pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Desertas su karštu šokoladu viduje: receptai ir patarimai

Šiame straipsnyje pasidalinsime įvairiais receptais ir patarimais, kaip pasigaminti desertą su karštu šokoladu viduje. Rasite tiek tradicinių brownie receptų, tiek įdomių idėjų, kaip paįvairinti karšto šokolado gėrimus.

Brownie - klasikinis desertas su intensyviu šokolado skoniu

Brownie - tai klasikinis amerikietiškas desertas, kuris užkariavo daugelio širdis visame pasaulyje. Šie šokoladiniai skanėstai pasižymi intensyviu šokolado skoniu, švelnia tekstūra ir šiek tiek traškia viršutine pluta. Brownie gali būti gaminami tiek su riešutais, tiek be jų, taip pat su įvairiais priedais, pavyzdžiui, šokolado gabalėliais, vaisiais ar kremu.

Brownie istorija

Brownie pirmą kartą pasirodė XX amžiaus pradžioje Amerikoje. Pasakojama, kad jis atsirado, kai vienas konditeris pamiršo į tešlą įdėti kepimo miltelių, todėl gavo šį ypatingą, intensyvaus šokolado skonio pyragą. Nuo tada brownie išpopuliarėjo kaip greitas ir lengvas desertas, kurį galima greitai paruošti, todėl jis tapo mėgstamiausiu tiek namų šeimininkių, tiek konditerių.

Klasikinis brownie receptas

Štai klasikinis brownie receptas, kuris garantuoja puikų rezultatą:

Ingredientai:

  • 200 g juodojo šokolado (70% kakavos)
  • 150 g sviesto
  • 250 g cukraus
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 100 g miltų
  • 50 g kakavos miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Druska pagal skonį
  • 100 g graikinių riešutų (pasirinktinai)

Instrukcijos:

  1. Paruošimas: Prieš pradedant, įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Paruoškite kvadratinę kepimo formą (apie 20×20 cm) ir išklokite ją kepimo popieriumi.
  2. Šokolado ir sviesto tirpinimas: Mažame puode ištirpinkite sviestą ir juodąjį šokoladą ant silpnos ugnies. Maišykite, kol visiškai ištirps ir masė taps vientisa. Leiskite šiek tiek atvėsti.
  3. Kiaušinių ir cukraus plakimas: Dideliame dubenyje su plakikliu plakite kiaušinius ir cukrų, kol masė taps puri ir šviesi (apie 3-5 minutes). Į šią masę įmaišykite vanilės ekstraktą.
  4. Ingredientų maišymas: Į kiaušinių masę palaipsniui įmaišykite ištirpintą šokoladą su sviestu. Gerai išmaišykite, kol visi ingredientai susijungs.
  5. Sausų ingredientų pridėjimas: Sietu įmaišykite miltus, kakavos miltelius ir žiupsnelį druskos. Atsargiai išmaišykite, kad nesusidarytų gumulėlių. Jei naudojate riešutus, juos taip pat įmaišykite.
  6. Kepimas: Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir tolygiai išlyginkite paviršių. Kepkite orkaitėje apie 20-25 minutes, kol paviršius bus tvirtas, o vidus šiek tiek drėgnas (naudokite dantų krapštuką, kad patikrintumėte).
  7. Atvėsinimas: Išimkite brownie iš orkaitės ir leiskite atvėsti formoje. Kai atvės, supjaustykite kvadratėliais ir patiekite.

Brownie variacijos

Brownie receptas yra labai lankstus ir suteikia galimybę eksperimentuoti su skirtingais ingredientais. Štai keletas idėjų, kaip praturtinti savo brownie:

Šokoladinių gabalėlių brownie

Pridėkite 100 g šokolado gabalėlių į tešlą prieš kepimą, kad gautumėte dar intensyvesnį šokolado skonį ir skirtingą tekstūrą.

Riešutų brownie

Naudokite graikinius, lazdyno ar pekano riešutus, kad gautumėte traškumo. Riešutus galima apkepinti, kad jie taptų aromatingesni.

Vaisių brownie

Pridėkite džiovintų vaisių, tokių kaip džiovinti abrikosai, slyvos ar razinos. Tai suteiks brownie natūralaus saldumo ir skonių įvairovės.

