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus. Dar šis marinatas ant grilintos kiaulienos sukuria karamelizuotą, žvilgančią plutelę, todėl ne tik patiekalo skonis, bet ir vaizdas kaipmat sužadins apetitą.“