pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Papuošti Įdarytą Žuvį: Patarimai ir Receptai

Žuvis - vienas tų produktų, be kurio neįsivaizduojamas žiemos švenčių stalas. Ypač per Kūčias ji tampa tikra vakaro žvaigžde. Vis dėlto, nors esame gana konservatyvūs valgytojai, vis labiau linkstame į kulinarinius eksperimentus.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad valgant žuvį galima gauti itin naudingų omega-3 riebalų rūgščių, tik svarbu atsižvelgti į jos gaminimo būdą. Ji pasakoja, kad įvairiose žuvies gaminiuose yra daug naudingųjų maisto medžiagų, stiprinančių mūsų organizmą.

„Žuvis - gyvūninės kilmės produktas, kuriame randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų, visaverčių baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A, D ir E. Ją reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę, o per abu valgymus suvartoti apie 300 gramų.

Visgi reikėtų prisiminti, kad žuvį naudingiausia žuvis - šviežia. Pasak gydytojos dietologės, ką tik pagauta žuvis turi didžiausią naudą sveikatai: „Kad ir kokios rūšies bebūtų žuvis, puiku, jei galime ją skanauti šviežią, mat tokia ji palankiausia mūsų sveikatai, nes išsaugo daugiausia naudingų maistinių medžiagų. Jei renkamasi šaldyta žuvis, reiktų atminti, jog vieną sykį atšildžius, daugiau šaldyti nereiktų.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus.

Žuvies kokybę reikėtų vertinti pagal išvaizdą, spalvą ir kvapą Nesvarbu, kokios rūšies šviežią žuvį pasirinksite šiųmečiam šventiniam stalui, vertinant jos kokybę reikėtų atkreipti dėmesį į tris dalykus - išvaizdą, kvapą ir spalvą.

Žuvies akys turėtų būti iškilios ir skaidrios, o jos oda blizgi ir šiek tiek gleivėta. Lede laikytos kokybiškos žuvies žiaunos bus pilkšvai rausvos, ką tik pagautos - švelniai raudonos spalvos. Jei žiaunos pilkos ar baltos - tai sugedusio produkto požymis. Žuvis neturi turėti pašalinių kvapų, tik jai įprastą kvapą.

Dar vienas būdas, kaip galima patikrinti, ar žuvis gera, pirštu paspausti jos kūną. Jei nuo paspaudimo pirštu atsiradusi įduba neišnyksta per kelias sekundes - tokios žuvies kokybė abejotina. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į laikymo sąlygas: žuvis turi būti patalpinta tinkamos temperatūros šaldytuve arba laikoma ant ledo, o parsinešus į namus suvartojama kaip galima greičiau. Laikyti žuvies kambario temperatūroje nevalia, o šaldytuve rekomenduojama ne ilgiau kaip 48 valandas.

Silkės Receptai

Silkė su keptais obuoliais Jums reikės: 500 g silkės filė, 3 vidutinio dydžių obuolių, 2 svogūnų, sviesto kepimui, aliejaus kepimui, žiupsnelio druskos ir šviežiai grūstų pipirų.

Gaminimas: Svogūnus supjaustome pusžiedžiais ir pakepiname su aliejumi, dedame po žiupsnelį druskos ir šviežiai grūstų pipirų. Obuolius nuplauname, nulupame žievę, supjaustome skiltelėmis. Obuolių skilteles pakapiname ant sviesto iš abiejų pusių. Obuoliai turi suminkštėti, bet neištižti. Į lėkštę dedame juostelėm pjaustytą silkę, ant viršaus - kepintus svogūnus, o ant svogūnų dedame kepintus obuolius. Rekomenduoju papuošti sultene.

Silkė su keptomis morkomis ir kepintomis moliūgų sėklomis Reikės: 500 g silkės filė, 300 g morkų, 300 g svogūnų, 100 g moliūgų sėklų, aliejaus kepimui, žiupsnelio druskos ir šviežiai grūstų pipirų.

