pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skaniai Kepti Šonkauliukai: Receptai ir Patarimai

Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. Praėjusiais metais daugiau nei trečdaliu išaugę kiaulienos šonkaulių paklausa rodo, kad šis patiekalas sulaukia vis didesnio dėmesio.

Būtent dėl šių savybių šonkaulius galima ruošti įvairiausiais būdais - eksperimentuoti su marinatu, prieskoniais ir padažais. Ta pati mėsa įgis skirtingus skonius - nuo aštraus iki švelnaus, nuo dūmo skonio iki tradicinio klasikinio. O jei dar patepsite magišku glazūros sluoksneliu, skonis iš tiesų pasakiškas. Skonis iš tiesų pasakiškas.

Minkštų Šonkaulių Paslaptis

Šonkauliai dažnai pakeičia populiariuosius šašlykus, tačiau ne visada pavyksta kauliukus su mėsa iškepti taip, kad mėsa tiesiog kristų nuo kaulų. „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius atkreipia dėmesį į svarbų aspektą - šonkaulių paruošimo būdas priklauso nuo to, kur kepsite - ant grilio ar kepsninėje.

„Minkštų šonkaulių paslaptis - prieš kepant mėsą reikia apvirti. Apvirti šonkaulius reikėtų apie pusvalandį. Jei mėsos daugiau, virimo laikas ilgesnis“, - pataria technologas. Tai ypač svarbu, jei kepsite ant žarijų šašlykinėje, o ne reguliuojamos temperatūros kepsninėje.

Vertėtų nepamiršti ir kitų svarbių niuansų - tinkamo marinato, marinavimo laiko ir glazūros. Jei šonkaulius kepsite kepsninėje, mėsą pamarinuokite per naktį. Jei prieš kepimą apvirsite, iš anksto marinuoti nereikia.

Marinato ir Glazūros Skirtumai

Kai mėsa marinuojama ilgesnį laiką prieš kepimą, marinatas suteikia minkštumo ir sultingumo. Glazūra naudojama kepimo pabaigoje, jos sudėtyje yra cukraus, todėl kepant karamelizuojasi, šonkaulius padengia traškia plutele ir suteikia papildomo skonio.

Ypač svarbu laiku patepti glazūrą - jei per anksti ir per aukštoje temperatūroje, ji sudegs, jei per vėlai ir per žemoje temperatūroje - nespės karamelizuotis ir neatskleis viso savo skonio.

„Glazūra patepkite šonkaulius iki kepimo pabaigos likus apie 15 min. Galima iškeptus šonkaulius sudėti į indą su glazūra, kad mėsa persigertų jos skonio. Nesunku jos pasigaminti ir patiems iš medaus, citrinos sulčių, žolelių, česnako, aliejaus, pomidorų pastos ir kitų ingredientų“, - pataria D.Bartošius.

Glazūrai galite naudoti ir Vorčesterio ar barbekiu padažą, į kurį įmaišykite truputį medaus.

Padažas - Būtinas Priedas Prie Šonkaulių

Prie šonkaulių būtina patiekti ir padažo. Iškeptą minkštutę mėsą su kaulu pamirkai į padažą - kas gali būti skaniau? Dažniausiai naudojamas barbekiu padažas, kurį galite susimaišyti ir patys. Reikės: 100 g pomidorų pastos, 50 g vandens, 2 valg. š. vyno acto, 1 arb. š. Volčesterio padažo, 2 skiltelių traiškyto česnako, 0,5 arb. š. garstyčių, 2 valg. š. cukraus, šlakelis citrinų sulčių, pipirų, druskos.

Išsikepti tokius šonkaulius, kad minkštutė mėsa kristų nuo kaulo, nėra sudėtinga, tik prireiks laiko bei kantrybės. Jei nepasitikite savo marinavimo įgūdžiais, galite nusipirkti „Norfoje“ jau paruoštų kepti kiaulienos šonkaulių „BBQ amerikietiškai“.