Miltų alternatyvos

Naudokite migdolų, ryžių ar avižų miltus, kad brownie būtų be glitimo. Taip pat galite eksperimentuoti su skirtingais kakavos tipais.

Patarimai, kaip pasiekti tobulus brownie

  • Ingredientų temperatūra: Naudokite kambario temperatūros kiaušinius ir sviestą, kad tešla būtų vientisa.
  • Kepimo laikas: Atminkite, kad brownie po kepimo dar šiek tiek sutvirtės, todėl nelaukite, kol jie visiškai iškeps. Jie turėtų būti šiek tiek drėgni viduje.
  • Laikymas: Brownie laikykite sandariame inde kambario temperatūroje, kad jie išliktų minkšti ir skanūs.

Karštas šokoladas - gėrimas, turintis tūkstančių metų istoriją

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, šaltasis sezonas yra pats tinkamiausias karštam šokoladui. Jį ruošiant svarbiausia rinktis aukščiausios kokybės produktus, o norint paįvairinti skonį, galima įdėti ir netikėtų ingredientų, tokių kaip aitriosios paprikos.

Pasak konditerijos eksperto, šokolado gėrimo tradicijos siekia dar majų laikus, jie šokoladu pradėjo mėgautis prieš 2000 metų. Vis dėlto majai šokoladą gerdavo šaltą. Jam pasigaminti kakavos sėklos buvo sumalamos iki miltų, tuomet maišomos su vandeniu ir kukurūzų miltais. Taip pat gėrimas dažnai buvo gardinamas aitriosiomis paprikomis bei medumi. Tirštas šokolado gėrimas buvo patiekiamas užbaigiant tradicinius ritualus, šventes ar sandorius.

Šokolado gėrimas buvo svarbi ir actekų kultūros dalis. Vis dėlto jie, kitaip nei majai, tikėjo, kad tai dievų gėrimas, todėl jis buvo skirtas aukštesnės klasės žmonėms.

Vakarų šalyse net iki XIX a. karštas šokoladas buvo vertinamas kaip sveikatai palankių savybių turintis gėrimas.

T.Lauvray sako, kad kai kuriose šalyse karštu šokoladu vadinamas ir kakavos gėrimas. Tad užsienyje paprašius karšto šokolado, galima nustebti, gavus ne visai tokį gėrimą, kokio tikėtasi. Skirtumas tarp kakavos ir karšto šokolado yra toks, kad kakavai naudojami kakavos milteliai, paruošti iš maltų kakavos pupelių, tačiau pašalinus kakavos sviestą. Jie gali būti maišomi su vandeniu ar pienu. Tuo tarpu kaštas šokoladas gaminamas iš šokolado plytelės, kurioje yra kakavos, gali būti cukraus ir kakavos sviesto. Šokoladas tirpinamas piene ir grietinėlėje. Tokiu būdu šis gėrimas yra daug sodresnis.

Karštas šokoladas gali būti toks tirštas, kad valgomas šaukšteliu. Tačiau kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Kolumbijoje, jis, pagardintas cinamonu bei vanile, geriamas ir pusryčiams. Šalia patiekiama šviežio minkšto sūrio gabalėlių.

Karšto šokolado receptai

T.Lauvray siūlo išbandyti ir porą karšto šokolado receptų.

Karštas šokoladas su zefyrais

Ingredientai:

  • 300 ml pieno
  • 200 ml grietinėlės
  • 1-2 cinamono lazdelės
  • 1 valg. šaukšt. kakavos
  • 100 g juodojo šokolado
  • 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto
  • 1 sauja mažų zefyrų

Gaminimas:

  1. Puode pakaitinkite pieną su grietinėle, sudėkite cinamono lazdeles, suberkite kakavą, supilkite vanilės ekstraktą ir virkite 2-3 minutes.
  2. Suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą ir kelis zefyrus. Maišykite, kol šokoladas ir zefyrai ištirps.
  3. Karštą gėrimą supilkite į puodelius ir papuoškite likusiais zefyrais.