Gaminimas: Morkas sutarkuokite šiaudeliais. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, pakepinkite aliejuje, kol daržovės suminkštės, bet išliks traškios. Pabarstykite druska, grūstais juodaisiais pipirais. Masę atvėsinkite. Pakepinkite moliūgų sėklas, atvėsinkite ir sudėkite į bendrą masę su morkomis ir svogūnais. Juostelėmis supjaustykite silkės filė, viską gerai išmaišykite. Patiekalas paruoštas valgyti, labai skanus, greitai paruošiamas.

Primename, kad gardžiausia ir vertingiausia silkė yra su galva arba šviežia.

Kepta Žuvis: Patarimai ir Receptai

Kepta žuvis - klasikinis patiekalas, mėgstamas dėl savo paprastumo ir universalumo. Jį galima lengvai pritaikyti įvairiems skoniams ir progoms, nuo greitos vakarienės iki šventinio stalo. Žuvies pasirinkimas - pirmas ir svarbiausias žingsnis - pasirinkti tinkamą žuvį. Tinka beveik bet kokia žuvis, bet kai kurios rūšys yra populiaresnės kepimui dėl savo tekstūros ir skonio.

Populiariausios žuvų rūšys kepimui:

  • Menkė: Balta, švelni žuvis, puikiai tinkanti pradedantiesiems. Lengvai kepama ir gerai sugeria prieskonius.
  • Ešerys: Panaši į menkę, bet šiek tiek tvirtesnė tekstūra. Taip pat puikus pasirinkimas kepimui.
  • Lašiša: Riebesnė žuvis, kuri kepant išlieka sultinga. Jos ryškus skonis puikiai dera su įvairiais prieskoniais.
  • Upėtakis: Švelnaus skonio žuvis, kurią galima kepti visa arba filė. Puikiai tinka kepti folijoje.
  • Plekšnė: Plona, švelni žuvis, kuri greitai iškepa. Svarbu neperkepti, kad neperdžiūtų.
  • Jūros lydeka: Balta, liesa žuvis, dažnai naudojama žuvies piršteliams gaminti. Tinka kepti tešloje.

Svarbu atkreipti dėmesį į žuvies šviežumą. Šviežia žuvis turėtų turėti blizgančias akis, rausvus žiaunas ir malonų jūros kvapą. Verta rinktis žuvį iš patikimų šaltinių, kurie užtikrina jos kokybę.

Paprastas keptos žuvies receptas

Šis receptas yra puikus būdas pradėti, jei nesate labai patyręs virtuvėje. Jis reikalauja minimalių ingredientų ir pastangų, tačiau rezultatas vis tiek bus skanus.

Ingredientai:

  • Žuvies filė (menkė, ešerys arba kita pasirinkta žuvis)
  • Druska
  • Juodieji pipirai
  • Miltai (apvoliojimui)
  • Aliejus (kepimui)
  • Citrina (patiekimui)

Gaminimas:

  1. Žuvies filė nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Pagardinkite druska ir pipirais iš abiejų pusių.
  3. Į lėkštę įberkite miltų. Apvoliokite žuvies filė miltuose, kad jie tolygiai padengtų žuvį.
  4. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies.
  5. Atsargiai įdėkite žuvies filė į keptuvę. Kepkite 3-5 minutes iš kiekvienos pusės, arba kol žuvis taps auksinės spalvos ir lengvai atšoks nuo keptuvės dugno.
  6. Patiekite iš karto, apšlakstę citrinos sultimis.

Keptos žuvies variantai

Šis paprastas receptas yra puikus pagrindas, kurį galima pritaikyti pagal savo skonį. Štai keletas idėjų, kaip paįvairinti keptos žuvies skonį:

  • Prieskoniai: Pabandykite naudoti įvairius prieskonius, tokius kaip paprika, česnakų milteliai, svogūnų milteliai, džiovinti žolelės (čiobreliai, rozmarinai, petražolės).
  • Marinatas: Prieš kepant žuvį, galite ją pamarinuoti citrinos sultyse, alyvuogių aliejuje, sojos padaže arba kitame mėgstamame marinade.
  • Tešla: Žuvį galite kepti tešloje. Tešlą galite paruošti iš miltų, kiaušinių, pieno arba alaus.
  • Padažai: Patiekite keptą žuvį su įvairiais padažais, tokiais kaip tartaro padažas, majonezas, grietinės padažas su krapais, pomidorų padažas.
  • Garnyrai: Prie keptos žuvies puikiai dera bulvės (virtos, keptos, bulvių košė), ryžiai, daržovės (salotos, keptos daržovės, šparaginės pupelės).