Receptai: Apvirti, Marinuoti ir Kepti Šonkauliai

Apvirti Šonkauliai su Saldžiarūgščiu Marinatu

Prieš kepimą apvirti šonkauliai garantuoja, kad mėsa bus minkšta ir kris nuo kaulų. Sėkmė - garantuota.

  • Ingredientai: 2-3 kg kiaulienos šonkaulių, 1-2 vnt. svogūnų, kelių lauro lapelių, pipirų, druskos.
  • Marinatas: 1 valg. š. medaus, 2 valg. š. sojų padažo, 1 valg. š. garstyčių, 2 arb. š. saldžiosios paprikos, 2 arb. š. raudonėlių, 1 arb. š. džiovinto česnako.

Gaminimas: Šonkaulius pasūdykite, tik nepersistenkite, nes sūrumo suteiks ir marinatas. Į puodą įpilkite vandens, įdėkite pusiau perpjautų svogūnų, lauro lapelių, pipirų, druskos. Virkite šonkaulius apie 0,5-1 valandos. Išvirtus šonkaulius išimkite iš vandens, nuvarvinkite. Paruoškite marinatą: sumaišykite visus nurodytus ingredientus. Į kepimo indą sudėkite šonkaulius ir aptepkite pusę kiekio marinato. Jei kepimo indo neturite, šonkaulius galite suvynioti į foliją ir kepkite ant skardos. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kepkite apie 20 min. Po to šonkaulius apverskite ir vėl patepkite marinatu. Toliau kepkite apie 20 min. Kepimo pabaigoje kepimo indo dangtį nuimkite, kad šonkauliai gražiai apskrustų. Jei kepate folijoje, ją atvyniokite. Patiekite šonkaulius su mėgstamu padažu ir šviežių daržovių salotomis.

Marinuoti ir Ilgai Kepti Šonkauliai

Kitas būdas paruošti šonkaulius - prieš kepimą ilgai pamarinuoti mėsą. Šis būdas tinka tuomet, jei šonkaulius kepsite kepsninėje, kurioje temperatūra pasiskirsto tolygiai, o ne ant žarijų.

  • Ingredientai: 1,5 kg kiaulienos šonkaulių.
  • Marinatui: 1 galvutės česnako, 1 valg. š. medaus, 1 arb. š. garstyčių, 1 arb. š. apelsinų džemo, 1 valg. š. sojų padažo, 1 valg. š. pomidorų padažo, druskos, pipirų

Gaminimas: Marinatui skirtus ingredientus sumaišykite. Šonkaulius užpilkite marinatu ir palaikykite šaldytuve per naktį. Suvyniokite šonkaulius į foliją ir kepkite įkaitintame grilyje ar kepsninėje kelias valandas. Baigus kepti, foliją nuimkite, kad šonkauliai gražiai apskrustų. Patiekite su mėgstamu padažu ir daržovėmis.

Ant Žarijų Kepti Kiaulienos Šonkauliai su Glazūra

Nuo seno žinomas būdas - kepimas ant žarijų turi savo magijos, nes gali tiesiogiai stebėti kepimo procesą, mėgautis sklindančiu mėsos aromatu, tačiau kelia ir iššūkių, nes mėsa gali per daug sudegti, o viduje likti kieta. Jei pasitikite savo jėgomis - pirmyn.

  • Ingredientai: 1-2 kg kiaulienos šonkaulių.
  • Marinatui: 100 ml aliejaus, 3 valg. š. citrinos sulčių, 3 valg. š. sojos padažo, 3 valg. š. Vorčesterio padažo, 4 skiltelių česnako, druskos, pipirų.
  • Glazūrai: 4 valg. š. barbekiu padažo, 2 valg. š. obuolių sulčių, 2 valg. š. medaus.

