Kepti varškėčiai yra tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris vilioja ne tik skoniu, bet ir maistingumu. Tai skanus, lengvai pagaminamas ir švelnus desertas, kuris tiks tiek pusryčiams, tiek vakarienei.
Man turbūt visi skaniausi patiekalai yra tie, kuriuose yra varškės. Kepti varškėčiai yra tas maistas, kurį turbūt galėčiau valgyti kiekvieną dieną.
Tikriausiai kiek suskaičiuotume namų Lietuvoje, tiek ir varškėčių receptų. Būtų įdomu atlikti statistinį tyrimą ir sužinoti, kiek lietuvių mėgsta šitą patiekalą. Statyčiau, kad bent 80%. Na, mano spėjime nebūtinai yra tikslumo, bet mūsų namuose varškėčius myli visi 100% gyventojų. Ir kepame juos bent kelių rūšių.
Lietuvių kulinarijoje kepti varškėčiai užima ypatingą vietą, jie dažnai patiekiami pusryčiams, o jų populiarumas auga dėl naudos sveikatai - šis patiekalas yra gausus baltymų ir vitaminų, todėl puikiai prisideda prie subalansuotos mitybos.
Ingredientai
Šiam gardėsiui ruošti dažniausiai naudojami šie ingredientai: varškė, miltai, kiaušiniai ir cukrus, kurie kartu sukuria minkštą ir purų pyragėlį. Papildomai galima pridėti įvairių skonių, pavyzdžiui, vanilės, citrinos, apelsino žievelės ar razinų, leidžiančių kiekvienam patiekalui įgyti unikalų charakterį.
- Varškė (sausesnė) - 250 g
- Kiaušiniai - 2 vnt.
- Miltai - 1,5-3 valgomieji šaukštai su kaupu
- Cukrus - 1 valgomasis šaukštas
- Druska - žiupsnelis
- Augalinis aliejus varškėčių kepimui
Šie kepti varškėčiai - paprasti kaip dukart du. Lygiai tokie patys, kokius prieš keliolika metų kepdavom kartu su mama; tokius pačius šiandien kepu savo saulėtam virtuviukui.
- 400 g varškės 9% rieb.
- 4 kiaušiniai
- 0-1 šaukštas cukraus
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
Gaminimo Eiga
Žemiau pateikiame greitą ir paprastą skanių varškėčių receptą. Pirmiausia į dubenį mušu kiaušinius, dedu cukrų (jei jį naudoju šįkart) ir vanilinį cukrų arba kitokią vanilės formą.
Dabar į dubenį beriu visą pakuotę varškės ir ta pačia šluotele energingai išmaišau, kad neliktų didelių varškės grumstų. Dabar beriu miltus, kepimo miltelius ir druską. Maišau tešlą šaukštu, kol nelieka sausų miltų.
Tada dedame miltus ir maišome. Miltų reikės kuo mažiau, tiek, kad tešla būtų minkšta, bet jau būtų įmanoma rankomis formuoti varškėtukus.
Taigi, formuojame varškėčius, apvoliojame juos miltuose ir kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių.
Keptuvę įkaitinu ant maždaug vidutinės kaitros. Kai įkaista, dedu gabalėlį sviesto ir nemažą šaukštą tešlos. Pasitelkusi du šaukštus, paskirstau tešlą į maždaug taisyklingos apvalios formos varškėtį.
Kepu, kol krašleliai paskrunda iki rusvos auksinės spalvos, apverčiu ir taip pat iškepu antrą pusę*.
Valgome su jogurtu, grietine, uogiene ar kitais mėgstamais priedais.
Patarimai
- Svarbu per daug neužkaitinti keptuvės, o leisti varškėčiams iš abiejų pusių lengvai apskrusti.
- Šie varškėčiai būna skaniausi, kai jų neuždengiu su keptuvės dangčiu. Tada jie būna purūs, viduje minkšti, o išorė apskrudusi.
- Miltų kiekis priklauso nuo varškės drėgnumo. Pastebėjau, kad šviežesnė varškė būna drėgnesnė, todėl reikia naudoti kiek daugiau miltų.
- Jeigu ragaujant pastebite, kad varškėčio centrinė dalis yra nepakankamai iškepusi, reiškia keptuvė per karšta ir reikia šiek tiek sumažinti jos kaitrą. Taip kepimo laikas šiek tiek pailgės ir varškėčiai iškeps tolygiai.
Varškėčiai orkaitėje
Mėgstate keptus varškėčius, tačiau net nenorite pagalvoti apie karštą, besitaškantį aliejų? O jeigu po kojomis dar ir nekantrus mažasis valgytojas sukiojasi... Orkaitėje kepti varškėčiai yra puiki išeitis!
- Paruoškite varškę: jei naudojate storesnę varškę, ją galite šiek tiek pertrinti, kad būtų kremiškesnė tekstūra.
- Sumaišykite ingredientus: į didelį dubenį suberkite varškę, įmuškite kiaušinius, įdėkite cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos.
- Miltai ir kepimo milteliai: atskiroje talpoje sumaišykite miltus su kepimo milteliais.
- Formuokite varškėčius: su šlapiomis rankomis arba šaukštu suformuokite nedidelius varškėčius. Jie turi būti gana minkšti, tačiau formą turintys.
- Kepti: įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo formą ištepkite aliejumi arba sviestu, o tada dėkite varškėčius į ją, palikdami tarpą, kad jie nesuliptų.
Patiekimas
Paruoštus varškėčius galite patiekti su mėgstama uogiene, šviežiais vaisiais, medumi ar cukraus pudra. Varškėčius tiekiame su mėgstama uogiene ir/ar grietine.
Tinkamai iškepti varškėčiai truputį (arba daug, jeigu įdėsite šaukštelį kepimo miltelių) pasipučia, viduje išlieka baltučiai ir minkštučiai, o išorėje - auksiniai ir traškūs! Patiekite juos su vaisiais, uogomis, uogiene, grietine, lašeliu medaus (jeigu vaikas yra vyresnis nei 1-ejų, nes kūdikiams medaus duoti negalima) ar kondensuoto pieno...