Bulvės - populiari daržovė, iš kurios galima pagaminti daugybę įvairių patiekalų. Šiame straipsnyje rasite keletą įdomių receptų, kuriuose pagrindiniai ingredientai yra bulvės ir kiaušiniai.
Ispaniškas bulvių omletas
Šis sotaus, stipraus bulvių omleto receptas taps vienu mėgstamiausiu patiekalu, tinkančiu net ant pietų stalo. Patiekite su šviežiomis daržovėmis.
Ingredientai (6-8 asmenims):- 8-10 vidutinio dydžio bulvių
- 1 l rapsų aliejaus
- 2 vidutinio dydžio svogūnų
- 10 kiaušinių
- Žiupsnelis malto muskato riešuto
- 1 pakelis fermentinio sūrio riekelėmis
- Žiupsnelis druskos
- Žiupsnelis juodųjų pipirų
- 1 saujelė petražolių lapelių (papuošimui)
- Nuskustas bulves supjaustykite plonais griežinėliais ir pamirkykite šaltame vandenyje apie 15 min. Plaukite švariu vandeniu. Nusausinkite.
- Į prikaistuvį supilkite rapsų aliejų ir sudėkite nuplautas bulves. Ant vidutinės kaitros virkite apie 20 min., kol bulvės suminkštės, bet liks dar traškios viduje.
- Bulves nukoškite per kiaurasamtį.
- Į keptuvę pilkite 4-5 šaukštus nukošto aliejaus ir jame kepinkite šiaudeliais pjaustytus svogūnus, kol suminkštės.
- Išplakite kiaušinius ir sumaišykite su apvirtomis bulvėmis bei keptais svogūnais. Pagardinkite maltu muskato riešutu, druska ir pipirais.
- ½ kiekio masės pilkite į keptuvę, sudėliokite fermentinį sūrį ir sudėkite likusią bulvių bei kiaušinių masę.
- Ant vidutinės kaitros kepkite apie 8-10 min., kepimą tęskite orkaitėje 180 °C temp. dar 15-20 min.
- Iškepus atsargiai apverskite ir papuoškite petražolių lapeliais.
Bulviniai blynai su mocarela
Rezultatas - skanūs, kvapnūs bulviniai blynai.
Ingredientai:- 400 gramų bulvių (virtos)
- 50 gramų svogūnų (laiškai)
- 3 vienetai kiaušinių
- Šiek tiek juodųjų pipirų
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek sviesto
- Virtas bulves ir svogūnus supjaustyti.
- Įkaitintoje keptuvėje ištirpinti sviestą ir sudėti bulves, kepti kol truputį apskrus.
- Į dubenėlį sukulti kiaušinius, įberti druskos ir pipirų, viską gerai išplakti, suberti svogūnų laiškus.
- Dubenėlyje esantį turinį supilti ant keptuvėje kepančių bulvių.
- Kepti apie 5 min.
Bulvių ir daržovių pyragas
Jums reikės:- nemažos cukinijos
- 200 g špinatų
- 2 bulvių
- saujos brokolių žiedynėlių
- po 100 g brandinto sūrio ir rikotos
- ryšulėlio prieskoninių žolelių (petražolių, bazilikų)
- 2 svogūnų
- 4 šaukštų sviesto
- 3 šaukštų aliejaus
- 6 kiaušinių
- pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų
- Svogūnus sukapokite ir pakepinkite svieste. Brokolius nuplikykite verdančiu vandeniu, pasmulkinkite.
- Cukiniją ir bulves supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite su svogūnais bei špinatais.
- Kiaušinius iki vientisos masės išplakite su rikota, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis ir pipirais.
- Apskritą kepimo formą ištepkite riebalais, dėkite dalį cukinijų, brokolinių kopūstų, bulvių ir špinatų masės, pilkite dalį kiaušinių plakinio.
- Ant viršaus sudėkite likusias daržoves ir apliekite likusiu kiaušinių plakiniu. Apibarstykite tarkuotu sūriu.
- Pyragą kepkite iki 180 °C karštumo orkaitėje apie 20 minučių. Tiekite gausiai apibarstę likusiomis žolelėmis.
Kulinaro patarimas. Jei norite, kad apkepas prisipildytų daugiau spalvų, galite įmaišyti raudonų, oranžinių saldžiųjų paprikų. Taip pat čia tinka įpjaustyti kumpio gabalėlių.
Bulvės huankajietiškai
Bulvių tėvynėje Peru šis patiekalas vadinasi Papa a la huancaína.
Ingredientai:- Bulvės
- Kiaušiniai
- Pailgas geltonas pipiras ají amarillo (galima pakeisti geltonąja paprika su šviežiu aštriu pipiru)
- Sūris
- Alyvų aliejus
- Druska
Kai kurie deda:
- Šiek tiek pieno
- Porą nesaldžių krekerių
- Česnako ar svogūno (nebūtinai)
- Bulves nuplauname, išverdame, tuomet nulupame ir supjaustome storokomis riekėmis.
- Kiaušinį išverdame kietai, išvirusį supjaustome ketvirčiais.
- Padažui gaminti pipirą (arba papriką su aštriu pipiru) kartu su sūriu ir alyvų aliejumi sutriname blenderiu, įberiame druskos. Į šį padažą kai kurie dar deda šiek tiek pieno ir porą nesaldžių krekerių, bet galima jų ir nedėti.