Karštas šokoladas su aitriosiomis paprikomis

Ingredientai:

  • 300 ml pieno
  • 200 ml grietinėlės
  • 100 g juodojo šokolado
  • 1 aitrioji paprika
  • 1 valg. šaukšt. kakavos
  • 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto

Gaminimas:

  1. Puode pakaitinkite pieną su grietinėle, įdėkite aitriąją papriką, suberkite kakavą, supilkite vanilės ekstraktą, užvirkite ir palikite pastovėti 10 minučių.
  2. Išimkite aitriąją papriką, puodą vėl dėkite ant ugnies, suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą ir kaitinkite, kol šokoladas ištirps.
  3. Karštą gėrimą supilkite į puodelius. Galite papuošti plakta grietinėle.

Keksiukai su šilauogėmis ir balto šokolado glajumi

Šie keksiukai su šilauogėmis ir balto šokolado glajumi - tikrai ypatingi ir patys geriausi! Neįtikėtinai minkšti, purūs, drėgni su dosniu kiekiu uogų viduje aplieti plonu sluoksniu glajaus. Visas skonių balansas yra tobulas - baltas šokoladas nuostabiai papildo šilauogių gaivumą ir paprastus keksiukus pakylėja į kitą lygį.

Ingredientai:

  • 250 g. šilauogių
  • 250 g. miltų
  • 180 g. balto cukraus
  • 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
  • 0,5 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos
  • Nedidelio žiupsnelio druskos
  • 80 g. sviesto
  • 2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus
  • 2 vidutinio dydžio kiaušinių
  • 120 ml. natūralių raugintų pasukų
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 1 arbatinio šaukštelio smulkiai sutarkuotos citrinos žievelės (tik geltonoji dalis)

Glajui:

  • 70 g. baltojo šokolado

Gaminimas:

  1. Šilauoges nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir palikite ant sietelio, kad nuvarvėtų vanduo. Orkaitę įkaitinkite iki 200'C. Į keksiukų kepimo formą sudėkite 12 keksiukų popierėlių.
  2. Nedideliame prikaistuvyje ant mažos ugnies ištirpinkite sviestą ir supilkite į dubenį, kad šiek tiek atvėstų.
  3. Į kitą didesnį dubenį įsijokite miltus, kepimo miltelius, sodą, suberkite cukrų bei žiupsnelį druskos ir šluotele gerai išmaišykite.
  4. Nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinius ir supilkite į tirpintą sviestą. Ten pat supilkite saulėgrąžų aliejų, vanilės ekstraktą, pasukas, citrinos žievelę ir šluotele viską išplakite iki vientisos konsistencijos.
  5. Dubenyje su miltų mišiniu padarykite duobelę ir supilkite plakinį. Mentele viską sumaišykite ir, kuomet, beveik nesimatys sausų miltų, suberkite šilauoges (du šaukštus uogų pasilikite ant keksiukų viršaus). Tešlą maišykite tik tol, kol nebeliks sausų produktų, bet ne ilgiau. Jokiu būdu nemaišykite tešlos per ilgai, nes keksiukai nebus purūs.
  6. Tešlą šaukštu paskirstykite į pasiruoštą keksiukų formą ir ant viršaus išdėliokite likusiais uogas. Keksiukus šaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 5 minutes. Tuomet sumažinkite ugnį iki 180'C ir kepkite dar apie 13-15 minučių. Praėjus 13 minučių mediniu pagaliuku arba dantų krapštuku patikrinkite keksiukus - į patį vidurį įkištas ir ištrauktas pagaliukas turi būti sausas, jeigu aplipęs tešla, kepkite dar 2 minutes ir vėl patikrinkite.
  7. Iškeptus keksiukus iš karto perkelkite ant grotelių, kad atvėstų (iš formos išimti patogiausia su dviem šakutėm).
  8. Vandens vonelėje ištirpinkite baltąjį šokoladą. Į nedidelį puodą ar prikaistuvį įpilkite vandens, bet tik tiek, kad ant viršaus uždėto indo dugnas jo nesiektų. Į karščiui atsparų indą sudėkite gabaliukais sulaužytą šokoladą ir uždėkite ant puodo viršaus. Kaitinkite ant vidutinės ugnies (vanduo neturi stipriai užvirti, todėl esant reikalui mažinkite ugnį), o šokoladui pradėjus tirpti nuolat maišykite, kol jis visiškai ištirps.
  9. Atvėsusius keksiukus aptepkite baltuoju šokoladu.