Grūdėta varškė - gana įdomus produktas. Ji - tarsi tarpininkė tarp sūrio ir varškės. Kiek man teko pastebėti, dažniau grūdėta varškė patinka moterims - vyrai ją ne visada supranta ir, jei renkasi varškę, tai dažniausiai tradicinę.
Varškės Sudėtis ir Maistinė Vertė
Varškė yra rūgusio pieno produktas, kuris gaunamas pieno bakterijomis rauginant pieną ir pašalinant išrūgas. Varškė - tai kietos arba tirštos pieno dalelės, kurios susijungusia ir atsiskiria nuo išrūgų. Lietuviška varškė gaminama iš rūgusio pieno, kuris yra kaitinamas, o gaunama masė perkošiama per sietelį arba nuspaudžiama.
Pagrindiniai Varškės Komponentai (9% riebumo):
- Kalorijų kiekis: 156 kcal
- Baltymai: 16,7 g
- Riebalai: 9 g
- Angliavandeniai: 2 g
- Glikeminis indeksas: 30
Varškės gaminimo metu iš pieno išsiskiria organizmo lengvai pasisavinami baltymai ir pieno riebalai, kurie padeda užtikrinti gerą bendrąją sveikatą. Dėl lengvo varškės įsisavinimo, šį pieno produktą galima vartoti įvairaus amžiaus žmonėms, pradedant vos 6 mėnesių mažyliams ir baigiant pagyvenusiais žmonėmis. Varškė yra net gi įtraukiama į dietinius valgiaraščius žmonėms, kurie serga, kepenų, inkstų skrandžio, žarnyno, širdies ir kraujagyslių ligomis.
Varškės Nauda Organizmui
Varškėje yra medžiagų, kurios normalizuojama organizme vykstančią riebalų apykaitą: varškė padeda daugiau riebalų paversti energija, todėl jų mažiau nusėda ant kraujagyslių sienelių. Šiuo atveju geriausia yra valgyti liesą varškę, o antsvorio turintiems žmonėms ši varškė yra ypatingai naudinga. Varškė puikiai numalšina alkį, tačiau turi labai mažai kalorijų - 100 g varškės turi vos 156 kilokalorijas.
Varškės baltymuose yra metionino ir triptofano. Tai nepakaičiamos aminorūgštys, reikalingos nervų sistemai ir virškinamajam traktui. Varškėje taip pat yra kalcio ir fosforo. Šios mineralinės medžiagos yra kaulinio audinio ir dantų pagrindas bei stiprina širdies raumenį. Varškėje taip pat yra vitamino B, kuris apsaugo nuo aterosklerozės. Šis pieno produktas taip pat yra prisotintas vitaminu B, geležimi, magniu, fosforu ir geležimi.
Pasak gydytojos, dėl varškėje esančio kalcio produktas gali būti vartojamas osteoporozės - sisteminės kaulų ligos, pasireiškiančios kaulų retėjimu, maža kauline mase ar kaulų trapumu, profilaktikai. „Varškėje gausu gerųjų bakterijų, kurios apsaugo žarnyno gleivinę nuo viduriavimo, veikia kaip probiotikai. Varškėje, kaip ir kituose pieno produktuose, gausu šakotos grandinės aminorūgščių, taip pat yra nedidelis kiekis aromatinių aminorūgščių. Toks derinys itin tinkamas sergant kepenų ligomis, kepenų ciroze“, - nurodo gydytoja rezidentė J.
Grūdėtos Varškės Pavyzdžių Apžvalga
"Pilos" Varškė Grūdeliais 6% Riebumo (Lidl)
- Sudėtis (100g):
- 6 g riebalų
- 4,9 g sočiųjų riebalų rūgščių
- 2,7 g angliavandenių (iš jų 2,6 g cukrų)
- 0,7 g druskos
- 11 g baltymų
- Energinė vertė - 455kJ / 109 Kcal
- Skonis: Gana prėskas ir neįspūdingas.
"Rimi" Varškės Grūdeliais su Grietinėle ir Krapais 5% Riebumo
- Sudėtis:
- Energinė vertė - 398kJ / 95 Kcal
- 5 g riebalų
- 3,2 g sočiųjų riebalų rūgščių
- 2,5 g angliavandenių (iš jų - 2,5 g cukrų)
- 0,8 g druskos
- 1o g baltymų
- Skonis: Viena mėgstamiausių, skonis labai geras.
"Rimi" Varškės Grūdeliais su Grietinėle "Classic" 4% Riebumo
- Sudėtis:
- Energinė vertė - 412 kJ / 98 Kcal
- 4 g riebalų
- 2,8 g sočiųjų riebalų rūgščių
- 2,5 g angliavandenių (iš jų - 2,5 g cukrų)
- 0,9 g druskos
- 13 g baltymų
- Skonis: Be krapų nepatiko.
"Pieno Žvaigždės" Grūdėta Varškė 7% Riebumo
- Sudėtis:
- Energinė vertė - 501kJ / 112 Kcal
- 7 g riebalų
- 4,4 g sočiųjų riebalų rūgščių
- 2,7 g angliavandenių (iš jų - 2,7 g cukrų)
- 0,9 g druskos
- 12 g baltymų
- Skonis: Nuostabus, galima valgyti vieną.
