Galbūt teko lankytis korėjietiškame restorane ir pastebėjote įraudusio pekininio kopūsto gabalėlius tarp užkandžių? O gal žiūrėjote korėjietišką filmą ar serialą ir į akis krito tas pats įraudęs pekininis kopūstas? Tai - kimči, užkandžių karalius, populiarus patiekalas Korėjoje, gaminamas jau tūkstančius metų. Tai tradicinis korėjiečių patiekalas, kilęs daugiau nei prieš 3000 metų.
Kimči - tai fermentuotų (raugintų) daržovių mišinys, pagardintas čili pipirais, žuvų padažu, česnaku ir imbieru. Kimči gaminimo tradicija prasidėjo tada, kai reikėjo daržoves išlaikyti šaltomis žiemomis. Dabar priskaičiuojama apie 300 rūšių kimči, kurios skiriasi ingredientais, prieskoniais, konsistencija ir aštrumu.
Įvairių rūšių kimči gaminami atsižvelgiant į metų laiką. Aš paprastąjį pekininių kopūstų kimči darau šaltuoju metų laiku. Vyras taip jį pamėgo, kad jau baigiantis indeliui klausinėja: Kada vėl darysi? Procesas nėra sunkus, bet net nedidelei porcijai reikės paskirti pusdienį.
Kimči gamyba namuose
Ir kimči nesunku pasigaminti namie net neturint smulkintų korėjietiškų aitriųjų paprikų gochugaru. Kimči receptai - įvairūs, nesudėtingi ir labai skanūs. Štai vienas iš būdų, kaip tai padaryti:
Ingredientai 1 litrui kimči:
- 1 vidutinio dydžio pekininis kopūstas
- 1 baltasis ridikas
- 3-4 svogūnėliai su laiškais
- 1/4 puodelio rupios druskos
- 5-6 susmulkintų česnako skiltelių
- 1 a. š. tarkuoto imbiero
- 2 v. š. raudonųjų paprikų griežinėlių (džiovintų)
- Iki 1 v. š. aitriosios paprikos miltelių
- Vandens
- Šiek tiek smulkintų jūržolių (nebūtinai)
Gamybos procesas:
- Pekininį kopūstą nuplaukite, jei reikia, nulupkite viršutinius lapus, suketvirčiuokite, o tada susmulkinkite 4-5 cm pločio gabalėliais. Siūlau per smulkiai nepjaustyti, nes kopūstas fermentuodamasis ir taip susitrauks.
- Sudėkite kopūsto gabalėlius į didelį indą, suberkite druską ir apsimovę pirštines gerai ją įmasažuokite, kol kopūstas ims minkštėti. Tada užpilkite vandeniu, kad apsemtų, prislegiame ir paliekame 1-2 val.
- Praėjus porai valandų metas grįžti prie kimči. Gerai nuskalaukite kopūstą po tekančiu vandeniu ir palikite nuvarvėti 10-15 min. Per tą laiką baltąjį ridiką supjaustykite šiaudeliais, o svogūnėlius - 2 cm ilgio gabalėliais.
- Metas paruošti pastą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite česnaką, imbierą, raudonąsias ir aitriąsias paprikas. Jei nemėgstate labai aštriai, rekomenduoju pastarųjų dėti mažiau, ypač pirmą kartą. Įpilkite šlakelį vandens, kad išeitų pasta. Norėdama suteikti kimči šiek tiek jūros dvelksmo ir umami aš dedu žiupsnelį jūržolių, tačiau tai nėra būtina.
- Nuvarvėjusį kopūstą šiek tiek nuspaudžiame, kad nebūtų labai vandeningas, sudedame į didelį dubenį, į kurį suberiame ridiką bei svogūnėlius ir sukrečiame pastą. Apsimauname pirštines (nebent norit, kad rankos visą dieną dvelktų kimči) ir gerai gerai išmaišome, išminkome, išmasažuojame.
- Tada sudedame kimči į stiklainį, gerai suspaudžiame, kad apsemtų skystis, ir paliekame kambario temperatūroje 3-5 dienas.
Kimči vartojimas
Kimči galima valgyti ir šviežią, bet paraugintas jis būna daug sodresnis. Jei nežinote, kokio smarkumo kimči norėsite, tiesiog kiekvieną dieną vis paragaukite. Kai pasirodys pats tas, sudėkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve.
Su kuo jį valgyti? Su viskuo! Mano vyrui taip patinka, kad prisideda jo ir prie keptų bulvių. Man skanu su kepta jautiena, ant garų virta vištiena arba tiesiog kaip pagardas prie virtų ryžių.
Pastaba: kimči patinka ne visiems, tai tarsi riebus pelėsinis sūris arba marmitas, t. y., ne kiekvienam, bet kas mėgsta, tai mėgsta.
Kimči patiekalai
Kimči yra universalus ingredientas, kuris gali būti naudojamas įvairiuose patiekaluose. Štai keletas idėjų, kaip panaudoti kimči:
- Kimči blynai: Į blynus gali būti sudedami įvairūs keptos, virtos mėsos likučiai, jūros gėrybės, žuvis.
- Bibim Guksu: Vasariškas patiekalas su plonais kvietiniais makaronais ir kimči.
- Kimči sriuba: Sotus ir gaivinantis rytietiškas patiekalas.
Ingredientų keitimas
Kimči gamybai naudojami specialūs pipirai „Gochugaru”. Jie yra aštresni, nei saldi paprika, bet švelnesni nei čili pipirai. Dabar „Gochugaru” yra pirkti Lietuvoje, bet jei neturėsite po ranka, galite keisti paprastais čili arba kajeno pipirais.
Ingredientas | Pakeitimas |
---|---|
Gochugaru pipirai | Čili arba kajeno pipirai |