Kepta žuvis folijoje

Kepimas folijoje yra puikus būdas išlaikyti žuvį sultingą ir skanią. Šis metodas ypač tinka riebesnėms žuvims, tokioms kaip lašiša ar upėtakis.

Ingredientai:

  • Žuvies filė (lašiša, upėtakis arba kita pasirinkta žuvis)
  • Citrina
  • Žolelės (krapai, petražolės, rozmarinai)
  • Sviestas
  • Druska
  • Juodieji pipirai

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Ant didelio folijos lakšto padėkite žuvies filė.
  3. Ant žuvies uždėkite kelias riekeles citrinos, šakelę žolelių ir mažą gabalėlį sviesto.
  4. Pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Sandariai užlankstykite foliją, kad susidarytų vokelis.
  6. Kepkite orkaitėje 15-20 minučių, priklausomai nuo žuvies storio.
  7. Atsargiai atidarykite foliją (būkite atsargūs, nes išsiskirs karšti garai) ir patiekite iš karto.

Kepta žuvis tešloje

Kepta žuvis tešloje - klasikinis patiekalas, ypač populiarus Anglijoje (fish and chips). Tešla suteikia žuviai traškumo ir apsaugo ją nuo išsausėjimo kepant.

Ingredientai:

  • Žuvies filė (menkė, ešerys arba kita pasirinkta žuvis)
  • Miltai
  • Kiaušinis
  • Šaltas vanduo arba alus
  • Druska
  • Juodieji pipirai
  • Aliejus (kepimui)

Paruošimas:

  1. Paruoškite tešlą: sumaišykite miltus, kiaušinį, šaltą vandenį (arba alų), druską ir pipirus. Tešla turi būti tiršta, bet lengvai krentanti nuo šaukšto.
  2. Žuvies filė nuplaukite ir nusausinkite.
  3. Apvoliokite žuvies filė tešloje, kad ji tolygiai padengtų žuvį.
  4. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies.
  5. Atsargiai įdėkite žuvies filė į keptuvę. Kepkite 3-5 minutes iš kiekvienos pusės, arba kol tešla taps auksinės spalvos ir žuvis iškeps.
  6. Patiekite iš karto su bulvytėmis fri ir mėgstamu padažu.

Patarimai, kaip kepti žuvį tobulai

  • Neperkepkite žuvies. Perkepta žuvis tampa sausa ir neskani. Žuvis yra iškepusi, kai ji lengvai atšoka nuo keptuvės dugno ir lengvai skyla šakute.
  • Naudokite tinkamą keptuvę. Geriausia naudoti keptuvę su storu dugnu, kad žuvis keptų tolygiai.
  • Įkaitinkite aliejų tinkamai. Per mažai įkaitęs aliejus leis žuviai sugerti per daug riebalų, o per daug įkaitęs aliejus gali apdeginti žuvį iš išorės, o viduje ji liks žalia.
  • Nesuplaukite keptuvės. Kepkite po kelis gabalėlius žuvies vienu metu, kad keptuvės temperatūra nenukristų.
  • Nusausinkite žuvį po kepimo. Padėkite iškeptą žuvį ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

Keptos žuvies patiekimas

Keptą žuvį galima patiekti su įvairiais garnyrais ir padažais. Klasikinis pasirinkimas - bulvytės fri ir tartaro padažas. Tačiau kepta žuvis puikiai dera ir su kitais garnyrais, tokiais kaip bulvių košė, ryžiai, salotos, keptos daržovės ar šparaginės pupelės.

Prie keptos žuvies taip pat tinka įvairūs padažai, tokie kaip majonezas, grietinės padažas su krapais, pomidorų padažas ar citrinos sultys. Patiekdami keptą žuvį, galite ją papuošti šakelėmis žolelių, citrinos riekele ar kitais dekoratyviniais elementais.