"Farm Milk" Varškė Grūdeliais 5% Riebumo (Maxima)
- Sudėtis:
- Energinė vertė - 426 kJ / 102 Kcal
- 5 g riebalų
- 3,3 g sočiųjų riebalų rūgščių
- 3,3 g angliavandenių (iš jų - 3,2 g cukrų)
- 0,5 g druskos
- 11 g baltymų
- Skonis: Valgyti įmanoma, bet ne pirmenybė.
"Polish Farmers" Cottage Cheese/Serek Wiejski "Classic"
- Sudėtis:
- Energinė vertė - 406kJ / 97 Kcal
- 5 g riebalų
- 3 g sočiųjų riebalų rūgščių
- 2 g angliavandenių (iš jų - 2 g cukrų)
- 0,7 g druskos
- 11 g baltymų
- Skonis: Prėskas, didelis kiekis (500g).
Rekomendacijos Vartojant Varškę
Anot gydytojos dietologės dr. R. Petereit, paaugliams ir suaugusiesiems per dieną rekomenduojama suvartoti tris porcijas pieno produktų. Varškę valgydami kasdien sau nepakenksite, tačiau gydytoja rezidentė J. Varškę galima valgyti kasdien, tačiau nereikia pamiršti, kad svarbi įvairi ir subalansuota mityba. Yra ir kitų maisto produktų, kuriuose gausu kalcio ir baltymų, juos reiktų keisti, nes prie monotoniško maisto organizmas gana greitai pripranta ir toks maistas tampa nebepatrauklus“, - sako J.
Vis dėlto renkantis varškę pagal riebumą dr. R. Petereit pataria neapsigauti ir nesivadovauti mitu, kad liesa varškė yra sveikesnė. „Mokslas nepalaiko šiuolaikinės mados rinktis neriebius pieno produktus, pavyzdžiui, pusiau nugriebtą arba nugriebtą pieną. Vienintelis nugriebto pieno ir liesų pieno produktų privalumas yra mažesnis kaloringumas, tačiau, nepaisant to, geriau rinktis vidutinio riebumo pieno produktus“, - paaiškina dr. R.
Gydytoja rezidentė J. Linauskaitė-Kekė priduria, kad renkantis varškę reikėtų atkreipti dėmesį ir į joje esančios druskos kiekį. „Varškėje yra nemažai druskos, ypač grūdėtojoje. Druskos vartojimas ribojamas sergant arterine hipertenzija, todėl, prieš perkant varškę, reiktų palyginti skirtingų gamintojų produktą ir rinktis tą, kuriame mažiausiai druskos“, - pataria J.
Kaip Valgyti Varškę?
Varškė su bananais ar kitais pagardais - ne tik sportininkų pamėgtas užkandis. Valgant varškę patariama vengti pridėtinio cukraus ir ją gardinti natūraliais vaisiais ar uogomis, jogurtu. „Jeigu gardinsime medumi ar cukrumi, svarbu atminti, kad porcijoje būtų ne daugiau kaip vienas arbatinis šaukštelis cukraus ar medaus“, - primena dr. R.
„Pieno produktų nereiktų vartoti kartu su daržovėmis, ypač lapinėmis, taip pat sėklomis ir riešutais, nes tokiu atveju virškinamajame trakte susidaro neabsorbuojami junginiai, kurie trukdo pasisavinti kalcį. Itin didelis maistinių skaidulų kiekis (vaisai, uogos, daržovės, viso grūdo produktai) taip pat mažina kalcio pasisavinimą“, - paaiškina medikė J.
Svarbu žinoti, kad varškė yra greitai gendantis pieno produktas ir jame sparčiai dauginasi įvairūs ligų sukėlėjai, todėl varškę patariama laikyti šaldytuve ne ilgiau 2-3 paras. Jeigu abejojate varškės šviežumu, verčiau ją valgyti apdorotą, pavyzdžiui, išsikepkite varškės apkepą arba išsivirkite virtinukų.
Apibendrinimas
Šiuo metu parduotuvėse galima rasti pačių įvairiausių varškės rūšių, todėl kiekvienas žmogus gali pasirinkti šį pieno produktą, atsižvelgdamas į savo organizmo poreikius.
Maistinės Vertės Palyginimas
Produktas | Energinė Vertė (kJ/Kcal) | Riebalai (g) | Angliavandeniai (g) | Baltymai (g) |
---|---|---|---|---|
"Pilos" Varškė Grūdeliais 6% | 455 / 109 | 6 | 2,7 | 11 |
"Rimi" Varškė su Krapais 5% | 398 / 95 | 5 | 2,5 | 10 |
"Rimi" Varškė "Classic" 4% | 412 / 98 | 4 | 2,5 | 13 |
"Pieno Žvaigždės" Varškė 7% | 501 / 112 | 7 | 2,7 | 12 |
"Farm Milk" Varškė 5% | 426 / 102 | 5 | 3,3 | 11 |
"Polish Farmers" Varškė | 406 / 97 | 5 | 2 | 11 |