pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Skaniai Iškepti Žuvį: Patarimai ir Receptai

Kaip skaniai iškepti žuvį? Tai kone amžinas klausimas virtuvėje. Atrodo, kad skaniai kepta žuvis yra meistrysčių meistrystė. Taip ir yra, tačiau patarimai padės tapti šios srities meistru ir būsite arčiausiai meistro - kaip niekada anksčiau.

Žuvies Paruošimas Kepimui

Pirmiausia žuvį reikia gerai nuvalyti ir išdarinėti. Išdarinėkite su rūpesčiu ir atsargumu, kad nepažeistumėte tulžies pūslės. Ją pažeidus, žuvies mėsa apkars. Žuvį kepkite be galvos. Iš galvos verčiau išvirti sultinį. Begalvę skerdeną perplaukite ir likus bent dešimčiai minučių iki kepimo apibarstykite druska, kad ši įsigertų į žuvį. Jeigu to nepadarėte, labai nesijaudinkite - pasūdykite voliodami žuvį miltuose.

Žuvies Kepimo Paslaptys

Žuvį visada geriausia kepti šiek tiek pamurkdytą miltuose, priešingu atveju ji nebus traški ir lips prie keptuvės dugno, kad ir kiek aliejaus piltumėte. Miltus suberkite į didelį dubenį, sumeskite žuvies gabalėlius ir iš visų pusių apvoliokite juos miltuose. Galite naudoti ir kitą triuką - miltus supilti į plastikinį maišelį, į jį įmesti po vieną žuvies gabalėlį ir tada maišelį gerai pakratyti. Jeigu vietoj kvietinių naudosite kukurūzų miltus, žuvies odelė bus ypatingai traški.

Paniruoti žuvį galima ir kitu būdu: pirmiausia gabalėlius pamerkite į kiaušinio plakinį (vienas kiaušinis ir keli šaukštai pieno), o tada apvoliokite miltuose. Tiesa, žuvį reikėtų pjaustyti vidutinio storumo gabalėliais, nes jeigu bus per stori, vidus nekeps, o išorė svils. Mažų žuvų pjaustyti nereikia, jos kepamos tokios, kokios yra.

Kepimo Technika

Bekauliai žuvies gabalėliai dedami į gerai įkaitintą keptuvėje aliejų. Geriausia naudoti rafinuotą augalinį aliejų. Aliejaus negailėkite: rekomenduojama, kad aliejuje žuvis maudytųsi bent iki pusės. Pasirūpinkite, kad aliejus tikrai gerai įkaistų. Šio triuko dėka žuvis bus sultinga, neprisisiurbs riebalų, o jos odelė bus traški. Aliejų galima paskaninti paprastu arba ghi sviestu: tai suteiks žuviai ypatingo skonio.

Žuvies gabalėlius kepkite 5-7 minutes iš abiejų pusių. Labai svarbu nemakaluoti, nejudinti žuvies gabalėlio, kol odelė taps kieta ir traški, antraip jis tiesiog praras savo formą. Jeigu norite traškios keptos žuvies, o ne troškinio, keptuvės dangčiu neuždenkite.

Patarimai ir Idėjos

  • Žuvies reikėtų valgyti bent kartą per savaitę.
  • Tam, kad atsiskleistų žuvies skonis, dažniausiai užtenka vos kelių ingredientų, o esminis jų - citrina.

Žuvį pagal šį receptą galima kepti tiek orkaitėje, tiek gryname ore ant žarijų. Neturite laiko iš vakaro pasiruošti sveikų pietų kitai dienai į darbą? Po ilgos dienos nebeužtenka jėgų pasigaminti maistingos ir skanios vakarienės?

Žuvies Patiekalai

Štai keletas idėjų, kaip skaniai paruošti žuvį:

  1. Balta žuvis su pomidorais ir prieskoninėmis žolelėmis
  2. Druskoje keptas upėtakis
  3. Lašišos ir daržovių pilna skarda
  4. Menkė su kuskusu ir pomidorais
  5. Orkaitėje kepta su pesto padažu marinuota lašiša
  6. Orkaitėje keptos skumbrės su citrusiniais vaisiais
  7. Menkė moliūgų padaže

Glazūruota Lašiša

Glazūruota lašiša - puikus pasirinkimas, nes šitaip iškepta žuvis turės traškią plutelę, o vidus bus minkštas, gardus. Be to, šio patiekalo ruošimas neatims daug laiko.