Gaminimas: Sumaišykite marinatui skirtus ingredientus ir įtrinkite šonkaulius. Marinuokite mėsą 8-10 val. Įkaitinkite kepsninę ir sudėkite ant grotelių šonkaulius. Atskirame indelyje sumaišykite glazūros ingredientus. Šonkaulius nuolat vartykite, kad nesudegtų. Iki kepimo pabaigos likus apie 15 min., patepkite glazūra iš abiejų pusių. Glazūra turi karamelizuotis, padengti mėsą traškia karamelės plutele, bet ne sudegti. Patiekite su daržovių salotomis.

Kiti Šonkauliukų Receptai

Šonkauliukai su Glazūra

  • Reikės: 1 kg kiaulienos šonkaulių; druskos pagal skonį; žiupsnis juodųjų pipirų; žiupsnis čili; 0,5 a. š. maltų lauro lapų; 1 v. š. grūdėtų garstyčių; 1 a. š. saldžios paprikos miltelių; 1 a. š. česnako granulių; 1 v. š. aliejaus.
  • Glazūrai: 2 v. š. pomidorų padažo; 1 v. š. barbekiu padažo; 1 v. š. „Sweet & Chili“ padažo.

Prieskonius skirtus šonkauliukams marinuoti, sumaišome su aliejumi ir garstyčiomis. Įtriname mišiniu šonkaulius ir dedame į šaldytuvą bent 6 - 8 valandoms. Šonkaulius sudedame į kepimo indą, uždengiame dangčiu ir kepame 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val 40 min. Glazūrai skirtus padažus sumaišome.

Keptiems Šonkauliukams Reikės:

  • 1 kg mėsingų kiaulienos šonkaulių; druskos, pipirų, džiovinto česnako ar prieskonių mišinio šonkauliams;
  • Aptepimui: 3 valgomųjų šaukštų sojų padažo; 1 valgomojo šaukšto balzamiko padažo; 3 valgomųjų šaukštų pomidorų padažo; 1 arbatinio šaukštelio garstyčių; 1 arbatinio šaukštelio medaus.

Kiaulienos šonkaulius nuplauname, nusausiname, ištriname druska, prieskoniais ir dedame į šaldytuvą kelioms valandoms. Praėjus laikui šonkaulius dedame į folija arba kepimo popieriumi išklotą kepimo indą, dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame ~40 minučių. Praėjus laikui šonkaulius įsukame į du folijos lakštus ir dar kepame dvi valandas 190 laipsnių orkaitėje. Kol šonkauliukai kepa, pasigaminame padažą šonkaulių aptepimui. Į nedidelį puodą ar prikaistuvį dedame pomidorų padažą, sojų ir balzamiko padažus, garstyčias ir medų, viską išmaišome ir pakaitiname kol beveik užvirs. Praėjus dviems valandoms šonkauliukus ištraukiame iš orkaitės, atvyniojame foliją. Jeigu kepant išsiskyrė skysčio, jį nupilame, o šonkaulius aptepame pasigamintu padažu ir dar kepame po 10 minučių iš abiejų pusių iki 200 laipsnių įkaitintoje orakaitėje, kol gražiai apskrus. Kiaulienos šonkauliukai labai skanūs patiekti su virtomis bulvėmis ir mėgstamomis daržovių salotomis.

Greitai Iškepami Lipnūs ir Aromatingi Šonkauliukai

Tai puikus receptas, mėgstantiems iškylos maistą pasiruošti iš anksto namuose, o gamtoje jį tik trumpai paskrudinti ant ugnies ir jau po penkiolikos minučių mėgautis valgymu. Kadangi dažniausiai šonkaulius kepsninėje, kad jie pilnai iškeptų ir būtų skanūs, reikia kepti ant netiesioginės ugnies valandą ir ilgiau, šį kartą sugalvojau ruošos kelią kiek sutrumpinti. Pirmiausiai, dar namuose, šonkauliukus supjaučiau ir apviriau, o tada juos užpyliau azijietiško skonio marinatu, kurio receptą radau knygoje „Barbekiu“. Kol ruošėmės ir važiavome į iškylą šonkauliai spėjo pasimarinuoti. Gamtoje užkūrėme savo kompaktiškąją Cobb kepsninę, šonkaulius apskrudinome bei baigėme kepti per 15-20 minučių. Visi aplinkui buvo tokie alkani, kaip skėriukai, tai niekas man neleido ilgai „žaisti“ ir gražiai nufotografuoti šiuos skaniuosius šonkauliukus.