Strelkabelka.lt: Kai nežinau, ką pagaminti įvairioms progoms, visuomet renkuosi šitaip keptą lašišą - labai paprasta, pastangų įdėti daug nereikia, o nustebinti lieka visi. Žemoje temperatūroje keptos lašišos skonis yra su niekuo nepalyginamas.

Kepta Žuvis su Svogūnų Padažu (Kūčių Patiekalas)

Šis patiekalas mūsų namuose nuo neatmenamų laikų yra privalomas ant Kūčių stalo. Receptas itin paprastas ir iš elementarių produktų, kaip ir priklauso patiekalams atkeliavusiems iš amžinojo deficito laikų. Ilgiausiai užtruksite kepdami svogūnus, bet jokiu būdu netrumpinkite laiko padidindami ugnį, nes lėtas kepimas ir yra visa padažo skonio esmė.

Ingredientai:

  • 1 kg baltos žuvies filė be odos
  • 1 kg svogūnų (svoris nurodytas nuluptų svogūnų)
  • 2 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • Miltų žuvies apvoliojimui (apytiksliai 2-3 saujos)
  • 350-400 ml aliejaus
  • Kečupas
  • Druska, juodieji pipirai - pagal skonį

Gaminimo Eiga:

  1. Žuvies filė nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir labai gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi. Žuvį supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir iš abiejų pusių apibarstykite druska bei pipirais.
  2. Į vieną dubenėlį įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite, o į kitą suberkite miltus.
  3. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais.
  4. Į dvi keptuves (kepdami žuvį dviejose greičiau iškepsite) įpilkite aliejų ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies.
  5. Žuvies gabalėlius iš pradžių pamirkykite kiaušinių plakinyje, o po to apvoliokite miltuose nukratydami jų perteklių ir dėkite į keptuvę. Kepkite iš abiejų pusių po 3-4 minutes, kol žuvis bus gražios auksinės spalvos. Jeigu žuvies filė gabalėliai storesni, kepkite po 4-5 minutes iš abiejų pusių. Ar žuvis iškepusi, galite patikrinti paragaudami storiausią gabalėlį.
  6. Iškeptą žuvį sudėkite į plačią lėkštę aukštesniais kraštais, kurioje ir tieksite.
  7. Į švarią keptuvę su dangčiu (pasirinkite didesnę, kad tilptų visi svogūnai ir būtų patogu maišyti) įpilkite kelis šaukštus aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies.
  8. Į įkaitusią keptuvę suberkite svogūnus, gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 15 minučių. Šiame etape svogūnai neturi kepti, tik lėtai troškintis išskirdami nemažą kiekį savo sulčių.
  9. Praėjus nurodytam laikui nuo keptuvės nuimkite dangtį ir padidinkite ugnį iki vidutinės. Kas kelias minutes pamaišydami kepkite apie 40 minučių, kol svogūnai taps sodriai auksinės spalvos ir gražiai karamelizuosis. Pačioje pabaigoje svogūnus maišykite nuolat, kad neprisviltų.
  10. Į keptuvę supilkite kečupą, pagardinkite trupučiu druskos, juodaisiais pipirais ir gerai išmaišykite su svogūnais. Nuolat maišydami leiskite padažui užvirti. Vos tik padažas užvirs, nuimkite keptuvę nuo ugnies, paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų ir užpilkite ant žuvies.

Skaniausia žuvis, su kuria visuomet ruošiu šį patiekalą tai juodojo paltuso filė, ją dažniausiai perku šaldytą turguje (Vilniuje "Halės turgus"). Bet Jūs galite rinktis bet kurią kitą baltą žuvį: puikiai tiks menkės, sterko ar ešerio filė.

Patarimai Patiekimui

Žuvį valgykite karštą, kone ką tik išimtą iš keptuvės, nes atvėsusi ji taps riebi ir ne tokia skani. Garnyrui puikiai tinka bulvių košė, makaronai ir citrinos griežinėlis.