Šonkaulių juostą supjaustau palei kiekvieną kauliuką. Užverdu puodą vandens, jį pasūdau ir sudedu virti pjaustytus šonkaulius. Juos verdu ant žemos ugnies apie 30 minučių, kol suminkštėja, bet jokiu būdu neperverda ir neatsiskiria nuo kaulų. Pasiruošiu marinatą šonkauliams. Smulkiai sukapoju česnaką ir imbierą. Medų ištirpinu sojos padaže ir žaliųjų citrinų sultyse, įmaišau pomidorų pastos ir skrudintų sezamų aliejaus. Marinatą gardinu prieskoniais ir užpilu ant paruoštų dar šiltų šonkaulių. Ant kepsninės grotelių, vidutinio karštumo tiesioginės ugnies, sudėlioju šonkauliukus ir juos apkepu iš abiejų pusių. Jie baigia kepti ir apskrunda per geras 15 minučių. Prieš pateikdami šonkaulius lėkštėje apibarstykite juos kapotomis kalendromis ir skrudintais žemės riešutais.

Pasak jos, svarbiausia - mėsą pirma šiek tiek apvirti sūrime. Tuomet sutrumpėja šonkaulių paruošimo laikas, jie tampa minkštesni, mažiau riebūs, o taip paruošti šonkauliukai neturi lygių. Kaip garnyrą tokiems šonkauliukams Beata siūlo orkaitėje keptas daržoves.

Geriausi Šonkauliai (6-8 Porcijos)

  • Reikės: 2-3 kg kiaulienos šonkaulių, druskos, įvairių pipirų, kelių lauro lapelių, 1-2 svogūnų.
  • Padažui: 1 šaukšto medaus, 2 šaukštų pomidorų padažo, 2 šaukštų sojų padažo, 1 šaukšto grūdėtų garstyčių, po 2 šaukštelius raudonėlių ir saldžiosios paprikos, 1 šaukštelio džiovinto česnako, ½ svogūno, 2-3 cm tarkuoto imbiero šaknies.
  • Kepti brokoliai ir žiediniai kopūstai (6-8 porcijos): 1 žiedinio kopūsto, 1 brokolio, kelių šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Kiaulienos šonkaulius pasūdykite ir dėkite į sūdytą vandenį. Į puodą taip pat dėkite į ketvirčius padalintą svogūną, kelis lauro lapus ir įvairių pipirų. Puodą užvirkite ir leiskite ant mažos ugnies virti apie valandą. Išvirus šonkaulius išimkite iš puodo, gerai nuvarvinkite, leiskite pravėsti. Paruoškite šonkauliukų marinatą: dubenėlyje išmaišykite medų, pomidorų, sojos padažus, garstyčias ir prieskonius. Į kepimo formą dėkite apvirtus šonkaulius, juos ištepkite dalimi marinato ir pašaukite į 190-200 laipsnių orkaitę, kepkite apie 15 min. Joms praėjus šonkaulius reikia apversti, vėl ištepti marinatu ir kepti dar 15 min., procedūrą vėl pakartoti. Iš viso šonkauliai kepa 45 min. Kol šonkauliai kepa - pasigaminkite garnyrą. Žiedinį kopūstą ir brokolį supjaustykite stambiais gabalėliais, dėkite į kepimo formą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Dėkite kepti kartu su šonkauliais.